chleb z ziemniakami - 1136 przepisów (strona:47/76)

Pełnoziarnisty chleb ziemniaczany na drożdżach 200

Składniki: 550 g mąki pszennej pełnoziarnistej 450 g mąki pszennej typ 550 500 g ziemniaków 40 g świeżych drożdży 300 ml mleka 100 g pestek słonecznika 15 g soli (2,5 łyżeczki) sól do posolenia ziemniaków woda - 130 ml + 200 ml Wykonanie: Ziemniaki  obrałam i ugotowałam w osolonej wodzie. Ugotowane przecisnęłam przez praskę. Drożdże wkruszyłam do wody letniej(...)wlałam rozpuszczone drożdże. Pozostałą mąkę posypałam na wierzchu, przykryłam ściereczką i odstawiłam misę w ciepłe miejsce na 20 minut. Mleko wymieszałam z wodą. Do misy z zaczynem drożdżowym dodałam ziemniaki, wlałam wodę z mlekiem i za pomocą haka wymieszałam mikserem na jednolite ciasto. Miskę ponownie przykryłam ściereczką i znów odstawiłam w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny aż ciasto

Kuchnia u Krysi
Ogórkowa na gęsinie 162

porcji 3 l wywaru z gęsiny 600 g kiszonych ogórków 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 pietruszki 5 ziemniaków 1 liść laurowy 1 łyżeczka białego pieprzu sól i czarny pieprz do smaku 1 łyżeczka majeranku Obierz ziemniaki, cebulę i pokrój w kostkę. Dodaj do wywaru wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Obierz marchewkę i pietruszkę, a następnie zetrzyj(...)minut. Zetrzyj ogórki na tarce i wraz z ogórkową wodą dodaj do zupy. Przypraw zupę solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj jeszcze przez 10 minut. Podaj zupę gorącą z kawałkiem chleba.   The post Ogórkowa na gęsinie appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
WEGAŃSKA POTRAWKA WARZYWNA Z MLEKIEM KOKOSOWYM I DUŻĄ ILOŚCIĄ CURRY 145

idealne. Zawsze się udaje i wszystkim  smakuje. Wystarczy spojrzeć na składniki poniżej, by przyznać, że ta kombinacja smaków musi być pyszna. Potrawkę jemy z kaszą, ryżem, kromką dobrego chleba lub bez niczego -  jako zupę. Spróbuj to ugotować, a obiecuję, że będzie to Twoje danie popisowe. Świetnie sprawdza się jako niedzielne danie obiadowe, na wszelkich przyjęciach jest "gwoździem programu(...)bardzo to danie zachwalają i zawsze proszą o przepis. Teraz już nie będę go musiała spisywać na kartce, tylko odeślę na blog. Polecam!  Składniki na 4 porcje: 4 ziemniaki, 1 mały kalafior, 1 cebula czerwona, 1 papryka, 2 marchewki, 3 ząbki czosnku, 3/4 szklanki groszku, puszka mleka kokosowego (400 ml), garść rodzynek - opcjonalnie, 3/4 szklanki wody, 1,5 łyżki

Jeść, by żyć w zdrowiu
Zupa krem z dyni 88

Smaczna jesienna zupa z dyni, z dodatkiem ziemniaków i cebuli. Łatwo się ją robi – do przygotowania wystarczy jedynie kilka prostych składników. Jest zdrowa, pożywna, a zarazem delikatna i łagodna dla żołądka To dobry pomysł na lekki obiad lub kolację   Pomysły na zupy: ** Kapuśniak z młodej kapusty ** Zupa pomidorowa z warzywami ** Zupa Kartoflanka ** Zupa kalafiorowa   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)świeżej dyni 250 g ziemniaków 2 l bulionu warzywnego lub mięsnego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła, oleju lub oliwy 100 ml słodkiej śmietanki lub mleczka kokosowego pół łyżeczki kurkumy sól i pieprz   W rondelku rozpuść tłuszcz, wrzuć posiekaną cebulę oraz czosnek – zeszklij. W tym czasie obierz dynię i ziemniaki – pokrój je w kostkę. Przełóż

Kulinarny S.O.S.
Twarożek z rzodkiewką i koperkiem babci Basi 183

Proponuję twarożek z rzodkiewką i koperkiem , który jest świetny do chleba i nie tylko . Składniki : 1/2 kg sera białego , pęczek rzodkiewek, 2 ząbki czosnku, 1, 5 łyżeczki koperku, łyżka majonezu, przyprawa tzatziki, sól, W razie potrzeby,gdyby serek był zbyt gęsty możemy dodać śmietanę lub jogurt naturalny , dla uzyskania odpowiedniej konsystencji. Sposób przygotowania : Rzodkiewki , koperek, czosnek drobno pokroić, dodać łyżkę(...)majonezu i przyprawę , posolić i wymieszać . Świetny do kanapek i do ziemniaków. Polecam ! SMACZNEGO

Pysznosci Babci Basi
Pasta z bobu z sosem Chimichurri 180

Pasta z bobu z dodatkiem pietruszkowo czosnkowego sosu Chimichurri. Bardzo smaczna. Świetny dodatek do chleba. Natka pietruszki teraz najsmaczniejsza, warto sos zrobić więcej. Część użyć do bobu, a resztę dodawać do mięsa, wędlin, pomidorów. Bardzo polecam. składniki ok 360 g ugotowanego, obranego bobu 3 - 4 suszone pomidory z oleju 2 - 3  łyżki sosu Chimichurri ( klik ) sól, pieprz(...)cytryny do doprawienia oliwa z oliwek lub olej z pomidorów przygotowanie Obrany bób rozgnieść  praską do ziemniaków  lub widelcem, niezbyt dokładnie, dodać bardzo drobno posiekane pomidory, sos Chimichurri, wymieszać, przyprawić solą, pieprzem. O ile pasta jest za sucha dolać więcej oliwy lub oleju z pomidorów. Doprawić do smaku sokiem z cytryny. Smacznego

Stare Gary
Sałatka z pieczonej dyni i brukselki 125

dowolnych warzyw, wystarczy je krótko podpiec w piekarniku, następnie zalać niewielką ilością wody, podgotować i zmiksować. Jest to ,,przepis" na przygotowanie zupy z pieczonych warzyw: marchew, pasternak, seler, kalafior, ziemniaki, brukselka, kapusta, cebula, czosnek, bataty, pietruszka, dynia. Wracając do sałatki będącej tematem wpisu, to jest dobra propozycją na kolację, obiad lub II śniadanie. Smakuje równie dobrze na ciepło(...)Jest lekko słodka z nutą goryczki (z brukselki), ma chrupkie dodatki i bardzo smaczny dressing cytrynowo-miodowy. Składniki: 0,5 kg brukselki 0,5 kg dyni 4 kromki wiejskiego chleba na zakwasie pestki dyni sól do smaku olej rzepakowy Dressing cytrynowo-miodowy 2 łyżki soku z cytryny + ewentualnie skórka otarta z 1/2 cytryny 1 łyżka płynnego miodu 5 łyżek

Codziennik Kuchenny
Tortilla hiszpańska na cieście piwnym, czyli tarta zapiekana z ziemniakami i cebulką 135

Jako, że jestem sympatykiem picia piwa, wole je dodawać do różnych potraw, ciast, dań. Ostatnio miałam taki dzień, że upiekłam chleb na piwie, tą tortille na cieście piwnym, a także moje ulubione piwne ciasteczka z marmoladą. Taką tortillę robiłam parę lat temu, ale bez ciasta, tym razem postanowiłam zrobić tortillę jak tartę i wyszła świetnie :)  Jeśli szukacie pomysłu(...)jarski obiad, jest to coś dla Was :) Ciasto piwne: 190g margaryny 100 ml piwa 2 szklanki mąki (+ 1/3 do podsypania) Nadzienie: 800 – 1000g ziemniaków 2 – 3 duże cebule 150 ml kremówki 6 jajek 1 ½ łyżki mąki Sól Pieprz olej do smażenia Margarynę rozpuszczamy, dodajemy do niej piwo i całość wlewamy do miski z mąką. Zagniatamy ciasto i pozostawiamy na około

