chleb z piekarnika - 1000 przepisów (strona:21/67)

Chleb z kaszą manną 150

odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut do wyrośnięcia - u mnie ciasto rosło jak szalone, niemalże "uciekając" z blaszki . Tuż przed pieczeniem, wierzch chleba posmarowa ć letnią wodą i posypać sezamem. Piekarnik nagrzać do 200C, włożyć blaszkę z zawartością i piec 45 minut, do zezłocenia wierzchu - funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika. Studzić wyjęty

Grunt to przepis!
eklery z Master Chef 103

ciasto do rękawa  i wyciskamy  podłużne ciastka, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor. Po upieczeniu wyjmujemy eklery z piekarnika, lekko studzimy i przy pomocy noża do chleba przekrawamy eklery wzdłuż na pół... tutaj

w mojej kuchni
Kokosowe ciasteczka z płatkami teff i słonecznikiem 152

Przyznaję się - chyba wpadłam w wir pieczenia ciasteczek ;) Korzystając z kolejnego dnia 'normalnych' temperatur na zewnątrz znowu uruchomiłam piekarnik, co zresztą dodatkowo przydało się też bochenkowi chleba, któremu brakowało słońca, by wyrosnąć :) Tych ciastek byłam bardzo ciekawa, tak samo jak jednego ze składników - płatków teff*. Wykorzystałam je już w owsiance, ale przypomniałam sobie o tym przepisie i postanowiłam spróbować

FitKot
Omlet z serem 173

rondelka włożyć pomidory, dodać olej i przyprawy, gotować na wolnym ogniu aż zmiękną, pod koniec dodać pieprz i sól do smaku. Wykonanie grzanek: Z kromek chleba tostowego odkroić skórki i włożyć go do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 5 minut (do zarumienienia), ma być chrupiący. Wykonanie omletu: Ser zetrzeć na dużych oczkach. Jajka z odrobiną soli

Kuchcik gotuje
CHLEB RAZOWY 162

wage bochenka 900g , wypieczenie skórki mocne i czas 3 godziny( u mnie 1 program). Po upieczeniu wyjmujemy, odstawiamy na 10 minut na blacie, nastepnie wyjmujemy chleb odkładamy na kratkę do wystygnięcia.wypiek w piekarniku:, do miski wsypujemy maki,dodajemy cukier, olej , sól na koniec w zagłebienie dodajemy drożdże. Wyrabiamy mikserem na najniższych obrotach 10 minut, następnie na najwyzszych 5 minut

Z Majeczką w kuchni
Dyniowy chlebek z czekoladową nutą 181

gorzkiej czekolady ½ szkl. rodzynek przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, po ¼ łyżeczki mielonych goździków i imbiru Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Przygotuj sobie foremkę do chleba (ok. 22 x 12 cm) i wyłóż ją papierem do pieczenia. Do dużej miski wrzuć dyniowe pur é e, pastę daktylową, jajka z siemienia. Laskę(...)dodawaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawy, tak, aby nie było grudek. Na koniec dorzuć czekoladę i rodzynki, zamieszaj. Cudownie pachnącą masę przełóż do przygotowanej foremki, włóż do piekarnika i piecz przez ok. godzinę. Poczekaj, aż przestygnie i zajadaj! Dobrze smakuje zarówno na ciepło (chrupiąca skórka!), jak i po wystygnięciu.   Najlepsze są oczywiście piętki. Ten chlebek jest idealny

Roślinna - blog wegański
Domowy chleb z otrębami 147

mikserem. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dodaj kminek i ponownie wyrób ciasto. Z ciasta uformuj chleb i połóż go na wysmarowanej olejem blasze. Piecz godzinę w piekarniku rozgrzanym do tem. 200C. Po upieczeniu wierzch bochenka zwilż wodą i wstaw na 1-2 minuty do ciepłego piekarnika.Przełóż na kratkę kuchenną. Zostaw

Apetyczna babeczka
Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny 150

uformować okrągłe bochenki (składać jak chleb w celu napięcia wierzchniej skórki). Każdą kulę ciasta przełożyć na papier do pieczenia (łatwiej będzie przenosić do pieca), obłożyć skórką piwną i grubo obsypać mąką żytnią razową. Pozostawić pod przykryciem (np. miską) na 45-60 minut w celu wyrośnięcia. Piec na kamieniu (lub blaszce z piekarnika) wygrzanym ok. 25 minut w temperaturze 250 stopni(...)piec 30 minut (w przepisie 45 min.) do uzyskania głuchego odgłosu przy stukaniu w spód chlebka. Podczas pieczenia dobrze jest otworzyć kilka razy piekarnik w celu uzyskania większej chrupkości skórki. Po upieczeniu umieścić chleby na kratce do przestudzenia. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Chleb z bulgurem i daktylami 154

Domowy chleb najlepszy...to chyba każdy wie..ja czasem piekę w automacie do chleba ,a czasem automat tylko wyrabia ciasto i tam rośnie..a piekę już w piekarniku..tak było i tym razem. Pyszny chlebek z dodatkiem suszonych daktyli ..i kaszy bulgur..[mój mąż nie lubi za bardzo takich "wynalazków"..jak chleb to bez żadnych dodatków a tym bardziej słodkich(...)okrągły bochenek lub przełożyć ciasto do blaszki.Zostawić do wyrośnięcia na 40-60 minut, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziarnami [ zapomniałam]i delikatnie naciąć [ też zapomniałam].Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 40 minut

Moje domowe kucharzenie
Bułki maślankowe z miodem 214

Ostatnio mam okres bułkowy. Może dlatego, że wybrałem się niedawno na coroczną przedświąteczną trasę po rodzinie, i w każdym miejscu namawiano mnie, abym coś upiekł. Musiało

Grahamka, weka i kajzerka
Podłużne bułki wiedenki w stylu hiszpańskim 177

Znalazłem bułki na jednym z hiszpańskich blogów, spodobały mi się, i od razu wiedziałem, że prędzej czy później będą pieczone. Bułki są prześliczne, błyszczą niesamowicie, są

Grahamka, weka i kajzerka
Polvorones con jengibre y naranja - imbir, pomarańcza i polworony w roli głównej 193

Polworony to przede wszystkim hiszpańskie ciasteczka bożonarodzeniowe, ale również świetnie spisują się jako słodka przekąska na Sylwestra.Właściwe to przekąska dobra na każda okazję, bo kto

Grahamka, weka i kajzerka
Polvorones de chocolate 183

Polworony, w wersji orzechowej, już piekłem. Teraz prezentuję wersję jednocześnie bardziej i mniej klasyczną. Bardziej klasyczna, bo z migdałami. Mniej klasyczna, bo z czekoladowe (tzn. z

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki pszenne na zakwasie z dodatkiem mąki razowej 220

Zaczyn:30 g zakwasu pszennego lub żytniego160 g mąki pszennej o dużej zawartości białka110 g letniej wodyZakwas rozpuść w wodzie, zagnieć z mąką na miękkie ciasto

Grahamka, weka i kajzerka
Zakwas pszenno-żytni z rodzynkami 164

Inspiracją był przepis znaleziony na hiszpańskim blogu Las Recetas De Mama, zaintrygowało mnie połączenie naturalnej fermentacji mąki żytniej, pszennej, suszonych owoców i jogurtu naturalnego. Po dłuższym

Grahamka, weka i kajzerka

Proponowane wyszukiwania