chleb z piekarnika - 1000 przepisów (strona:29/67)

Ciabatta 254

Pyszne domowe ciabatty. Chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Nadają się do zapieczenia i zrobienia panini. Dobrze smakują również świeże, wyjęte prosto z piekarnika. Porcja na sześć dość dużych bułek lub dwa bochenki. 320 g mąki pszennej (+ do podsypywania) 2 łyżki mleka 3 łyżki oliwy 3 łyżeczki soli 2,5 szklanki ciepłej wody 50 g świeżych drożdży Drożdże rozpuścić(...)Podzielić nożem na sześć prostokątnych kawałków lub dwa większe (jeśli wolimy upiec je w formie chleba). Nierówne boki bułek, które powstaną w trakcie krojenia zawinąć pod spód. Zostawić na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie piekarnik nagrzać do 220ºC. Piec 20-25 minut (aż skórka stanie się lekko brązowa). Przykładowy sposób podania: rukola, mozzarella, pomidory, kiełbasa drobiowa

Bullio
Bułeczki jak pizza czyli pizza rolls 219

Do zrobienia tych bułeczek zainspirował mnie przepis Małgosi na blogu Co do Jedzenia. Ciasto i zawartość bułek inna niż w oryginale, ale liczy się dobry

Stare Gary
Śniadanie podano - jajko sadzone raz, dwa, trzy, .... ile trzeba :) 135

użycie formy do muffinek i przygotowanie jajek w piekarniku. Mamy wówczas wiele sadzonych jajek gorących w tym samym czasie. Można po prostu rozbić jajka do przygotowanych odpowiednio foremek, ale można też pokombinować i przygotować jajka odrobinę inaczej. U nas bywają to jajka sadzone na podbudowie pieczywa i wędliny. Kroję kromki chleba, najlepszy jest tostowy, ale nada się prawie każdy(...)drugiej wersji szynką, boczkiem, czym chcemy. Na porcje z chlebem wrzucam troszkę drobniej pokrojonej wędliny. Jeżeli używacie innych form, trzeba je wcześniej natłuścić. Teraz wbijam jajka. Można na nich ułożyć ulubione dodatki, posypać ziołami, ew. posolić, posypać serem. Umieszczam jajka w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Jeżeli lubicie jajka z mało ściętym żółtkiem, gotowe są po około 8-10 minutach

I tu będę miała takie te
Zupa czosnkowa 100 razy bardziej skuteczny niż antybioty 192

szklanki pokrojonego  w kostkę czerstwego chleba      1 szklanka kwaśnej śmietany (mleko kokosowe dla wegan)    1 liść laurowy    4 łyżki pokrojonego zielonego tymianku-  -- może być mniej jak ktoś nie toleruje Wykonanie Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Zetnij  czubki głów czosnku, wlej  trochę oliwy z oliwek i zawiń wszystko(...)piekarniku przez 90 minut. Pozostaw do ostygnięcia. Posiekaj cebulę.Rozgrzej w rondelku na średnim ogniu , dwie łyżki oliwy z oliwek i masło .Duś cebulę przez dziesięć minut. Gotowy czosnek wyłuskaj z łusek ,pokrój na małe kawałki i dodaj do garnka z cebulą. Wymieszaj i dodaj, pokrojony tymianek, zupę z kurczaka .Zmniejsz gaz i  dodaj teraz  kawałki chleba

w mojej kuchni
Chleb kukurydziany na poolish, czyli listopadowa piekarnia 136

spryskujemy wodą. Bochenek przekładamy z koszyka na gorącą blachę (jeśli ktoś posiada, to oczywiście lepiej jest piec chleb na kamieniu), szybko nacinamy i wstawiamy do piekarnika.Chleb pieczemy około 40 minut, gdy się zacznie rumienić otwieramy piekarnik na chwilę, żeby usunąć nadmiar pary. Studzimy na kratce. A oto lista wirtualnych piekarek: Amber http://www.kuchennymidrzwiami.pl/chleb-kukurydziany-na-poolish-j-hamelmana-listopadowa-piekarnia/

Kulinarne przygody Gatity
Mój pierwszy chleb razowy Tatterowiec 218

zależy ile mąka wypije)- 100 g mąki żytniej/pszennej razowej- 300g mąki pszennej chlebowej- 1 łyżka soli morskiej- 1 łyżeczka demerarySPOSÓB WYKONANIA: - wszystkie składniki wymieszałam w robocie do pieczenia chleba, ciasto jest luzie i lepkie-- po wymieszaniu pozostawiam na godzinę do wyrośnięcia - po godzinie wkładam do wysmarowanej blaszki oliwą i wysypaną płatkami żytnimi -- naoliwiłam i posypałam płatkami(...)sód małą foremkę z wodą - piekłam nie całą godzinę ( wszytko zależy od naszego piekarnika, trzeba obserwować )- po upieczeniu wyjęłam i ostudziłam na kratce  WSKAZÓWKI - przed pieczeniem posypać można  makiem, otrębami, nasionami kolendry, płatkami żytnimi, sezamem.-  można również po godzinie dopiekać chleb bez formyJest pyszny ma chrupiącą skórkę w środku jest delikatny lekko kwaskowaty posmak, także

