Dziś przepis na bardzo dobry pasztet. Robiłam go już kilkakrotnie i muszę przyznać, że jest pyszny i zawsze wychodzi ;) Można dodać do niego
Rozpustne gotowaniektoś ma ochotę upiec chcleb, to podane proporcje zostały dobrane na dwa bochenki pieczone w prostokątnych kilogramowych foremkach (używam stalowych o wymiarach ok. 23x10x8 cm, mogą być ciut większe). Chleb trzeba piec dwa razy dłużej niż bułki, około 40 minut. Dzięki zakwasowi żytniemu bułki są odrobinę bardziej wytrawne. Zakwas oraz mała wkładka w postaci mielonego siemienia lerkko przyciemniły miękisz, który(...)mąki orkiszowej razowej 480 g wody o temp 24 - 25 °C 50 g oliwy 16 g świeżych drożdży 20 g soli 50 g pieczonego czosnku 20 g mielonych ziaren siemienia lnianego Przygotowanie bułek (18 sztuk): W połowie wody rozpuść sól. W drugiej połowie wody rozpuść drożdże. Do miski przesiej mąkę pszenną chlebową, dodaj mąkę razową oraz zmielone siemię lniane
Grahamka, weka i kajzerkakoperkowy 1 większą marchew 1 korzeń pietruszki 3 łodygi selera naciowego 1 cebulę 3 liście laurowe 4-5 ziarna ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu sól do smaku koperek świeży (lub mrożony ) 1 duży lub dwa małe pęczki woda ok 1,5 lita śmietanę 18% 60 ml mąka(...)mąki i wody (dokładnie wymieszamy, aby nie było grudek) wlewamy do wywaru, mieszamy chwilkę gotujemy i dodajemy śmietanę. Gotowe najczęściej podaję je z ziemniakami lub po prostu z kawałkiem chleba. Wywar w którym się gotują zawiera bardzo bogaty smak. Jest to też dobry sposób, aby przemycić dzieciom trochę witamin. Klopsy są "czyste" nie wydłubują ziół i innych przypraw
Basia w kuchnipierwszym będzie sandacz. Składniki. 1 sandacz około 1 kg 1 marchewka 1 pietruszka 1 plaster selera 1 cebula 1 listek laurowy 5 ziaren pieprzu 3 ziarna ziele angielskie 3 jaja 5 dag masła 1 łyżka naci pietruszki Wykonanie. Przygotować lekki wywar i w nim ugotować sandacza, najlepiej w wanience do ryb. Rybę wkładamy do zimnego wywaru(...)świeżej 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego zmielonego tabasco do smaku 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżka soku z cytryny 20 g masła 30 g sera cheddar startego 40 g miękiszu z chleba, posiekanego Pomidory bez skórki i pestek pokroić w kosteczkę. Wymieszać je z cebulką, kminem , kolendrą i tabasco. Stopić masło i połączyć z sokiem cytrynowym i pieprzem. Naczynie żaroodporne natłuścić
Kulinarny karnet ChristopheraPrzepis Będziemy potrzebować : -boczek bez kości i chrząstek 1 kg -1,5 kg -peklo sól lub sól -duży garnek lub dwa -dwa termometry z sondą -pieprz
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -kilka papryk w rożnych kolorach -oliwa lub dowolny olej -kilka liści laurowych -kilka ziaren ziela angielskiego -pieprz ziarnisty -3-4 ząbki czosnku -łyżka octu jabłkowego lub sok z cytryny -szczypta soli -papryczka chili Papryki dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Całe układamy w brytfannie(...)wierzchu układamy krążki papryczki. Wszystko zalewamy oliwą lub olejem, tak aby przykryć całość. Przechowujemy w lodówce. Im dłużej, tym lepszy będzie mieć smak. Można ją jeść na kromce chleba z masłem, dodawać do wędlin, sałatek
Kulinarne przemysleniaKRAKERSY chlebek pita warzywny bez dodatku soli * chlebek o smaku pomidorowo-selerowym * krakersy meksykańskie Chlebki jak i również krakersy to świetna propozycja na przekąskę lub substytut chleba. Można je zajadać prosto z torebki lub jako kanapkę. Są bardzo smaczne. Chrupkie i kruche. Składy są genialne! Wręcz idealne! Zerknijcie koniecznie i sami się przekonajcie. Smakują bardzo naturalnie, dodatek(...)konsystencji, jest twarde, ale łatwo się kruszy. Jest delikatnie słodkie i dość mocno kakaowe z nutką wanilii. SPRZĘT DO KUCHNI woreczek do robienia mleka z orzechów lub ziaren Nawet nie wiedziałam, że takie coś istnieje :D Dotychczas jak robiłam domowe mleko to używałam do tego zwyczajnej gazy. Teraz mogę z łatwością wykonywać różne roślinne napoje, bez żadnych
Zdrowie na języku :Pniej . Ja od kilku dni degustuję otrzymaną jako upominek kawę Etno Cafe. Żaden ze mnie znawca, ale nawet ja czuję, że ten napój jest wyjątkowy. A zapach przy mieleniu...- ziarna są tak wypalone, że po ich zmieleniu aromat jest wciąż ten sam. Czytanie o plantacjach w Etiopii pozwoliło mi rozmarzyć się chwilę i zapomnieć o dzwoniących komórkach. Pocieszeniowa kawa kawusia(...)majeranek, bazylia zwykła, czerwona i cytrynowa, oregano i krwiściąg) 3 łyżki przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Do podania tarty żółty ser (rozpuszczający się) chleb Do dużego garnka wlewamy oliwę. Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy na gorący tłuszcz. Oczyszczamy z nasion i kroimy papryki w kostkę, kiedy cebula się zeszkli, dorzucamy do garnka. Kroimy
les mirabelleslubię podsmażyć składniki osobno. Przecież każdy element ma inną twardość i strukturę, a mięso najlepiej smakuje dobrze zrumienione. Klasycznie to danie, najlepiej smakuje z pajdą chleba z masłem, która można nabierać nadmiar pysznego sosu. Świetny pomysł na weki Leczo to także świetny pomysł na weki. Wielokrotnie zdarzyło się(...)mięsa z udka kurczaka 200 g kiełbasy wędzonej 4 łyżki oleju roślinnego 2 kolorowe papryki 1 duża cebula 2 cukinie 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka słodkiej papryki 500 ml przecieru pomidorowego 200 ml wody sól, pieprz Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem. Podsmaż na rozgrzanej
kuron.com.plCzas leci jak szalony. Zaraz przyjdzie grudzień a niedawno był przecież wrzesień... ehhh... Jak już nie raz pisałam bardzo lubię ten okres, niestety ten rok
Dzieje kuchennej Wiewióryszybki obiad w chłodny dzień, gdyż bardzo rozgrzewa.Składniki na 3 porcje:250 g sera bryndza,około 1 litr wody,2 liście laurowe, 4-5 ziaren ziela angielskiego,2 duże cebule,około 50 g masła,3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany,1 spora łyżka słodkiej papryki,sól, pieprz - do smaku.Wod(...)garnka i mieszając zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Taką zupę można podawać z makaronem, ziemniakami lub grzankami. Grzanki:3 kromki pełnoziarnistego chleba,kilka łyżek oleju - użyłam oleju rzepakowego Rapso.Chleb pokroić w kostkę. Olej rozgrzać na patelni i wsypać chleb. Potrząsając patelnią lub delikatnie mieszając
Codzienna kuchnia niecodziennapomidorowego 100 g wędzonki (najlepszy boczek) liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty sól, pieprz około 5-6 ziemniaków koperek Przygotowanie: 1. Wrzucamy kości do zimnej wody, dodajemy liść laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Gotujemy około 30-40 minut bez przykrycia (zresztą każdą zupę gotujemy bez przykrycia). Kości wyjmujemy. Możemy kości obrać z mięsa i na koniec dorzucić do zupy(...)boczek lub inny kawałek wędzonego mięska. Wrzucamy do zupy. 5. Dodajemy koperek i gotujemy jeszcze chwilkę - 3-4 minuty i gotowe! 6. Podajemy zupę posypaną koperkiem i z pajdą chleba lub bułeczką z masłem:) 7. Smacznego
dobra gospodyni dom wesołym czynijest wszędzie, w całym płynie, w burakach i w przyprawach… Strzępki pleśni wytwarzają mykotoksyny, będące substancjami wysoce rakotwórczymi i mutagennymi. Pleśni w żadnym wypadku nie jemy! Wyrzucacie spleśniały chleb? Spleśniały zakwas też jest już tylko do wyrzucenia. Gotowy zakwas przelewamy przez sitko do czystych, wyparzonych słoików lub szczelnych butelek (ja lubię te z korkiem i gumowa uszczelką) i przechowujemy(...)obraniu) 2 litry wody, koniecznie miękkiej, nie z kranu – użyjcie mineralnej 2 płaskie łyżki stołowe soli kamiennej ½ główki czosnku – 6 średnich ząbków 5-6 listków laurowych 8-10 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka czarnego ziarnistego pieprzu opcjonalnie : 1 łyżeczka ziaren kolendry, 2 jagody jałowca, kawałek korzenia chrzanu Z tej porcji składników otrzymacie około 1,200ml gotowego zakwasu buraczanego
Karo in the Kitchenpodzieliłam na mniejsze części, tak, aby każda zawierała nie więcej niż 3 kości. Gotowałam je około 1,5 h w lekko osolonej wodzie z kilkoma liśćmi laurowymi, ziarnami ziela angielskiego, dwoma ząbkami czosnku, niewielką cebulą. Gdy żeberka przestały być mocno sprężyste i stały się miękkie, ale nie rozpadające się, zdjęłam z ognia, by lekko wystygły. Po około 20 minutach wyjęłam(...)się około 30 minut, przekręcałam je co jakiś czas, za każdym razem polewając nieco marynatą. Mięsko było delikatne, samo odchodziło od kości. Wystarczy podać na przykład z kromką świeżego chleba i ogórkiem małosolnym- niczego więcej do szczęścia nie potrzeba, gdy te pyszne żeberka królują na talerzu
PichceniomaniaPrzepis Będziemy potrzebować : -mięso 1 kg -1,5 kg -peklo sól lub sól - strzykawka z igłą do nastrzyku -duży garnek -dwa termometry z sondą -siatka wędliniarska
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.