Pyszna, treściwa zupa, która przysporzyła mi odrobinę kłopotów, ale warto było im sprostać! Smakowała mi i dzieciom :) przepis pochodzi z książki "Kipi kasza". Minestrone po
Dzieje kuchennej WiewióryTo był niezwykły weekend pod wieloma względami!Po raz pierwszy w życiu zostawiłam dzieciaki same z Małżonem na dwie noce i trzy dni.Po raz pierwszy byłam
Dzieje kuchennej Wiewiórystartych ziemniaków dodajemy wrzące mleko i odstawiamy na 5 min. Po tym dodajemy jaja, mąkę, słoninę, cebulę ( z pozostałym od smażenia tłuszczem) i dokładnie mieszamy. Solimy i dodajemy pieprz. Powstałą masę przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 50 min. Serwujemy z kwaśną śmietaną i Litewskim chlebem. Smacznego
Kuchnia ŁukaszaOdkąd tylko pamiętam kochałam zupy typu biały barszcz, żurek, nawet te z torebki! od czasu gdy zaczęłam gotować sama dla siebie i bliskich robię żurek na
Dzieje kuchennej WiewióryJedliśmy je w ubiegłym tygodniu, owszem są pracochłonne ale smak mają obłędny. Zawsze kiedy jedziemy do Chaty staram się by każdy grillowy posiłek był inny, by
Dzieje kuchennej WiewióryBardzo pyszna i przeraźliwe sycąca. Na razie to ostatni wypróbowany przepis z "O jabłkach" Elizy Mórawskiej. Bardzo łatwa w przygotowaniu. Od razu zrobiłam z podwójnej porcji
Dzieje kuchennej Wiewiórymoich ulubionych Mam nadzieję, że Wam również posmakuje. Rozgrzewająca zupa z zielonej soczewicy Przepis na dwie porcje średnia cebula 2 ząbki czosnku 90 g zielonej soczewicy 2 średnie ziemniaki puszka pomidorów (w całości lub pokrojonych w kostkę) 2 łyżki musu dyniowego 1 l bulionu warzywnego oliwa szczypta kminku sól, pieprz szczypta ostrej papryczki szczypta kurkumy + opcjonalnie łyżka mleczka kokosowego(...)Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej łyżkę oliwy, a następnie podsmaż na niej cebulę, czosnek oraz kminek, ostrą papryczkę oraz kurkumę. Mieszaj, aby nic się nie przypaliło. Gdy cebula się zeszkli dodaj namoczoną ciecierzycę i podsmażaj ok. 3 minut. Następnie dodaj ziemniaki, pomidory z puszki oraz mus dyniowy. Całość zalej
365 dni dookoła kuchniPierwsze koty za płoty. Azyl przetworzył batata na zupę, mieszkańcy zjedli z zadowolonymi minami. Na szczęście na jutro też zostało! Przepis z kornikowej kuchni.Niestety ani za
Dzieje kuchennej Wiewiórywięc u mnie… rozgrzewająca zupa z kapusty. Składniki : - bulion drobiowy lub warzywny i marchewka z bulionu - „wkładka” – kiełbasa (gatunek do wyboru) - 1 nieduża główka kapusty - 2 cebule - kilka ziemniaków - 1 papryka czerwona - 3 cm kawałek imbiru - 6 ząbków czosnku - por - różowa sól himalajska - płatki chilli - cumin mielony (1 łyżeczka) - olej - 2 łyżki mąki pszennej Kapustę cienko szatkujemy. Na dużej(...)pokrojone ziemniaki. Gotujemy 15 minut od ponownego zawrzenia bulionu. Zawartość patelni przekładamy do garnka z bulionem. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, na gorący wsypujemy 2 łyżki mąki pszennej, rozprowadzamy dokładnie, robimy zasmażkę drugiego stopnia - jasnozłotą – dodajemy ją do zupy. Zupę doprawiamy solą, dodajemy pokrojoną marchew z bulionu i zagotowujemy. Podajemy goracą, np. z pajdą świeżego, domowego chleba
mojewypiekiinietylkojedynie chleb na młode ziemniaczki, które coraz częściej można już dostać. Zapraszam na domowy obiad :) Składniki: pół kilo mięsa mielonego (wieprzowo- wołowe) jedna czerstwa bułka cebula mleko pieprz, sól jajko przyprawa do mięsa mielonego ostra papryka w proszku majeranek bułka tarta ( do obtoczenia) olej zielone ogórki cebula 2 łyżki śmietany szczypta kwasku cytrynowego szczypiorek ok kg młodych ziemniaków Przygotowanie
ChilliJemychleb możemy upiec. Przelicznik na 1 jajko - wybierany jeden z poniższych zamienników 1/2 łyżki octu jabłkowego i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 szklanki zmiksowanych dojrzałych bananów (pasuje do wypieków słodkich, ale nie do mięsa) 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki sojowej zmieszanej z 1 łyżką wody 1/4 szklanki utartych na puree ziemniaków 1 łyżka zmielonego
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakostkę ziemniaki. Następnie umytego i pokrojonego w większe kawałki pora, cebulę i czosnek. Wszystko wymieszać, skropić sokiem z cytryny i smażyć ok 1- 2 min (nie spalić). Warzywa zalać bulionem i gotować do miękkości. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, dodać serek topiony i zmiksować na gładki aksamitny krem dolewając mleka. Kilka kromek chleba pokroić
Gaździnka warzyziemniaki i cukinia zmiękną (ok 20-25min). Gdy całość jest już miękka łapiemy za blender i robimy cudowną, zieloną papkę. Krem stawiamy z powrotem na gaz, podgrzewając go (na tym etapie możemy dosolić), a w międzyczasie na masełku podsmażamy liście szałwii. Podajemy (koniecznie!) ze śmietanką 30%, podsmażonymi listkami szałwii i grzankami (niestety nie miałam białego chleba, żeby zrobić grzanki
Brzuszki ŁakomczuszkiFaza sałatkowa trwa! Najbardziej lubię wrócić z pracy do domu i zamiast obiadu pożreć miskę sałatki! Ostatnio kolega z pracy przyniósł na śniadanie sałatkę
Dzieje kuchennej Wiewiórynowego smaku, konsystencji czy właściwości wyrobom, do których zostały dodane. W domowej kuchni z sukcesem możemy stosować wiele z nich jako część procentową mąki przeznaczonej do danego przepisu na chleb czy ciasto. Wzbogacą smak, nadadzą ciastu dodatkowego aromatu i prozdrowotnych właściwości. Zwiększą ilość przyswajalnego białka, nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego, witamin i mikroelementów. Większość z powodzeniem można stosować do deserów czy panierowania(...)sobą ukrywać żywność genetycznie modyfikowaną (niecertyfikowane uprawy kukurydzy, ryżu czy soi). Bezpieczniej (i zdecydowanie drożej) kupować je z upraw typu BIO. Mąka ziemniaczana – powstaje w procesie pozyskiwania z ziemniaków skrobi, która stanowi aż 85% tego produktu. Wykorzystywana najczęściej do zagęszczania sosów i zup, do klusek ziemniaczanych (pyzy), kisielu, budyniu. Użyta w słodkich ciastach sprawia, że mają bardziej równomierną ale zbitą
Karo in the Kitchen