chleb z ziaren - 2292 przepisów (strona:134/153)

Paszteciki do barszczu z ciasta filo i recenzja produktów Ambition 1015

szefa kuchni należy do 5 sprzętów kuchennych, bez których nie wyobrażam sobie mojego gotowania . Jest najbardziej uniwersalny ze wszystkich noży - można nim kroić, siekać, a dobrze naostrzonym pokroicie nawet chleb. Jest więc to nóż pierwszej potrzeby, używany przez profesjonalnych kucharzy. Jeżeli stać Was na tylko jeden dobry nóż, albo chcecie sprawić prezent osobie gotującej, to kupicie właśnie nóż szefa kuchni(...)się pod spodem. W ten sam sposób przygotuj pozostałe paszteciki, powinno ich wyjść ok. 12.   Piekarnik rozgrzej do 190 stopni C. Paszteciki posmaruj po wierzchu olejem i posyp ziarnami. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 20 min. aż będą złote i chrupiące.  * A teraz obiecana niespodzianka! :) Marka Ambition przygotowała  zniżkę 10% na wszystkie produkty

Chilli Czosnek i Oliwa
Pasta z dyni piżmowej i tahiny według Yotama Ottolenghiego 108

Wprost uwielbiacie ten przepis na pieczoną dynię z sosem tahini . Zawsze otrzymuję od Was masę pozytywnych komentarzy, ilekroć przypomnę to danie na Facebooku. I tym razem

Chilli Czosnek i Oliwa
Złoty rosół – król wszystkich zup. Jak ugotować idealny rosół z kurczaka 48145

tworzy się chrupiąca, brązowa skórka na mięsie. Reakcja Maillarda (bo tak nazywa się ten proces) odpowiada zarówno za smak i zapach, między innymi w produkcji ciast, piwa, prażonej kukurydzy, chleba i właśnie mięsa. Białka i cukry z mięsa wejdą w reakcję z białkami i cukrami z mleka, co da nam tutaj smak ‘do kwadratu’. I głęboki, złoty kolor rosołu. Mięso(...)rosołu. SKŁADNIKI 1,2 kg podudzi lub udek z kurczaka 3 średnie marchewki 3 średnie pietruszki ½ bulwy dużego selera korzeniowego 4-5 łodyg selera naciowego 1 mała cebula 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 3-4 łyżki stołowe mleka w proszku 1 suszona papryczka chili Birds Eye (polecam) lub łyżka pieprzu ziarnistego po dwie gałązki pietruszki zielonej i lubczyku

Karo in the Kitchen
Domowy syrop z czosnku 104

mlekiem *** Jak się pozbyć zapachu czosnku Jak podaje prof. dr hab. Jerzy Lutomski, wydobywający się z ust zapach czosnku można zredukować żując natkę pietruszki, jagody jałowca, ziarna kolendry lub kawy, albo pijąc mleko. Podobny efekt uzyskamy poprzez ssanie cukierków mentolowych lub goździkowych. W Prowansji (Francja) jako skuteczne antidotum na zapach czosnku poleca się picie czerwonego wina i jedzenie sera(...)Jerzego Lutomskiego, którego pozwolę sobie zacytować: "najmniejszą [leczniczą] dawką dzienną jest spożycie po jednym ząbku czosnku rano i wieczorem. Można go drobno pokroić nożem i nałożyć na kromkę razowego chleba spożywanego z gorącym mlekiem" Profesor ostrzega jednocześnie, że podawane w dużych dawkach preparaty z czosnku są niebezpieczne dla dzieci. Czosnek w kuchni Czosnek jest niezbędny do przyrządzania baraniny, mięsa jagnięcego

Cztery Fajery
Domowy syrop z czosnku 2414

mlekiem *** Jak się pozbyć zapachu czosnku Jak podaje prof. dr hab. Jerzy Lutomski, wydobywający się z ust zapach czosnku można zredukować żując natkę pietruszki, jagody jałowca, ziarna kolendry lub kawy, albo pijąc mleko. Podobny efekt uzyskamy poprzez ssanie cukierków mentolowych lub goździkowych. W Prowansji (Francja) jako skuteczne antidotum na zapach czosnku poleca się picie czerwonego wina i jedzenie sera(...)Jerzego Lutomskiego, którego pozwolę sobie zacytować: "najmniejszą [leczniczą] dawką dzienną jest spożycie po jednym ząbku czosnku rano i wieczorem. Można go drobno pokroić nożem i nałożyć na kromkę razowego chleba spożywanego z gorącym mlekiem" Profesor ostrzega jednocześnie, że podawane w dużych dawkach preparaty z czosnku są niebezpieczne dla dzieci. Czosnek w kuchni Czosnek jest niezbędny do przyrządzania baraniny, mięsa jagnięcego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
HUMMUS 93

wodą kilka cm ponad poziom ziaren. Gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5-2 godziny, do miękkości. Warto raz na jakiś czas, po upływie godziny, wyjąć z garnka jedno ziarno i sprawdzić czy już nie jest miękkie. Jak ciecierzyca się ugotuje odcedzamy ją i czekamy aż przestygnie. W tym czasie możemy zrobić pastę tahini albo otworzyć słoik z gotową(...)favorite version of the paste! I recommend you this option of that classic Levant kitchen dish! Hummus najlepiej smakuje jako dip do warzyw albo, po prostu, na chlebie. Ja go często używam na kanapkach, zamiast masła. Jest dużo smaczniejszy i mniej kaloryczny niż masło, a kanapka zyskuje dodatkowy, głeboki smak! Zdarza mi się go wykorzystywać również do mięs

Martyna Cooks
HUMMUS 117

wodą kilka cm ponad poziom ziaren. Gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5-2 godziny, do miękkości. Warto raz na jakiś czas, po upływie godziny, wyjąć z garnka jedno ziarno i sprawdzić czy już nie jest miękkie. Jak ciecierzyca się ugotuje odcedzamy ją i czekamy aż przestygnie. W tym czasie możemy zrobić pastę tahini albo otworzyć słoik z gotową(...)favorite version of the paste! I recommend you this option of that classic Levant kitchen dish! Hummus najlepiej smakuje jako dip do warzyw albo, po prostu, na chlebie. Ja go często używam na kanapkach, zamiast masła. Jest dużo smaczniejszy i mniej kaloryczny niż masło, a kanapka zyskuje dodatkowy, głeboki smak! Zdarza mi się go wykorzystywać również do mięs

Martyna Cooks
HUMMUS 127

wodą kilka cm ponad poziom ziaren. Gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5-2 godziny, do miękkości. Warto raz na jakiś czas, po upływie godziny, wyjąć z garnka jedno ziarno i sprawdzić czy już nie jest miękkie. Jak ciecierzyca się ugotuje odcedzamy ją i czekamy aż przestygnie. W tym czasie możemy zrobić pastę tahini albo otworzyć słoik z gotową(...)favorite version of the paste! I recommend you this option of that classic Levant kitchen dish! Hummus najlepiej smakuje jako dip do warzyw albo, po prostu, na chlebie. Ja go często używam na kanapkach, zamiast masła. Jest dużo smaczniejszy i mniej kaloryczny niż masło, a kanapka zyskuje dodatkowy, głeboki smak! Zdarza mi się go wykorzystywać również do mięs

Martyna Cooks
Pierniczki świąteczne 2w1 – z tego samego ciasta na choinkę i z nadzieniem 211

młynku lub moździerzu). To właśnie przesianie składników gwarantuje nam, że ciasto naprawdę równo się wymiesza, połączy i będzie miało przyjemną fakturę. Dodatkowo – przy przesiewaniu mąki żytniej lub ‘3 ziarna’ wszystko to, co zostanie Wam na sicie (a przy tym typie mąk zostanie na pewno – to szare i ostre otręby) wyrzucamy. Nie dodajemy ich do ciasta!   Masło, miód i cukier(...)lodówce czy na kuchennej półce – w kuchni jest wilgotno i ciastka powinny zmięknąć po około 3-4 dniach. Do puszki z piernikami bez nadzienia możecie też włożyć kawałek świeżego chleba, skórkę z dopiero co obranej pomarańczy czy jabłka, suszoną śliwkę kalifornijską albo polską wędzoną. Pamiętajcie tylko, żeby zaglądać do puszki, czy pieczywo albo owoce nie zapleśniały. Dobrze jest

Karo in the Kitchen
Bigos mojego Taty 527

Pierwszy dzień świąt Bożego Narodzenia. Obiad. Prawdziwy, pachnący bigos i świeży pszenny chleb. Nie wiem jak Wy, ale ja już nie potrzebuję niczego więcej. Bigos gotujemy przez 2-3 dni pod rząd, ale nie jest ani czaso- ani uwagochłonny. Im dłużej i wolniej odgrzewany, tym bardziej smaki się mieszają, a całość nabiera aromatu, koloru i głębi. U mnie w domu(...)miałam podgrzybki 10 śliwek suszonych (najlepiej polskich, z pestką) 2 średnie białe cebule lub 1 duża 2 średnie marchewki 2 łyżki stołowe kminku (w całości, kminek niemielony) 8-10 ziaren ziela angielskiego 8 ziaren jałowca 1 łyżka stołowa ziaren czarnego pieprzu 5-6 liści laurowych pieprz mielony do mięsa smalec do smażenia smalec do wysmarowania garnka

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania