chleb z ziaren - 2292 przepisów (strona:113/153)

3 proste zupy krem, które rozgrzeją Cię jesienią 130

zmiksuj. Następnie wmieszaj większość natki pietruszki. Dopraw solą i pieprzem do smaku.  Rozlej zupę do miseczek. Posyp natką pietruszki i polej oliwą truflową. Podawaj z grzankami z ulubionego chleba (u mnie jest to ciabatta).  Zupa krem paprykowa z ciecierzycą i oliwą bazyliową Składniki / 4 porcje: 1 kg (4 sztuki) czerwonej papryki 400 g ugotowanej ciecierzycy (może być(...)wędzoną paprykę i mieloną kolendrę oraz szczyptę soli i wszystko wymieszaj. Papryki pokrój na ćwiartki, usuń z nich ogonki i pestki. Ułóż je na blasze skórą do góry pomiędzy ziarnami ciecierzycy, dodaj też nieobrane ząbki czosnku.  Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni ustawionego na górną grzałkę. Piecz ok. 20 minut, aż skóra na papryce zczernieje. Wyjmij z piekarnika

Chilli Czosnek i Oliwa
Kapusta z grzybami i wędzoną śliwką 188

Obudziłam się dzisiaj gdy jeszcze było ciemno. Okno przykrywał śnieg. "Idą święta"- pomyślałam :) Niestety śniegowe chmury przegnał wiatr, który bezlitośnie wieje we wszystkie otwory mego mieszkania

Dzieje kuchennej Wiewióry
Drugie śniadanie i lunch podczas pracy biurowej - dlaczego są tak ważne i co powinno się jadać? 129

należał on do tzw. zdrowych słodyczy Spróbuj słodycze przygotować samodzielnie w domu, na przykład takie jak: ➤Batoniki z amarantusem, orzechami i sezamem ➤Czekoladowe kuleczki z płatkami owsianymi i ekspandowanym ziarnem ➤Kruche ciasteczka owsiane Jakie powinno być dru­gie śnia­da­nie dla osób wyko­nu­ją­cych pracę sie­dzącą? Kanapki są dobrym rozwiązaniem, ale najlepiej jest unikać jasnego pieczywa(...)dodatkiem pieczywa. Pieczywo można upiec samodzielnie w domu. Nie jest to ani trudne, ani szczególnie pracochłonne. Wypróbuj jeden z wielu moich przepisów na pieczywo , szczególnie polecam poniższe: ➤Pszenny chleb drożdżowy z żółtym serem ➤Maślane bułeczki śniadaniowe ➤Wytrawny keks z oliwkami, bazylią i suszonymi pomidorami w oliwie Sałatka na drugie śniadanie Sałatki świetnie nadają się, aby zabierać je ze sobą

Codzienna kuchnia niecodzienna
Łopatka rozpływająca się w ustach 114

Ten przepis można zrobić na dwa sposoby. Rodzinka troszkę namieszała (pozytywnie oczywiście) i musieliśmy coś z tym zrobić ;) Więc zapiekliśmy, a później dusiliśmy na wolnym ogniu

R'n'G Kitchen
Ogórki konserwowe z płatkami chili do słoików na zimę 137

Kto nie lubi ogórków, no kto? No dobra, jedną osobę znam. Ale, jak to się mawia, jedna jaskółka wiosny nie czyni, czy jakoś takoś. Chociaż nie

Marder&Marder Manufacture
Zupa z soczewicą i papryką 300

marchewki pokrojonej w plastry 100 g batata pokrojonego w 1 cm kostkę papryka biała papryka czerwona szklanka czerwonej soczewicy przyprawy : 2-3 ziarna ziela angielskiego, 2-4 ziarna pieprzu czarnego i zielonego 3-4 liście laurowe, łyżeczka soli, łyżeczka pieprzu cytrynowego, 2 garści natki pietruszki Do średniej wielkości garnka wlewam wodę, tak do połowy wysokości, doprowadzam do wrzenia i wkładam(...)batat jest miękki. Paprykę pokrojoną w około 1 cm kawałki – gotuję najkrócej, ok. 5 minut. Na koniec soczewica. Całość doprawiam pieprzem cytrynowym i natką pietruszki. Zupę podaję z chlebem

Niebieski kubek z kawa
ŚLEDZIE Z MAJERANKIEM I CZOSNKIEM 405

Znalezione tutaj  .Składniki:- 300-350g śledzi a'la matjas- 1 mała główka czosnku- 2 łyżki dobrego, aromatycznego majeranku- 300ml oleju (dałam rzepakowy)- 2 listki laurowe- 3 ziarna ziela angielskiegoŚledzie dobrze wymoczyć w wodzie. Ja wylewam zalewę, przepłukuję je, zalewam czystą wodą i odstawiam na ok.1h. Następnie wodę wylewam i wlewam czystą, odstawiam na kolejną godzinkę. Najlepiej powtórzyć(...)wszystko razem do słoika. Zakręcamy i odstawiamy na 3 dni do lodówki. W trakcie oczekiwania można kilka razy wstrząsnąć zawartość słoika.Po trzydniowym "dojrzewaniu" możemy zajadać nasze śledziki, dodatek chleba z masłem idealnie dopełnia smaku. Jakoś wcześniej nie wpadłam na to, że do śledzi super pasuje kanapka posmarowana masłem... :-) Pychota!Moje następne śledzie już się moczą, tym razem robię

Smaczne Zdrowe
Bigos staropolski 138

odgrzewaniach, gdy nabierze odpowiedniego smaku. Składniki:1 kg kiszonej kapusty700 g wędliny (kiełbasa, boczek, szynka itp.)300 g łopatki wieprzowej10 suszonych borowików2 cebule10 suszonych śliwek2 liście laurowekilka ziaren ziela angielskiego i jałowca40 ml czerwonego winasól, pieprz, cukierKiszoną kapustę pokroić, włożyć do dużego garnka i zalać 1/2 szklanki wody.Dodać ziele, jałowiec, liście laurowe i dusić na małym ogniu przez(...)się kapusty i nadal gotować na małym ogniu co najmniej przez godzinę.Pod koniec gotowania dodać pokrojone śliwki i wino, przyprawić całość solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.Podawać z chlebem

wyzwania kuchenne
Pieguski wg "Kuchni bez pszenicy" 183

produktów, w których znajduje się pszenica (czasami nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, że jedząc dany produkt jemy również pszenicę np. ser pleśniowy roquefort hodowany jest na okruszkach chleba). Książka zawiera 150 przepisów tematycznie podzielonych na poszczególne posiłki (śniadania, obiady, kolacje, desery) co znacznie ułatwia zaplanowanie posiłków na cały dzień (dodatkowo oznaczone są posiłki szczególnie lubiane przez dzieci). Dowiemy(...)mąka / mączka migdałowa. Druga w kolejności to mąka kokosowa, a poza tym mielone siemię lniane, mąka z ciecierzycy, mączka z orzechów włoskich/pekanów/orzechów laskowych.z pestek dyni/z ziaren słonecznika. Nie są to produkty łatwo dostępne, a niekiedy też i tanie. Przykładowo 250 g mąki migdałowej to koszt ok. 25 zł.Dzisiaj zapraszam na pierwszy przepis bezpszenny na ciasteczka

coolinarnastrefa.blogspot.com
Bułki czosnkowe. 173

Smaczne chrupiące bułki czosnkowe, które są dobre na śniadanie, na kolację i do grilla. Skład: 1 kg mąki, 1 łyżka soli, 1/2 kost. drożdży, 1 łyżeczka

chleba naszego
Żytni na zakwasie z semoliną i nasionami Chia 211

linkiem jest niemal identyczny ale bez dodatku nasion Chia. Zupełnie inna struktura miąższu a i kolor bardziej żółty. Polecam oba. Dodatek namoczonych nasion przedłuża świeżość chleba.  Szukajmy mąki z pszenicy durum a nie kaszki. Mąka jest zdecydowanie lepsza.   Na zaczyn • 30g zakwasu, / 1 łyżka /, • 190g mąki żytniej typ 720, • 230g wody. Składniki zaczynu mieszamy w misce, przykrywamy(...)wody, • 20g soli, Wszystkie składniki ciasta zagniatamy w misce i wyrabiamy kilka minut. Następnie dajemy ciastu odpocząć przez 20-30minut. Wykładamy do 2 wysmarowanych i wysypanych mąką lub ziarnami foremek, o rozmiarach 20x11 i 24x13, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.  U mnie ciasto rosło około 2 godziny i 40 minut. Pieczemy w nagrzanym piekarniku

Leśny Zakątek
Bułki z ziemniakami. 177

kwestii to jestem z siebie bardzo zadowolona. I wcale nie dlatego, że uważam się za wybitnego piekarza. A dlatego, że dostrzegam  w tym jakąś magię. Zapach pieczonego chleba działa na mnie kojąco. I wcale nie oszalałam ;) ;) Składniki: 550 g mąki pszennej chlebowej 180 g ugotowoanych i rozgniecionych ziemniaków 125 ml letniej wody 125 ml letniego mleka 20 g świeżych(...)ciasto podwoi swoją objętość. Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki i formować w dłoniach bułki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia. Wierzch można posypać ziarnami. Piec w temperaturze 220°C przez ok. 20 minut, do zrumienienia

zadanie-gotowanie
Chleb z ziarnami 127

Składniki (na 10 porcji) - 1 szklanka ziaren słonecznika (ok. 140g), - ¾ szklanki siemienia lnianego (ok. 105g), - 2 łyżki nasion chia (ok. 20g), - ½ szklanki orzechów arachidowych (ok. 50g), - 1 ½ szklanki płatków owsianych (ok. 165g), - 10 łyżek zmielonego siemienia lnianego (ok. 100g), - 2 łyżeczki soli, - 1 łyżka miodu (ok. 24g), - 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego (ok. 50g), - 1 ½ szklanki letniej wody (ewentualnie trochę(...)odstawiamy na 1-2 h. 4. Masę przekładamy do formy i pieczemy w 180⁰C przez ok. 50-60 min. 5. Chlebek zostawiamy, najlepiej na noc, do wystudzenia. Chleb jest bogaty w: - kwasy omega-3, które działają przeciwzapalnie, - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza przemianę materii. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 95 g   Energia

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Bułki żytnio pszenne 165

Pyszne domowe pieczywo zawsze się cieszy powodzeniem. Potrzebujemy: 0,5 kg mąki pszennej 650 , 0,5 kg mąki żytniej 2000, 2 szklanki ciepłej wody,  50

chleba naszego
Domowy zakwas buraczany (na świąteczny barszcz i do picia) 195

zrobieniu go na kilka dni przed Wigilią, to naprawdę warto. Przygotowanie składników, by nastawić zakwas zajmie nam zaledwie kilkanaście minut. Reszta robi się sama. Zakwas można przygotować bez kromki chleba. To właśnie on bardzo często jest przyczyną pleśnienia zakwasu. Gdy zakwas jest gotowy będzie doskonałą bazą do przygotowania barszczu. Można go pić także dla zdrowia. Podobnie jak w przypadku zakwasu(...)móc podać barszcz wigilijny niemowlakom nawet od 6-miesiąca życia.     0,5 kg buraków 4 ząbki czosnku 4 kulki ziela angielskiego 4 listki laurowe 4 ziarna pieprzu 1 łyżka soli około 1,5 litra wody Wyparzamy dwa litrowe słoiki wraz z nakrętkami. Buraki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze części. Czosnek obieramy i zgniatamy trzonkiem noża. W dużej

Dieta bez mleka

Proponowane wyszukiwania