chleb z ziemniakami - 1136 przepisów (strona:40/76)

KAPUŚNIAK MAZURSKI 208

Składniki: 40 dkg kapusty kwaszonej 4 dkg cebuli 50 dkg ziemniaków 5 dkg słoniny ziele angielskie 2 liście laurowe 12 dkg kości marchew pietruszka kawałek pora (4 cm) plaster selera (o grubości 1 cm) sól do smaku 2 szt ziela angielskiego papryka mielona ( tyle co mieści się na czubku noża) łyżka pokrojonej natki pietruszki Sposób przygotowania: Przygotować wywar z kości(...)dodać połowę pokrojonej w plastry cebuli, roztarte 1 ziele angielskie i 2 liście laurowe i ugotować na półmiękko. Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę, włożyć do pozostałej części wywaru, ugotować z dodatkiem soli. Włoszczyznę z wywaru pokroić w paski. Do ugotowanych ziemniaków dodać gorącą kapustę z wywarem, włoszczyznę, paprykę i zagotować. Na stopionej słoninie poddusić resztę cebuli pokrojonej w kostkę

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Zupa cebulowa 217

Jeśli zupa wyjdzie za słona, możesz wrzucić do niej obranego ziemniaka i gotować go przez około 10 minut. Wyciągnie on nadmiar soli z potrawy, a Ty będziesz mógł cieszyć się uratowanym daniem. Jeśli natomiast zupa Ci się przypali, to przelej ją do innego garnka, weź trochę skórki od chleba i gotuj w zupie kilkanaście minut. Powinno pomóc. Przed podaniem, pokrój

manslogblog
Pierniczki 157

bardzo długo poleżą- to w kilka godzin udało się zrobić dzieciakom pierniczki. Ten pierniczek rozpływa się w ustach. Można je przygotować niezależnie od pory roku! Składniki batat -czyli słodki ziemniak, minimum 450 g 120 g mąki ryżowej lub kokosowej 250 g mąki poznańskiej typ 500 100 g cukru pudru-zmieliłam nierafinowany cukier trzcinowy 2 łyżeczki przyprawy do piernika(...)KRESTO posypki wszelakie cukier do polew + woda Najpierw upiecz ziemniaka w folii aluminiowej w 180 stopniach, około 40 minut. Gdy wystygnie obierz go i zblenduj na gładki krem. Wszystkie składniki włóż do misy, dodaj krem z batata i zagnieć kulę ciasta. Mnie wyręczył robot z hakiem do chleba, ale wykonanie ręczne też jest proste, bo ciasto jest idealne i idealnie

Z Kuchni Do Kuchni
Krem z kalafiora z razowymi grzankami 139

pietruszkę obieramy. Wraz z porem kroimy w plasterki. 3. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. 4. Koperek siekamy. 5. Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy wodą tak by zakryła warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy około 40 minut, aż warzywa zmiękną. Studzimy. 6. Przygotowujemy grzanki: kromkę chleba kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię (u mnie bez tłuszczu

Szefowa kuchni
Zupa grzybowa z opieniek 157

Składniki -około 1 kg świeżych opieniek -2-3 litry wody -kawałek porcji rosołowej bądź jakiejś kostki można dać coś wędzonego -sól, pieprz czarny i ziołowy do

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Zapiekanka ziemniaczana z cheddarem boczkiem 240

Nadal męczy mnie gorączka i katar :( będzie więc obiadowe wspomnienie... Weekend obfitował w dania wszelkiej maści. Spora inspiracja była dla mnie marcowa KUCHNIA. Dla Małżona wykonałam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Krupiak (pieróg biłgorajski) 193

świąt, jak i bez okazji. Zawsze leżał w koszyczku obok chleba. Można go jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, a jeśli chcemy to ponoć można go przysmażyć, czego sama nigdy nie praktykowałam, bo jak dla mnie i bez dodatkowego obsmażania jest pyszny. Smacznego! Składniki: 2,5 kg ziemniaków 3 szkl. kaszy gryczanej suchej 130 g słoniny

psgotujemy
Pulpeciki w sosie pomidorowym// Makaroniada 210

chwilę gotuję. Na koniec dodaję świeżą bazylię.Podaję z ziemniakami (jak widać na zdjęciu), lecz to danie dobrze komponuję się także z kaszą gryczaną, świetnie też pasują do tego zimowe przetwory z piwnicy (ogórki kiszone, korniszone, sałatki z papryki itp.) Równie dobrze smakują też na zimno z kromką chleba razowego, który zatapiam w sosie. Hmm Pychotka ! Wyszło

NA MOIM TALERZU
Czary mary... Krem z pieczonego pasternaku z gruszka czyli Zupowy Wtorek odc.77 215

Warzycie czasem wywary? zaglądacie w gary? uprawiacie czary? miseczka z Domu Mokoszy Wrzuć do  gara  żeliwnego  masła  bryłkę,  oliwy  łyżkę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wspomnienie dzieciństwa w restauracji "Chłopskie Jadło" 161

dziecięce na wsi u mojej babci, gdy jadło się chleb ze smalcem po całym dniu zabawy na dworze. Dania były wydawane szybko, w krótkim czasie od złożenia zamówienia ..... Ja wybrałam sałatkę z gruszką i orzechami bez mięsa, gdyż miałam ochotę na coś lekkostrawnego. Mój mąż wybrał kotleta schabowego z ziemniakami. Dania były sporych wymiarów, bez problemu można było

Projekty ze smakiem
12 pysznych przekąsek na imprezę sylwestrową 15430

nadziewać.6. Kolorowa tortilla z piekarnikaSławny hiszpański omlet z ziemniakami i papryką pieczony z piekarniku. Kroimy w kwadraty i nadziewamy na wykałaczki.7. Turecka sałatka z ciecierzycyŻadna impreza nie obejdzie się bez chociaż jednej sałatki. Proponuję Wam sałatkę z ciecierzycy, z pomidorami, cebulą, oliwkami i serem feta. 8. Chleb andaluzyjskiAle to jest pyszne! Kromki chleba z pastą przygotowaną

Chilli Czosnek i Oliwa
Majonez na bazie mleka sojowego 150

Majonez- obowiązkowy towarzysz ''jajek'' z groszkiem, niezastąpiony w sałatce jarzynowej, bezkonkurencyjny wielkanocny sos. Istnieje wiele przepisów na wegański majonez. Można go zrobić z tofu, ziaren, fasoli

wegetalerze
PRZEKĄSKI IMPREZOWE – 15 przepisów 173

smażona pierś z kurczaka, kukurydza, ogórek konserwowy oraz dekoracyjne chipsy. Sałatka imprezowa z kurczakiem – Przepis   2. Chrupiące kanapki z pastą jajeczną Pyszne, proste w wykonaniu kanapki z chleba tostowego. To szybka przekąska, której składniki można przygotować wcześniej, a potem w kilka minut zrumienić na patelni. Polecamy! Chrupiące kanapki z pastą jajeczną – Przepis 3. Kiełbaski „świńskie nóżki(...)Pieczone ziemniaki z kurczakiem i serem Pyszne ziemniaki z piekarnika w foremkach z mufinek z aromatycznym nadzieniem z piersi kurczaka, sera i sosu majonezowego! To HIT imprezy! Polecamy! Pieczone ziemniaki z kurczakiem i serem – Przepis 5. Frytki z piersi kurczaka Następna pachnąca przekąska, która doskonale sprawdzi się jako wyjątkowe frytki. Tym razem nie z ziemniaków, a z kurczaka! Bardzo

Kuchnia Na Wypasie
Co Lila jadła w środę? 3 160

miesięcy. Śniadanie Na śniadanie był hummus z chlebem. Mogę śmiało powiedzieć, że jest tak samo uwielbiany jak awotella . Główne składniki hummusu to ugotowana ciecierzyca, tahini (pasta sezamowa), czosnek i sok z cytryny. Lista składników nie jest długa, a smak jest świetny. Polecam.   Zupa Zupa jarzynowa (marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki) z czerwoną soczewicą. Zmiksowana na krem z dodatkiem oleju lnianego

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Jak upiec buraki 192

Jak już kiedyś pisałam, uwielbiam buraki pod każdą postacią. Preferuję jednak buraki pieczone, ponieważ w przeciwieństwie do buraków gotowanych, zachowująone swój piękny kolor, bogactwo smaku i

kuchnia doski
Letnia zupa minestrone z młodych warzyw 228

grzyby, brokuły, kalafior zimowa wersja – jarmuż, pasternak, rzepa, kapusta Warzywa można pokroić robotem kuchennym:) *Może dziwić obecność w ziemniaków w zupie z makaronem, ale należy pamiętać, że Włosi traktują ziemniaki jak każde inne warzywo i do zupy dodajemy je w małej ilości.  3. Zimą możemy zrobić zupę z mięsem (dodając pokrojony w kostkę boczek) i gęstszą, np. część warzyw(...)oliwie. 5. Zamiast fasoli możemy użyć ciecierzycy lub soczewicy. 6. Na koniec do zupy dodajemy drobny makaron (dowolny kształt) i posypujemy parmezanem. Możemy też podać ryż lub grzanki z chleba. Ciekawym dodatkiem zwieńczającym zupę jest łyżeczka sosu pesto, jak we włoskiej Minestrone alla Genovese lub prowansalskiej zupie soupe au pistou.  Letnia zupa minestrone z młodych warzyw - przepis Składniki: 1 młody

Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczone warzywa z feta 196

Szybkie, łatwe i pyszne. Robiłam je nie raz i zrobię jeszcze kilka.  Warzywa pieczone i posypane okruszkami fety.  Wspaniałe połączenie smaków. Pieczone warzywa z

Dzieje kuchennej Wiewióry
PIERÓG BIŁGORAJSKI 212

powstała masa o jednolitej konsystencji, bez grudek.  W garnku roztapiamy margarynę na małym ogniu. Wbijamy jajko, dodajemy pokruszony ser biały i dokładnie mieszamy.  Masę serową dodajemy do ziemniaków z kaszą, wlewamy śmietanę, przyprawiamy solą do smaku i mieszamy. Przekładamy do natłuszczonej blachy. Wierzch smarujemy jajkiem.  Piec 1,5 godziny w temperaturze 220 stopni C, do momentu(...)odsmażonego na maśle, albo na zimno. Najlepiej smakuje z sosem grzybowym, śmietaną lub w towarzystwie szklanki mleka, kefiru lub maślanki. Młodzież ostatnio polewa go keczupem. Niektórzy pałaszują go zamiast chleba. Informacji na temat tego jak powinien wyglądać prawdziwy Pieróg Biłgorajski nie musimy długo szukać. Wystarczy w internecie znaleźć Listę Produktów Tradycyjnych charakterystycznych dla Lubelszczyzny, tam właśnie bardzo szczegółowo zostały opisane

Ciastka - domowe słodkości