chleb z ziemniakami - 1136 przepisów (strona:47/76)

Sałatka z pieczonej dyni i brukselki 134

dowolnych warzyw, wystarczy je krótko podpiec w piekarniku, następnie zalać niewielką ilością wody, podgotować i zmiksować. Jest to ,,przepis" na przygotowanie zupy z pieczonych warzyw: marchew, pasternak, seler, kalafior, ziemniaki, brukselka, kapusta, cebula, czosnek, bataty, pietruszka, dynia. Wracając do sałatki będącej tematem wpisu, to jest dobra propozycją na kolację, obiad lub II śniadanie. Smakuje równie dobrze na ciepło(...)Jest lekko słodka z nutą goryczki (z brukselki), ma chrupkie dodatki i bardzo smaczny dressing cytrynowo-miodowy. Składniki: 0,5 kg brukselki 0,5 kg dyni 4 kromki wiejskiego chleba na zakwasie pestki dyni sól do smaku olej rzepakowy Dressing cytrynowo-miodowy 2 łyżki soku z cytryny + ewentualnie skórka otarta z 1/2 cytryny 1 łyżka płynnego miodu 5 łyżek

Codziennik Kuchenny
Tortilla hiszpańska na cieście piwnym, czyli tarta zapiekana z ziemniakami i cebulką 144

Jako, że jestem sympatykiem picia piwa, wole je dodawać do różnych potraw, ciast, dań. Ostatnio miałam taki dzień, że upiekłam chleb na piwie, tą tortille na cieście piwnym, a także moje ulubione piwne ciasteczka z marmoladą. Taką tortillę robiłam parę lat temu, ale bez ciasta, tym razem postanowiłam zrobić tortillę jak tartę i wyszła świetnie :)  Jeśli szukacie pomysłu(...)jarski obiad, jest to coś dla Was :) Ciasto piwne: 190g margaryny 100 ml piwa 2 szklanki mąki (+ 1/3 do podsypania) Nadzienie: 800 – 1000g ziemniaków 2 – 3 duże cebule 150 ml kremówki 6 jajek 1 ½ łyżki mąki Sól Pieprz olej do smażenia Margarynę rozpuszczamy, dodajemy do niej piwo i całość wlewamy do miski z mąką. Zagniatamy ciasto i pozostawiamy na około

Smakowy Raj
FRYTKI IDEALNE – SMAKI DZIECIŃSTWA 154

Kolejny wpis z serii SMAKI DZIECIŃSTWA ( był już Chleb w jajku i Makaron z serem ). Frytki – niby nic nadzwyczajnego i przepis na nie przecież każdy zna, więc nad przepisem tutaj nie ma się co rozczulać :p Nie lubię tych z popularnych, sieciowych fast-foodów ( może ze 3 razy w życiu je jadłam :p ). Lubię za to takie domowe(...)bardzo grube … i mocno wysmażone. Takie robiła mi babcia! Z dużych ziemniaków, krojonych wzdłuż, by były jak najgrubsze … Smażone nie we frytkownicy, a na patelni … Z solą .. z ketchupem … i z sosem czosnkowym. A co sobie będę żałować?! A Wy, jakie frytki lubicie najbardziej? PS. mój sposób na IDEALNE FRYTKI? Już niedługo w #czywieszze

Ostra na Słodko
Kopytka z mlodych ziemniakow zapiekane w sosie pomidorowym z chorizo 199

Wiedziałam, że im się nie oprę... W niedzielny poranek gdy wszyscy odpoczywają ja lepiłam kopytka i zapiekałam je w pysznym sosie. Czemu spytacie? tak to jest

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ziemniaczane bułeczki na drożdżach. 145

Ziemniaczane bułeczki na drożdżach. Edyta Guhl. Witajcie Kochani w ten śnieżny, zimowy ranek. Trzymam się dzielnie, nie podjadam słodyczy, chociaż koleżanki blogerki kuszą pysznymi ciastami np

dolcevitainmykitchen
Buleczki z ciasta drozdzowo-ziemniaczanego, z wisniami czyli Slodki Czwartek odc.110 194

Bardzo nie lubię mieć wizji podróży o tzw. suchym pysku. Nie lubię jeść kanapek w pociągu. Nie lubię kupnego jedzenia na dworcu.  Ciągle nie lubię

Dzieje kuchennej Wiewióry
Przepis na kapuśniak Christophera. 148

jest kapuśniak z kiszonej kapusty. Gęsty, rozgrzewający, wypełniający cały dom swoim specyficznym zapachem. Mam taki dziwny zwyczaj, nawet nie umiem powiedzieć od kiedy – jak kapuśniak, to pajda świeżego pełnoziarnistego chleba, najlepiej upieczonego w domu i  posmarowanego dobrym wiejskim masłem. Składniki: 2 l woda 0,5 kg kapusta kiszona 30 dkg żeberka wieprzowe 2 marchewki 1 pietruszka ½ mały seler(...)paski) Sól ,pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kminek 1 cebula pokrajana w kostkę 20 dkg boczek wędzony pokrojony w kostkę 1 pomidor bez skórki pokrojony w kostkę 3 ziemniaki pokrojone w kostkę 1 łyżka oleju Kapustę pokrajać, zalać częścią wody. Dodać grzyby pokrojone w paski razem z wywarem, kminek i  gotować. W drugim garnku - żeberka pokrajać w paski, zalać

Kulinarny karnet Christophera
Jak nie zmarnować jedzenia podczas Świąt? 263

wyrzucać! Z bananów można zrobić np. pyszne ciasto bananowe, z jabłek, gruszek itp koktajl lub kompot. Z kolei cytrusy świetnie nadają się do suszenia w piekarniku. 5. Nie wyrzucaj chleba Pamiętaj, że czerstwe pieczywo idealnie nadaje się do zrobienia grzanek, bruschetty czy bułki tartej. 6. Nie wylewaj resztek wina Przelej napoczęte wino do pojemników na kostki lodu i zamroź. Świetnie(...)bulionów, gulaszów, sosów itp. 7. Nie wyrzucaj mięsa Z ugotowanego wcześniej mięsa możemy przygotować również: pasztety, pasty do kanapek czy mięsny farsz do np. klusek. 8. Nie wyrzucaj ziemniaków Ziemniaki, które pozostały nam z obiadu przydadzą się do przygotowania klusek śląskich, kopytek czy zapiekanki ziemniaczanej. 9. Nie wyrzucaj warzyw Z wcześniej ugotowanych warzyw możemy przygotować zupy, zapiekanki, sałatki

Tradycyjna Kuchnia
Dyniowy chlebek na słodko 121

Składniki: 500 g dyni (my użyliśmy dyni Hokkaido) 170 g cukru kostka drożdży (42 g) 1kg mąki 85 g masła 1 jajko szczypta soli Porcja jest na dwa bochenki chleba, śmiało można podzielić ją na pół, my jednak lubimy czasami zrobić coś podwójnie i ten drugi bochenek podarować naszym najbliższym. Przygotowanie: Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w duże kostki(...)łyżek wody i wrzucamy dynię. Dusimy ją około 20 minut. Gdy zacznie się przypalać dolewamy troszkę wody. Dynia musi zmięknąć. Następnie robimy z niej piure za pomocą praski do ziemniaków. Gdy nasze piure z dyni ostygnie, mieszamy je z cukrem. Dodajemy połowę (500 g) mąki, oraz drożdże. Całość mieszamy, aż do połączenia i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce

KasiaiKrzysiu.pl
zupa ogórkowa 211

tarce jarzynowej, o dużych oczkach i podsmażamy na maśle.  Ogórki przed starciem na tarce możemy obrać ze sk ó rki.  5. Gdy ziemniaki, w zupie, są już miękkie, dodajemy podsmażone ogórki.  6. Gdy chcemy, możemy nasza zupę troszkę zagęścić, czyli do kubeczka dajemy łyżkę mąki i troszkę wody. Wszystko dokładnie mieszamy(...)wlewamy do zupy mieszając jednocześnie zupę. 7. Doprawiamy do smaku i chwilkę gotujemy by wszystkie składniki się przegryzły. 8. Podajemy ciepłą, ze śmietaną lub samą. Można ją jeść z chlebem. Ja nigdy nie dodaje śmietany bezpośrednio do garnka z zupa, ponieważ zupa wtedy się szybciej psuje, a ja swoje zupy gotuje

Kulinarnie z Polką na Kresach
Krem z cukinii z gorgonzolą 151

łyżeczka masła1/2 łyżeczki tymianku szczypta chillibulion warzywny sól2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka gorgonzoli pestki dyni lub grzanki Sposób wykonania:Cukinię ( ze skórką), cebulę, ziemniaka pokroić w kostkę. Dodać łyżeczkę masła, tymianek i czosnek zmiażdżony nadgarstkiem. Podlać 1/2 szklanki bulionu i gotować  pod przykryciem  do miękkości. Warzywa zmiksować na gładki krem i doprawić(...)rozrzedzić zupę wodą. Jogurt grecki zmiksować z gorgonzolą lub serkiem topionym. Zupę podawać z łyżką jogurtu z gorgonzolą lub topionym. Posypać uprażonymi pestkami ewentualnie grzankami. Dodatki:2 kromki chleba białego i 2 kromki chleba ciemnego pokroić w kostkę. Posypać obficie ziołami prowansalskimi i solą czosnkową. Przysmażyć na patelni wysmarowaną łyżką oliwy

pieprzny smaczek
Ziemniaczana z fenkulem i jablkiem czyli Zupowy Wtorek odc.76 219

Pada deszcz, z dachu zmył resztki śniegu i ostatnie promyki zimowego słońca.  Jest niemal jesiennie a w domu choróbsko, gorączka i kaszel nadal trwają. Czym

Dzieje kuchennej Wiewióry
WEGETARIAŃSKA ZUPA OGONOWA 159

marchewka  2 ziemniaki  1, 5 l wywaru warzywnego  1 łyża koncentratu pomidorowego  1 łyżka śmietany 18%  pół łyżeczki papryki wędzonej  sól, pieprz pół łyżeczki majeranku  ziele angielskie, liść laurowy ząbek czosnku  Sposób przyrządzenia:  Wszystkie warzywa oczyścić, pokroić na małe części (por w plasterki, ziemniaki i marchew w kosteczkę)  1 łyżkę(...)zupę zaprawić koncentratem pomidorowym wymieszanym ze śmietaną i łyżką wazową wywaru. Do gotowej zupy dodać drugą łyżkę masła i przeciśnięty czosnek.  Podawać z makaronem,  sauté lub z chlebem

pieprzny smaczek
Zupa chrzanowa 166

Składniki: pęczek włoszczyzny kilka ziemniaków 2 liście laurowe 4 ziela angielskie słoiczek chrzanu 100 ml śmietany kremówki łyżka majeranku sól, pieprz dodatkowo: kawałek wędzonego boczku lub grzanki Włoszczyznę i ziemniaki obrać i pokroić na kawałki. Zalać 1,5 l zimnej wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować na średnim ogniu do miękkości. Wyjąć liście i ziela, zmiksować zupę blenderem(...)Wymieszać i doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na suchej patelni.  Zupę przelać na talerze i udekorować boczkiem lub grzankami z chleba

wyzwania kuchenne
Zalewajka z grzybami. Regionalne Smaki - Październik 222

wodzie ziemniaki, następnie zalane żurem (ukwaszonym na mące żytniej razowej).  Dodatkami do zupy mogą być: świeże grzyby leśne lub suszone marchew, cebula, czosnek boczek wędzony, kiełbasa skwarki - wytopione ze słoniny lub boczku usmażona na rumiano cebula do zabielenia: śmietana, śmietana z mąką, maślanka Przepis na żuru znajdziecie tutaj . Składniki: 500-700 ml żuru 6 średnich ziemniaków(...)piasku, umyć pod bieżącą wodą, pokroić na niewielkie kawałki. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą (9  szkl. ), dodać pokrojone grzyby, cebulę (obraną i przekrojoną na pół) liście laurowe, ziele angielskie i posolić 2 łyżeczkami soli. Zagotować, a następnie gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. Usunąć z zupy ugotowaną cebulę.  Dodać

Codziennik Kuchenny

Proponowane wyszukiwania