Smakowy Raj
FRYTKI IDEALNE – SMAKI DZIECIŃSTWA 145

Kolejny wpis z serii SMAKI DZIECIŃSTWA ( był już Chleb w jajku i Makaron z serem ). Frytki – niby nic nadzwyczajnego i przepis na nie przecież każdy zna, więc nad przepisem tutaj nie ma się co rozczulać :p Nie lubię tych z popularnych, sieciowych fast-foodów ( może ze 3 razy w życiu je jadłam :p ). Lubię za to takie domowe(...)bardzo grube … i mocno wysmażone. Takie robiła mi babcia! Z dużych ziemniaków, krojonych wzdłuż, by były jak najgrubsze … Smażone nie we frytkownicy, a na patelni … Z solą .. z ketchupem … i z sosem czosnkowym. A co sobie będę żałować?! A Wy, jakie frytki lubicie najbardziej? PS. mój sposób na IDEALNE FRYTKI? Już niedługo w #czywieszze

Ostra na Słodko
Kopytka z mlodych ziemniakow zapiekane w sosie pomidorowym z chorizo 185

Wiedziałam, że im się nie oprę... W niedzielny poranek gdy wszyscy odpoczywają ja lepiłam kopytka i zapiekałam je w pysznym sosie. Czemu spytacie? tak to jest

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ziemniaczane bułeczki na drożdżach. 136

Ziemniaczane bułeczki na drożdżach. Edyta Guhl. Witajcie Kochani w ten śnieżny, zimowy ranek. Trzymam się dzielnie, nie podjadam słodyczy, chociaż koleżanki blogerki kuszą pysznymi ciastami np

dolcevitainmykitchen
Zupa chrzanowa 111

warzywa na wywar i odrobina chrzanu w słoiczku. Ilość chrzanu można zmieniać w zależności jak ostrą lubimy zupę.  Inspiracja. 5 ziemniaków warzywa na wywar, np. marchewki por 2-3 łyżki chrzanu  1 szklanka mleka sól, pieprz Ziemniaki i warzywa obrać, pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zalać litrem wody i pod przykryciem ugotować wywar. Pora pokroić, zeszklić(...)całość przetrzeć blenderem dodając połowę chrzanu. Następnie do naczynia dać mleko, resztę chrzanu i odrobinę przetartej zupy i przetrzeć wszystko razem. Dodać do garnka, doprawić i zagotować. Podawać z chlebem lub grzankami. marcelina

Czerwony Gupik
Buleczki z ciasta drozdzowo-ziemniaczanego, z wisniami czyli Slodki Czwartek odc.110 184

Bardzo nie lubię mieć wizji podróży o tzw. suchym pysku. Nie lubię jeść kanapek w pociągu. Nie lubię kupnego jedzenia na dworcu.  Ciągle nie lubię

Dzieje kuchennej Wiewióry
Przepis na kapuśniak Christophera. 139

jest kapuśniak z kiszonej kapusty. Gęsty, rozgrzewający, wypełniający cały dom swoim specyficznym zapachem. Mam taki dziwny zwyczaj, nawet nie umiem powiedzieć od kiedy – jak kapuśniak, to pajda świeżego pełnoziarnistego chleba, najlepiej upieczonego w domu i  posmarowanego dobrym wiejskim masłem. Składniki: 2 l woda 0,5 kg kapusta kiszona 30 dkg żeberka wieprzowe 2 marchewki 1 pietruszka ½ mały seler(...)paski) Sól ,pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kminek 1 cebula pokrajana w kostkę 20 dkg boczek wędzony pokrojony w kostkę 1 pomidor bez skórki pokrojony w kostkę 3 ziemniaki pokrojone w kostkę 1 łyżka oleju Kapustę pokrajać, zalać częścią wody. Dodać grzyby pokrojone w paski razem z wywarem, kminek i  gotować. W drugim garnku - żeberka pokrajać w paski, zalać

