chleb z piekarnika - 1000 przepisów (strona:53/67)

chlebek miseczka na żurek wielkanocny 135

składniki: 500 g mąki pszennej 50 g drożdży świeżych 300 g wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 białko do smarowania ciasta

Domowy Smak Jedzenia
Miodowo-ziarenkowy deser 173

Ziarna bogate są w kwasy Omega-3 i Omega-6,witaminy A,D,E,C i K. Dbaja o układ krwionośny,wspomagają pracę mózgu... Ziarna kojarzą nam się z chlebem, prawidłowo...ale...mogą być również bardzo zdrowym deserem, przepyszną przekąską, ekskluzywnym poczęstunkiem pełnym zdrowia! Deserem, którego nigdy nie kosztowaliście, a który przenosi każdego w głąb siebie, po to tylko(...)całośc nabierze delikatności i wykwintności. Dosyp kakao. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj w niej masę, mocno dociskając i wyrównując powierzchnię. Piecz w rozgrzanym piekarniku około 20 minut, następnie wyciągnij keksówkę, odwróć do góry dnem i piecz jeszcze na papierze około no pół godziny.  Wyjmij i wystudz całkowicie, gdyż ciepła nie będzie chciała się

Z Kuchni Do Kuchni
Pasta z bobu i domowe chlebki pita 138

Bób, król lata. Czy jest ktoś, kto nie lubi bobu? Bób ogólnie jest bardzo zdrowy. Zawiera bardzo duże ilości kwasu foliowego potrzebnego zwłaszcza kobietom w ciąży

Marder&Marder Manufacture
Jak wykonać zakwas żytni 173

Wyhodowanie zakwasu zajmuje 5 dni. Potrzebne jest ciepłe miejsce w domu bez przeciągów i dużo cierpliwości. Ciepłym miejscem może być kaloryfer lub rozgrzany do 50 stopni C piekarnik. Po rozgrzaniu wyłączyć temperaturę, pozostawić tylko światełko.  Zakwas Korzystałam z porad ze strony  smakowitychleb.pl  , zmieniłam tylko pory dokarmiania zakwasu. Przygotować: słoik o pojemności 1 litra gazę lub inny materiał(...)jest gotowy do użycia. W słoiku powinny być widoczne bąbelki powietrza i wyczuwalny kwaśny zapach. Do pierwszego pieczenia proponuję użyć odrobinę suchych drożdży, gdyż zakwas jest jeszcze młody i chleb może dobrze nie wyrosnąć. Młody zakwas ma mniej bąbelków niż dojrzały uwidoczniony na zdjęciu. Przechowywanie zakwasu: W słoiku zostawić 2 - 3 łyżki aktywnego zakwasu (1/3 widocznego na zdjęciu) i jeśli

Kuchcik gotuje
Przepis na bajgle 176

wytrawnie. Bajgle zrobić może każdy, nawet nie mając większego doświadczenia w kuchni. Nie wymagają specjalnych umiejętności. Ja sama nie czuję się dobrze jeśli chodzi o wypieki bułek, chlebów itp., wręcz powiedziałabym, że w tym temacie jestem całkowitą ” nogą ” i nawet nie próbuję tego zmienić, bo to kompletnie nie mój klimat, a jednak bajgle wyszły wspaniałe. Niech to będzie(...)ładnie zarumieni. Przesypujemy do głębokiego talerza, lub miski. Po 30 minutach smarujemy każdego bajgla roztrzepanym jajkiem i obficie posypujemy sezamem, lub maczamy w sezamie. Wkładamy do nagrzanego do 200st. piekarnika, pieczemy bajgle 25 minut, do zarumienienia. Artykuł Przepis na bajgle pochodzi z serwisu

NiePieprz.pl
Wyzwanie miesiąca: suflet 129

pomysł stał się moją inspiracją. Ugotowałam pomarańczę, wcześniej wbijając w nią kilka goździków, które nadały subtelnego aromatu gotowemu deserowi. Zmiksowałam całość, wymieszałam z pianą z białek i wstawiłam do piekarnika. Kwadrans niepewności - a potem chwila obłędnej przyjemności jedzenia. Suflet wyszedł niesamowicie intensywny, tak pomarańczowy, że bardziej się już chyba nie da. Pyszny. Moje suflety wyrosły pięknie, a nie widać(...)zimno i paskudnie. Śnieg nie chce spaść, a mi nie chce się wychodzić z domu. Suflet jest już tylko wspomnieniem, za to niedługo po domu rozejdzie się zapach kolejnego chleba... To zdecydowanie powinno poprawić mi humor

Pożeraczka, czyli raz adobrze
BUDYNIOWE OCZKA DROŻDŻOWE 203

Łatwe do przygotowania, a znikają w mig :) Jestem zadowolona jak widzę uśmiechnięte pałaszujące buzieSkładniki:przepis na 36 szklankowych oczek:0.5 kg mąki1/2 kostki drożdży2 jajka1 szklanka

Z Majeczką w kuchni
Baba drożdżowa na białkach 182

tylko nie opadła. A baby rosły ogromne i przepiękne. układano je wtedy na puchowych poduszkach i pierzynach. Tak je studzono.A takie baby pieczono:parzone, petynowe (muślinowe), migdałowe, z chleba razowego, trójkolorowe(białe, różowe, ciemne), puchowe, ukraińskie, polskie, podlaskie, krakowskie, warszawskie, i takie najzwyklejsze (pospolite).Tak oto powstawały cudowne baby wielkanocne. Moja baba nie została, aż tak wypieszczona, ale również wyszła(...)mnie to były dwie formy mała babka i keksówka.Znów odstawiamy, ażeby podrosła.Kiedy już wyrośnie nam tak jak trzeba, smarujemy wiesz rozmąconym jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika, do 180 stopni. Pieczemy 50-60 minut. Do suchego patyczka. Powinna nam się ładnie zarumienić.Smacznego :)*Przepis podpatrzony oczywiście z książki, o której pisałam na górze

Moje pyszne gotowanie
Jagodzianki z serem i marzenia podróżnicze 188

dziecka, tej radości, wspomnienia beztroski. Nasze wakacje w górach takie były, niezliczona ilość szlaków do przejścia. Przystanki w schroniskach, które mają piękną nazwę (moje ulubione schronisko to Strzecha Akademinka), chleb z masłem, który smakował inaczej, fioletowe buzie od jagód spotkanych na trasie, obtarte nogi i pokaleczone kolano, ale wszystko to miało swój urok, niepowtarzalny urok. Dziś takim wspomnieniem i marzeniem(...)kule spłaszczać dłonią, lub rozwałkować, nakładać porcję farszu i zlepiać jak pierogi. Ułożyć łączeniem do dołu i zrolować. Tak przygotowane bułki odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15 minut. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp

dom-agi.pl
Pizza hawajska 144

wspomnienie sprzed tygodnia. Dzisiaj też będzie ale w bardziej tradycyjnej dla nas formie :) Pieczenie mi nie straszne mimo upałów. Chleb i sobotnia pizza to domowa tradycja :) Przepis na nałożenie do pizzy znalazłam w książce "What Katie Ate. Weekend". Musze przyznać, że mimo, iż ani Małżon ani Córcia nie lubią zazwyczaj ananasa i sosu barbecue te pizze zjedli w oka mgnieniu(...)odsączyć z nadmiaru płynu. dodatkowo: porcja ciasta do pizzy (u mnie z 500 g mąki) 250 g mozzarelli w kulce, pokrojona w plastry 8 cienkich plasterków szynki parmeńskiej Piekarnik nagrzewamy do 240 st.C (najlepiej z termoobiegiem). Ciasto przekładamy na oprószonym mąka blat. Dzielimy na 2 części. Każdą z części umieszczamy na posmarowanej oliwa blasze i rozciągamy do pożądanej wielkości (średnica

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pieczony boczek na kanapkę 182

Kanapka codzienność każdego dnia i aby nie popaść w rutynę staram się coś nowego na chleb zrobić,jakąś pastę, wędlinę czy coś z nabiału. Tym razem padło na boczek moi domownicy nie przepadają za ziołami w wędlinie więc zrobiłam boczek z bardzo podstawowych składników a smaku całości nadawały zioła takie jak rozmaryn, tymianek oraz  cebula, czosnek które umieściłam(...)układamy w naczyniu żaroodpornym lub innym co będzie nam służyło do pieczenia- na spód wkładamy 2 łyżki smalcu, układamy pociętą na części cebule, czosnek, zioła, liść laurowy, ziele angielskieNagrzewamy piekarnik do 160 stopni i wkładamy nasz boczek- po 30 minutach temperaturę zmniejszamy do 130 stopni- co jakiś czas mięso obracamy i polewamy sosem który powstaje podczas pieczenia oraz

Basia w kuchni
Bułki z czarnuszką i sezamem 106

Przygotowanie ciasta na te bułeczki jest bardzo łatwe, wystarczą chęci:). Bułeczki nie są super równe jak te, które znamy z marketów, ale za to są smaczniejsze

Apetyczna babeczka
Chleb miodowy 128

osobistej listy "ulubione" :) Najcudowniejsza jest w nim skórka. Mała zmiana, jaką wprowadziłam, to czas wyrastania chleba, który skróciłam, gdyż nie lubię, gdy chleb jest mocno kwaśny. Przepis z książki "Chleb" P. Kucharskiego. Zaczyn (8-12 godzin przed pieczeniem) 60 g zakwasu żytniego (tego z lodówki, doprowadzić do temperatury pokojowej) 200 g mąki żytniej razowej 180 ml wody Składniki wymieszać(...)zwilżoną dłonią wyrównać. Następnie przykryć folią spożywczą, ale niezbyt szczelnie i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na 30- 60 minut. Ciasto musi wyrosnąć niemalże do wysokości foremki. Piekarnik rozgrzać do 220 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C, następnie zaparować. Wyrośnięte chlebki posmarować miodem z wodą, posypać siemieniem lnianym, a następnie naciąć w romby. Wstawić do piekarnika i ponownie zaparować. Piec

Delicious Titbits
Bułeczki pszenne śniadaniowe 123

powędrują z chłopcami do szkoły. Ten przepis opracowałam sobie po różnych próbach i lekturze wielu stron specjalistów od pieczywa domowego. Praktycznie od marca nie kupujemy sklepowego pieczywa, a pieczenie chleba i różnych bułeczek jest moją ogromną radością, szczęśliwie połączoną z uśmiechami konsumentów :) Żeby cieszyć się bułkami podczas sobotniego śniadania, przygotowanie ciasta zaczynamy w piątek rano, ale to będzie tylko chwilka(...)czym ponownie formować kulę i przykrywać. Po ostatnim, trzecim zagniataniu owijamy miskę folią i wkładamy na noc do lodówki. Rano wyjmujemy ciasto z lodówki i od razu rozgrzewamy piekarnik do 220 st. Ciasta będzie w naczyniu zdecydowanie więcej W czasie kiedy piekarnik się rozgrzewa, formujemy dowolnego kształtu bułki i układamy je na papierze do pieczenia.  Najlepiej rozgrzewając piekarnik ogrzewać

I tu będę miała takie te
Serowe bułeczki ze szparagami 164

Serowe bułeczki ze szparagami idealnie nadają się do zabrania na majową wycieczkę, piknik lub po prostu do szkoły czy pracy. Są tak smaczne, że nie potrzebują

Mienta blog

Proponowane wyszukiwania