chleb z ziemniakami - 1136 przepisów (strona:60/76)

21 lat, Sokołów i gotowanie 163

Prawie dwa tygodnie temu miałam przyjemność wziąć udział w bardzo mięsnych warsztatach w Akademii Smaku. Organizatorem spotkania była marka Sokołów a testowaliśmy nowa linię produktów Naturrino

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ceviche z dorsza – bałtycka ryba i cytrusy 258

plażach. Restauracje ceviche (cevicherías) często już blisko godziny 14-15 są pozamykane – złowione rano ryby nie są już świeże. Pikantne i zdecydowane w smaku, ceviche podawane jest ze słodkimi ziemniakami, gotowaną kukurydzą, sałatą lub awokado.   Klasyczny peruwiański przepis to biała ryba zalana sokiem z limonek, cytryn i gorzkich pomarańczy. Marynowanie w kwasie owocowym odkaża mięso ryby, nie jest jednak(...)pestek. Pokrójcie w drobną, równą kosteczkę. Odcedźcie rybę z cebulką, wymieszajcie ze świeżo pokrojonymi warzywami. Lubię zimne ceviche z kieliszkiem białego, półwytrawnego wina, podane z pumperniklem. Słodycz tego chleba idealnie podkreśla wszystkie smaki z marynowanej ryby i cytrusów, a wino przyjemnie gasi subtelny pożar na podniebieniu. SKŁADNIKI 350-400g dorsza bałtyckiego 3 limonki 1 duża cytryna 1 czerwona pomarańcza

Karo in the Kitchen
Pörkölt, czyli oryginalny gulasz węgierski 186

Tym wpisem otwieramy nową kategorię na naszym blogu, czyli kociołkowanie. Będą w niej głównie potrawy kuchni węgierskiej. Co najmniej z dwóch powodów: lubimy kuchnię węgierską i

Marder&Marder Manufacture
Polska, czyli gęś duszona w białym winie z kopytkami, burakami i gruszką 248

klasycznie przygotowaną gęś uduszoną w białym winie  kopytkami, burakami i gruszką z sosem balsamiczno - karmelowym. Do przygotowania potrzebowałem: 2 piersi gęsi - około 1,2 kg, 0,5 kg ziemniaków, 150 gram mąki, 2 jajek, 50 gram mąki ziemniaczanej, 2 małych buraków, 2 gruszek, ziela angielskiego, kminku, tymianku, rozmarynu, owoców jałowca, pieprzu zielonego ziarnistego, 2 łyżek miodu, 100 ml octu(...)chwilę z patelni i zlałem z niej wytopiony tłuszcz do miseczki - świetnie nadaje się do dalszego wykorzystania - po przesmażeniu go z pokrojonym drobno jabłkiem stanowi świetny dodatek do dobrego chleba - chleb z gęsim smalcem jest po prostu super. Nie myjąc patelni, na której pozostała niewielka ilość gęsiego tłuszczu umieściłem na niej ponownie filety - tym razem skórą do góry i smażyłem

Wyprawy kulinarne
Szpinat i inksi (Sałatka ze szpinakiem ;) ) 186

pryndzy [9] myśli jakoby sam ściepnōńć [10] tyn szpek [11] . A sam pomogajōm [12] nōm roztomajte [13] szałołty, co je mogymy [14] jejś [15] zamiast kartołfli, nudli [16] abo chleba. Co potrza? [17] połra [18] gorści [19] szpinatu [20] (nojlepsze sōm [21] take małe listki) ćwierć ananasa (abo połra kōłkôw [22] takego ze puszki) 2 jabka [23] połra łodygōw zelera(...)stroje kąpielowe [5] człowiek [6] ubrany [7] tylko w taką [8] kilka [9] tygodni wcześniej [10] zrzucić [11] sadełko [12] pomagają [13] nam różne [14] możemy [15] jeść [16] ziemniaków, makaronu [17] co będzie potrzebne [18] kilka [19] garści [20] szpinaku [21] najlepsze są [22] kilka kółek [23] jabłka [24] kilka łodyg selera naciowego [25] pół [26] nazywają

Chop w kuchni
Moje warsztaty kulinarne - trzy dania z chleba -żurek, walijsko-niemieckie hot dogi i bajadery 163

nadmorskiego miasteczka Alanya zauważył, że ludzie nie bardzo wiedzą co mają zrobić z czerstwym chlebem i po prostu go wyrzucają. Szybko przeliczył to na dane roczne i wyszła mu liczba, która w jakiś sposób działała na wyobraźnię. Wyszedł z założenia, że jeśli nie przetwarzamy tego chleba dalej, co najmniej na pokarm dla zwierząt, to trzeba ludzi tego nauczyć, bo albo(...)uczestniczek "odważnej decyzji" koncepcja została zmieniona co wyszło na dobre. Składniki: - nieświeży chleb - cebula - musztarda - majeranek - papryka wędzona w proszku Wykonanie: Jeśli chleb jest bardzo twardy, to wcześniej go moczymy. Wydrążamy z niego miąższ i wrzucamy do garnka z wodą. Doprawiamy solą i czekamy aż chleb się rozgotuje. Dodajemy pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę, sporo musztardy i majeranek

Kryzysowa Książka Kucharska
Dieta na zdrowe jelita 107

jest bardzo źle warto zacząć od diety lekkostrawnej. Lekkostrawne przepisy – co jeść przy problemach żołądkowych Kiedy śluzówka naszego przewodu pokarmowego się zagoi, będziemy mogli jeść kiszone warzywa, jogurty, chleb na zakwasie i bogaty w inulinę topinambur. Przepisy na takie zdrowe dla jelit dania znajdziesz poniżej. Tymczasem zostaje suplementacja. Ostatnio biorę Guut metabolism , który zawiera szczepy Lactobacillus rhamnosus, cynk, który(...)rukoli do dekoracji kilka orzechów włoskich, obranych i podprażonych na patelni Pełny przepis Carpaccio z kiszonych buraków ŻUREK CHRZANOWY Składniki: pęczek włoszczyzny na bulion cebula 5 ząbków czosnku 4 ziemniaki 2 kawałki białej kiełbasy po kilka kulek pieprzu i ziela angielskiego kilka listków laurowych pół litra zakwasu na żur domowego mały słoik chrzanu ok 150 g jajko na twardo

Ugotowane pozamiatane
Pikantna zupa z batatem i farfalle 290

tytuł zaprzecza sam sobie, no bo przecież batat to słodki ziemniak, więc jakim cudem zupa jest pikantna? Czubrica czerwona, czubrica zielona i pieprz cytrynowy – to główni sprawcy tej pikanterii. Mój kolejny eksperyment, który przyjął się na dobre. Mąż nawet już sam kupuje składniki, co oznacza, że zupa smakuje. Żeby zupa była gęstsza podaję ją z makaronem – kokardkami. Składniki(...)Zupa jest naprawdę przepyszna i pomimo lekkiej pikanterii smakuje nawet Stasiowi Niekiedy zdarza się nam, że pomimo obecności makaronu w zupie jemy ją też z kromką razowego chleba

Niebieski kubek z kawa
Pierogi ruskie 160

Mówi się, że człowiekowi co ileś tam lat zmienia się smak. W sumie coś w tym może być. Być może do pewnych smaków człowiek po prostu

Marder&Marder Manufacture
Knedle z morelami 120

Witam Was!Sezon na morele już trwa, uśmiechają się do nas ze straganów na targach, więc nie da się ich zignorować!Postanowiłam przygotować z nimi owocowe

Pora coś zjeść
Siļķe Kažokā - łotewska sałatka śledziowa "śledź w mundurku" 207

Rzeczypospolitey Rajd Kulinarny czyli co się jada w Koronie, Litwie i wszej Rusi albo "życzy acan nieco egzotyki?" Wstęp do rajdu i przepis na estońską zupę-deser z chleba -------->  http://bialaglowka.blogspot.com/2014/07/leivasupp-estonska-zupa-deser-z.html W drugiej części kulinarnej podróżny po ziemiach dawnej Rzeczypospolitej odwiedzamy Inflanty Polskie, czyli Łatgalię leżącą na terenach obecnej Łotwy. Miejsce to specyficzne, jak całe ziemie łotewskie(...)kuchni Łotysza. Stąd przepis, który chciałabym zaprezentować może wydać się nie tylko mało egzotyczny, ale wręcz bardzo swojski! I zimnioków w nim nie zabraknie. ;) 4 porcje: 2 średnie ziemniaki 1 nieduży czerwony burak 2 średnie marchewki 1 jajko 2 solone płaty śledziowe pęczek szczypiorku 4 łyżki majonezu 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki ostrego chrzanu sól, pieprz czarny i cukier

Kuchenna Kontrrewolucya
Tydzień Kuchni Chilijskiej w warszawskim Hotelu Bristol 126

momentu zaczął się prawdziwy jej rozkwit. Jako aperitif podano świeże, delikatne, o owocowych aromatach wino Casillero del Diablo Sauvignon Blanc. Naszą Kulinarną podróż rozpoczęliśmy od przystawek - Mule w marynacie / chleb churrasca - Roladka z awokado i kraba królewskiego / pszenica mote (1) z chili merquen(2) / puree cytrynowe / - Sopaipillas(3) / mięso wołowe / pebre(4) z pszenicą mote i awokado Do nich podano(...)gotowanej dyni i mąki pszennej 4 - Pebre: sos z pomidorów, cebuli, papryki i kolendry 5 - Curanto: danie pochodzące z południa Chile (przede wszystkim z rejonu Chiloe) – owoce morza, mięso, ziemniaki, kiełbasy i warzywa duszone tradycyjnie w dole przygotowanym w ziemi, wyłożonym liśćmi i rozgrzanymi kamieniami 6 - Sopaipillas pasadas: placki sopaipillas w zalewie z nierafinowanego cukru, pomarańczy i cynamonu, danie

królestwo garów
Co ma gryka do konopi - JiM Cafe (Relacja, 15 pażdziernik 2016r.) 149

był pieróg gryczany z żurawiną. Smak był zdecydowanie "mój" gdyż uwielbiam kuchnię z mojego ukochanego regionu czyli południowo-wchodniej Polski.  W składzie oprócz gryki znaleźć można było m.in ziemniaki, śmietanę i słoninę.   Osłuchałam się na temat mojej ukochanej kaszy gryczanej, jej właściwościach i pomysłach na wykorzystanie kaszy jak i mąki. Dodatkowo przygarnęłam do siebie ciasteczka gryczane, które spróbowałam(...)indyjską) pobudziły mnie do poszukiwania kolejnych, innych smaków. Opuściłam stoisko i poszłam dalej za zapachem docierającym do mnie z drugiej strony.. a był to zapach świeżego chleba. Chleby z Piekarni w Starym Młynie pachniały tak niesamowicie, że zaczęło mi burczeć w brzuchu. W koszyczkach poukładane były malutkie kromeczki, aby spróbować chleba i wybrać ten, który najbardziej nam smakuje

Czarnawisienka