chleb z ziaren - 2292 przepisów (strona:127/153)

Szybka zupa soczewicowa z dynia, mleczkiem kokosowym i curry czyli Zupowy Wtorek odc.105 141

Czy dla Was jesień to też czas rozgrzewających zup i dań jednogarnkowych? Wiecie, że już środa? środek tygodnia nas przywitał deszczowo a ja byłam przekonana, że

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pasta słonecznikowa z chrzanem 124

Nasiona słonecznika to bardzo cenne "jedzenie" i powinno się znaleźć w każdej zdrowej diecie. Te maleńkie ziarenka to rewelacyne źródło witaminy E i wszystkich witamin z

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Roladki z łopatki wieprzowej w sosie musztardowo - miodowym 253

garnka układamy je równo i zalewamy sosem z patelni który nam się wytworzył, dodatkowo wszystko zalewamy ciepłą wodą tak, aż przykryje nasze mięso. Następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu, owoce jałowca, posypujemy majerankiem na oko (nie bać się posypać), zioła prowansalskie i niech to się tak zaczyna gotować. W moździerzu mieszamy resztę przypraw wymienionych w przepisie i ucieramy(...)Takie o to roladki można podawać z kaszą gryczaną, ziemniakami, ryżem, makaronem z czym kto woli, a nawet ze świeżym, pysznym, chrupiącym chlebem dodatkowo można dodać ogórka kwaszonego lub inny ulubiony dodatek :) Bardzo dobre są tez do tego "marynowane zielone pomidory", na które przepis podam w którymś z kolejnych postów...   Gotowe danie  Marynowane zielone pomidory

Zainspiruj się kuchnią
Rybka po grecku 191

sprawdziła się super) 2 duże marchewki 1 pietruszkę 1 małego selera (lub pół dużego) 2 cebule 200 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, słodka mielona papryka, majeranek, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe płaska łyżeczka cukru mleko i mąka do obtoczenia ryby (ewentualnie jajko) olej do smażenia Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulkę kroimy(...)gorące układamy na filetach. Tak przygotowane danie odstawiamy na jakiś czas. Ryba po grecku najlepiej smakuje następnego dnia. Można ją jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło, z chlebem, lub samą. Jest doskonała na obiad czy przekąskę, a nawet na śniadanie. Tak, tak, ja swoją rybkę zrobiłam wczoraj, a dziś zjedliśmy część na śniadanie. Myślę, że resztę spałaszujemy

Ratunku obiad
Chlebki 133

Uwielbiam Święta, jeżeli mogę je spędzić z ludźmi, którzy są mi życzliwi, i którzy uśmiechają się do mnie szczerze. Ten czas powinien być czasem radosnym i

dom-agi.pl
Ser żółty Monterey Jack - Jack cheese 137

Jakiś czas temu publikowaliśmy przepis na twardą odmianę sera Monterey Jack, czyli Dry Jack . To taki ser, który z powodzeniem może zastąpić parmezan. Dzisiaj mamy dla

Marder&Marder Manufacture
Czy Piątnica naturą zachwyca? - Ocena produktu 113

niej: Kawa Świeża Pomarańcza Rozpuszczalna Kawa Śliwkowa Arabica Ziarno Kawa Piernik Ze skórką Pomarańczy Rozpuszczalna Kawa Piernik Rozpuszczalna Kawa Creme Brulee Rozpuszczalna Kawa Czekoladowo Miętowa Arabica Ziarno Ostropest Plamisty Ziarno Ostropest Plamisty Mielony Catuaba  Wiśnie Suszone Imbir Kandyzowany Kostka Aloes Suszony Kandyzowany Pestki Moreli Gorzkie Orzechy Pecan Orzechy Brazylijskie Kasza Bulgur Pomidory Suszone Igiełki Możliwość samodzielnego dobrania produktów, daje(...)mogłam mieć wpływ na to, co będę testować.  Ponownie zapraszam do odwiedzenia: Sklepu internetowego - http://piatnica.net/ Fanpage na Facebooku - https://www.facebook.com/piatnica.net Wpisy powiązane: Przesyłka od Piątnicy Konkurs Chleb z żurawiną, jagodami goji i ostropestem Chleb jasny z pestkami moreli Gorący napar z kandyzowanego aloesu Kawa ze świeżą pomarańczą Wyniki konkursu Piernikowa kawa z imbirem kandyzowanym Makaron z ostrym

Gotowanie i blogowanie
Adżarskie chaczapuri z adżapsandali 149

zisiaj zabieram Was w podróż do Gruzji, a dokładniej do górzystej Adżarii. Chaczapuri to wolnym tłumaczeniu "chleb z twarogiem" i duma każdej gruzińskiej gospodyni. Ten prosty wypiek o długiej historii w rejonie Kaukazu doczekał się wielu wersji oraz odmian, różniących się kształtem, rodzajem ciasta i dodatkami. Moja ulubiona adżarska odmiana ma kształt łódki i jest zapiekana z żółtkiem na wierzchu(...)bryndzy i 200 g mozzarelli Adżapsandali: 3 jędrne bakłażany 4 duże ziemniaki 2 czerwone cebule 1 czerwona papryka 4 mięsiste pomidory 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 łyżeczka ziaren kolendry 1/4 łyżeczki płatków chili 1 łyżeczka wędzonej papryki 2 gałązki rozmarynu 1 łyżeczka suszonej bazylii (lub kilka listków świeżej) 2 ząbki czosnku chlust oliwy z oliwek sól * PRZYGOTOWANIE Chaczapuri

Food Square
Szynka domowa 139

wody  Po zdjęciu z szynki opakowania, opłukaniu (foliową osłonę zostawiam) władam ją, na całą noc, do garnka z zimną wodą, octem jabłkowym i przyprawami: 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, 5 szt. rozgniecionych owoców jałowca, świeżo zmielony pieprz, łyżeczka nasion kolendry, chilli  i pokrojona w talarki mała główka czosnku. Na drugi dzień gotuję, w tej samej wodzie(...)swoich podniebień, jeśli można. Szynka wyszła krucha, soczysta i ostra, a jałowiec nadał jej dodatkowego aromatu. Takiej szynki nie kupicie w sklepie, na pewno. Idealna do świeżej bułki, czy chleba. Na śniadanie, czy kolację… i nie tylko.  Smacznego.Wydrukuj przepisThe post Szynka domowa appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Zupa z porów i cebuli z dodatkiem smażonych ziemniaków. Recycling obiadowy. Zupa tania, smaczna, rozgrzewająca i energetyczna. 135

cebuli z dodatkiem smażonych ziemniaków. Smak - wyborny! Można podać ją na 1000 różnych sposobów: z kleksem gęstego naturalnego jogurtu, z łyżką wyśmienitego oleju tłoczonego na zimno i posypaną prażonymi ziarnami, z grzankami, posypaną zieleniną i świeżą papryczką chilli..... Zupa dostarczająca mnóstwa energii, witamin i składników mineralnych. Dzięki dodatkowi chilli bardzo rozgrzewa, szczególnie w zimne dni, czy wieczory. Doskonała na kolację(...)wszystkie smaki poprzeplatały się wzajemnie. Po tym czasie zupę miksujemy blenderem na gładko. Starannie doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.   Na patelni podsmażamy grzanki z czerstwego żytniego chleba. Zupę przelewamy do miseczek, obficie posypujemy zieloną natką pietruszki i plasterkami świeżej papryczki chilli. Zajadamy gorącą z chrupiącymi grzankami. Smacznego

Naturalna Kuchnia
Pyszny chlebek z kaszą kuskus, czarnym i białym sezamem 125

jest Indonezja, gdzie uprawia się go od 4000 lat. Większość krajów uprawia sezam dla nasion. Pierwsze wzmianki o uprawie sezamu pochodzą z Babilonu, gdzie został opisany jako "przyprawa bogów". Ziarna sezamowe kojarzone są z baśniami Ali Baby, kronikami egipskimi i pismami hebrajskimi. Podobno Kleopatra używała sezamowego olejku do pielęgnacji ciała. Nasiona sezamu używane są do produkcji tanin-masła sezamowego(...)papierem do pieczenia, przekładamy ciasto,wyrównujemy zwilżonymi wodą dłońmi i posypujemy czarnym i białym sezamem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni i pieczemy chleb około 50 minut ma być ładnie wypieczony. Upieczony chleb wyciągamy z blaszki, smarujemy delikatnie masłem i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Przyznam się Wam szczerze że ja kroję jeszcze ciepły

Sama słodycz i szczypta chili
Idealny arabski hummus (hummus bi tahini) 107

wysokoobrotowy blender. Teraz już nie mam tego problemu, robot Kohersen MyCook o ogromnej mocy 1600W radzi sobie doskonale nie tylko z przygotowaniem mąki z cieciorki, ale i wielu innych ziaren i nasion. Ale nie o tym chciałabym dziś napisać :) Ciecierzyca, której nazwa po arabsku brzmi właśnie "hummus" była uprawiana na Bliskim Wschodzie już 8000 lat temu, do Europy trafiła(...)płynie inaczej, wolniej, a wszechobecne słowo bukra (pol. jutro) najlepiej oddaje charakter mieszkańców Półwyspu Arabskiego. Hummus w krajach arabskich, to nie tylko dodatek do falafela, warzyw czy płaskich arabskich chlebów. To podstawa codziennej diety, to wspólne biesiadowanie i długie godziny rozmów, wczesnym rankiem lub nocą, kiedy słońce nie jest już tak dokuczliwe. Idealny hummus powinien być jedwabiście gładki, z wyczuwalną

Cztery Fajery
Idealny arabski hummus (hummus bi tahini) 171

blender. Teraz już nie mam tego problemu,  robot Kohersen MyCook o ogromnej mocy 1600W radzi sobie doskonale nie tylko z przygotowaniem mąki z cieciorki, ale i wielu innych ziaren i nasion. Ale nie o tym chciałabym dziś napisać :) Ciecierzyca, której nazwa po arabsku brzmi właśnie "hummus" była uprawiana na Bliskim Wschodzie już 8000 lat temu, do Europy trafiła(...)płynie inaczej, wolniej, a wszechobecne słowo bukra (pol. jutro) najlepiej oddaje charakter mieszkańców Półwyspu Arabskiego. Hummus w krajach arabskich, to nie tylko dodatek do falafela, warzyw czy płaskich arabskich chlebów. To podstawa codziennej diety, to wspólne biesiadowanie i długie godziny rozmów, wczesnym rankiem lub nocą, kiedy słońce nie jest już tak dokuczliwe. Idealny hummus powinien być jedwabiście gładki, z wyczuwalną

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tydzień Kuchni Chilijskiej w warszawskim Hotelu Bristol 106

momentu zaczął się prawdziwy jej rozkwit. Jako aperitif podano świeże, delikatne, o owocowych aromatach wino Casillero del Diablo Sauvignon Blanc. Naszą Kulinarną podróż rozpoczęliśmy od przystawek - Mule w marynacie / chleb churrasca - Roladka z awokado i kraba królewskiego / pszenica mote (1) z chili merquen(2) / puree cytrynowe / - Sopaipillas(3) / mięso wołowe / pebre(4) z pszenicą mote i awokado Do nich podano(...)zagotowaniu/podgrzaniu z cynamonem dodano czerwone owoce. Powstał bardzo smaczny napój, którego można by wypić bardzo dużo. Więcej o winach pisze Maciej Nowicki Degustowaliśmy na zaproszenie PROCHILE 1 - Mote: gotowane ziarna pszenicy 2 - Merquén: tradycyjna przyprawa pochodząca z Araukanii - wędzona ostra czerwona papryka 3 - Sopaipillas: okrągłe smażone placki na bazie gotowanej dyni i mąki pszennej 4 - Pebre: sos z pomidorów, cebuli

królestwo garów
Poliki wołowe z pistacjami, knedlem i puree z pietruszki 225

poliki: Poliki wołowe – 1 kg Seler naciowy – 2-3 łodygi Seler korzeniowy – ½ sztuki Marchew – 1 sztuka Cebula – 2 sztuki Czosnek – 3 ząbki Liść laurowy – 2 sztuki Ziele angielskie – 2 ziarna Czerwone wytrawne wino – 200ml Sól, pieprz Olej rzepakowy – 2 łyżki Składniki – puree z pietruszki: Pietruszka – 4 duże sztuki Mleko – 1 szklanka Sól, pieprz Składniki – knedel: Mąka pszenna – 500g Drożdże(...)ciasta drożdżowego – zagniatamy je tak długo, aż będzie „odchodzić” od ręki. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta formujemy wałek (coś na kształt chleba ciabatta) i przekładamy do naczynia do gotowania na parze. Knedla gotujemy na parze przez około 20-25 minut. Wykonanie – pieczone warzywa: Pastę sezamową mieszamy z miodem i oliwą z oliwek

Kuchnia Bon Appetit
Ser Buttermilk Blue 137

Kolejny ser z przerostem niebieskiej pleśni, tym razem z mleka krowiego z dodatkiem maślanki i śmietany. Ser pochodzący z USA, o kremowej konsystencji i zdecydowanym, pikantnym

Przepisy na domowy ser i chleb

Proponowane wyszukiwania