chleb z ziaren - 2292 przepisów (strona:133/153)

Domowe pity z bobem i jajkiem 176

Drożdżowe pity, które w trakcie pieczenia szybko rosną, a środek robi się pusty. Po rozcięciu można napełnić je ulubionymi dodatkami, u mnie jest to m.in sadzone

https:KKuchniaMniam
HUMMUS DYNIOWY- REWELACJA 160

    Kolejny hummus i kolejna pychotka. Dla mnie porównywalny z hummusem z bobu, który był również znakomity. Przepis ze strony Jadłonomii (jak i pozostałe hummusy

Smaczne Zdrowe
Dieta bezglutenowa 178

Dieta bezglutenowa to ostatnio jeden z najpopularniejszych tematów w sieci i wśród ludzi. Niemniej jednak zacznijmy od tego co to w ogóle jest gluten? Gdzie można

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Mini-chlebki nadziane salcesonem 161

użytej jako głównego składnika: pszenna, żytnia, pełnoziarnista, orkiszowa - wymieniać mogę długo. S ą idealne do zamrożenia, a następnie wyjęcia w kryzysowej chwili z zamrażarki, gdy akurat zabrakło w domu chleba, a pożywne śniadanie przydałoby się zjeść :) Bułeczki pieczone z poniższego przepisu bardziej przypominają mini-chlebki niż standardowe, faszerowane buły. Skórkę mają z wierzchu chrupką i błyszczącą, długo utrzymują świeżość, stanowią(...)bułkami przykryć ściereczką kuchenna i odstawić w ciepłe miejsce na ok 40min do napuszenia. Jajko roztrzepać w miseczce z łyżką wody i posmarować nim bułki. Z wierzchu posypać ziarnami naturalnego sezamu. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika - u mnie bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom piekarnika - i piec ok 20-25 minut w temp. 200C do zezłocenia - u mnie dokładnie

Grunt to przepis!
PASTA Z BURAKÓW I CZOSNKU (SUPER ŻYWNOŚĆ) + KONKURS!!! 161

Pasta do pieczywa z buraków i czosnku pochodzi z książki "Super żywność czyli superfoods po polsku" Małgorzaty Różańskiej. Jest to bardzo prosta bo składająca się w

Kuchnia MagdaLeny
Ośmiornica w greckim sosie Kokkinisto na kremie z bakłażana 264

robię to inaczej dlatego,że wywar z gotowania wykorzystam do sosu i chcę by był jak najbardziej skoncentrowany. Składniki: ośmiornica odmrożona (ok. 1 kg) 2 liście laurowe 4-6 ziaren ziela angielskiego 2 szklanki wody na sos: 110 ml oliwy z oliwek 1 duża cebula pokrojona w pół plasterki 2 duże czerwone cebule pokrojone w pół plasterki maka do opruszenia(...)pieprzem. Na talerzach umieścić na środku puree z bakłażana,na puree ułożyć kawałki ośmiornicy,dodać owoce kaparów a całość polać greckim sosem Kokkinisto.Grecy podają do tego tosty z chleba nasmarowanego oliwą pieczone na ruszcie i dobre czerwone wino

Sztuka gotowania w/g Samiry
Dukkah czyli dakka czyli dugga - mieszanka do pity 191

dakkah, dakka, dugga to nazwy bardzo popularnej na Bliskim Wschodzie zwłaszcza w krajach Maghrebu (Egipt, Tunezja) arabskiej mieszanki przypraw i orzechów stosowanej jako dodatek do chleba pita i warzyw. Chleb pita zamaczamy w oliwie a następnie zanurzamy w przyprawie dukkah i.... delektujemy się smakiem :) W polskich warunkach pitę można zastąpić ciabattą, a w ostateczności zwykłą bułką pszenną. Otrzymamy(...)całych nasion kolendry (jeśli robię dla Żony to daję o połowę mniej, bo Ola nie przepada za zapachem kolendry)   2 łyżeczki nasion kminku lub kuminu   2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki lub papryki w płatkach 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki   1,5 łyżeczki soli ( można dodać mniej lub więcej w zależności od upodobań

