BROWNIE · 9 months ago gin Wygląda… SERNIK WIEDEŃSKI · 9 months ago harrisa Oj,… SZYBKIE CIASTO Z JABŁKAMI I RODZYNKAMI · 10 months ago harrisa Z… CHLEB GRAHAM · 10 months ago Najnowsze wpisy CUKINIA FASZEROWANA SZYNKĄ I PAPRYKĄ CYTRYNOWE CIASTECZKA CYTRYNOWO- TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO FILET Z KURCZAKA W CZARNYM SEZAMIE SZARLOTKA Z BEZĄ OWOCOWE CIASTO Z BEZĄ CZEKOLADOWE(...)PIEROGI Z KAPUSTĄ ZIEMNIAKI FASZEROWANE JABŁKA POD BEZOWĄ PIERZYNKĄ SAŁATKA NA CIEPŁO Z TOPINAMBURU ZAWIJANIEC Z KAPUSTĄ I MIĘSEM BROWNIE PIEROGI Z MIĘSEM SERNIK WIEDEŃSKI SKRZYDEŁKA W ZIOŁACH ROLADA MAKOWA KASZA JAGLANA Z CUKINIĄ BABECZKI KAKAOWE Z ORZECHAMI SAŁATKA BROKUŁOWA SAŁATKA Z KASZY GRYCZANEJ I AWOKADO DROŻDŻOWY MARMURKOWIEC JAJKA SADZONE NA PIECZONYCH WARZYWACH KISZONE WARZYWA CHLEB GRAHAM PSTRĄG NA PARZE
harrisaJaką pracę wykonywałabyś z przyjemnością bez dostawania wynagrodzenia? - robienie szali i swetrów na drutach - testowanie czekolady - pieczenie chleba Pewnie zaznaczyłaby wszystkie trzy odpowiedzi, ale to pieczenie chleba znalazłoby się na pierwszym miejscu. Zapach piekącego się chleba lub bułek w naszym domu znają już wszyscy członkowie rodziny, znajomi i sąsiedzi. Nie da się go ukryć, nie da się go wywietrzyć(...)tylko mogę i czas pozwala, przygotowuję swój chleb i bułki. Kupuję wielkie wory mąki w Młynie Oliwskim i piekę. Chleb, bułki, chałki. Często piekę bułkę pszenną bez jajek , bo mój syn lubi z niej kanapki do szkoły, lub zwykłe bułki , z bardzo podobnego przepisu do tego dzisiejszego. Mięciutkie, pyszne bułeczki z ziemniakami. Ziemniaki sprawiają, że bułki dłużej zachowują świeżość. Bułki
Posadzone i zjedzonesmażenia dodajemy wyciśnięty czosnek. Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na cienkich oczkach tarki. Do ziemniaków dodajemy usmażone składniki. Przyprawiamy i mieszamy. Od liści kapusty odkrawamy twardą część. Mieszankę ziemniaczano-pieczarkową ściskamy w dłoniach tak aby zostało w niej jak najmniej wody. Formujemy coś na kształt chleba. Zawijamy w liście kapusty. Jeśli zajdzie tka potrzeba spinamy przy pomocy wykałaczek. Zawijaniec układamy
Weganka gotujegarnku rozgrzać olej, dodać pora i dusić na małym ogniu przez 8 minut. Ziemniaki, seler, jabłko pokroić w kostkę. Dodać do pora wraz z bulionem. Gotować pod przykryciem przez 20 minut. Zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać z grzankami. W międzyczasie przygotować grzanki. Chleb pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. W misce połączyć czosnek, olej, zioła i sól. Dodać
Moja Galeria Smakukońcu dodać podsmażoną kiełbasę z cebulką. Obrać i ugotować ziemniaki. Dodać koperek, łyżkę masła i zrobić puree. Ugotować na twardo jajka. Podawać z jajkiem przekrojonym na pół oraz puree ziemniaczanym. Jeśli nie lubicie puree, można ziemniaczki usmażyć lub zjeść żurek z chlebem. Bon appetit
Garniec MagalieMałe kulki farszu ziemniaczano-cebulowego zawinięte w kruche, listkujące ciasto. Bomba węglowodanowa, istna eksplozja smaku. To właśnie jest knysza. Knysze, w odróżnieniu od większości pierogów, są
Gotuj z Blue Ravencukru1 pomarańcza Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzuciłam do maszyny do chleba, które za mnie wyrobiła piękne ciasto :-)W czasie kiedy ciasto nam rośnie, borówki wkładamy do miski, dodajemy startą skórkę z pomarańczy, wlewamy sok z pomarańczy i cukier. Wszystko ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Owoce powinny puścić sok, ale część powinna zostać w całości.Blachę wykładamy papierem do pieczenia.Stolnice posypujemy
