Idealny do konsumpcji o każdej porze roku, na „ciężkie poranki”i na rozgrzewkę. Ma tyle odmian i wersji ile gospodyń go przygotowuje. Z jajkiem, z kiełbasą, z ziemniakami, z boczkiem lub bez, ze śmietaną lub bez… tak możnaby wymieniać bez końca. Ja przedstawię dziś mój sposób na żur, a Was zapraszam do podzielenia się swoimi „wersjami(...)podajcie go w specjalnym chlebku do zupy (pamiętajcie żeby przed wlaniem do niego żuru podpiec go chwilę w piekarniku) A na co dzień …ja lubię zagryzać żur świeżym chlebem z masłem, mój mąż jada go z pokrojonym w ćwiartki jajkiem na twardo a tata z gotowanymi, ubitymi ziemniakam okraszonymi skwarkami… Każdy ma swojego „smaka” Powodzenia
Kulinarna Patilogiakolejny wpis z serii porady, który przyda się, gdy nie macie ochoty na tradycyjny obiad, czyli zupę, a na drugie danie ziemniaki, mięso i surówka. Czasami po prostu nie mamy ochoty na taki zestaw i chcemy zjeść coś szybko i inaczej niż zwykle. Dziś przedstawię Wam kilka propozycji, które są mniej pracochłonne niż przygotowanie 2-daniowego obiadu(...)amerykańskie naleśniki Zapiekanki i sałatka szopska Czasami lubimy zjeść obiad bezmięsny, wtedy właśnie przygotowuję zapiekanki. Wystarczy przesmażyć kilka cebul i pieczarki, doprawić ulubionymi przyprawami i położyć farsz na chlebie, bagietkach lub bułkach. Na wierzch odrobina sera i do piekarnika! W wersji wypasionej możecie dodać też plasterki wędliny. ;) Najwięcej pracy zajmuje pokrojenie składników, ale gdy znajdą się już
Cooking Monsterkolejny wpis z serii porady, który przyda się, gdy nie macie ochoty na tradycyjny obiad, czyli zupę, a na drugie danie ziemniaki, mięso i surówka. Czasami po prostu nie mamy ochoty na taki zestaw i chcemy zjeść coś szybko i inaczej niż zwykle. Dziś przedstawię Wam kilka propozycji, które są mniej pracochłonne niż przygotowanie 2-daniowego obiadu(...)amerykańskie naleśniki Zapiekanki i sałatka szopska Czasami lubimy zjeść obiad bezmięsny, wtedy właśnie przygotowuję zapiekanki. Wystarczy przesmażyć kilka cebul i pieczarki, doprawić ulubionymi przyprawami i położyć farsz na chlebie, bagietkach lub bułkach. Na wierzch odrobina sera i do piekarnika! W wersji wypasionej możecie dodać też plasterki wędliny. ;) Najwięcej pracy zajmuje pokrojenie składników, ale gdy znajdą się już
Cooking Monstersmaków. Na szczęście można je znaleźć także w Polsce. Czy to jeszcze mąka? Pszenna, żytnia, ziemniaczana – te mąki można kupić w każdym sklepie i od zawsze były podstawą chlebów oraz wypieków. Teraz to się szybko zmienia. Mam wrażenie, że wszystko rozpoczęło się wtedy, kiedy nasze społeczeństwo zaczęło się borykać z problemem alergii pokarmowej na masową skalę – szczególnie wśród(...)Wybór wszystkiego – ze względu na otwarte rynki jest coraz szerszy. Nasza (swojska) kasza i nuta orientu Gdy byłam dzieckiem byłam niemal przekonana, że do porządnego obiadu potrzebne są ziemniaki. Teraz do łask – jako element obiadowy, ale nie tylko – wracają odżywcze kasze . Kiedyś najpopularniejsze: kasza gryczana i jęczmienna perłowa są nadal mile widziane. Zaczęto jednak dużo mocniej doceniać
Poezja smakustarodawne zwyczaje… „Jest w moim kraju zwyczaj, że w dzień wigilijny Przy wzejściu pierwszej gwiazdy Wieczornej na niebie Ludzie gniazda wspólnego łamią Chleb biblijny, Najtkliwsze przekazując uczucia w tym chlebie.” Słowa Cypriana Kamila Norwida trafnie oddają atmosferę tego wieczoru ,tak niezwykle uroczyście obchodzonego od wieków tylko w Polsce ,gdzie prastare słowiańskie tradycje pogańskie splotły się z chrześcijańskimi, bowiem Boże Narodzenie(...)góralskiej kuchni dominowała kwaśnica ,oczywiście postna oraz fizoły ,zupa z czerwonej fasoli oraz zuwka z serwatki i białego sera. Pod Tatrami lubiano (lubią)potrawy z ziemniaków kluski z bryndzą ,moskole , kołoce , bukty. Ponieważ wieczerza była posiłkiem postnym dominowały dania rybne przyrządzane na najprzeróżniejsze sposoby ,wśród których nie mogło zabraknąć karpia ( szczupaka
Kulinarny karnet Christopheraorzechami włoskimi, dla wzbogacenia jego smaku i tekstury. Dip zachwycił mnie swoim kolorem i okazał się przepyszny, szczególnie z dodatkiem arabskich chlebków. Zapraszam:) Bardzo lubię piec przeróżne warzywa - pieczenie ziemniaków razem z cebulą to już mój stały rytuał. Uwielbiam też pieczone bataty, marchewkę i brukselkę. Jeżeli jeszcze nie jedliście tak przygotowanych warzyw, koniecznie spróbujcie. Pieczenie potrafi wydobyć niesamowite słodkie nuty(...)syrop klonowy lub melasę oraz za'atar. Wymieszaj całość i dopraw solą do smaku. Przełóż dip do miski i posyp po wierzchu orzechami, serem oraz dymką. Podawaj z chlebem, najlepiej typu flatbread. Uwagi: Z podanej powyżej ilości wychodzi duża miska dipu (mniej więcej ilość ze zdjęcia razy 3), tak więc weźcie to pod uwagę i ewentualnie zmniejszcie ilości składników
Chilli Czosnek i Oliwatakiej wiedzy na temat odżywiania jak teraz, wydawało mi się, że sezon na dobre warzywa i owoce jest wyłącznie wiosną i latem. Jesień i zima kojarzyły mi się z ziemniakami i marchewką ;) Jak dobrze, że te czasy minęły, a ja potrafię w każdej porze roku znaleźć plusy i pyszne sezonowe produkty. To ważne, że przez cały rok nie jemy(...)czasie papryki kroimy w paseczki, cebulę w piórka, ogórka w plasterki, a kapustę rwiemy na mniejsze kawałki. Zamarynowaną cukinię grillujemy na rozgrzanej patelni. Na połowie kromek chleba układamy kolejno paprykę, cebulę, ogórki, kapustę, a na wierzch grillowaną cukinię. Całość przykrywamy kromkami chleba i podajemy. Smacznego :) Zobaczcie, w jaki inny sposób możecie wykorzystać cukinię: na surowo do sałatek. duszoną/grillowan
Mienta blogdobre. Miła (czasami może aż za bardzo) obsługa, dla każdego jesteś tam friend ! :) Pokaże wam wybrane dania, które zdecydowanie mogę polecić. Kurczak w sosie pomidorowym z oregano, podany z ziemniakami i sałatką. Danie proste i nad wyraz smaczne. Nawet sos pomidorowy smakował tak zupełnie inaczej, tak zupełnie lepiej niż w Polsce. Do tego pyszne winko Home Made Rose :) Tagiatelle(...)tamtejszych mieszkańców, wczułam się w ich klimaty i winka kosztowałam w niemałych ilościach :D U Solomona zakupiłam też oliwę z oliwek. Co ciekawe, w Grecji gości wita się chlebem polanym właśnie oliwą i posypanym oregano. Nie uwierzycie jak taka prosta przekąska, z dobrej jakości oliwą i świeżym oregano smakuje wybornie :) Zobaczcie jak wygląda taka grecka winiarnia. Wino Melitis