Basia w kuchni
Chlebki do żurku. Żurek w chlebie 211

minut w ciepłe miejsce, aby trochę podrosły.Chlebki piec w 200 stopniach w przypadku piekarnika elektrycznego i w 180 stopniach w przypadku kuchenek gazowych przez około 35 minut (choć czas pieczenia zalży od kuchenki i trzeba go kontrolować), aż do zarumienienia. Dobrze upieczony chleb wydaje głuchy dźwięk, gdy postuka się w jego spód.Wystudzić. W wystudzonych chlebka ściąć wierzchy(...)przypadku, gdyby wskutek wydrążenia powstały niewielkie szczeliny i zachodziło niebezpieczeństwo, że zupa będzie wyciekać, pozaklejać je resztkami z wydrążonego miąższu chleba.Przed podaniem chlebki zapiec przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzą 2 duże miseczki chlebowe.Ja wyrabiam ciato drożdżowe robotem z hakiem do ciasta drożdżowego.Środek chlebków należy bardzo delikatnie wydrążać

Gospodyni Miejska
Chleb piwny na drożdżach 120

Chleb, który ma złoto miodowy kolor, z pszeniczno piwnym posmakiem, czyli chleb piwny na drożdżach.  Składniki: 3 łyżeczki suchych drożdży  90 dag mąki pszennej 30 dag mąki żytniej 3 łyżki miodu 3 łyżeczki soli 375 ml piwa 375 ml wrzątku    Suche drożdże wymieszaj z przesianą mąką, miodem i solą. Połącz piwo z wrzątkiem, powoli wlej(...)wysokości, następnie odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na ok 30 minut.Włóż do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i po 10 minutach temperaturę obniż na 190 stopni i piecz przez godzinę .Pod koniec pieczenia postukaj palcem w chleb, jeśli wydaje głuchy dźwięk to znaczy, że jest gotowy

Apetyczna babeczka
38. Zdrowo, bananowo- czekoladowo, czyli ciasto z fasoli (: 166

masę. Dodać kakao, jajo, proszek do pieczenia, golden syrup i karob (melasa z chleba świętojańskiego) i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy wiórki kokosowe i otręby aby zagęścić masę i dokładnie mieszamy łyżką. Wylewamy do keksówki, lub innej, dowolnej formy, wstawiamy do nagrzanego do ok. 180 stopni piekarnika.  Ciasto piekłam ok. 40 minut, ale jak wszyscy wiemy czas pieczenia zależy(...)piekarnika... tak więc sprawdzamy patyczkiem i pieczemy do momentu aż po wbiciu w ciasto patyczek będzie suchy.  Studzimy i posypujemy cukrem pudrem (opcjonalnie- mniej zdrowo ;)). Smacznego, zdrowego! Zatrzymując się jeszcze na chwilę przy karobie (nie każdy zna, nie każdy wie). Jest to melasa z chleba świętojańskiego. Można ją kupić zapewne w sklepach ze zdrową żywnością i sklepach internetowych. Alergikom

Symfonia Smaków
Jak zrobić zakwas z buraków ? 222

ziarna ziela angielskiego, ale nie jest to konieczne. Dodajemy też do słoja 1 kromkę czerstwego razowego chleba na zakwasie, co przyspiesza proces fermentacji. Naczynie przykrywamy gazą i zostawiamy w ciepłym miejscu, np. w pobliżu kaloryfera. Zimą można słój z zakwasem wsadzić do piekarnika na trochę, z temp. ok. 25 stopni z termo obiegiem. Zawartość słoja mieszamy raz dziennie, najlepiej drewnianą(...)kapslem. Zakwas buraczany przechowujemy w lodówce kilka tygodni i wykorzystujemy na bieżąco do zup, czy napojów. U nas nigdy na zakwasie nie pojawiła się pleśń, dlatego, że pilnujemy aby chleb był na prawdziwym zakwasie, ale również pilnujemy aby nic nie wystawało ponad powierzchnię płynu. Można włożyć talerzyk do słoja i go dociążyć, żeby na powierzchni był tylko płyn. The post

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tradycyjne angielskie bułeczki z krzyżykiem (Hot Cross Buns) 150

słodkie, o aromatycznym zapachu. U mnie z żurawiną i kandyzowaną skórką pomarańczową. Przepis jest trochę zmodyfikowany, a pochodzi z książki "Chleb" Jeffreya Hamelmana. Zgodnie z tym, co podaje autor, bułki najsmaczniejsze jeszcze ciepłe. Gdy wystygną można je odgrzać w piekarniku w 180°C, wcześniej zawijając bułki w folię aluminiową. Składniki na 12 bułek: Zaczyn 40g mąki chlebowej (u mnie

Pełny talerz
Domowy chleb pieczony na kamieniu 161

moje proporcje na mały bochenek, który waży niecałe 600 g. Składniki: 2 i 3/4 szklanki mąki chlebowej (5 i 1/2 szklanki = 681 g) - ja użyłam zwykłej mąki pszennej i chleb wyszedł 1 szklanka wody (2 szklanki = 539 g) 1 płaska łyżeczka soli (14 g) 2 g drożdży instant (3 g) Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i drożdże instant(...)ciasto przekładamy na blachę lub kamień do pizzy delikatnie wysypany mąką. Piekarnik powinien być nagrzany do 260 stopni, w piekarniku powinno stać również naczynie z wrzątkiem, który będzie parował - dzięki temu skórka zrobi się chrupiąca, ale i dopiecze się środek chleba. Po około 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 200-210 stopni, bochenek nacinamy lekko na wierzchu i pieczemy jeszcze

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
CHLEB OWSIANY (bezglutenowy) 164

Czym pachnie dom rodzinny? Taki, dom, do którego chce się wracać. Taki, do którego ma prowadzić kuszący aromat, delikatnie łaskoczący zmysły, wyzwalający uśmiech i uruchamiający ślinianki. Taki dom pachnie chlebem. Nasz tak pachniał wieczorem, no... może wczesną nocą. Z braku pieczywa i z potrzeby zdziałania czegoś w kuchni, powstał szybki chlebek owsiany. Oczywiście produkcja uruchomiona była z myślą o 'bezglutenkach(...)jeszcze Wam o nim opowiemy, bo nie możemy przestać się rozkoszować zapachem dochodzącym do nas z piekarnika i wspomnieniem o tym, konkretnym bochenku. Wyszedł delikatny, rozpływający się w ustach, ale ukryty pod chrupiącą skórką. Nie rozrywał się i nie rozpadał (jak większość chlebów b/glutenowych - szczególnie gdy trafia na smakosza w gorącej wodzie kąpanego, który nie wytrzyma i konsumuje jeszcze cieplutki

Wypisz Wymaluj
Jajko na miękko z grzankami 152

Dziecinnie proste danie i fantazja w smaku. Składniki na 1 porcję: 2 jajka - u mnie rozmiar L 2 kromki chleba pełnoziarnistego 2 plastry sera feta 2 plasterki pomidora szczypta bazylii Rama "smaż jak szef kuchni" - do posmarowania grzanek Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do temp. 240 stopni - opcja grill. W garnku zagotuj wodę. Ser i pomidora ułóż na jednej kromce, posyp bazylią

Alutka-Gotuje
Na kanapkę: ajvar, mozarella i sałata z avocado 250

ajvar mozzarella tymianek jajko sałata avocado essenza balsamica 2-3 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku wykonanie: Kromki chleba smarujecie ajvarem, mozzarellę kroicie w plasterki i układacie na kromkach, posypujecie tymiankiem i wkładacie na 2-3 minuty do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni w opcji „grill”. Słowem, robicie z nich grzanki. Sałatę myjecie, rwiecie na kawałki. Avocado

GRUBY WAŁEK
Nasz chleb powszedni 187

sól. Dodajemy rozczyn. Mieszamy . Dodajemy jeszcze z pół torebki mąki /wg uznania/. Im ciasto rzadsze tym więcej dziur w chlebie. Wyrabiamy ciasto.Przekładamy do foremek, wygładzamy mokrymi rekami. Czekamy az wyrośnie do brzegów. Po tym czasie wkładamy do zimnego piekarnika. Nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy około godziny

Anioły w kuchni
Pomysł na grilla: marokańskie kefty z sosem miętowym 203

nadziej je na wykałaczki lub szpadki. Pomaga zwilżenie dłoni wodą lub olejem.  Grilluj kefty na grillu ogrodowym, w piekarniku pod górną grzałką lub na patelni grillowej, odwracając, aby usmażyły się z każdej strony. Podawaj z sosem miętowym i chlebem. Możesz je też włożyć do podgrzanych chlebków pita z dodatkiem świeżych warzyw i sosu

Chilli Czosnek i Oliwa
Bułeczki ze szpinakiem i fetą - poğaça 188

pogaca znane są także w kuchni bałkańskiej i węgierskiej. Ich nazwa wywodzi się z łaciny - panis focacius oznacza chleb pieczony w palenisku i rzeczywiście pierwsze bułeczki pieczono w popiele pozostałym po wypaleniu ogniska, zanim przestawiono się na współczesne piekarniki.  Uwagi techniczne:W Turcji poğaça często przygotowuje się z ciasta z proszkiem do pieczenia, jednak zrobienie dobrych bułeczek

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania