sięgają początków XIX wieku, a dokładnie Hamburga. Gdzie wołowina z niemieckich krów, była łączona czosnkiem, cebulą, solą i pieprzem, a następnie formowana w paszteciki i smażona, bez bułki czy chleba. Niemieccy imigranci przybywający do Nowego Jorku czy Chicago, otwierali restauracji, puby, knajpy i sprzedawali stek hamburski i było to często jedno z najdroższych dań. Ze względu(...)mielonego mięsa z indyka 15 g mąki migdałowej Jajko 5 łyżek wędzonej papryki 3 łyżki słodkiej papryki Po 1 łyżeczce Cynamon Gałka muszkatołowa Pieprz cayenne 1 plaster słodkiego ziemniaka grubości ok. 1-1,5 cm. 2 plasterki cebuli 2 plastry pomidora Pół avocado Sok z połowy limonki Czosnek Papryczka chili Sałata 15 ml miodu Forever Living 2 łyżki oliwy
RafalCookJakiś czas temu pisałam o rodzaju mąk, ale tradycyjnych, życie bywa bezwzględne i zmusiło mnie do napisania kolejnego postu związanego z białym pyłem tym razem weźmiemy
NaKońcuJęzykakojąco na układ pokarmowy, ma działanie przeciwbólowe i przeciwkaszlow oraz przeciwgorączkowe. Bez dodatku BIAŁEGO MAKU nie można upiec choćby słynnych rogali świętomarcińskich. Dodaje się go do słodkich bułeczek, chleba. 9. Ziele angielskie 10. Proszek do pieczenia 11. Kolendra stanowi składnik wielu mieszanek przyprawowych. Stosuje się ją przede wszystkim do wzmacniania smaku mięs (wieprzowiny, baraniny, drobiu a także dziczyzny(...)BIAŁEJ do wypieku ciast, tart a nawet wyrobu wina. 16 .Przyprawa do serników i mas serowych 17. Przyprawa do Masła to doskonała dodatek do grillowanego pieczywa, pieczonych ziemniaków, ryb lub mięs z grilla. Można nią również posmarować tosty i upiec w tosterze. Dzięki niej można przygotować w sposób prosty chrupiące, złociste i niezwykle aromatyczne grzanki czosnkowe. Wystarczy
Słodkości i nie tylkoMarzy mi się sałatka ziemniaczana rodem z Niemiec. Taka prawdziwa, zrobiona przez niemiecką gospodynię gdzieś w Bawarii. W kuchni z widokiem na góry i zielone polany
Posadzone i zjedzoneDzisiaj coś co bardzo lubimy, a nawet dwie rzeczy, które bardzo lubimy: zupa i ryby. Jeżeli o mnie chodzi, to mógłbym jeść zupy i ryby na
Marder&Marder Manufactureziarnami słonecznika i podwędzanymi ziemniakami - jeśli nie liczyć pizzy (o której na końcu), to było chyba najlepsze danie, które zostało zamówione! Dorsz - przepyszny, kapusta - bardzo dobra. Jedynie po ziemniakach nie było czuć, że były wędzone, ale smak ryby sprawiał, że ten szczegół można było pominąć ;); koszt: 36 zł Dania mięsne Krwisty sycylijski burger z wołowiny podany z serem(...)poziom. Mogę dodać, że osoba, która je zamówiła mogła być stronnicza, bo jest fanem kotletów jagnięcych. Ale to chyba tym bardziej dobrze świadczy o dniu? ;); koszt: 58 zł Chleb ciabatinni ze smażonym kurczakiem, serem cheddar, skórką pomarańczową, kolendrą i pieprzem oraz chrupiącymi sałatami - Pan Mąż każe mi napisać, że było dobre i mu smakowało. I że mogło nie być
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Rozgrzewająca zupa, idealna na deszczowe dni. Delikatny aromat cebuli daje cudowne doznania naszym kubkom smakowym. I jeszcze te chrupiące grzanki... Mniam! Zupa cebulowa Składniki: 3
Tagebuch po polskujest gęsta i podczas pieczenia nic nam nie wypłynie :). Jejku, już nie mogę doczekać się tych rogalików... Do pączków też będzie super, do naleśników i tak po prostu do chleba! Polecam! Składniki na marmoladę z płatków róży i truskawek 100 g przebranych i oczyszczonych z gorzkich końcówek (te jaśniejsze części płatka, które łączą go z kwiatem) płatków róży (takiej, która intensywnie(...)rozgniatamy tłuczkiem, widelcem lub tak jak ja dłońmi, podgrzewamy na małym ogniu około 30 minut (bez przykrycia), aż owoce puszczą sok, odcedzamy (najlepiej na durszlaku, chociaż ja odcedzałam jak ziemniaki), do gara z truskawkami dodajemy różę i smażymy na małym ogniu około 60 minut (od momentu zagotowania). Pozostały sok możemy wypić bez dodatków lub dodać do orzeźwiającej lemoniady truskawkowej . Pamiętajmy
Rozpustne gotowanieZiemniaki obrane obgotować 10-12minut,następnie posolić ,popieprzyć ,doprawić ulubionymi ziołami -u mnie pomidory suszone.Zapiec w piekarniku do zarumienienia. ........................................Zrazy zawijane wołowe ................................ Składniki: kilka plastrów rostbefu wołowego , boczek parzony , ogórki kiszone ,cebula ,olej rzepakowy sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie ................................... Wykonanie : Plastry mięsa myjemy , rozbijamy cienko tłuczkiem(...)pieprzem ......................... sos chlebowy Kraj pochodzenia: Wielka Brytania Składniki: mała cebula 4 goździki 400 ml pełnego mleka 4 gałązki świeżego tymianku 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu listek laurowy 3-4 kromki chleba tostowego łyżka masła gałka muszkatołowa łyżka-dwie kremowej śmietanki sos chlebowy - Cebulę obieramy i kroimy pionowo na pół. W każdą połówkę wbijamy po 2 goździki, wkładamy do rondelka
w mojej kuchniprzetworzone . Nie musicie więc biegać po sklepach w poszukiwaniu kuskusu, bulguru, ryżu arborio i pszenicy farro. Świetnie sprawdzą się nasze rodzime kasze - gryczana, pęczak i jęczmienna w towarzystwie pełnoziarnistego chleba . Dadzą Wam dużo energii, zapewnią sytość na długo i uzupełnią dietę w cenne witaminy i składniki mineralne. 2. Warzywa i owoce - sezonowe i lokalne. Warzywa i owoce, obok produktów(...)przeciwutleniacze, jak te śródziemnomorskie. Oczywiście powinniśmy przy tym brać pod uwagę miejsce ich zakupu. Zimą wybierajmy przede wszystkim warzywa i owoce sezonowe: marchewki, buraki, selera, korzeń i natkę pietruszki, ziemniaki, kapustę, brukselkę, jarmuż, szpinak, dynię, cykorię, fenkuł, pora, grzyby, z owoców jabłka i gruszki. Nie zapominajmy o warzywach strączkowych, które dostarczą nam także wartościowego białka. Owoce jedzmy po posiłku
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry,Dziś po raz ostatni wybierzemy się do Toskanii! Na sam koniec, niczym wisienkę na torcie, zostawiłam sobie bardzo smakowity temat - toskańską kuchnię. Każdy
Chilli Czosnek i OliwaForszmak... nazwa obiła mi się o uszy, ale do końca nie wiedziałam co to jest. Do momentu kiedy nie kupiłam książki "Gulasz i bigos na wiele
Walijskie PichcenieKlasyka na talerzu. Podawane z ziemniakami i mizerią na niedzielny obiad. Choć schabowe wydają się nie trudnym daniem, to jednak trzeba zwrócić ogromną uwagę na temperaturę i długość smażenia. Długo smażone na małym ogniu są znacznie bardziej miękkie niż te smażone na szybko. 3 kotlety schabowe 1 łyżeczka soli 2 jajka bułka tarta mąka pszenna Mięso umyć, oczyścić, położyć(...)najmniejszy ogień. Smażyć najpierw po minucie z każdej strony a następnie jeszcze 15-20 minut obracając je co około 4-5 minut. Podawać na ciepło z dodatkami lub chlebem. marcelina
Czerwony GupikLangos, czasami zwany Langoszem, to pyszny, drożdżowy chlebek smażony na tłuszczu, podawany najczęściej z sosem czosnkowym lub śmietaną, czasami w towarzystwie warzyw, mięs
Rozpustne gotowanie