Kulinarny karnet Christophera
Jak nie zmarnować jedzenia podczas Świąt? 255

wyrzucać! Z bananów można zrobić np. pyszne ciasto bananowe, z jabłek, gruszek itp koktajl lub kompot. Z kolei cytrusy świetnie nadają się do suszenia w piekarniku. 5. Nie wyrzucaj chleba Pamiętaj, że czerstwe pieczywo idealnie nadaje się do zrobienia grzanek, bruschetty czy bułki tartej. 6. Nie wylewaj resztek wina Przelej napoczęte wino do pojemników na kostki lodu i zamroź. Świetnie(...)bulionów, gulaszów, sosów itp. 7. Nie wyrzucaj mięsa Z ugotowanego wcześniej mięsa możemy przygotować również: pasztety, pasty do kanapek czy mięsny farsz do np. klusek. 8. Nie wyrzucaj ziemniaków Ziemniaki, które pozostały nam z obiadu przydadzą się do przygotowania klusek śląskich, kopytek czy zapiekanki ziemniaczanej. 9. Nie wyrzucaj warzyw Z wcześniej ugotowanych warzyw możemy przygotować zupy, zapiekanki, sałatki

Tradycyjna Kuchnia
Dyniowy chlebek na słodko 112

Składniki: 500 g dyni (my użyliśmy dyni Hokkaido) 170 g cukru kostka drożdży (42 g) 1kg mąki 85 g masła 1 jajko szczypta soli Porcja jest na dwa bochenki chleba, śmiało można podzielić ją na pół, my jednak lubimy czasami zrobić coś podwójnie i ten drugi bochenek podarować naszym najbliższym. Przygotowanie: Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w duże kostki(...)łyżek wody i wrzucamy dynię. Dusimy ją około 20 minut. Gdy zacznie się przypalać dolewamy troszkę wody. Dynia musi zmięknąć. Następnie robimy z niej piure za pomocą praski do ziemniaków. Gdy nasze piure z dyni ostygnie, mieszamy je z cukrem. Dodajemy połowę (500 g) mąki, oraz drożdże. Całość mieszamy, aż do połączenia i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce

KasiaiKrzysiu.pl
zupa ogórkowa 204

tarce jarzynowej, o dużych oczkach i podsmażamy na maśle.  Ogórki przed starciem na tarce możemy obrać ze sk ó rki.  5. Gdy ziemniaki, w zupie, są już miękkie, dodajemy podsmażone ogórki.  6. Gdy chcemy, możemy nasza zupę troszkę zagęścić, czyli do kubeczka dajemy łyżkę mąki i troszkę wody. Wszystko dokładnie mieszamy(...)wlewamy do zupy mieszając jednocześnie zupę. 7. Doprawiamy do smaku i chwilkę gotujemy by wszystkie składniki się przegryzły. 8. Podajemy ciepłą, ze śmietaną lub samą. Można ją jeść z chlebem. Ja nigdy nie dodaje śmietany bezpośrednio do garnka z zupa, ponieważ zupa wtedy się szybciej psuje, a ja swoje zupy gotuje

Kulinarnie z Polką na Kresach
Krem z cukinii z gorgonzolą 139

łyżeczka masła1/2 łyżeczki tymianku szczypta chillibulion warzywny sól2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka gorgonzoli pestki dyni lub grzanki Sposób wykonania:Cukinię ( ze skórką), cebulę, ziemniaka pokroić w kostkę. Dodać łyżeczkę masła, tymianek i czosnek zmiażdżony nadgarstkiem. Podlać 1/2 szklanki bulionu i gotować  pod przykryciem  do miękkości. Warzywa zmiksować na gładki krem i doprawić(...)rozrzedzić zupę wodą. Jogurt grecki zmiksować z gorgonzolą lub serkiem topionym. Zupę podawać z łyżką jogurtu z gorgonzolą lub topionym. Posypać uprażonymi pestkami ewentualnie grzankami. Dodatki:2 kromki chleba białego i 2 kromki chleba ciemnego pokroić w kostkę. Posypać obficie ziołami prowansalskimi i solą czosnkową. Przysmażyć na patelni wysmarowaną łyżką oliwy

pieprzny smaczek