Ostatnie dwa dni były dziwne... z jednej strony emocjonujące z drugiej nerwowe. Wczoraj miałam możliwość wziąć udział w ciekawym projekcie ale o szczegółach będę mogła opowiedzieć
Dzieje kuchennej Wiewiórywpisu, proszę zapoznaj się z postem Żywienie dziecka - czym skorupka za młodu nasiąknie , który wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii. Śniadanie 8:00 Jajecznica na pomidorach i chleb żytni z olejem lnianym. Jeśli znudziła Ci się zwykła jajecznica, wrzuć do niej pomidory. Musisz je sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wrzucić na patelnie z masłem klarowanym(...)chyba jedyna zupa, po której nie jestem głodna pięć minut po zjedzeniu. Składniki 500 g mięsa mielonego (u mnie chude z szynki) 4 marchewki 2 pietruszki 1/2selera 5 ziemniaków liść laurowy ziele angielskie przyprawy (pieprz, sól himalajska, papryka słodka) otręby, mąka Przepis na najlepszą zupę klopsową Do garnka z wodą wrzucamy obraną marchewkę, pietruszkę, seler, liścia laurowego i ziele
lady-och-mistrzyni.blogspot.comalbo na kuchence . W każdym razie nie znoszę takiego zmywania. W związku z tym będziemy podgrzewać gotowe dania z zamrażarki ( najlepiej zupy lub coś co sie da zjeść z chlebem) i zjemy je na plastikowych jednorazowych talerzach a potem je wyrzucimy. Wykorzystam to by wstawić przepisy których nie wstawiłam na blog bo pochodzą sprzed jego założenia. Parówki panierowane- smażone : Czas(...)naturalnym flaczku) lekko ponacinać .Panierować w jajku i bułce tartej 2 razy. Na patelni rozgrzać olej z masłem i smażyć parówki na rumiano z obu stron. Podawać z ziemniakami z wody i surówką
Buniabaje w kuchninajmłodszych łasuchów. W tak jasnym, przestronnym miejscu dobrze mi było więc nawet nie odczułem czasu oczekiwania na posiłki. Nazwa i promocja Jak czytam taki rymujący się zlepek słów "Valentino - chleb i wino" przypominają mi się lekcje języka polskiego i podchwytliwe pytanie nauczycielki "co autor miał na myśli?" Szczerze - nie zapytałem, nie wnikam... Oprócz wspomnianej recenzji o tym miejscu znalazłem tylko(...)Zdecydowanie najlepszym daniem okazał się kapłon (wykastrowany kogut) faszerowany truflami na szpinaku z ziemniaczkami. Samo mięso było aromatyczne, zamknięte w delikatnej skórce, soczyste, pełne smaku dzięki truflom i szpinakowi. Ziemniaki były średnie i chłodnawe ale byłem w stanie to zaakceptować przez ogólny smak potrawy. I co? I jest dobrze Niestety przez zupę i drugie danie oraz łyk piwa i herbaty
Right Behind The Kitchencurry jest gotowe. Warzywne curry z ziemniakami, marchewką, cebulą i papryką Składniki (4 porcje): 3 średnie marchewki 3 średnie ziemniaki 1 duża papryka 2 średnie cebule 1/2 puszki mleka kokosowego light 1 limonka lub cytryna woda 2 łyżeczki czosnku sól, pieprz 1 łyżeczki kurkumy Przygotowanie: Obrać marchewki i ziemniaki. Wszystkie warzywa pokroić na kawałki(...)sól. Zetrzeć skórkę z jednej limonki, wycisnąć sok z połówki dodać do curry (można użyć skórki z cytryny i soku z 1/4 cytryny) . Podawać z ryżem lub chlebem indyjskim posypane natką pietruszki. Ten przepis nie zawiera oleju dzięki temu jest mniej kaloryczny. Dodatkowo użyłam tylko 1/2 puszki mleka kokosowego light, ale oczywiście można dodać całą puszkę mleka
wegujemyprzesmażone warzywa, oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę masła, chilli, posiekany szczypiorek (resztę), doprawiamy solą – mieszamy. Już w takiej postaci polenta jest gotowa do spożycia. Możemy ją podać zamiast ziemniaków. Płaską blaszkę wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia, przekładamy kaszę, wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy folią (jeżeli tego nie zrobimy wierzch stanie się twardy). Odstawiamy do wystudzenia i stężenia masy(...)rozgrzanym oleju (lub oliwie do smażenia), na rumiano. Podajemy do mięs, ryb, owoców morza, jajek sadzonych, z sezonową surówką… i nie tylko. Kaszka kukurydziana to składnik tortilli, omletów, chlebów, placków, zup, wszelkiej maści zapiekanek czy słodkich wypieków. Z łatwością zastąpi też panierkę do kotleta. Ugotowana, jest produktem wyjściowym do przygotowania ciekawych i smacznych potraw. O jej smaku decydują użyte dodatki
mojewypiekiinietylkoPomysł na pyszną i sycącą pastę do chleba. Polecam zrobić nie tylko na śniadanie w domu, ale też zabrać w pudełku do pracy. Przygotowanie jest banalnie proste i bardzo szybkie. Zieloną soczewicę można stosować zamiennie z czerwoną (sama o czerwonej myślałam, ale też się skończyła). Składniki: 5 jaj ugotowanych na twardo 5 łyżek ugotowanej zielonej soczewicy 1 ogórek kiszony(...)Sposób przygotowania: Jajka kroimy w kostkę dosyć drobno, dodajemy ugotowaną soczewicę, ogórek kiszony starty na drobnych oczkach tarki i chrzan. Całość mieszamy lekko jeszcze rozgniatając widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem (najlepiej świeżo mielonym
Kolorowy Przepisownikwarzywa, pozbawione plam, bez żółtych liści. Kiszona kapusta – przede wszystkim cenne źródło witaminy C. Wykazuje działanie antynowotworowe, oczyszcza jelita i wzmacnia odporność. Świetnie smakuje w surówce lub na kromce chleba. Pamiętajmy, aby nie kupować kiszonej kapusty, która w składzie ma ocet. Jest to żywność martwa, pozbawiona wszelkich składników odżywczych. Jaja – zawierają prawie wszystkie witaminy i pierwiastki niezbędne człowiekowi do prawidłowego(...)wiejskich, z chowu nieklatkowego. Kasza jaglana – zawiera całe bogactwo witamin i pierwiastków, ale nie zawiera uczulającego glutenu. Jest zasadotwórcza i wzmacnia chory organizm. Można podać ją do obiadu zamiast ziemniaków lub ryżu, w formie zapiekanki lub do śniadania zamiast owsianki. Tutaj przeczytasz o polskiej superżywności - cz. 2 . Opracowano w oparciu o: kukurykuuu i odżywianie.info . Zdjęcia: odżywianie
Qlinarnie i QlinarnieJabłka i mięso? czemu nie! To naprawdę smaczne połączenie. A do mięsa lekka jak chmurka ziemniaczana pierzynka... Powiem Wam szczerze, że to jedno z
Dzieje kuchennej WiewióryBryndza to ser miękki, podpuszczkowy produkowany ze świeżego mleka owczego lub mieszaniny mleka krowiego i owczego. Ma ostry, kwaskowy i dosyć słony smak. Ponieważ nie mam
Przepisy na domowy ser i chlebDzisiaj kolejna zupa, tym razem krem z dyni, dodałam tez jedną kalarepę, ziemniaki, cebulę, czosnek, pietruszkę, przyprawiłam i wyszła bardzo delikatna, smaczna zupa. Mój syn jest fanem zup, teraz wraca zziębnięty ze szkoły, to dla niego najlepsza jest zupa. Rozgrzeje szybko, a jak są jeszcze w niej grzanki, albo słonecznik, to nie ma już nic lepszego :-). Z podanych proporcji wyszła(...)zupa na dwa dni, więc trzeba pamiętać o zmniejszeniu składników, ale warto zrobić więcej :-). Miłego dnia :-). Składniki: 1 mała dynia hokaido 1 większa kalarepa 3 ziemniaki (średnie) 1 pietruszka 1 cebula czerwona zioła prowansalskie sól pieprz masło klarowane około 2 litry wody 1/3 szklanki śmietany do zup i sosów W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Jak cebula
kruche babeczkiPyszne i bardzo łatwe do przygotowania bułeczki pszenne. Oczywiście jak to bywa w przypadku drożdży, wszystko od nich zależy, ale gdy już nam wyrosną, pozostałe czynności
Gosia gotujerobimy ogórki małosolne. Od zawsze kojarzą nam się z lasem...może dlatego, że chodziliśmy wtedy na jagody...a to było najbezpieczniejsze jedzenie w letnie upały. Do tego pomidor, pajda chleba ze świeżym masłem <3 to były czasy. Rodzice uczyli nas samodzielności, odpowiedzialności i pracy. Sezony w wakacje były bardzo popularne...truskawki, jagody, porzeczki, grzyby...jeśli chciało się mieć parę(...)selera 1 korzeń pietruszki 1 kapelusz suszonego grzyba 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka soli 1 listek lubczyku Zupa: 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 średniej wielkości ziemniaki 50 g masła 500 g ogórków małosolnych 100 ml śmietany 30 % koperek sok z cytryny sól i pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 W rondelku
R'n'G Kitchenplasterki lub zetrzeć na grubej tarce do jarzyn. Rozdrobnione buraki przełożyć do wyparzonego wrzącą wodą kamiennego naczynia, zalać zimną, przegotowaną wodą, dodać odrobinę cukru, soli, skórkę z razowego chleba i pokrajane ząbki czosnku. Naczynie przykryć gazą i postawić w temperaturze pokojowej. Po 4-5 dniach otrzymuje się zakwas buraczany. Nadaje się on po przecedzeniu do czerwonego barszczu, można go również(...)KSIĄŻKA KUCHARSKA - Zofia Zawistowska. Wydawnictwo WARTA, Warszawa 1989, Wydanie VI; strona 80. Przepis na barszcz z zakwasem porcja rosołowa kawałek skóry z wędzonego boczku 1 duży burak 1 duży ziemniak włoszczyzna- 1 duża marchewka, seler, pietruszka, por, cebula 3 ząbki czosnku garść mrożonych podgrzybków garść mrożonych borowików 5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą
ClauditteMissCookingpietuszki i poraplaster selera1 łyżka masła ghee 3-4 ogórki kiszone+ sok z ogórkówdużo świeżego koperku1 listek laurowy3-4 kulki ziela angielskiegosól,pieprz do smakujogurt grecki lub śmietana Wykonanie:ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.Obrać marchewkę,pietuszkę,selera i pokroic w kostkę.Pora pokroić w półkrążki.Warzywa umieścić w garnku i zalać 1,5 litra wody.Dodać listek laurowy(...)wywarudo jogurtu ( śmietany) dodać trochę gorącej zupy.Dokładnie rozmieszać i wlać do garnka..Doprawić do smku solą i pieprzem i ewentualnie sokiem z ogórków.Dodać koperekpodawać ze świeżym chlebem lub bułką i dużą ilością świeżego koperku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!