chleb z piekarnika - 1000 przepisów (strona:35/67)

Jak upiec dobre ciasto drożdżowe? 329

ciast drożdżowych jest mąka typ 550 (do ciast i drożdżówek) oraz typ 750 (do pieczywa). Zawsze należy mąkę przesiać, aby ją spulchnić (napowietrzyć). Jeśli chcemy upiec ciasto (lub chleb) z mąki mieszanej, to powinniśmy pamiętać, ze mąki pszennej powinno być minimum polowa - to zagwarantuje dobra puszystość. Mniejsza ilość mąki pszennej sprawi, ze ciasto może być bardziej zbite. Temperatura  Ciasto(...)cieple. Najbardziej optymalna temperatura to około 30 stopni. Dobrym miejscem jest blat kuchenny blisko kuchenki, an której właśnie coś się gotuje. Jeśli w domu jest zimno, można użyć piekarnika, ale tylko takiego, który ma sprawnie działający termostat. Wystarczy wtedy nagrzać piekarnik do temperatury 30-40 stopni, wyłączyć go, a do środka wstawić przykryte ciasto do wyrośnięcia. Ja jednak nie stosuję

Codzienna kuchnia niecodzienna
Boeuf Bourguignon 177

tymianek, czosnek i skórkę z boczku. Przykrywamy naczynie i wsadzamy do piekarnika na 3 – 4 godziny. Podczas gdy wołowina dochodzi, szykujemy cebulki i pieczarki. Cebulki gotujemy w pozostałym bulionie. Pieczarki rumienimy na maśle. Dodajemy do mięsa pół godziny przed końcem i dokładnie mieszamy. Gotową wołowinę podajemy z chlebem, ziemniakami lub jak sugeruje Julia z kluskami i zielonym groszkiem. Post Boeuf

ladykitchen
Kolorowa pieczeń 234

godzinę 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika, zostawiłam w keksówce, aby pieczeń przestygła. Po ostudzeniu wyjęłam z formy (przełożyłam na czysty papier).Dzięki bogactwu przypraw pieczeń jest bardzo aromatyczna, a wszystkie składniki się równoważą. Nie można powiedzieć, że jakiś dominuje. Podana na chlebie, czy do chleba, będzie stanowić kolejne urozmaicenie w jadłospisie. Smacznego.Wydrukuj przepisThe post Kolorowa pieczeń appeared first

mojewypiekiinietylko
Bułeczki śniadaniowe (nocne) 142

bułek jest ogromna. Ciepłe bułeczki prosto z piekarnika stawiają na nogi nawet największych śpiochów. W domu nasza mała córeczka budzi nas dość wcześnie i od rana nie mam czasu na zagniatanie ciasta oraz wyrabianie, dlatego przygotowanie ciasta na bułki wieczorem jest na prawdę wygodne, a mi sprawia wiele radości. Kiedyś piekłam pszenny chleb nocny i często do niego wracam, dlatego(...)podzielić na około 12 części. Uformować bułki w dowolnych kształtach i ułożyć je na blaszce. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i posypać sezamem, makiem lub siemieniem. Piec w temperaturze 220ºC, przez około 20 – 25 minut. Studzić na kratce. Smacznego:-) function load(url, callback

dom-agi.pl
Faszerowane pomidory – jak je zrobić. Kilka prostych przepisów. 174

Przygotowanie 5 minut. Pieczenie 20 minut. Potrzebne nam będą: 4 kromki chleba razowego, 1 jajko, 1/2 szklanki mleka sojowego, czosnek, natka pietruszki, szczypiorek i sól. Przygotowanie: Wymieszać miąższ chlebowy z mlekiem sojowym, jajkiem, doprawić do smaku. Całość delikatnie razem ugniatać. Wypełnić tak przygotowanym farszem połówki pomidora. Włożyć do piekarnika i podpiekać w piekarniku w średniej temperaturze (150 °C) przez

MODA NA BIO
Dip paprykowy 167

jako dodatek do krakersów czy warzyw albo jako pastę do chleba… Można go też doprawić na ostro… Zapraszam na dip paprykowyDip paprykowySkładniki:1 ser feta 200g2-3 papryki (czerwone i/lub pomarańczowe)1-2 łyżki soku z cytrynyokoło 6 łyżek oliwymielony pieprz1. Paprykę opłukać osuszyć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec (najlepiej odwrócić paprykę choć

UgotujmyTo.pl
Indyk w " lisiej skórze". 217

Białą kiełbasę wyjąć z osłonki, dodać żółtko, pokrojony w drobną kostkę chleb tostowy ( bez skórki) i dodać majeranek. Całość dobrze wymieszać. Udziec posypać startą mozzarellą i rozłożyć farsz, który należy dobrze rozsmarować na całej powierzchni. Pietruszkę posiekać i posypać farsz. Roladę zwinąć, na końcu związać. Osznurować. Piec w piekarniku około 1 godziny. Następnie zdjąć folię posmarować roladę miodem i dopiec

Kulinarny karnet Christophera
Śmieciuchy 178

czerwona* 25 dag żółtego sera* 20 dag dowolnej wędliny, może być kiełbasa* 2 średnie ogórki konserwowe* 1 pęczek natki pietruszki* inne dowolne składniki np kukurydza konserwowa* bagietki, bułki lub chleb* sól, pieprz ziołowy* ketchupSposób wykonaniaPieczarki obrać, pokroić i podsmażyć na oleju, pod koniec dodać nieco soli i pieprzu. Wędlinę pokroić dość drobno i osobno podsmażyć. Pokroić cebulkę na piórka, paprykę(...)mikrofalówce aż do rozpuszczenia się sera. Pod zapiekankę koniecznie podłożyć papier do pieczenia wtedy bułka nie zrobi się mokra od spodu!Lepsza lecz dłuższa wersja to zapiekanie w piekarniku, też do rozpuszczenia się sera.Najlepsze z ulubionym ketchupem

Mix smaku
Ciasto daktylowe z melasą 205

masą daktylową. Nałożyć resztę ciasta na wierzch i równo rozprowadzić. Piekarnik rozgrzać do 180 C i piec ciasto 45 minut. Wymieszać składniki posypki. Po upłynięciu podanego wyżej czasu pieczenia, posypać ciasto posypką i piec jeszcze 15 minut, aż posypka zacznie bulgotać. Po upieczeniu odstawić na kratkę do wystudzenia. źródło ,,chleb

Apetyczna babeczka
Puree z pieczonej dyni zwyczajnej 169

lukrem . Oczywiście zostało mi jeszcze bardzo dużo puree, więc pewnie będę produkować na potęgę muffiny, bo bardzo mi posmakowały.Ale wróćmy do początku. Żeby rozkoszować się smakiem domowego dyniowego chleba lub muffinek, najpierw trzeba przygotować puree. Przepis jest banalny, wykonanie szybkie, jedynie trzeba później wymyślić, do czego tym razem go użyjemy. Potrzebna nam: - dynia zwyczajna Moja ważyła około(...)racji posiadania malutkiego sitka, trochę czasu mi to zajęło. Ale było warto :) Przygotowanie:  Dynię przekrawamy na pół, wydrążamy pestki i miękki miąższ. Każdą połowę przykrywamy folią aluminiową. Piekarnik nagrzewamy do 165 st. i wstawiamy do niego połowę dyni na 1,5 godziny. Na pół godziny przed końcem pieczenia odchylamy kawałek folii. Gotową dynię wyciągamy i odstawiamy do ostudzenia. Analogicznie

W poszukiwaniu inspiracji
Mleczne bułki portugalskie czyli Pães de leite 187

wyrośnięcia w przykrytej misce lub w pojemniku maszyny do chleba, aż podwoi swoją objętość. Zwykle zajmuje to w granicach 1 godziny.Wykładamy wyrośnięte ciasto na wysypany mąką blat. Lekko spłaszczamy dłońmi, żeby pozbawić je nadmiaru dwutlenku węgla. Dzielimy na porcje po ok. 60 g i formujemy podłużne bułeczki. Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Zostawiamy bułki do drugiego rośnięcia, znowu do podwojenia

Stare Gary
Gazpacho, czyli hiszpański chłodnik 123

Czosnek przecisnąć przez praskę. W blenderze umieścić odsączony chleb, pomidory, ogórka i paprykę. Dodać ocet, oliwę, czosnek i zmiksować.Następnio  małym strumieniem dolewać bulion. Doprawić solą i pieprzem. Gotową zupę umieścić na godzinę w lodówce. W międzyc zasie kromki bułki natrzeć czosnkiem, posmarować masłem i pokroić w kostkę. Wstawić do piekarnika nagrznego na 180 stopni na 10 minut

Gosia gotuje
Chleb pszenny na zakwasie żytnim 154

Składniki:150g zakwasu żytniego500g mąki pszennej (w tym chlebie ok. 220g pszennej chlebowej, reszta zwykłej)8g drożdżyłyżeczka soli300 g wodySposób przygotowania:Wszystkie składniki wymieszać (używam robota z hakiem) i zostawić w misce przykrytej ściereczką na 2h.Następnie przełożyć do keksówki, skropić oliwą, posypać mąką zostawić na kolejną godzinę.Piec w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni przez ok. 45 minut.Studzi

W kuchni wieczorem
Pieczeń z szynką szwarcwaldzką 198

Pieczeń rzymska, to inaczej klops z mielonego mięsa pieczony w piekarniku, z dodatkiem ugotowanego jajka.Wersja z jajkiem jednak mnie nie przekonuje smakowo i po prostu jej nie robię, jednak czasami dodaję suszone śliwki czy morele, a najczęściej robię ją bez żadnych dodatków i taka wersja najbardziej mi smakuje :)W zależności od użytego mięsa, przypraw czy dodatków, za każdym razem można(...)soczysta i wilgotna.Można ją wykorzystać na kilka sposobów: zaraz po upieczeniu, czyli w wersji ciepłej idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe, na zimno zaś będzie smakowitym dodatkiem na chlebie czy jako imprezowa przystawka z dodatkiem sosu i np. oliwkami.* pierś z indyka- 500 g* szynka szwarcwaldzka- 50 g* płatki jęczmienne- 1 szklanka* cebula- 1 szt.* bulion- 1/2 szklanki* przyprawy

Kraina Miodem Płynąca
Zapiekane tosty francuskie z karmenolizowanymi brzoskwiniami 215

chałki/ ciasta drożdżowego (lub 8 kromek chleba tostowego) 1 szt. jajka 100 ml mleka 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki pasty waniliowej (ekstraktu waniliowego) Karmelizowane brzoskwienie 2 szt. brzoskwiń (świeże lub twarde z puszki) 3 łyżki miodu 1 łyżeczka masła 1/2 szt. cytryny (soku z cytryny) Sposób przygotowania Tosty francuskie Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Chałkę

Wypieki i Rumieńce