Domowy zakwas z buraków. Przepis krok po kroku. 196wybrednych osobników, warzywo można obrać. Zakwas z buraków składniki: 1 kg buraków 1/2 główki czosnku przekrojonej w poprzek 6 liści laurowych 8 ziaren ziela angielskiego 25 ziaren czarnego pieprzu 2 łyżeczki soli około 1,5 l wody Sposób przygotowania: Wyszorowane buraki pokrój jak najcieniej za pomocą noża lub na mandolinie. Proponuje użyć rękawiczek(...)przygotowany “zestaw” odstaw w spokojne miejsce z dala od dzieci lub kotów. Zapewne wiele razy słyszałeś o dodawaniu kromki chleba razowego do zakwasu. Ja dodaję tylko wtedy gdy muszę przyśpieszyć proces fermentacji. Miesiąc przed świętami nie ma takiej potrzeby, na pewno będzie gotów na czas
kuron.com.pl
Masełkowy Kurczaczek 192kanapce w czystej postaci nigdy w życiu! Zrobiłam masło czosnkowe, takie na kanapki, do tego w formie sympatycznego kurczaka i co? Udało się! Spokojnie patrzę jak smaruje masłem chleb, na to kładzie ulubione dodatki. Składniki na 1 kurczaka: 1/3 kostki masła w temperaturze pokojowej kilka ząbków czosnku sól ziołowa w młynku Prymat 2 ziarenka pieprzu kawałeczek czerwonej wstążeczki forma(...)widelca, a na koniec pomagałam sobie dłonią. Wymieszane masło umieszczamy w foremce, którą następnie wstawiamy do lodówki. Po około godzinie wyciągamy foremkę, delikatnie otwieramy i wyciągamy maślanego kurczaczka. Z ziaren pieprzu robimy mu oczy i przewiązujemy wstążeczką tak jak to widać na zdjęciu. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) Czego dowiedziałam się w sklepie Garneczki.pl? Otóż tam ekipa zadbała też
Blondynka Gotuje
Chrupkie bezglutenowe pieczywo wieloziarniste 216„Pieczywo chrupkie zawsze było u nas w domu. Tak na wszelki wypadek jak zabrakło świeżego. Ja lubiłam je podgryzać między posiłkami. Gdy przeszłam na dietę bezglutenową
Wiem co jem
Kiełbasa białowieska 290W trzech różnych grubościach osłonek wędzona i parzona PRZEPIS Więc tak będziemy potrzebować,ja kupiłem łopatka 4,5 kg i karkówka 4,5 kg Pozyskujemy z
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Niedźwiedzie pesto 209przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Gotowy studzimy. Czosnek niedźwiedzi kroimy na kilkucentymetrowe kawałki, przekładamy do blendera, skrapiamy sokiem z cytryny i miksujemy. Dodajemy ostudzone ziarna słonecznika, sól, starty parmezan i miksując wlewamy stopniowo olej rzepakowy do uzyskania pożądanej konsystencji. Gotowe pesto przekładamy do wyparzonych, suchych słoiczków. Wierzch zalewamy olejem rzepakowym, zakręcamy i przechowujemy w lodówce (albo(...)chyba prościej napisać do czego się nie nadaje, ale ja używam – do makaronów, mięs, ryb, serów, wędlin, jajek, kasz, ryżu… i nie tylko. Wybornie smakuje nawet z pajdą chleba. Ponieważ właśnie teraz jest najlesza pora zbioru czosnku niedźwiedziego warto ten okres wykorzystać. Czosnek niedźwiedzi można również suszyć,, mrozić i kisić. Na zimę będzie jak znalazł. Gorąco polecam
mojewypiekiinietylko
Śledzie po kaszubsku 215rodzynkami i suszonymi śliwkami, to połączenie smaków, które jest w moim guście. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje :) Śledzie po kaszubsku podaje się na zimno. Mogą być dodatkiem do chleba, albo przystawką. Sprawdzają się na rodzinnych imprezach, a już szczególnie jako danie Wigilijne :) Istnieje wiele wariantów tej potrawy. Ja wykorzystuję śledzie matiasy, które marynuję przez noc, ale jeśli brak(...)sól, pieprz, majeranek, sok z połowy plasterka cytryny Marynata do śledzi: 100 ml octu 1,5 szklanki zimnej wody 1 łyżka cukru 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren gorczycy Matiesy moczymy w zimnej wodzie około 2 godzin (dobrze jest wymienić wodę raz lub dwa). Dzięki temu stracą one nadmiar soli. Śledzie wyciągamy z wody i kroimy
Trzeci talerz
MAŚLANY CHLEB 187białej mąki * 250 g świeżego mleka * 120 g masła (stopione) * 40g drożdży * 2 jajka, * 1 łyżeczka soli i cukru Na wierzch: * 1 żółtko * 100 g masła * 1 łyżka mleka * ziarna sezamu, zmielonych migdałów (lub siemienia lnianego 1. Do ciepłego mleka dodać drożdże i cukier. Przykryć i pozostawić na 20 minut. 2. Mleko dodajemy do mąki, jajek, soli i masła. Wyrobić(...)okrągłego kształtu na natłuszczonej powierzchni. Smarujemy roztopionym masłem lub margaryną. Każdy placek nakładamy jeden na drugi tylko ostatni – smarujemy po bokach. Warstwy układamy na blaszce na której, będziecie piec chleb. 5. Bardzo ostrym nożem, wycinamy 8 trójkątów pozostawiając około 1,5 cm na końcu ciasta. Każdą z części odwracamy na zewnątrz. 6. Powtarzamy te same czynności, ze średnim kawałkiem ciasta
w mojej kuchni
Bułki z przedziałkiem, z ostropestem i mąką gryczaną 309Swego czasu upiekłem chleb mieszany z ostropestem , więc nie będę się powtarzał i nie będę rozpisywał się o wspaniałych właściwości nasion ostropestu. Pamiętam jednak, iż wtedy wspomniałem, że będę chciał coś upiec dodając nie mielone nasiona, ale całe. Kobyłka u płota, w zadek trzeba ją całować, i dziś prezentuję bułki z nasionami ostropestu. Jako że wcześniej przymierzałem się do bułek(...)więc przepis na nie. Z drobną modyfikacją, z korzyścią dla zdrowia. Zamieniłem bowiem 10% mąki pszennej na gryczaną. Odrobinę zmieniło to teksturę bułek. Z ilością ostropestu nie należy przesadzać. Ziarna są trochę twarde (twardsze na przykład od ziaren słonecznika). Jeśli doda się ich za dużo, może to spowodować, że bułki trzeba będzie gryźć, a nie jeść
Grahamka, weka i kajzerka
Zielone pesto z bazylii, rukoli i słonecznika 303piekielnie drogich orzechów pini, zamiast parmezanu o połowę tańszy tarty, twardy ser, oliwę z oliwek zastąpimy zaś olejem słonecznikowym. Składniki:- garść liści bazylii- 100 g rukoli- 50 g prażonych ziaren słonecznika- 40 g twardego, tartego sera- 2 ząbki czosnku- 100 ml oleju słonecznikowego- sól, pieprz Oczywiście, jeśli jesteście w posiadaniu któregoś z oryginalnych składników, nic nie stoi na przeszkodzie(...)razu :DA do czego zużywamy? Tak naprawdę zależy to tylko od naszej wyobraźni. Świetnie pasuje do mięs i serów, może być bazą sosu do sałatki, można smarować nim chleb i tworzyć dzięki temu wspaniałe kanapki... Albo pójść na łatwiznę i połączyć je z makaronem, o tak: A Wy jakie macie pomysły na wykorzystanie pesto? :)Smacznego
Kulinarne zapędy Kokosa
Pęczak z warzywami 223Chata gdzieś nad jeziorem. Zimno, wieje, pada, liście dawno pospadały z drzew. Ogień buzuje w kominku. Noże idą w ruch. Papryka, cebula, marchewki i pęczak. Wspólnie
Dzieje kuchennej Wiewióry
Ogórki konserwowe z chili 175Dzisiaj mamy dla Was rewelacyjne ogórki konserwowe w wersji pikantnej, z chili. Już pokrojone na ćwiartki, idealne do obiadu czy jako dodatek do deski wędlin lub
Marder&Marder Manufacture
Naleśniki z mąki ryżowej z serkiem i śmietaną 182Nadzienie oczywiście serowe ze śmietaną i nutką wanilii. Ja takie naleśniki podsmażam jeszcze na masełku i dopiero polewam śmietaną, po prostu pycha. Mąka ryżowa - Powstaje w procesie mielenia ziaren ryżu, niezwykle cennego w składniki odżywcze, jak: potas, cynk, żelazo, magnez . To również witaminy z grupy B, witamina E oraz znaczne ilości błonnika oraz niewielkie białka . Z natury swojej(...)energii. Zalecany jest w rekonwalescencji osobom po operacjach. Mąka ryżowa ma delikatną, lekką konsystencję i idealnie sprawdza się w pieczeniu kruchych ciasteczek, jako dodatek do innych mąk w pieczeniu chleba, jako zagęstnik do sosów. Składniki : 1 szklanka mleka 1/2 szklanki mąki ryżowej Radix-Bis 2 jajka olej kokosowy do smażenia 500 g sera białego półtłustego
Sama słodycz i szczypta chili
Żurek wielkanocny 184Płynne czwartki Żurek wielkanocny to w moim rodzinnym domu tradycyjna zupa jedzona podczas tych świąt. Najlepszy był oczywiście taki podawany w chlebie, dzięki czemu zyskiwał jeszcze głębszy i pełniejszy smak. Ja zaserwowałam dzisiejszy żurek na talerzu, ale gwarantuje, że jest on równie smaczny. Mój żurek przygotowałam na wywarze z wędzonej golonki gotowanym przez całą noc w wolnowarze ;) Czy możecie wyobrazić(...)wędzonki (u mnie rosół z wędzonej golonki) 4 surowe kiełbaski (białe, ja użyłam lokalnych, brytyjskich kiełbasek z ziołami) 100-150g boczku 1 cebula 2 rozgniecione ząbki czosnku kilka ziaren czarnego pieprzu 1-2 łyżeczki majeranku 0,5 litra zakwasu 0,5 łyżeczki
Codzienne Gotowanie
Żurek staropolski 181kiełbasy, wyjmujemy ją z naszego "wywaru", obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Usuwamy z wywaru seler. Dodajemy podsmażony por oraz podsmażona kiełbasę z boczkiem. Dodajemy ziele angielskie ( kilka ziaren) oraz kilka liści laurowych. Gotujemy ok 10 minut. KROK 8 Dodajemy zakwas do naszego żurku, po czym gotujemy ok 15 minut. Solimy, pieprzymy do smaku oraz dodajemy majeranek. Zdejmujemy(...)Przed podaniem gotujemy jajka na twardo i każdemu do talerza czy miseczki przed podaniem wrzucamy przekrojone na pół lub ćwiartki jajko. Aby zupa była jeszcze bardziej syta podawaj z chlebem. SMACZNEGO
smacznieinatemat
FASOLKA PO BRETOŃSKU 215jako ciepła kolacja w chłodniejsze wieczory. Przygotowałam ją z białej, drobnej fasolki typu jaś, z dużą ilością przypraw oraz chudą kiełbaską i boczkiem. Najlepiej smakuje podana z chlebem lub ziemniaczanym puree. Gdyby potrawa wyszła zbyt gęsta można rozrzedzić ją gorącym bulionem lub wodą. Warto ugotować więcej fasolki, przełożyć do pojemniczków i zamrozić lub gorącą przelać(...)boczku parzonego / oczyszczonego ze skóry i kostek 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy PRZYPRAWY 3 ziarna ziela angielskiego 3 listki laurowe 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka mielonego kminku
cool and minty