gluten sprawia, że ciasto wyrasta. Bez niego pieczywo i inne wypieki są twarde i bez smaku. Nadaje on sprężystości i elastyczności strukturze ciasta. Jest też nośnikiem aromatów i przypraw. Chleb z glutenem jest miękki, puszysty i dlatego nam smakuje, więc chętnie go jemy. Ale sam gluten nie tuczy. Tuczy zawarty w białym pieczywie i ciastach tłuszcz i cukier, czyli(...)dieta bezglutenowa odchudza i z tego wynika jej ogromna popularność. Dobrej jakości pieczywo jest cennym źródłem błonnika, który reguluje procesy trawienne. Pieczywo żytnie, orkiszowe, mąki z pełnego ziarna, makarony razowe czy kasze są bogate w witaminy z grupy B, niezbędne do prawidłowej pracy układu nerwowego, a także w kwas foliowy; są również źródłem magnezu, żelaza, wapnia, cynku i selenu
Smakowity Blog Kulinarnyziołami, nawet z pestkami dyni (tych pestek jest w słoikach na tyle mało, że nie zmienią znacząco smaku całości). Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów to doskonałe smarowidło do chleba, ale nie tylko. Możesz posmarować nią placki tortilli lub wytrawne naleśniki przed nałożeniem nadzienia, możesz posmarować rozbite mięso na roladki, nawet użyć zamiast sosu pomidorowego do pizzy - ogranicza Cię tylko(...)podpowiem też, że jak to dla Ciebie za dużo, to możesz też kilka minut pasteryzować i przechować "na potem". Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów Składniki: 1 szkl. ziaren słonecznika 1 słoik suszonych pomidorów z żurawiną (z oleju) 1 średnia cebula 1 gałązka świeżej bazylii* 1 łyżka soku z limonki lub cytryny sól do smaku pieprz czarny i pieprz biały
Kolorowy PrzepisownikChleb z tego przepisu bardzo łatwo przygotować i nie wymaga wymyślnych składników czy różnych rodzajów mąk bezglutenowych. Jego postawą jest ryż z dodatkiem płatków owsianych i siemienia. Jest zbity, mało puszysty i bardzo sycący. Świetnie się kroi i nie kruszy. Składniki: 500g ryżu (dowolnego) 2 i ¾ szklanki wody łyżeczka soli szklanka płatków owsianych bezglutenowych szklanka siemienia lnianego Sposób przygotowania(...)Ryż zalewamy lenia wodą i pozostawiamy na 24h. Po tym czasie miksujemy ziarna ryżu z wodą. Całość będzie płynna a kawałki ziaren będę widoczne (nie zmielą się na mąkę). Dodajemy łyżeczkę soli oraz po szklance płatków owsianych i siemienia lnianego (niemielonego). Całość dokładnie mieszamy i zostawiamy na około 20-30 minut. Blachę o wymiarach 21cm x 11cm (chlebową) wykładamy papierem
Pyry na Gaztakże niewysypianiem się, nadmierną ilością wysiłku fizycznego czy stosowaniem głodówek. Przy nadmiarze kortyzolu mogą pojawiać się zachcianki nie tylko na słodycze, ale także na słone produkty WĘGLOWODANY (makarony, chleb, kasze) Stały apetyt na żywność wysokowęglowodanową może oznaczać niedobór tryptofanu. Jest to aminokwas, którego nie jesteśmy w stanie sami wytworzyć, więc musimy dostarczać go z dietą. Tryptofan ma wiele ważnych funkcji(...)organizmie przekształcany do hormonu szczęścia (serotoniny), dlatego jego niedobór może objawiać się spadkiem nastroju, drażliwością, bezsennością, brakiem motywacji czy nawet stanami lekowymi. Źródła tryptofanu to pestki dyni, ziarna soi, otręby, cielęcina, jajka, biała fasola. Jeśli apetyt na węglowodany pojawia się wieczorem, powinieneś się także zastanowić, czy w ciągu dnia dostarczasz ich odpowiednia ilość (szczególnie zwróć uwagę
Powiedz dietom nieWiadomo, że robienie przetworów na zimę jest naszym polskim sportem narodowym. Od Bałtyku po Tatry każdy w okresie wakacyjnym całymi kilogramami kupuje warzywa czy owoce i
Marder&Marder Manufacturejadłam ją na pajdzie pieczonego w domu chleba ze smalcem. Teraz sama ją robię i wykorzystuję do dań obiadowych, ale zdarza się też chleb ze smalcem. Jest to idealne rozwiązanie, gdy spieszę się i nie mam czasu zrobić innej surówki. Chrupiące, słodkawe warzywa, delikatnie octowe, zagościły w mojej rodzinie(...)udaje. Składniki: • 2 kg ogórków • 1 kg kapusty białej • 1 kg cebuli • kilka marchewek • sól Zalewa: • 1 szklanka octu • 1 szklanka cukru • 2 szklanki wody • 3 liście laurowe • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu Wykonanie: • Ogórki ze skórką pokroić w plastry, posolić. • Cebulę pokroić w półplasterki, posolić. • Kapustę poszatkować, posolić. Każde z warzyw posolić osobno
To co kochamNie jest zupowa pięknością, nie jest też fotogeniczna, zachwyca za to bogactwem smaku. Bardzo treściwa, idealna zupa na jesienne i zimowe obiady. Dla mięsożerców ale
Dzieje kuchennej Wiewióryniej „klin” i przełożyć go na swój talerz. Do studzianiny obowiązkowo podawano ocet (taki „prawdziwy” 10%). Każdy polewał nim swoją porcję wg uznania. A do tego oczywiście kromka chleba. W różnych regionach, a nawet w różnych domach, do wywaru dodawano nieco inne zioła i warzywa. Czosnek niekiedy krojono w kosteczkę i dodawano do mięsa. Ja jednak wolę, kiedy(...)studzianiny): 3 nóżki wieprzowe 1 golonka (najlepiej tylna) 500 g żeberek 300 g szynki 1 marchewka 1 pietruszka 5 ząbków czosnku 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren czarnego pieprzu sól i pieprz mielony do smaku Mięso powinno być opłukane i osuszone. Nóżki trzeba dokładnie oczyścić. Jeśli jest na nich szczecina opalamy ją nad palnikiem gazowym, zeskrobujemy pozostałość
Trzeci talerzkromki chleba i znów rozsmarować warstwę serka, a na niej trzecią warstwę chleba. Na 3 warstwie chleba rozsmarować gęstniejącą galaretkę z musu jabłkowego, a na niej ułożyć ostatnią warstwę chleba. Tort obsmarować ostatnią częścią serka wyrównując powierzchnię. Wytrzeć talerz papierowym ręcznikiem dookoła Rukolę drobno posiekać i przykleić do połowy wysokości tortu obsypując go dookoła przyciskając delikatnie dłonią. Gdy talerz jest(...)białym serkiem wykonać szlaczek wokół górnej krawędzi i łyżeczką uformować dekorację np. ząbki przeciągając łyżeczkę w odstępach po serku. Posypać Tort odłożoną łyżką wiórków z czerwonej kapusty, posypać podprażonymi ziarnami słonecznika. Odstawić do lodówki do schłodzenia lub podać od razu gdy galaretka jest wystarczająco twarda. Przed podaniem polać kremem ze zredukowanego octu balsamicznego, który do złudzenia imituje czekoladę. Taki krem
Sztuka gotowania w/g Samiryjeden kęs. Różnica między Barchettą są takie, że Barchettę przygotowuje się z chleba pieczonego na zakwasie, natomiast do crostini bierze się pieczywo białe albo drożdżową ciabattę. Kromki chleba powinny być malutkie. Crostini podajemy z rożnymi pastami albo natarte czosnkiem i oliwą. Ja przedstawiam propozycję polskiej pasty z wątróbek :) - taki szybki ala pasztet Składniki:Około 5 – 6 drobiowych wątróbekszklanka mleka3(...)twardo (najlepiej same żółtka)ok. 2 łyżki majonezuduża cebulaolej do smażenia1 łyżka musztardyszczypta gałki muszkatołowej albo szczypta kuminu1 ząbek czosnkunatka pietruszkisól i pieprz do smakudo dekoracji i smaku: prażone ziarna słonecznika i dyni. kilka kromek białego pieczywa Wątróbki zalewamy mlekiem i gotujemy ok. 15 minut. Możemy też wykorzystać wątróbkę usmażoną obiadu. Następnie mielimy razem z jajkami i tartym czosnkiem
Bon Appetit MałgorzatyOkazuje się, że nawet z nietolerancją laktozy mogę cieszyć się smakiem twarożku :) Muszę przyznać, że niczego tak bardzo mi nie brakowało, jak białego sera. Tak
Czerwona Porzeczkaspotkanie z Amber. Wszystko w niej jest poezją - cudowny aromat czosnku, delikatny, lekko słodki smak i jasno bursztynowy kolor. Czosnkowy poemat. Posmarujcie nią opieczoną bagietkę lub domowy chleb z twarogiem - będziecie zachwyceni tym niezwykłym smakiem. Już za parę godzin grudzień - słoiczek tej wyjątkowej galaretki może być wspaniałym pomysłem na prezent dla kogoś, kto tak ja kocha czosnek(...)Home Preserving - klik/ 3 średnie główki czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu balsamicznego 1 szklanka wytrawnego białego wina 2/3 szklanki wody 1/2 szklanki białego octu balsamicznego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu delikatnie rozgniecionych 3 łyżki soku z cytryny 3 szklanki cukru ok. 25gr pektyny owocowej Z każdej główki czosnku ściąć górną część (małe kawałeczki ząbków na pewno przydadzą się
KUCHARNIAkąpieli wodnej ale musiałam uzbroić się cierpliwość i odczekać jeszcze te kilkanaście godzin. Właściwie to wtedy spałam więc jakość zleciało, a rano mieliśmy pyszną domową wędlinę na domowym chlebie z: suszonymi pomidorami własnej roboty, ogórkami małosolnymi mamy Eli oraz pomidorkami i ziołami z naszego ogródka. Nie mogę zapomnieć o zeszłorocznych marynowanych opieńkach. SKŁADNIKI 600 gram wieprzowej golonki bez kości(...)mięsa 3/4 łyżeczki żelatyny Przyprawy (zamiast poniższych przypraw można użyć kompleksowej mieszanki przypraw od Dobrej Kiełbasy ; 0,3 kg na 10 kg farszu mięsnego): 2/3 łyżeczki utłuczonych w moździerzu ziaren kolendry 4 duże ząbki czosnku 3/4 łyżki majeranku sól (około 2 płaskich łyżeczek, trzeba uważać by nie przesolić mięsa; jeśli ktoś chce by mielonka była różowa może dodać soli peklowanej
OstryKęskąpieli wodnej ale musiałam uzbroić się cierpliwość i odczekać jeszcze te kilkanaście godzin. Właściwie to wtedy spałam więc jakość zleciało, a rano mieliśmy pyszną domową wędlinę na domowym chlebie z: suszonymi pomidorami własnej roboty, ogórkami małosolnymi mamy Eli oraz pomidorkami i ziołami z naszego ogródka. Nie mogę zapomnieć o zeszłorocznych marynowanych opieńkach. SKŁADNIKI 600 gram wieprzowej golonki bez kości(...)mięsa 3/4 łyżeczki żelatyny Przyprawy (zamiast poniższych przypraw można użyć kompleksowej mieszanki przypraw od Dobrej Kiełbasy; 0,3 kg na 10 kg farszu mięsnego): 2/3 łyżeczki utłuczonych w moździerzu ziaren kolendry 4 duże ząbki czosnku 3/4 łyżki majeranku sól (około 2 płaskich łyżeczek, trzeba uważać by nie przesolić mięsa; jeśli ktoś chce by mielonka była różowa może dodać soli peklowanej
OstryKęsKolejny szybki chleb tym razem z kminkiem i ziołami prowansalskimi z różnych mąk. Jest pulchny w środku i ma bardzo chrupiącą skórkę . Polecam bo jest szybki a smaczny. Składniki na dwa chlebki : - 500 g mąki typ 650 - 100 g mąki razowej typ 1850 - 100 g mąki żytniej typ 2000 - 50 g świeżych drożdży - 2 płaskie łyżki soli - 1 łyżka(...)cukru trzcinowego - 1 duża łyżka ziół prowansalskich - 50 g otrąb pszennych - 750 ml letniej wody - 3-4 duże łyżki ziaren kminku ( ilość zależy od gustu ) Sposób wykonania : Z drożdży ,cukru i kilku łyżek wody zrobić rozczyn,odstawic na 10 minut,jak wyrośnie połączyć wszystkie składniki,można mikserem lub łyżką bo ciasto jest bardzo luźne, odstawiamy na max 20 minut
Wypieki Renepewnie dziećmi również) i muszę jeszcze w związku z tym parę spraw ogarnąć. Chleb na przykład upiec i takie tam... Mateusz (ten kumpel właśnie) zawsze zajada się moim chlebem :) A teraz jeszcze do tego mamy niedawno zrobioną kiełbasę więc połączenie będzie idealne. Ale wracając do ptysi to przepis pochodzi z książki Rachel Khoo Mała francuska kuchnia . Ciasto na ptysie(...)mąki tortowej 4 średnie jajka Nadzienie: 150 g sera brie pokrojonego na plastry 2 małe poszatkowane jabłka 100 g liści szpinaku Mus musztardowy: 50 g śmietany łyżka musztardy z ziarnami gorczycy 1 białko Wodę z mlekiem wlewamy do rondla i dodajemy masło, sól i cukier. Stawiamy na dużym ogniu i czekamy aż masło się roztopi. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy
Marder&Marder Manufacturekiszonej kapusty-liść laurowy-ziele angielskie-majeranek-warzywko lub sól i cukier do smaku Do garnka wlewamy ok. 2,5 l zimnej wody.Wrzucamy kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe i wkładamy żeberka.Zagotowujemy, zbieramy "szum" a następnie dokładamy kiszoną kapustę. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości żeberek ( ok. 1 godz.). Wyławiamy(...)moment, kiedy doprawiamy do smaku, czyli dodajemy warzywko lub sól i cukiera także majeranek.Chwilę gotujemy i gotowe. Kapuśniak możemy podać w talerzu, ale znakomicie smakuje w chlebie własnego wypieku...Smacznego
Maminek kulinarny