mięsną, plus pieczywo najlepiej chleb żytni, aby si ę najeść tą zupą do syta . Polecam. Składniki: 3 skrzydełka z kurczaka 2 średnie marchewki pokrojone w małą kostkę 1 korzeń pietruszki pokrojony w małą kostkę ćwiartka selera ( korzeń) pokrojona w małą kostkę kawałek pora (ok. 7 cm białej części pora) 2 suszone grzyby 3 ziemniaki pokrojone w większą kostkę
Gorący kąsekgotującego wywaru dodajemy obrane ziemniaki a gdy wszystkie warzywa będą ugotowane, odcedzamy go. Do czystego bulionu wkładamy z powrotem włoszczyznę i warzywa z patelni. Całość miksujemy blenderem na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, curry, ostrą papryką i solą. Zupę proponuję podawać z grzankami o smaku ziół prowansalskich. Jak je zrobić? Wystarczy chleb tostowy posypać ziołami, skropić oliwą
Qchnia po prostukostkę ziemniaki. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę i startą marchew. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec wlać zakwas, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 5 minut. W tym czasie cały czas mieszać, by mąka z zakwasu nie przywarła do dna. Usunąć wędzony boczek. podawać z żytnim chlebem na zakwasie lub jajkiem. Młody zakwas
W SMAKziarnom...nie używam chleba do tej sałatki . Polewamy olejem lnianym wielkopolskim. To olej o znakomitym smaku i zapachu. Jest to olej roślinny o najwyższej zawartości kwasów tłuszczowych omega -3 i omega – 6 ca 67%, które jako składniki diety regulują poziom cholesterolu. Łyżka oleju zabezpiecza dzienne potrzeby organizmu w NNKT. Znakomity jest do ziemniaków, kasz, pieczywa, sera
Z Kuchni Do Kuchnimarynatą i ściągam pokrywkę). Podawać można z ryżem, ziemniakami i ulubioną sałatką. Pozostałą marynatę można wykorzystać do bazy sosu, dodać pół opakowania śmietany lub pół litra wody zagotować i zagęścić albo sosem z torebki albo dwiema łyżkami mąki ziemniaczanej roztrzepanej w zimnej wodzie. Świetnie smakują też na kolację z chlebem! Polecam
NA MOIM TALERZUW ostatnim, wrześniowym, numerze KUCHNI znalazłam przepis na drobiowe curry... a co Wiewióra robi gdy nie ma ochoty na mięso? całkiem zmienia przepis :) Curry, które
Dzieje kuchennej Wiewióryprzepisie na kopytka ziemniaków bo całkowicie zastąpiłam je dzisiaj upieczoną dynią. Do zrobienia dyniowych klusek polecam upiec dynię hokkaido, która ma zwarty i mało soczysty miąższ. Inne odmiany wymagają dosypania większej ilości mąki co nie jest korzystne dla konsystencji kopytek. I upieczcie od razu więcej dyni bo puree dyniowe możecie wykorzystać do zrobienia chleba dyniowo-szpinakowego . Kluseczki dyniowe są delikatne
Smaczna Pyzarobiłam a nie mam profesjonalnego sprzętu. Składniki: 300 g ziemniaków 600 g mąki pszennej typu 550 42 g drożdży 1 łyżeczka cukru ok. 175 ml lekko ciepłej wody 1 jajko 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki soli Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie (czasami wykorzystuje ziemniaki pozostałe z obiadu). Ostudzić, obrać i przecisnąć przez praskę. Przygotować mąkę, zrobić(...)Dodać jajko, sól i ziemniaki, zagnieść ciasto na gładką masę. Przykryć i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia. Ciasto krótko zagnieść ponownie, uformować kulę i położyć na blasze wyłożonej pergaminem. Posypać mąką i nakłuć kilka razy widelcem. Przykryć i ponownie zostawić na 30 minut. Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Upieczony chleb studzić na kratce. Smacznego
talerz przyjemnościchrzanem, domowy majonez i dobry chleb. Ciasta najwyżej dwa - jakaś babka i może sernik ?Pisząc tego posta pomyślałam, że takie zwyczajne jedzenie w tym tygodniu nikogo nie zainteresuje, ale przecież jeść trzeba. To jeden z naszych zwykłych obiadów - fajny bo jednogarnkowy i pracy przy nim niedużo a wyszło bardzo smacznie.Do tego dania potrzebne są ziemniaki o zwartym miąższu, takie które
Smaczna PyzaNa tyle to pyszna zupa, że wczoraj zjadłam ją całą sama. Fakt, robiłam z połowy poniższej porcji ale i tak nie mogłam się oderwać. Pełna smaku
Dzieje kuchennej Wiewióryugotowanych ziemniaków 1 jajko 1 szkl mąki Warmińskiej Młynomag sól nadzienie 450 g mięsa mielonego sól pieprz szczypta estragonu szczypta lubczyku 1 łyżka bułki tartej (kiedy mięso jest zbyt luźne) Mięso mieszamy z przyprawami. Z mąki i ziemniaków z dodatkiem jajka zagniatamy ciasto jak na kopytka . Dzielimy na kawałki wielkości renklody, rozklepujemy i nadziewamy mięsem, dokładnie zaklejamy i formujemy owalne(...)knedle. Gotujemy w osolonym wrzątku, podajemy polane masłem przysmażonym z cebulką. Młynomag to najlepsze mąki do każdej kuchni i dla każdej kucharki. Od delikatnych ciastek do żytnich ciężkich chlebów. Można z nich zrobić wszystko. Polecam Młynomag do najlepszych klusek i knedli
Gotowanie jest łatweI znowu mięsko :-) Lubię takie dania, bo naprawdę jest proste w przygotowaniu i nieabsorbujące. Klops z boczniakami ma niebanalny smak, a dzięki dodatkowi
Rozpustne gotowanieubijakiem do ziemniaków . I starłam trochę Grana Pandano DOP , sprawdziłam czy nie trzeba soli dodać. Dodałam Karahi Chicken. I ugotowałam farfalle al dente. Doprawiłam dynię na koniec sosem sojowym, nie jest to konieczne, ale jest to zdrowsza alternatywa dla magi np. Jak sprawdzic czy nasza dynia jest PERFETTO? Spróbować ją na..kawałku razowego chleba. Powinna idelanie smakować
Z Kuchni Do Kuchnizagęściłam pokruszoną kromką razowego chleba. Dodałam resztą piwa i gotowałam jeszcze przez 15 min. Pełnię szczęścia dopełniły bramborové knedlíky Czeskie knedle mogą występować w 2 wersjach: ziemniaczanej (bramborové) lub bułczanej (houskové). Z braku świeżej bułki zdecydowałam się na te pierwsze. Jak ma być po czesku, to nie ma lipy ;) Bramborové knedlíky 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach1,5 łyżki mąki1
bastalena