Kulinarne przygody Gatitywystygła. Sos przelać przez sito, wyciskając rozgotowany czosnek. Dodać miękisz z chleba i wszystko dokładnie zmiksować blenderem. Spróbować, jeśli potrzeba doprawić. Zagotować. Jeśli sos jest dla Was za rzadki, możecie go chwilę pogotować, odparowując nadmiar płynu. Polędwiczki pokroić na kawałki, polać sosem. Podawać z ziemniakami, ryżem lub świeżym pieczywem. Można udekorować świeżym tymiankiem. Polędwiczki wieprzowe duszone w mleku można podgrzewać
Moja DelicjaTak naprawdę to cudowna przekąska lub po prostu danie recyklingowe. Jeśli macie trochę ugotowanych ziemniaków z obiadu, marchewkę z rosołu, oprócz tego z pieczenia ciasta zostały
Dzieje kuchennej WiewióryZbliża się czas śledzi i pierników. Niestety nie każdy może sobie pozwolić na czasochłonne przygotowywanie potraw. Dlatego też pomyślałam, że warto wykombinować jakąś szybką rybną sałatkę
Dzieje kuchennej WiewióryKlopsik, też mi sprawa. Każdy jadł w swoim życiu klopsiki w takiej czy innej formie. W zabielonym mąką sosie pomidorowym i z kaszą albo ziemniakami, tak
Dzieje kuchennej WiewióryRaj dla podniebienia! oczywiście miłośników wołowiny. T o kolejna propozycja z wykorzystaniem wołowiny krzyżowej QMP od Dobrej Wołowiny . Bardzo kruche i delikatne, pełne smaku.
Dzieje kuchennej Wiewióryzminimalizować tego rodzaju dolegliwości. Przepisów na fasolę dla dzieci jest wiele. Polecam Wam również do wypróbowania bardzo prosty i zdrowy “smalec” z fasoli , jako smarowidło do chleba. Jak zrobić zupę fasolową dla dzieci? Bazą zupy jest oczywiście fasola. Można użyć drobnej, białej fasoli, ale ja wolę tę większą, czyli “Piękny Jaś”. W zimie fasolę mamy dostępną(...)olej. Gotujemy jeszcze przez 20 minut, również bez przykrycia. Gotowane ziemniaki blendujemy na gładko. Dodajemy do nich odrobinę wody z zupy (około szklanki), a następnie dokładnie mieszamy. Wlewamy do zupy i mieszamy, aż składniki się połączą i zupa się zagęści. Gotowe! Zupa fasolowa bardzo dobrze smakuje ze świeżym chlebem Szukasz prostych i zdrowych przepisów? Dobrze trafiłaś! Zapisz się do mojego
WiszniówkaCię do tej cotygodniowej serii. Śniadanie 8:00 Dwa motylki czyli chleb z ogórkiem i papryką. II Śniadanie 10:30 Jogurt naturalny z bananem, pyłkiem pszczelim i kaszą jaglaną. Zupa 13:00 Zupa pomidorowa. II Danie 16:00 Pstrąg i frytki z marchewki, pietruszki, selera, ziemniaków, cukinii i batatów. Podwieczorek 17:30 Domowy budyń z wanilią. Tutaj
lady-och-mistrzyni.blogspot.comChleby uwielbiam piec wszelakie więc jak znalazłam ten przepis też postanowiłam go wykorzystać. My jedliśmy go jako gigantyczne pierogi a smakują wybornie. Masa ziemniaczana dobrze doprawiona
Moje Małe CzarowaniePyszny dodatek do obiadu, albo nawet cały obiad, jeśli jeść ją z chlebem. Bogata w kalorie i witaminę C, więc idealna na jesień i zimę! Kapusta z fasolą Na terenie Polski kapustę oraz groch uprawia się już od dziesiątków lat. Kiedy w Polsce nie było jeszcze ziemniaków , ludność żywiła się już grochem. Natomiast kapusta była na tyle popularna, że uprawiano
Gotowanie-ukmiękkości (ok.20 minut). Następnie płuczę koperek, siekam, dorzucam do gotujących się ziemniaków i razem podgrzewam około 2-3 minuty. Miksuję zawartość garnka blenderem na gładki krem. Doprawiam kolendrą i gałką muszkatołową oraz pieprzem, a jeśli trzeba, także solą. Podaję z posiekaną pietruszką i pokruszonym razowym chlebem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki