poliki: Poliki wołowe – 1 kg Seler naciowy – 2-3 łodygi Seler korzeniowy – ½ sztuki Marchew – 1 sztuka Cebula – 2 sztuki Czosnek – 3 ząbki Liść laurowy – 2 sztuki Ziele angielskie – 2 ziarna Czerwone wytrawne wino – 200ml Sól, pieprz Olej rzepakowy – 2 łyżki Składniki – puree z pietruszki: Pietruszka – 4 duże sztuki Mleko – 1 szklanka Sól, pieprz Składniki – knedel: Mąka pszenna – 500g Drożdże(...)ciasta drożdżowego – zagniatamy je tak długo, aż będzie „odchodzić” od ręki. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta formujemy wałek (coś na kształt chleba ciabatta) i przekładamy do naczynia do gotowania na parze. Knedla gotujemy na parze przez około 20-25 minut. Wykonanie – pieczone warzywa: Pastę sezamową mieszamy z miodem i oliwą z oliwek
Kuchnia Bon AppetitKolejny ser z przerostem niebieskiej pleśni, tym razem z mleka krowiego z dodatkiem maślanki i śmietany. Ser pochodzący z USA, o kremowej konsystencji i zdecydowanym, pikantnym
Przepisy na domowy ser i chlebTen ser, warzę właśnie dzisiejszej niedzieli. Ciekawe, czy wyjdzie coś, co choć w niewielkim stopniu przypomina oryginał? Niestety sery z niebieską pleśnią, robione w warunkach
Przepisy na domowy ser i chlebmnie moja przyszła Teściowa :) Składniki: ½ kg białej fasolki „Jaś” 4 kawałki kiełbasy śląskiej (lub więcej) 1 cebula (+ około 30gr masła) 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka papryki słodkiej Sól Pieprz Fasolę moczymy w zimnej wodzie, w około 2-3 litrowym garnku na 12 godzin przed gotowaniem. W tym czasie napęcznieje, dzięki czemu(...)wlać do gotującej się fasolki. Poczekać aż się przegotuje. W tym czasie mieszać żeby się nie przypaliła:) Do fasolki po bretońsku, jak i do innych dań gulaszowatych podajemy suchy chleb. No i to wszystko w tej materii. Życzę smacznego :) R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width
Smakowy RajPasztet z królikiem to jeden z najlepszych pasztetów jakie można zrobić. Jest całkowicie naturalny, w składzie ma mięso i trochę jarzyn. Jest bardzo delikatny, słodkawy dzięki
Poezja Smaków - blog kulinarnySkładniki: ok. 1 kg flaczków , 2 nogi od kurczaka , 4 średnie marchewki , 3 średnie pietruszki , pół średniego selera , ok. 15 cm pora , 4 liście laurowe , 1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego , słodka papryka mielona , ostra papryka mielona , świeżo mielony pieprz , majeranek , świeżo starta gałka muszkatołowa , sól , 3-4 łyżki oleju , 2-3 łyżki(...)dość gęstą zupą, właściwie daniem jednogarnkowym, o smaku intensywnym, pikantnym. Najlepsze są po kilkukrotnym odgrzewaniu, podobnie jak bigos. Podawać je z chrupiąca bułką lub świeżym chlebem. Lubicie flaczki? a jeśli nie to dlaczego
Codzienna kuchnia niecodziennaGeneralnie jestem fanem chleba żytniego🍞 na zakwasie. Nawet pizze🍕 najchętniej jadłbym zrobioną z mąki żytniej. Nie oznacza to, że nieraz Aga nie zrobi coś innego, a ja tego nie spróbuje... Ostatnio z piekarnika wyjechały bułeczki z mąki orkiszowej, a z bułeczek zrobione były kanapki. Oczywiście kanapki były zgodne z dietą rozdzielną i zaprezentowane na filmie jako przykład praktycznej kolacji(...)odstępy (bułeczki będą rosły i mogą się posklejać). Zostawiamy bułeczki na 15-20 minut aby podrosły i po tym czasie, smarujemy je wodą i jeśli lubimy to możemy posypać ziarnami: czarnuszki, sezamu, czy siemienia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach przez 15-20 minut (długość pieczenia zależy od tego jak nam piecze piekarnik). Smacznego :) Zapraszamy na nasz kanał
Dieta Rozdzielna i Zdrowiesmaczne i słodkie więc przeszukując net natrafiliśmy na przepis Wegannerd związany z kuchnią żydowską czyli krantz z daktylową czekoladą To drożdżowe ciasto, które bardziej (jak dla nas) przypomina słodki chleb niż standardowe drożdżowe ciacho ale też jest bardzo smaczne Składniki: Ciasto: - 500g mąki pszennej + ciutkę do podsypania - 250ml letniej wody - 70g posiekanych orzechów włoskich - 30g rodzynek - 3 łyżki syropu klonowego(...)Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. 4. Podczas gdy ciasto rośnie, robimy krem daktylowy . Odsączamy zalane wcześniej daktyle i lekko odciskamy z wody. Wrzucamy do blendera, dodajemy kakao, ziarna z wanilii i blendujemy. W trakcie blendowania dodajemy po troszku wody. Krem winien mieć jednolitą, gęstą konsystencję, którą rozsmarujemy na rozwałkowanym cieście. 5. Po wyrośnięciu ciasta przekładamy je na stolnice
Kuchenne WariacjeNajbardziej brakuje mi w Arabii Saudyjskiej polskiego chleba, smalcu ze skwarkami oraz ogórków kiszonych i konserwowych. Wypróbowałem już przepis na doskonałe ogórki małosolne od Ingalill przyszedł więc czas na ogórki konserwowe, które... okazały się strzałem w dziesiątkę. Wniosek jest prosty - da się jednak zrobić ogórki bez chrzanu i to bardzo smakowite. Składniki /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name(...)octu 10% 6 łyżek stołowych cukru 2-3 łyżki stołowe soli kamiennej (nie jodowanej) Przyprawy - proporcje na słoik o pojemności ok. 0.9 litr 8-10 ziaren czarnego pieprzu 3-5 ziaren kardamonu 2-3 ziarna ziela angielskiego 2-3 plasterki imbiru o grubości ok. 3 milimetrów 2-3 kawałeczki papryki chili (bez nasion) 3-5 plasterków
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawędzonego parzonego 200g dobrej jakości kiełbasy wieprzowej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 duży pęczek świeżego kopru 2 pomidory malinowe ok. 1,5l wody 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego pół łyżeczki mielonego kminku ok. 5 łyżeczek cukru sól i pieprz Kapustę myjemy, kroimy na połowę, wykrawamy kłąb, a resztę kroimy w paski lub siekamy na mniejsze kawałki(...)indyka, oczywiście nie mogło zabraknąć także młodych ziemniaków polanych odrobiną masełka i posypanych koperkiem. Kapusta przyrządzona w ten sposób świetnie nadaje się także do jedzenia po prostu z chlebem, będzie świetną bazą do pysznego bigosu - spróbujcie koniecznie! Smacznego
Cooking Monstertego stopnia, że z niechęcią myślę nawet o takich zajęciach, które częściej stanowią moją radość i rozrywkę. Dość powiedzieć, że od minionego tygodnia upiekłam ledwie jedno ciasto. Jedynie chleb wytrwale i regularnie ląduje w piekarniku. Wszystko to sprawia, że skupiam się wyłącznie na takich obiadach, jakie nie wymagają wielu zabiegów i zbyt długiego czekania. Do takich należy nasza domowa(...)łyżka masła Rozgrzewam mocno głęboką patelnię, najlepiej typu wok, na roztopione masło wrzucam cebulę i cukinię, obie przyprawy. Garam-masalę możecie sobie przygotować sami: 30g pieprzu czarnego, 30g ziaren kolendry, 15g goździków, 10 ziaren kardamonu i 15g cynamonu - wszystko to porządnie zmiażdżone w moździerzu. (za Maciejem E. Halbańskim) Chwilę smażę mieszając, dodaję pomidory i po chwili fasolę. Całość często
I tu będę miała takie teGołąbki są tradycyjną potrawą w krajach Europy Środkowej i Wschodniej. Kto z nas ich nie jadł. Na obiad podawane z ziemniakami, odgrzewane z bułeczką lub chlebem. Skąpane w sosie pomidorowym. U mnie klasyk. Z karkówki, mielonej w domu z dodatkiem ryżu. Przedstawiam Wam przepis jakiego nauczyła mnie moja mama, a ją babcia. Czyli domowo i tradycyjnie(...)niego dwa boczne i zawijamy całość.Robimy gołąbki do wyczerpania się produktów.W większy garnek na dno układamy pozostałe liście kapusty tak, aby całe je przykryć. Wrzucamy tam kilka ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe i pokrojoną w plasterki połowę cebuli. Układamy ściśle nasze przygotowane gołąbki delikatnie solimy. Na wierzch układamy pokrojoną połowę cebuli i układamy pozostałe gołąbki. Całość przykrywamy
Malinowe Pocałunkipyszny, że nie musi być na słodko. Może być na czosnkowo. Dobrze sprawdzi się w wiosennej sałatce z ogórka, rabarbaru i chleba pumpernikla. Taka polska panzanella z ciemnym chlebem i ukochanym przez wszystkich rabarbarem. W końcu jest wiosna a rabarbar tak szybko się kończy. Składniki: duży ogórek szklarniowy obrany i pokrojony na kawałki łodyga rabarbaru obrana i pokrojona na kawałki(...)przecież najlepszy dodatek do kanapek i do… zupy! Składniki na 4 porcje zupy z rzeżuchy: pęczek włoszczyzny – obranej 2 cebule i 2 ząbki czosnku – obrane po pół łyżeczki lubczyku, ziaren pieprzu i ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 2 łyżki sosu sojowego łyżka oleju 4 garście kiełków rzeżuchy – z wysianej 1 paczki nasion lub kupionej, ściętej nożyczkami 4 ziemniaki ugotowane
Ugotowane pozamiatanerobi tak słitaśne i różowo. Ok, każdy mówi jak lubi, ale na Boga!!! Dieta bezglutkowa??? Odstawiliście gluty czy jak? Ja rozumiem, że o gluten chodzi, ale czasem hasło „kupiłam chleb bezglutkowy” brzmi dziwnie. Moja wyobraźnia podsuwa mi wtedy obraz pana piekarza smarkającego do ciasta. Mówiłam, że się czepiam czy jeszcze nie? Skoro już wyszłam na chama nieobytego z czułą stroną(...)anchovis (można pominąć, ale nie czuć smaku ryby), odrobinę pieprzu kajeńskiego, łyżkę startego parmezanu i łyżkę kefiru. Bułka do hamburgera – tu pozostawiam wam wybór, od kajzerki, przez bułki z ziarnami, domowe wypieki, po dmuchane buły z marketu. Bułkę smaruję lekko olejem lub masłem i grilluję z wewnętrznej strony. Składanie burgera i dodatki – na dolną część bułki daję odrobinę dobrego ketchupu
ladykitchenwoda – około 160 ml, nadzienie: 2 kg ogonów wołowych, tłuszcz do smażenia, 3 marchewki, 2 pietruszki, pół selera, 2 cebule, 3 listki laurowe, 3 owoce jałowca, gałązka rozmarynu, 8 ziaren pieprzu, 4 jagody ziela angielskiego, 400 ml czerwonego wytrawnego wina Proponuję pierogi z ogonów wołowych w cieście z żółtkami, ale oczywiście można je zrobić ze zwykłego ciasta . Ogony umyć, osuszyć(...)Pierogi wkładać do wrzącej osolonej wody z niewielkim dodatkiem oleju – 2-3 łyżki. Gotować 5-6 minut. *Mąka włoska „00″ – mąka nie określana zawartością białka, ciężka, stosowana do wypieku chleba i makaronu zastawa
królestwo garówbyło..tydzień temu w niedzielę przyszykowałam kilka wpisów na automatyczne opublikowanie...jakbym wyczuła ,że będzie awaria sprzętu.. Przez te kilka dni nazbierało się sporo przepisów..Były pączki, chleb, kotlety, bitki, sałatka , surówki, ryba , babka ziemniaczana, ciasto itp..i sama nie wiem od czego zacząć..no to może od kawy..którą dostałam w ramach współpracy z Najlepszymi przyprawami świata(...)czarnej.. Polecam...warto spróbować takiej kawy o właściwościach odchudzających...i nie tylko .. Kilka słów o zielonej kawie cytuję ze strony : Kawa kojarzy nam się z ciemnobrązowymi, lub czarnymi ziarnami. Czym, natomiast, jest zielona kawa? To nic innego jak zebrane ziarna kawy, niepoddane procesowi przepalania. Skład chemiczny jest, więc, taki sam, jak w przypadku czarnej kawy. Skąd, więc przekonanie
Moje domowe kucharzenie