pieprz do smaku, olej z pestek winogron do smażenia. Przygotowanie: Mięso (z kośćmi, bez skóry), obrane warzywa, jedną cebulę, kardamon, cynamon, anyż, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, przekrojone chili i sos rybny zalać zimną wodą. Gotować na wolnym ogniu 40 minut. W międzyczasie podsmażyć na oleju posiekaną cebulę i pieczarki, wystudzić. Ugotowane mięso i warzywa odcedzić(...)nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Po upieczeniu odstawić na kilka godzin do wystudzenia. Znakomitym dodatkiem do pasztetu będzie pikantna konfitura z papryki ( tu przepis ), oraz domowy chleb z mąki żytniej i orkiszowej na zakwasie ( tu przepis
SzczyptaSmaQJest to moja najbardziej ulubiona wersja pasty do chleba, ale świetnie nadaje się również jako dodatek do sałatek czy do makaronów z dodatkiem sera np.parmezanu i większej ilości oliwy.Można powiedzieć, że jest to okrojona wersja pesto :)Nie lubicie rukoli, nie ma problemu, można dać bazylię, zamiast słonecznika- pestki dyni czy orzeszki piniowe, może być z serem i bez sera(...)cytryny- 1 łyżka* przyprawy: pieprz, sólSłonecznik zmielić w blenderze ( ja lubię czuć kawałeczki słonecznika więc zmieliłam nie do końca dokładnie, ale Wy możecie zmielić na miał).Do zmielonych ziaren słonecznika dodać rukolę, sok z cytryny, oliwę, przyprawy i wszystko razem zblendować, aż do uzyskania gładkiej masy.Smacznego! :)* słonecznik można podprażyć na suchej patelni, wtedy pasta w smaku będzie bardziej 'przypieczona'. Taką
Kraina Miodem PłynącaJak to śpiewała Beata Kozidrak "pojawiasz się i znikasz...". Tak myślę o sobie i o Dziejach Kuchennej Wiewióry. Ostatnie dwa tygodnie były bardzo ciężkim doświadczeniem ale
Dzieje kuchennej Wiewióryskładniki na zaczyn: 150 g mąki orkiszowej 3/4 łyżki drożdży, suchych instant 1 łyżeczka cukru 120 ml mleka, ciepłego 120 ml wody, ciepłej wykonanie: Drożdże oraz
Domowy Smak JedzeniaChaczapuri (dosłownie: chleb z twarogiem) to tradycyjna potrawa kuchni gruzińskiej. W mojej nietradycyjnej wersji używam gotowego ciasta francuskiego, a smakowite nadzienie robię z tofu, roślinnej mozarelli i papryki grillowanej. Chaczapuri świetnie nadaję się na pożywny lunch do pracy albo jako ciekawa przekąska na imprezę. Polecam Składniki: Ciasto: gotowe świeże ciasto francuskie (u mnie w rozmiarze(...)łyżki posiekanego szczypiorku 100 g startego sera żółtego wegańskiego typu mozarella (ja używam Violife) sól i pieprz czarny do smaku Dodatkowo: 1 łyżka oleju i 2 łyżki mleka roślinnego ziarna sezamu do posypania Wykonanie: Odsączone tofu rozdrabniamy w rękach na niewielkie kawałki, dodajemy pół łyżeczki soli, mieszamy i odstawiamy. Gotowe świeże ciasto francuskie wyciągamy z lodówki na około 15 minut
Lamarida.plMoze nie uwierzysz,ale sledz jest najlepszym sojusznikiem pieknosci,przede wszystkim zdrowej i pieknej skory.To nieodlaczny skladnik kazdej zdrowej diety.Ryby powinni jesc wszyscy przynajmniej dwa razy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Chleb, który z pieczywem ma niewiele wspólnego. Pochodzi z kuchni amerykańskiej i występuje w wielu odmianach. Podstawą są banany, mąka, masło, cukier, jajka i proszek do pieczenia. Jednak można go urozmaicać na wiele sposobów, dodając do ciasta orzechy, wiórki kokosowe, owoce suszone czy też przyprawy. Za każdym razem uzyskamy inny deser. W moim wariancie nie ma cukru. Zastąpiłam go miodem(...)tyle odwagi ;) Często daje go dzieciom do szkolnej śniadaniówki. Składniki: 3 dojrzałe banany 1 jajko 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej 100 g masła 3 łyżki miodu 1/2 szkl. ziaren sezamu 1 łyżeczka proszku do pieczenia (lub sody) szczypta soli Wykonanie: Masło rozpuścić. Jeżeli używacie gęstego miodu, można go rozpuścić w ciepłym maśle. Banany obrać ze skóry i rozgnieść widelcem
zadanie-gotowaniesłonecznika i dyni i polałam smakowym olejem rzepakowym. Na półce mam oleje rzepakowe o smaku chilli, porcini (borowików) i smoked i często ich używam jako dressingów do sałatek, do chleba czy do pizzy Mam nadzieję, że Wam zasmakuje..:)Sałatka z kurczakiem, buraczkiem i kozim seremSkładniki1 pierś kurczaka1 buraczek (ugotowany lub upieczony)kilka plasterków sera koziego (lub fety)2-3 pomidorki(...)pokroić na półplasterki.3. Nasiona stostować na suchej patelni teflonowej. Odstawić do ostygnięcia.4. Na liściach sałaty ułożyć kawałki kurczaka, kawałki sera, półplasterki buraczka, połówki pomidorków. Całość posypać stostowanymi ziarnami i polać ulubionym smakowym olejem rzepakowym.Smacznego Post Sałatka z kurczakiem, buraczkiem i kozim serem pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plKolejny przepis na solidny kawałek wołowiny - tym razem podanej na sposób arabski - przyprawionej kminem rzymskim, miętą, kolendrą i orzechami z sosem sezamowym, dedykowaną sałatką i chlebkiem
Wyprawy kulinarneMistrzostwo świata w gołąbkach ma moja teściowa. Ja popełniłam je dwa razy w życiu. Pierwsza próba była nie udana i kapusta strasznie twarda, druga... miała
Dzieje kuchennej WiewióryCzasami płaczę przy obieraniu marchewki, żeby cebula nie pomyślała sobie, że jest brzydka czy coś ;) Pochodzi z Azji, w Europie rozpowszechnili ją Grecy i Rzymianie, a
Marder&Marder Manufacture400 g maki orkiszowej, 1 łyżeczka soli, 300 ml cieplej wody, 0,5 łyżeczki miodu, 4 łyżeczki oliwy, 2,5 dag drożdży. Wymieszać mąkę
Gotowanie jest łatwećwiartki z kurczaka 3 duże marchewki 2 pietruszki 1 mały por 1/2 małego selera 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 3 litry wody 2-3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 300ml śmietany kremówki 30% sól pieprz natka pietruszki grzanki/chrupkie pieczywo/grissini Przygotowanie: Mieso oczyścić i opłukać, warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki, zalać zimną wodą, dodać ziele angielskie(...)zagotuj ponownie. Zupa jest już gotowa, Można ją podawać z grzankami (na rozgrzaną patelnię wlać dowolny olej - ja używam najczęściej tego z zalewy po suszonych pomidorach - i kłaść kromki chleba, podsmażyć z dwóch stron) oraz posypać siekaną natką pietruszki. SMACZNEGO
Malinowo w kuchnizmiksuj. Następnie wmieszaj większość natki pietruszki. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Rozlej zupę do miseczek. Posyp natką pietruszki i polej oliwą truflową. Podawaj z grzankami z ulubionego chleba (u mnie jest to ciabatta). Zupa krem paprykowa z ciecierzycą i oliwą bazyliową Składniki / 4 porcje: 1 kg (4 sztuki) czerwonej papryki 400 g ugotowanej ciecierzycy (może być(...)wędzoną paprykę i mieloną kolendrę oraz szczyptę soli i wszystko wymieszaj. Papryki pokrój na ćwiartki, usuń z nich ogonki i pestki. Ułóż je na blasze skórą do góry pomiędzy ziarnami ciecierzycy, dodaj też nieobrane ząbki czosnku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni ustawionego na górną grzałkę. Piecz ok. 20 minut, aż skóra na papryce zczernieje. Wyjmij z piekarnika
Chilli Czosnek i OliwaObudziłam się dzisiaj gdy jeszcze było ciemno. Okno przykrywał śnieg. "Idą święta"- pomyślałam :) Niestety śniegowe chmury przegnał wiatr, który bezlitośnie wieje we wszystkie otwory mego mieszkania
Dzieje kuchennej Wiewióry