Mój Smak na Życieowoców morza. "RICE/GRAIN" - do gotowania kasz na sypko, przygotowywania różnorodnych garnirunków. "PASTA/RAVIOLI" - program przeznaczony do gotowania makaronu, parówek i innych półfabrykatów. "HOMEMADE BREAD" - przeznaczony jest do wypiekania domowego chleba z mąki pszennej z dodatkiem mąki żytniej. Program przewiduje pełny automatyczny cykl przygotowywania od wyrastania do wypiekania. Każdy z automatycznych programów możemy również dowolnie modyfikować jeżeli stwierdzimy, że to jednak(...)się paruje, a poniżej w wodzie gotuje się ryż/kasza/ziemniaki. Zupa krem z kukurydzy i kurczaka Składniki: 1 pierś kurczaka (ok. 250 g) 200 g kukurydzy z puszki 2 ziemniaki (ok. 120 g) 1 pomidor (ok. 80 g) 1 marchewka (ok. 50 g) 3 listki bazylii 1 łyżeczka słodkiej papryki 150 g jogurtu 4 łyżki oliwy z oliwek
Marder&Marder Manufacturedania śródziemnomorskie wykorzystujące fasolkę szparagową, to od razu przychodzą mi na myśl dwa pyszne dania: sałatka nicejska (pomidory, zielona fasolka, tuńczyk, jajka, anchois, sos winegret) oraz makaron z pesto, ziemniakami i zieloną fasolką rodem z liguryjskiej Genui. Zagłębiając się w temat odkryjemy o wiele więcej ciekawych receptur wykorzystujących oliwę, cytrynę, świeże zioła i inne aromatyczne składniki. Z fasolki przygotowuje się(...)czerwona cebula biały ocet winny kilka suszonych pomidorów pęczek natki pietruszki 4-5 łyżek oliwy sok z 1/2 cytryny 1 duży ząbek czosnku sól, czarny pieprz do podania: świeży chleb schłodzone białe wytrawne wino Przygotowanie: Odcinam końce fasolki szparagowej, większe strąki kroję na pół, wrzucam na osolony wrzątek i gotuję 5 minut. Odcedzam i przekładam do zimnej wody. Cebulę kroję
Chilli Czosnek i Oliwajedyny rodzynek w żeńskim gronie - czułem się jak pączek w maśle. Na warsztatach wszystko byłoby git, gdyby nie fakt, że odwiedziło nas stado niewychowanych ludzi, którzy niepostrzeżenie zgarnęli nasz chleb oraz różne ingrediencje przeznaczone do gotowania i zrobili sobie z nich kanapki. Zachowanie to pozostawiam bez komentarza i tylko w ramach uwagi polecam organizatorom, by kolejne warsztaty cookingowe miały charakter(...)smaki i uczyliśmy się jak doceniać każdy składnik. Joseph wprowadził nas w prawdziwą ekstazę kulinarną i przygotował razem z nami dorsza pieczonego z kolendrą, suszonymi pomidorami i oliwkami, młode ziemniaki smażone z jadalnymi kasztanami na klarowanym maśle oraz blanszowany szpinak z mlekiem kokosowym. Wszystko idealnie wyważone, doskonałe i pyszne. W czasie gotowania opowiadał nam anegdoty ze swojego życia i dawał
Food Squareminut: ******************************************************************************************* http://onet.tv/l/dbajosiebie/sprawdzone-cwiczenia-na-idealne-cialo/32rgcv TABELA WARTOŚCI ENERGETYCZNEJ WYBRANYCH PRODUKTÓW I POTRAW ! ******************************************************************************************* PRODUKTY ZBOŻOWE ************************************* Chleb baltonowski , cienką kromka -30gram- 75 kcal Chleb Staropolski , kromka - 40 gram - 88 kcal Chleb Graham , kromka-50 gram- 113 kcal Chleb Razowy Żytni , kromka - 40 gram - 89 kcal Bułka Kajzerka , sztuka - 50 gram - 148 kcal Bułka Grahamka , sztuka , mała - 50 gram(...)gram - 21 kcal Rzodkiewka , sztuka - 10 gram - 1 Rzeżucha , łyżeczka - 5 gram - 1 kcal Sałata , mała główka - 30 gram - 3 kcal Seler Naciowy , gałązka - 20 gram - 2 kcal Ziemniak gotowany , sztuka - 150 gram - 90 kcal 1500- 1524 KCAL DO ZJEDZENIA PRZEZ CAŁY DZIEŃ : **************************************************************** 1 Śniadanie - 350 kcal : BUŁKA KAJZERKA Z PASTĄ OWOCOWĄ: *********************************************************************** bułka
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiZupa krem to fantastyczny wynalazek. Jeśli zalegają Wam jakieś warzywa, a nie macie na nie pomysłu, zróbcie zupę krem. Do tego jakiś białkowy bądź skrobiowy dodatek w postaci ziemniaków, batatów, ciecierzycy czy – tak jak w dzisiejszym przepisie – soczewicy, nieco bulionu i pełnowartościowy posiłek gotowy. I to w nie więcej niż 20 minut! Zupa krem z soczewicy i marchewki(...)mleko i przyprawy i gotuj na małym ogniu przez 15-18 minut. Zdejmij z ognia i zblenduj do powstania jednolitej masy. Podawaj z kleksem jogurtu lub śmietany, grzankami lub chlebem naan. Przygotowałeś/aś ten przepis? Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie! The post Najprostsza zupa na świecie? Zupa
Na-talerzu.plkobiet posyła tam niezbyt już młodą Francuzkę, by mogła znaleźć schronienie. Aby się odpłacić za dach nad głową, będzie usługiwać kobietom. Codzienne gotowanie błotnistej mazi z chleba i suszonych ryb nie jest jej spełnieniem, ale czując swą wdzięczność, należycie wypełnia swoje obowiązki. Zjednuje sobie również mieszkańców wioski, obdarzają ich uśmiechem, radością i pogodą ducha. Już dawno osada(...)pewna grupa ludzi postanawia żywić się jedzeniem ze śmietnika. Porażający obraz tego, co można znaleźć w kontenerach amerykańskich supermarketów! Gdy wydobędziesz z kontenera befsztyk wołowy, młode brokuły i ziemniaki, po czym je zjesz - a okazuje się, że smakują świetnie i na dodatek są pełnowartościowe - zaczynasz głębiej zastanawiać się nad marnotrawstwem" - mówi 34-letni filmowiec. Jednym z bohaterów
W kuchni Karmel-itkiPORRIDGE (kasza na mleku) SOUP (zupa) RICE (ryż) GRAIN (kasze) SAUCE (sos) Programy automatyczne: SELF-CLEAN (samoczyszczenie) FRY (smażenie) SLOW COOK (duszenie na wolnym ogniu) BREAD (chleb) DEEP FRY (smażenie na głębokim oleju) BAKE (wypieki) PILAF (pilaw) YOGURT (jogurt) CHILLI (chili) STEAM (para) - „MASTERCHIEF” - funkcja ustawienia czasu i temperatury podczas przygotowania oraz zapisywanie(...)tych, którzy jeszcze jej nie robili - poniżej przedstawiam prostą, podstawową wersję na smaczne danie. Pieczona w multicookerze jest tak samo pyszna - jak klasycznie w piekarniku. 1,5 kg ziemniaków 2-3 jajka 2 duże cebule 150g boczku (można dodać słoninki, kiełbasy lub innego mięsa, wg gustu) 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki majeranek sól, pieprz olej Ziemniaki zetrzeć na drobnych
Di gotuje