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Cierpliwość i bakalie. Panpepato z Margot. 155

której zapomnieli!  Ale nie jest ze mną aż tak źle! Rzuciłam nałóg, choć właściwie powinnam powiedzieć, że przerzuciłam go na inny teren. Kuchnia! Smakowanie. Podjadanie. Odrywanie gorącej piętki chleba. Parzenie palców gorącymi ciasteczkami. Podlizywanie masy.  Tu nie jestem w stanie się opanować. Powtarzam sobie, że to kolejny etap procesu przygotowania potrawy i bardzo mi to podejście odpowiada;) Jednak(...)morele, żurawiny, figi, suszone śliwki) 100 g kandyzowanych skórek owocowych 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl. miodu 1/2 szkl. mąki 2-3 łyżki kakao + 1 łyżka do oprószenia ciasta 30 ziaren pieprzu (dałam 40) 10 goździków 5 strączków kardamonu 1/2 łyżeczki ziaren kolendry 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu odrobinę startej gałki muszkatołowej Orzechy obrać z łupek, z grubsza posiekać, posiekać też skórki

KUCHARNIA
Kulinarny weekend w Londynie - Wycieczka po Borough Market z Celią Brooks + Linkowe Party! 136

się w sprzedaży najwyższej jakości produktów od małych wytwórców z Wielkiej Brytanii, ale też z Europy i całego świata. Można tu nabyć owoce, warzywa, sery, mięsa, dziczyznę, owoce morza, chleby i ciasta, a także przekąsić co nieco w jednym ze streetfoodowych stoisk. Stoiska są eleganckie, produkty wyszukane, a cały targ przypominał mi wielkie delikatesy. Borough Market odbieram jako dużo elegantsze(...)Mój apetyt na słodkie został na szczęście zaspokojony. Kolejnym przystankiem wycieczki był pobyt w kawiarni specjalizującej się w czekoladzie. Spróbowaliśmy wspaniałego brownie, gorącej czekolady oraz herbaty na bazie łupinek ziarna kakaowego. Pod koniec odwiedziliśmy również dwa stoiska specjalizujące się w mięsie. Pierwsze z nich sprzedawało dziczyznę (m.in. strusia i jeśli dobrze pamiętam zebrę), na drugim mięsne burgery i rarytasy

Chilli Czosnek i Oliwa
Gulyasleves – węgierska zupa gulaszowa 174

wołowiny z niewielkim dodatkiem wieprzowiny. Konsystencją plasuje się między gulaszem a zupą. Nie za gęsto, nie za rzadko. To syte i treściwe danie – na Węgrzech podawane razem z chlebem, drożdżowym strudlem czy kładzionymi kluskami twarogowymi spokojnie wystarcza za pełny obiad. Bogrács to dokładnie ta sama zupa – ale przygotowywana w kociołku nad ogniskiem – czyli tak, jak robili to węgierscy pasterze bydła(...)średnie ząbki czosnku 250g cebuli, najlepiej różne 150g marchwi 150g pietruszki 350g ziemniaków 1 duży mięsisty pomidor – malinowy lub bawole serce ½ łyżeczki mielonego kminku ½ łyżeczki kolendry w ziarnach ½ łyżeczki czarnego lub kolorowego pieprzu w ziarnach 1 pełna łyżeczka papryki ostrej sproszkowanej 1 płaska łyżeczka papryki wędzonej ostrej 4-5 pełnych łyżek papryki słodkiej sproszkowanej, z lekkim czubem 2 płaskie łyżeczki

Karo in the Kitchen
Bułki maślane z suszoną żurawiną - Na zakwasie i na drożdżach XI 2014 190

upieczonych, sfotografowanych, umieszczonych na naszych blogach, a na koniec z apetytem zjedzonych. Na blogu Wisły zapoznajcie się ze wszystkimi szczegółami związanymi z uczestnictwem w akcji.Jeśli upieczecie w listopadzie chleb, bułki lub inny wypiek na zakwasie, drożdżach, albo coś przaśnego bez spulchniaczy, to: we wpisie na swoim blogu zamieście baner ze strony Wisly,we wpisie umieście informację(...)światełkiem, a jeszcze lepiej z pojemnikiem, do którego zostało nalane trochę wrzątku.Nagrzej piekarnik do temperatury 220 °C. Przed włożeniem bułek do piekarnika posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp ziarnami sezamu. Po nagrzaniu się piekarnika zmniejsz temperaturę do 200 °C, wstaw bułki, i piecz je około 16 - 18 minut.Po upieczeniu się bułek wyjmij je z piekarnika. Odstaw bułki do ostygnięcia

