chleb z piekarnika - 1000 przepisów (strona:46/67)

Chleb paprykowo-kminkowy 91

chlebek :) chrupiąca skórka, miękki środek - tak jak być powinno :) Specjalnie na 11 listopada nie kupiłam chleba, żeby znowu upiec - coraz częściej to robię i to już wymyślam receptury na chleby i bułeczki :) podczas tworzenia tego zatrudniłam Męża, aby siedział obok i zapisywał co i ile dodaję :) Składniki: 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej 3 łyżki otrębów żytnich(...)wyrośnie formujemy w zgrabny bochenek i przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia brytfannę (lub jeśli ktoś chce do keksówki). Wierzch smarujemy wodą zmieszaną z mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 1 godzinę (początkowo ustawiamy piekarnik na grzałkę dolną, 10-15 minut przed końcem na góra-dół, aby się ładnie zrumienił

Kolorowy Przepisownik
Rillettes wieprzowe 249

Rillettes to smarowidło do chleba, przypominające pasztet, ale o bardziej rustykalnej konsystencji. Klasyczne są właśnie z wieprzowiny, ale można je przygotować z kaczki, gęsi, królika lub zająca, a nawet z łososia.Składniki:60 gram peklosoli na 1 litr wody600 gram szynki600 gram boczku bez żeber300 ml. wina białegoliść laurowypieprz ziarnistyszczypta soli morskiej1 łyżeczka tymianku oraz koperkugłówka czosnku200 gram(...)dodajemy wino oraz smalec i dodajemy tylko tyle wody by zakryła mam całkowicie mięso.Dodajemy przyprawy oraz ząbki obranego czosnku. Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową.Wkładamy do piekarnika na 3,5 godziny w tem. 150 st. po tym czasie trochę płynu powinna nam się zredukować. podkręcamy tem. do 200 st i pieczemy bez przykrycia jeszcze 30 min.Płyn

NaKońcuJęzyka
317. 176

czytam raczej takich książek.3. Jakie było pierwsze danie przyrządzone przez Ciebie i ile miałaś lat gdy je przyrządziłaś?  Obstawiam, że były to chlebki(chleb smażony w jajku) albo kanapki, pewnie tak 8lat. 4. Wolisz gotować sama czy z kimś? Dlaczego?  Sama. Gdy gotuję z kimś jestem rozkojarzona i zazwyczaj wszystko ze sobą mylę(...)Jakie są Twoje zainteresowania poza gotowaniem?  Czytanie. Filmy to też zainteresowanie? Bieganie.9. Bez którego narzędzia kuchennego czujesz się jakbyś miała dwie lewe ręce?  Patelnia, piekarnik, garnki, mikser.10. Gdzie zaopatrujesz się w gadżety kuchenne?  Wszędzie gdzie coś mi się spodoba.11. Skąd czerpiesz pomysły na dania? Czy są to książki kucharskie, przepisy od znajomych, internet czy Twoja

More food, love and dreams
CHLEBEK BANANOWY W SŁOIKU PIECZONY (Bezglutenowy) 138

wyparzone) słoiczki smarujemy w środku masłem i wysypujemy tym, czym chcemy (my - cynamon, sezam, pestki, migdały).8. Wlewamy masę do połowy, góra do 3/4 wysokości słoiczka.PIECZENIE:1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra-dół, termoobieg),2. Gdy wstawiamy słoiczki, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni.3. Pieczemy 30 minut (ale kontrolujemy nasze chlebki - metoda "suchego patyczka").WEKOWANIE:1. Parzymy zakrętki(...)Jest to też rewelacyjny sposób na prezent. Dajecie komuś słoiczek a w nim... własnoręcznie zrobione, świeże, smaczne i zdrowe ciasto. W ten sam sposób można się zabrać za wykonanie chleba, bułek i innych wypieków.Ważne jest jedno! Słoik musi być walcem. Ma być "prosty, równy i... z bukietem w ręku". :) Dzięki temu nasz chlebek wychodzi z niego

Wypisz Wymaluj
PASZTECIKI Z MIĘSEM I CZARNYM SEZAMEM /Bezglutenowe i Tradycyjne. 203

Ekologiczne ziarno czarnego sezamu BIO. Bogate źródło dobrze przyswajalnego wapnia. Doceniany przez wszystkich dbających o zdrowie, urodę i dobre samopoczucie. Polecane jako dodatek do sałatek, deserów, wypieków np. chleba na zakwasie.Ekologiczny niełuskany czarny sezam wyróżnia się wysoką jakością oraz specyficznym smakiem. Potrawy z jego dodatkiem uzyskują wyjątkowy aromat. Polecamy jako dodatek do ciast, deserów, zup, potrawek, lodów. Doskonale komponuje się(...)paszteciki reklamy nie potrzebują! Są po prostu bajeczne. Symfonia smaków najlepiej czuje się w towarzystwie dobrego, gorącego, czerwonego barszczu podanego w filiżance. Na gorąco - świeżo wyjęte z piekarnika, na zimno - gdy emocje i temperatura opadną, podgrzewane w piekarniku i posmarowane masłem - gdy jakimś cudem przetrwają... Nie ważne!! One są zawsze rewelacyjne i mówimy to z ręką na sercu. Głupio

Wypisz Wymaluj
526. Monte Cristo Sandwich 126

swoją drogą, to dla takich kanapek warto robić odstępstwa od słodkiego śniadania :3Oj, ciężki tydzień?! Dwa tygodnie!! przede mną.. alee, pozytywna rzecz? Za 2 tygodnie ferie :DPrzepis: (na chleb) 200g mąki pełnoziarnistej200g mąki pszennej + do podsypywania200ml mlekaniecałe 100ml wody30g świeżych drożdżyłyżka cukru10g soli(łyżka)jajko30g rozpuszczonego masła (wieczorem) Mleko i wodę podgrzewam, dodaję drożdże, cukier i 2 łyżki(...)lodówki*.Rano wyjmuje, ponownie zagniatam i zostawiam pod przykryciem. na jakieś 30min.Przekładam do blaszki wyłożonej papierem** i zostawiam przykryte na jakieś 2-3 godz.w ciepłym miejscu.Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30min. *ciasto może tam spędzić maksymalnie 3-4 dni. **nie polecam keksówki, chyba, że podzielicie ciasto na dwie części, blaszka natomiast musi być dość spora

More food, love and dreams
UGOTOWANY i Wiewiórka czyli poWeekendowe Łakocie odc.101 184

Wiewióra dzisiaj była w kinie, na dodatek na pokazie przedpremierowym dla prasy.  Wyszłam z niego z niedosytem i burczącym brzuchem.  Ekscentryczny, przystojny, porywczy i

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb pszenny na zakwasie i drożdżach, z dodatkiem octu balsamicznego 151

Smaczny chleb pszenny, o dosyć neutralnym smaku - taki chleb, pasujący do wszystkiego. Łatwy do wykonania, bardzo dobrze wyrasta dzięki dodatkowi drożdży.  Zaczyn 3 łyżki zakwasu żytniego razowego (z mąki typu 2000) 1 szklanka mąki pszennej  typ 450, 500 lub 550 1/2 szklanki wody Składniki wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu(...)czasie dodać 1 szklankę mąki pszennej razowej typ 2000, całość dokładnie wyrobić przez ok. 10 min. Przełożyć do formy 30x10 cm. Wyrastanie w formie ok. 2 godz. Nagrzać piekarnik do temp. 230 o C. Piec 10 min. w temp. 230 o C, zmniejszyć temperaturę do 200 o C i piec jeszcze 30 min. Studzić na kratce

Przepisy na domowy ser i chleb
Bułeczki z serkiem "Pesto i rukola" i otrębami 102

znaczy domowe pieczywo i jak je piec, a teraz staję przy kuchennym blacie i z tego co mam akurat w szafkach piekę pieczywo :) P.s. dziś też upiekłam chleb "co się nawinie" ;) Składniki na 12 bułeczek: ok. 15 g świeżych drożdży ok 1/2 szkl. ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1 opakowanie serka kremowego Apetina "Pesto z rukolą" 1 jajko 1 żółtko(...)układamy na papierze w 3-5cm odstępach. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy białkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypujemy ziarnami słonecznika (przed tymi czynnościami rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni). Brytfannę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut (do zrumienienia skórki). Bułeczki smakują zarówno ciepłe jak zimne

Kolorowy Przepisownik
Miseczki chlebowe do zup 143

każdym razie efekt jest na prawdę świetny, a domowy żur w chlebie w święta to błogosławieństwo. Dziś zapraszam po przepis na miseczki chlebowe, które spokojnie można zajadać jak tradycyjny chleb."Sposób przygotowania:20 g świeżych drożdży550 g mąkiSzklanka wody2 łyżki oliwy z oliwekłyżeczka soliew. szczypta pieprzuSposób przygotowania: Do miseczki wrzucam drożdże i rozpuszczam je w letniej wodzie(...)Każdy chlebek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia – około 45 minut. Bochenki smarujemy roztrzepanym żółtkiem, a następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200`C na około 15-17 minut – do zarumienienia. Studzimy na kratce.Gotowym chlebkom obcinamy wierzch, a następnie wyjmujemy miękkie ciasto – można to robić łyżką albo ręką. Spód lekko

Słodkie Przyjemności
Chleb na maślance. 222

pieczenia domowego chleba i nie tylko na drożdżach, ale też na zakwasie. Ja jeszcze takiego na zakwasie nie piekłam, ale kiedyś na pewno spróbuję :-). Życzę Wam miłego wieczoru.   CHLEB NA MAŚLANCE.           Składniki: 250 g mąki pszennej typ 650 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 1 łyżeczka soli 25 g świeżych drożdży(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Ponownie zagnieść ciasto, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez 35 - 40 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Chleb z ziarnami 191

Był już nasz chleb z cebulką, był też z boczkiem i białą kiełbasą.Dziś dla odmiany chleb z mieszanką różnych ziaren.Składniki:-1 kg i 2 szklanki mąki pszennej - typ 650-750 ml ciepłej wody-10 dkg świeżych drożdży-3 łyżeczki soli-3 łyżeczki cukru-po 3 garście pestek słonecznika, dyni i sezamu   Drożdże rozcieramy z cukrem, dolewamy(...)dwie części.Formujemy bochenki i przekładamy do posmarowanych tłuszczem blaszek.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.   Wyrośnięte nacinamy w kilku miejscach ostrym nożem.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 st. C i ustawiamy temperaturęna 180 st. C. Pieczemy ok. 40 minut.Po tym czasie smarujemy przygotowanym gęstym krochmalem i wstawiamy do piekarnika na kolejne

Maminek kulinarny
Przepis na Bułki Orkiszowe 196

Witam serdecznie Tym razem zaproponuję przepis na wypiek domowych bułek orkiszowych. Ciasto jest proste w przygotowaniu, ja wyrabiam ciasto ręcznie ale możemy użyć do wyrobienia ciasta

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Pasztet z czarnej fasoli 224

staram się nie podjadać. Widzę efekty i wiem, że można! Ten pasztet powstał w wyniku mojej niedawnej fascynacji fasolą. Z czarnej fasoli robiłam również zupę oraz pastę do chleba. Nigdy nie miałam na fasolę czasu, bo trzeba moczyć, bo trzeba wcześniej zaplanować. Ale dziś patrzę na to inaczej, bo zmieniło się moje podejście... posilki zaczęłam po prostu planować! Przepis(...)kielichu blendera umieszczamy odcedzoną i wystudzoną fasolę. Dodajemy pozostałe składniki, tj. podsmażoną cebulę z czosnkiem, jajko, bułkę tartą, sok z cytryny i wszystkie przyprawy. Miksujemy na gładką pastę.  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jedną keksówkę (długość ok. 21 cm) lub kilka mniejszych wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę fasolową i pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym

bistro mama
Chleb bezglutenowy 223

łatwo upiec chleb bezglutenowy i czy jest on smaczny. Odpowiadam: TAK !Choć szybko czerstwieje. Ale taki urok bezglutenowych wypieków.Chleb taki piekłam już jakiś czas temu, gdy jeszcze moje dziecię było na diecie.Na razie nie dietujemy, bo jednak to nie gluten ją uczula. Ale muszę przyznać, że gdy ona jadła bezglutenowo, ja również tak się odżywiałam. I polecam każdemu ! Składniki(...)dodać nasiona słonecznika.Cisto będzie dość luźne, aczkolwiek pamiętajcie o dokładnym wyrobieniu ciasta.Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.Wyrośnięte ciasto przełożyć do blachy, wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę na 180 stopni i piec około 50-60 minut. Smacznego

kolorowotorcikowo
Domowe bułki 144

drożdżami już się zaprzyjaźniłam, ale co do pieczenia bułek, chleba niestety nie miałam ręki. Zawsze wychodziły mi..... twarde jak kamień mimo, że trzymałam się przepisu. Jednak nie zrażona nie powodzeniami szukałam dalej idealnego przepisu i znalazłam ( tutaj ). Bułki są na zewnątrz chrupiące a w środku mięciutkie. Składniki:      630g mąki      300ml ciepłej wody(...)zrobić sakiewkę. Zwinięcie ułożyć do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tępą stroną noża naciąć bułki. Posypać lekko mąką.  Przykryć ponownie ścierką i odstawić na 30min. Piekarnik rozgrzać do 200C i piec około

Amatorka kuchenna
Brzoskwiniowa chlebo-babka (Peach Bread) 126

Stanach Zjednoczonych. Ponieważ u nas wciąż panuje brzoskwiniowa nadwyżka, zrobiłam jego brzoskwiniową wersję. Właściwie sama nie wiem czy nazwać go chlebem czy babką. W Polsce jednak chleb to chleb- z drożdżami, najlepiej na zakwasie i jeszcze żeby się z zimnym masłem dało zjeść. To jest ewidentnie ciasto- wilgotne, słodkie i pachnące cynamonem. I kanapki z niego nie zrobisz (chociaż(...)alkoholem i podgrzewamy aż zmiękną (około 10min). Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy syrop waniliowy i odstawiamy. Keksówkę (moja 30cm była w sam raz) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. Masło miksujemy z cukrem. Dodajemy pojedynczo jaja i miksujemy do otrzymania gładkiej masy. W oddzielnej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę i cynamon

les mirabelles
Śniadaniowe bułeczki 147

Chyba się powtórzę, ale muszę to napisać. Uwielbiam domowe drożdżówki i ogólnie pieczywo, począwszy od bułek do różnego rodzaju chlebów. Zresztą nie ma co się rozdrabniać, uwielbiam wszystko co wyszło z kąta domowej kuchni :)Składniki :525 g mąki2 jajka3 łyżki oleju1/2 łyżeczki cukru1 - 1,5 łyżeczki soli1 szkl ciepłego mleka30 - 40g drożdżyPrzygotowanie:Do ciepłego mleka wrzucamy cukier i drożdże(...)następnie z tego "kręciołka" robimy bułeczkę.Układamy na natłuszczonej blaszce i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok 30 min.Możemy posmarować bułeczki wodą. Pieczemy w nagrzanym do 200st. C piekarniku ok 10-15 min i studzimy na kratce.Smacznego

charlotte gotuje

Proponowane wyszukiwania