wiem, że będzie mi ciężko wybrać! dobrze, że mam pomocników ;D Składniki (około 2 porcji): ciasto: 1 szklanki mąki pszennej razowej 1 szklanka mąki żytniej do wypieku chleba 0,5 szklanki letniej wody 30g świeżych drożdży 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki cukru ulubione dodatki (ja dałam): pieczarki kukurydzę paprykę mozzarella(...)około godzinę, żeby wyrosło wyrośnięte ciasto formujemy na papierze do pieczenia w kształcie sera lub zwykłej okrągłej pizzy pizze smarujemy sosem i obkładamy dodatkami (oprócz mozzarelli) wstawiamy pizzę do piekarnika (na ostatnią półkę) nagrzanego do 200 stopni na około 15 minut po 15 minutach wyciągamy pizzę, wykładamy na wierzch mozzarellę i ponownie wstawiamy do piekarnika na około 15 minut
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdyniowy mamy za sobą, a ja mam sporo mrożonej startej dyni więc żeby kuchnia zrobiła się słoneczna jak dynia upiekłam pyszny domowy dyniowy bochen!. Jak ja kocham zapach domowego chleba... Składniki na jeden bochenek: 30 dag startej w wiórki dyni 150 ml wody 50 dag mąki pszennej opakowanie suszonych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 3 łyżki letniego mleka 100 ml oleju(...)godziny. Ciasto delikatnie oprósz mąką. Przełóż na stolnicę, jeszcze raz zagnieć rękoma. Uformuj bochen. Ułóż na blaszce do pieczenia i odstaw do ponownego wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika natnij ciasto z góry bardzo ostrym nożem. Piekarnik nagrzej do 180 C i piecz ok 40 - 50 minut. Po upieczeniu odstaw na kratkę kuchenną do wystygnięcia
Apetyczna babeczkajadłospisu to co jeść?Spokojnie! Jest jeszcze cała masa produktów dozwolonych :) Przykładowo sól wymieniłem na inne przyprawy (np. cynamon, czosnek). Smażenie zastąpiłem duszeniem, "smażeniem" na wodzie, pieczeniem w piekarniku, gotowaniem na parze itp. Powiem szczerze, że nie ma żadnej różnicy, a nawet bardziej - wszystko jest smaczniejsze a przede wszystkim lżejsze.Słodycze zastąpiłem owocami np. truskawkami, jabłkami itp. Chyba(...)ponieważ jest ono praktycznie bezwartościowe. Mięso to tylko i wyłącznie pierś z kurczaka, filet z indyka i szynki właśnie z drobiu. Po odpowiednim przygotowaniu jest na prawdę pyszne. A chleb zwykły zamieniłem na razowy z ziarnami słonecznika. Tak więc idzie przeżyć!A jak często jem?Podstawą jest 5 posiłków dziennie.ŚNIADANIE (najlepiej zaraz po przebudzeniu, bo później coraz ciężej
All My Fit Lifejeśli nie dacie się skusić i nie wyciągniecie wrzątku by stać nad nim z nożem niczym chirurg ze skalpelem czekający na "wielkie prucie pacjenta)".5. Podczas pieczenie nie otwieramy piekarnika bo nam klapną chlebki. Dlaczego słoik?W słoiku piecze się genialnie - powstają maleńkie chlebki, które dają nam równie niewielkie kromeczki. Bananowiec jest wilgotny, nie czerstwieje i świetnie nadaje się(...)Jest to też rewelacyjny sposób na prezent. Dajecie komuś słoiczek a w nim... własnoręcznie zrobione, świeże, smaczne i zdrowe ciasto. W ten sam sposób można się zabrać za wykonanie chleba, bułek i innych wypieków. Taki wypiek można pasteryzować (o ile to słowo pasuje do ciasta/pieczywa).Wątpię jednak abyście próbowali "pasteryzacji" bo... on zniknie. Zniknie tak szybciutko, że zaraz będziecie robić
Wypisz Wymalujwyrabiając rękami (około 10 minut) lub miksując hakiem (około 7 minut). Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia (ciasto znacznie się napuszy). [ ja wyręczyłam się automatem do chleba].Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i szybko zagnieść ręką. Złączyć ciasto w jedną kulę (nie będzie sztywna), wyłożyć na blat podsypany mąką, przewrócić na drugą stronę i obtoczyć w mące(...)pierogach a następnie zebrać łączenie w jednym miejscu. Ulepione w ten sposób kulki wkładać łączeniem do dołu do papilotki. Papilotki z pączkami układać na blaszce z wyposażenia piekarnika z zachowaniem odstępów. Pączki odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia (ciasto mniej więcej dwukrotnie zwiększy objętość). Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Wierzch pączków posmarować roztrzepanym
Moje domowe kucharzenieChlebak pusty. To do dzieła! Czego używamy? -550 gram mąki pszennej TYP550 -150 gram mąki żytniej TYP720 -30 gram miękkiego masła -30 gram drożdży świeżych -garść
BaRepas" Dziś prosto i szybko, bo taki jest ten przepis. Chodził za mną od wakacji, ale jakoś zawsze coś było nie tak, zawsze coś innego wymyślałam do
Słodkie Przyjemnościłącząc wykałaczką i formując serce, tak jak na poniższym zdjęciu: Na patelnię wkładamy krążki papryki i parówkowe serca. Po minucie serca przekręcamy na drugą stronę, do wewnątrz wkładając kosteczki chleba. Chwilę podpiekamy chlebowe kostki przewracając je na różne strony, po minucie wbijamy na nie jajko.Paprykę przewracamy na drugą stronę i również wbijamy w nią jajko. Dodajemy sól i pieprz(...)podobnie pokrojoną papryką. Dodajemy świeże listki tymianku. Ostatnią warstwę stanowi ser salami, najlepiej w wersji smakowej (paprykowo-pomidorowy, ziołowy).Pizzę wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy ją około 15 -20 minut. Jeszcze tylko walentynkowe dekoracje (serca wycięte z czerwonej papryki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaczarnych oliwek osuszonych, przekrojonych na półWykonanie: Wszystkie składniki płynnego zaczynu mieszamy i zostawiamy na blacie kuchennym na 12-16 godzin. Po tym czasie łączymy płynny zakwas z pozostałymi składnikami chleba, oprócz oliwek. Ciasto wyrabiamy mikserem przez 3 minuty na 1-wszym biegu i kolejne 3 minuty na 2-gim biegu. Dodajemy oliwki (garść oliwek odkładamy do położenia na cieście(...)obficie oliwą z oliwek, dekorujemy odłożonymi oliwkami i zostawiamy do wyrastania w ciepłym miejscu na około 30-40 minut. Po tym czasie w cieście robimy małe dołki opuszkami palców. Piekarniku nagrzewamy do 220 stopni. Pieczemy focaccię przez około 20, do momentu kiedy będzie rumiana
Kulinarne przygody GatityBruschetty czyli małe kanapeczki z opiekanego chleba z przeróżnymi dodatkami. Szczególnie kojarzą mi się z Toskanią - odnajdywałam je w menu prawie każdej odwiedzanej przeze mnie restauracji i osterii. To w czasie wyjazdu do tej pięknej krainy dowiedziałam się, że klasyczna bruschetta al pomodoro to tylko wierzchołek góry lodowej dostępnych opcji. Bruschetty można traktować jako przekąskę, opcję na ciekawe śniadanie(...)pokochałam połączenie serka i pesto. Twarożek z rzodkiewką to wiosenny klasyk, z dodatkiem pesto jest jeszcze lepszy! Przygotowanie: Bagietkę pokrój na kromki i opiecz na patelni grillowej lub w piekarniku. Kromki bagietki posmaruj ricottą (twarożkiem czy serkiem kozim), posyp odrobiną soli i płatkami chilli (jeżeli nie lubisz chilli - pomiń). Na wierzchu ułóż plasterki rzodkiewek, po łyżeczce pesto z liści
Chilli Czosnek i Oliwakońcu mam idealne naczynko do takich wypieków Długo tu nie było pieczonej owsianki, a szkoda, bo ta wyszła genialna, chyba muszę robić je częściej.Upiekłam wczoraj najlepszy chleb ever. Lepszego nie ma, szkoda tylko, że nie zrobiłam zdjęć, a to co z niego zostało noo, dużo tego nie ma :P Ale niedługo będzie powtórka zdecydowanie. Szkoda tylko(...)mąkę miksuję ze sobą, dodaję proszek, mleko, aromat, coś do posłodzenia i płatki. Mieszam ze sobą i przekładam do natłuszczonego naczynka żaroodpornego. Posypuję wiórkami kokosowymi i piekę w piekarniku nagrzanym do 180stopni przez 30min. *ja to zrobiłam wieczorem
More food, love and dreamsmąki bezglutenowej (2 szklanki)(najlepsza kombinacja to 1 szklanka MIX C SCHAR - mąka na ciasta i placki i 1 szklanka MIX B SCHAR - mąka na chleb)- 20 dkg masła,- 3 żółtka (przy uczuleniu na żółtko jaja kurzego - 12 żółtek przepiórczych),- cukier wanilinowy,- 10 dkg cukru pudru (można zastąpić zwykłym),- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (ale my nie dajemy),* opcjonalnie(...)ścieramy ją na wierzch.Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.PIECZENIE:180 stopni (góra - dół, termoobieg), 60 minut.(Uwaga, jeśli się rumieni za bardzo - zmniejszamy temperaturę! Kontrolujemy ciasto, ale nie otwieramy co chwilę piekarnika, bo opadnie. Studzimy przy lekko otwartych drzwiczkach do piekarnika.)Jak smakuje? Gdybyśmy miały jednoznacznie określić, powiedziałybyśmy jedynie, że jest pyszny. Trudno jednak podać krótką, a wnikliwą definicję tego słowa w odniesieniu
Wypisz Wymalujwody150 g maki zytniej pelnoziarnistejSkladniki dokladnie wymieszac (lyzka) ,przykryc folia spozywcza i pozostawic do wyrosniecia.Uwaga: jesli chleb chcemy zaczac robic rano,nastawic zaczyn juz po poludniu.gdy nastawimy wieczorem chleb bedziemy piec najwczesniej w poludnie .Nastepnego dnia:400 g maki pszennej (dalam pol na pol 550 i 1050) lub orkiszowej180 g wody1,5 lyzeczki soli30 g oliwy z pomidorow70 g pomidorow(...)niego podluzny lub owalny bochenek.Chlebek ulozyc w wysypanym maka koszyczku ,obsypac maka i powtornie odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia na okolo 40 minut..Przykryc sciereczka.W miedzyczasie rozgrzac piekarnik do 230°C.Wyrosniety bochenek wyrzucic z koszyczka na rozgrzana blache,pedzlem strzepnac nadmiar maki i naciac ostrym nozem.Piec przez 10 minut w 230°C, nastepnie zmniejszyc temperature
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szparagów kilka plasterków sera feta pesto z natki pietruszki i orzeszków oliwa z oliwek EV suszone oregano sól pieprz Wykonanie:Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie przy pomocy robota. Wtedy przed(...)paseczki obieraczką do warzyw, wkładamy je do miski i skrapiamy oliwą, solimy, pieprzymy i mieszamy.Ciasto smarujemy pesto, układamy na nim paseczki szparagów i pokruszoną fetę. Skrapiamy oliwą, posypujemy oregano. Piekarnik z umieszczonym w środku kamieniem do pieczenia pizzy nagrzewamy do 200 stopni. Gdy piekarnik z kamieniem się nagrzeje, pizzę delikatnie zsuwamy z łopatki na rozgrzany kamień i pieczemy
Kulinarne przygody GatityCurry to angielska wersja indyjskiego słowa kaari, czyli po prostu sos, którym polewa się ryż lub macza w nim chleb. Nazwą tą określić można zupełnie odmienne dania, różniące się od siebie praktycznie wszystkimi składnikami, ale mające jeden wspólny mianownik, którym jest pachnący przyprawami sos. Moje danie jest wariacją na temat curry, ale uwierzcie- bardzo udaną!Składniki:1 duża dynia(...)basmati natka pietruszkiPrzygotowanie:Dużą dynię przecinamy nożem na dwie części. Będzie służyła jako naczynie do podania curry. Łyżką wyjmujemy pestki. Dynię smarujemy oliwą i obsypujemy solą. Pieczemy w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 30 minut w temperaturze 170 stopni C. Obieramy szalotki, kroimy w piórka i smażymy na oliwie w woku lub głębokiej patelni
Smakowity Blog KulinarnySkładniki : około 110 dag mięsa- karczku jabłko kilka ząbków czosnku kilka suszonych śliwek łyżka smalcu sól, pieprz czarny Przygotowanie : Mięso umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem, czosnek przecisnąć
Proste Potrawy