Grahamka, weka i kajzerka
Herbata imbirowa z kurkumą 196

wrócę do pełni sił :) W chwili kiedy czuję, że coś mnie dopada aby się wspomóc sięgam po sprawdzone domowe sposoby. Pomaga mi napar z tymianku i kwiatów czarnego bzu, chleb gryczany posmarowany awokado z plasterkami czosnku, domowy rosół, bardzo duża ilość ciepłej wody z cytryną czy właśnie herbata z imbiru, przypraw korzennych i kurkumy, na którą przepis podaję poniżej. Imbir(...)przypnij pina na Pintereście ! Herbata imbirowa z kurkumą i przyprawami korzennymi Drukuj Porcje: 250ml (1 porcja) Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 250ml wody 2-3 cm kłącza imbiru 4 ziarna kardamonu 4 suszone pąki goździków 2 cm cynamonu w lasce 1/2 gwiazdki anyżu 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 cytryny 1 łyżka miodu lipowego/ gryczanego/ spadziowego Przygotowanie 1 Wodę gotuję w garnku

Book of spells
Jadalne prezenty: domowa oliwa aromatyzowana ziołami, czosnkiem oraz chilli (+ gotowa etykieta na oliwę z chilli) 166

gotowe etykiety na oliwę z chilli w PDF Oliwa z rozmarynem, tymiankiem i czerwonym pieprzem Składniki: 250 ml oliwy 2 gałązki świeżego rozmarynu 2 gałązki świeżego tymianku 1 łyżeczka ziaren czerwonego pieprzu czysta i sucha butelka ze szczelnym zamknięciem o pojemności 250 ml do dekoracji: rafia lub wstążka, gałązki tymianku, rozmarynu lub gałązki choinkowe, tabliczki ze sklejki lub kartonu Przygotowanie(...)się na patelni do butelki przez tak przygotowane sitko i pilnuj, aby żadna drobinka świeżego czosnku nie znalazła się w butelce. Czosnek pozostały na patelni możesz rozsmarować na kromce chleba, dodać do pasty kanapkowej czy makaronu. Zamknij szczelnie butelkę i udekoruj. Przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 1 miesiąca. * na podstawie tego przepisu *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź

Chilli Czosnek i Oliwa
Polska biała kiełbasa – od podstaw 345

najdrobniej, nawet kilka razy. Musi przypominać pastę, to nie powinny być wyczuwalne kawałki.   Do mięsa i przypraw wlewamy lodowato zimną wodę i całość wyrabiamy, ręcznie, jak ciasto na chleb. Po co woda i po co wyrabianie? Powodów jest kilka. Po pierwsze – mięso musi się ze sobą skleić . Żeby mogło się skleić potrzebuje wody, która podczas wyrabiania masy uwalnia kolagen(...)majeranku 7g świeżo mielonego czarnego pieprzu 14g świeżego czosnku 2 łyżki pieprzu ziołowego /połączenie mielonej kolendry, gorczycy, ostrej papryki, kminku, kozieradki/ 2 łyżki czosnku niedźwiedziego 7 ziaren ziela angielskiego, zbite dokładnie na pył w moździerzu DO PARZENIA KIEŁBASY woda 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżeczka ziaren gorczycy

Karo in the Kitchen
Domowy ser twardy – „Caciotta” 296

który zaszczepił we mnie miłość do domowego wyrobu sera .. Prezentowane przez autorkę zdjęcia i opisy uświadomiły mi ,że możliwym jest wyrób twardego sera w warunkach domowych . Wędliny już robiłam , chleb piekłam , teraz nadszedł czas na sery ..i z dumą obwieszczam ,że to także wychodzi , mało tego jest rewelacyjnym hobby , dającym sporo satysfakcji – uczącym cierpliwości . Najwięcej emocji jest wtedy(...)delikatnie powoli mieszamy , delikatnie podgrzewamy malutkim płomieniem , ciągle mieszając do 38 C – około 20 minut. Rozpad skrzepu przy mieszaniu to normalny efekt . Po tym czasie , łyżką cedzakową przenosimy ziarno serowe do formy ,wyłożonej chustą i tu troszkę się napracujecie , nie jest to proces szybki , mnie ciut wkurza i zawsze końcówkę wlewam chamsko jak przez sito ..szybciej ścieka " class

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania