chleb z piekarnika - 1000 przepisów (strona:57/67)

Ajwar - rewelacyjny sos do dań z grilla 458

zajęcie:)W krajach bałkańskich ajwar stosowany jest jako dodatek do grillowanej ryby i mięs, np. do cevapcici czy raznjici, lub jako zimna przystawka podawana z pieczywem. Ja bardzo lubię chleb z ajwarem, szczególnie grillowany, świetny jest też rozsmarowany na serze kozim lub feta.   Wspomnienia z Novigradu w Chorwacji... raznjici z frytkami i ajwarem Pindżur, lutenica, kiopoolu, zacusca... W świecie(...)cukier do smaku Przygotowanie: Papryki przekroiłam na połowy i usunęłam gniazda nasienne. Bakłażany pokroiłam wzdłuż na ćwiartki. Papryki, bakłażany i nieobrane ząbki czosnku umieściłam na blasze i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (górna grzałka). Warzywa piekłam ok. 30 min, raz obracając, aż część ich skórki zczerniała. Następnie warzywa przełożyłam do dużej miski i przykryłam folią plastikową

Chilli Czosnek i Oliwa
Pierniki 639

kardamon i miód stały się głównymi składnikami tegoż niezwykłego ciasta, a co za tym idzie nadały mu charakterystycznego smaku i aromatu.  Polskie pierniki swój początek miały w miodowym chlebie, doprawionym wcześniej ziołami i pieprzem - i stąd właśnie nazwa „piernik”. Z upływem czasu zamiast ziół zaczęto używać korzennych przypraw, które znakomicie utrwalały aromatyczne, smaczne ciasto.  Nie wiem czy wiecie(...)wyłożonej pergaminem, pieczemy 10-12 minut w 175 stopniach C.  Aby pierniczki były błyszczące po wystudzeniu możemy posmarować je jajkiem rozmąconym z łyżką mleka i ponownie włożyć do piekarnika (nagrzanego do 70 stopni C) na około 10 minut.  Robimy lukier: ucieramy widelcem białko z cukrem pudrem przez około 20 minut - nie używamy miksera, żeby masa się nie napowietrzyła

Sajkofanka smaku
FOCACCIA Z ROZMARYNEM I OLIWKAMI 138

Focaccia jest specjałem kuchni włoskiej.Jest to rodzaj pieczywa / ciasta , które może byc jednocześnie podstawą pizzy ( ale bez sosu i dodatków ).Każdy region Włoch może się

Ostra na Słodko
ORKISZOWE BUŁECZKI RAZOWE 193

rodzaju bułki, więc tymi też byli zachwyceni. Na pewno zagoszczą u nas na stałe, tzn. w ramach urozmaicenia menu chlebowego, bo na stałe i niezmiennie, to bywają u nas chleby na zakwasie, zmieniają się tylko ich rodzaje. Bułki są takim miłym akcentem w menu zakwasowym... Przepis znaleziony tutaj , z moimi małymi modyfikacjami. Z podanych składników wyszło mi 8 dużych, takich(...)pieczenia. Posmarowałam pędzlem maczanym w wodzie i obsypałam odłożonymi ziarnami, posmarowałam jeszcze raz delikatnie wodą, by ziarna nie odpadały i odstawiłam na ok.30 minut do wyrastania. Piec w piekarniku nagrzanym do 200*C 10 minut, na programie góra-dół , następnie zmniejszyć temp.do 180*C i dopiekać jeszcze ok.15-20 minut. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Small MasterChef i jak zrobić chałkę serową 214

Tak się jakoś podziało, że całkiem sprawnego pomocnika mam w kuchni ostatnio. Pomocnik, aż rwie się do pracy i z zapałem uczestniczy w gotowaniu. Wczoraj wspólnie

Magiczna kuchnia Darii
Bezglutenowe bułki dyniowe z czarnym sezamem (bez glutenu, mleka i jajek) 206

Bułeczki z dodatkiem puree dyniowego mają śliczny kolor i są bardziej wilgotne, a dzięki temu dłużej miękkie i świeże. Dorzuciłam do nich pestki słonecznika i dyni

głodny alergik
Pizza z konfiturą z czerwonej cebuli 181

Pizza jest daniem powszechnie uznawanym za włoskie, jednak niewiele osób wie, że potrawa ta pochodzi ze starożytnej Grecji, gdzie podawano ją w postaci płaskiego chleba posmarowanego oliwą, czosnkiem, posypanego ziołami. Z Grecji trafiła do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto nieodłącznie stosować sos pomidorowy. Pierwsza współczesna pizza powstała w 1889 r., kiedy(...)wyrabiamy rękoma, aż ciasto będzie elastyczne i rozciągliwe. Uformowaną kulę wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy wilgotną ściereczką i odkładamy na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą lekko rozciągamy dłońmi, nie ugniatamy i nie wałkujemy, przekładamy na przygotowane blaszki. Na pizzy rozsmarowujemy konfiturę

Smakowity Blog Kulinarny
Bagietka na maślance 106

Miałam ochotę na świeże domowe pieczywo, ale takie, które robi się szybko i bez większego wysiłku. Miałam w lodówce jeszcze trochę maślanki, więc chciałam ją wykorzystać

dom-agi.pl
Gęsi udziec, faszerowany pasztetem i suszonymi śliwkami 200

Goose leg, stuffed with pate and dried plums   Składniki: 1 udko z gęsi 10 dag pasztet z wątróbki 8 śliwek suszonych sól pieprz majeranek oregano

Kulinarny karnet Christophera
Kurczak balti z chlebem pita 376

Przez kilka ostatnich dni byłam chora. Dopadła mnie angina i powaliła do łóżka, gorączką ponad 39 stopni. Nic nie gotowałam, prawie nic nie jadłam i tylko

Obiad za dychę
Maślane rogale z kruszonką 147

rogale są z dużą ilością margaryny „Smakowita”, która z powodzeniem zastąpiła mi masło jak też można je przekroić i posmarować margaryną postanowiłam zgłosić swój wypiek do konkursu "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady   Tłuszczowe „Kruszwica” producent margaryny "Smakowita". Bazę do przepisu znalazłam  W Pracowni Wypieków i był to przepis na bułki. Nie byłabym sobą, gdybym trzymała się(...)ponownego wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Przygotować kruszonkę: Z masła, mąki, cukru i pokruszonych płatków migdałowych zagnieść szybko ciasto a następnie rozkruszyć w palcach. Wyrośnięte rogale przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką wody i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 – 20 minut do czasu aż się zarumienią. Po wyjęciu wystudzić na kratce. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Pity z grillowaną rybą po marokańsku 203

Chowanie przeróżnych składników do kieszonek z chleba to znany w całym rejonie śródziemnomorskim sposób na szybką przekąskę. Gyros, falafel, souvlaki to tylko kilka znanych przykładów. Ja do kieszonek z chlebów pita włożyłam kawałki grillowanej ryby. Nie jest to oryginalny śródziemnomorski przepis, ale moja wariacja na temat szybkiej kanapki inspirowanej smakami i zapachami Maroka. Egzotyczne przyprawy, surówka z marchewki i kopru(...)koperku i wszystko wymieszaj. Rybę wyjmij z marynaty i usmaż na patelni grillowej lub, w sezonie, na grillu (wystarczy po 3-4 minuty na stronę). Pity podgrzej chwilkę w piekarniku. Chlebki pita przekrój na pół, a powstałe kieszonki wypełnij kawałkami ryby i surówką. Polej składniki sosem jogurtowym i zajadaj

Chilli Czosnek i Oliwa
PADŁAŚ, POWSTAŃ, POPRAW DIADEM I ZAPIEPRZAJ – męski burger i kobiece narzekanie 139

Lubie szukać inspiracji w internetach, czytać blogi, przepisy, notatki i posty. Jedynie Martha Stewart jakoś mnie mierzi i zamiast skupić się na jej poradach, wyobrażam ją sobie płonącą w piekarniku. Mówiłam już, że mnie wszystko wkurza? I tak sobie czytam i grzebie i po drodze trafiam na Siostry Bukowskie, które są doskonałym przykładem na stare, góralskie powiedzenie, że „dobra dupa(...)robi tak słitaśne i różowo. Ok, każdy mówi jak lubi, ale na Boga!!! Dieta bezglutkowa??? Odstawiliście gluty czy jak? Ja rozumiem, że o gluten chodzi, ale czasem hasło „kupiłam chleb bezglutkowy” brzmi dziwnie. Moja wyobraźnia podsuwa mi wtedy obraz pana piekarza smarkającego do ciasta. Mówiłam, że się czepiam czy jeszcze nie? Skoro już wyszłam na chama nieobytego z czułą stroną

ladykitchen
Chleb zmarłych (Pan de Muerto) 163

rosnąć, co wymaga czasu. Warto jednak chociaż raz spróbować. Chlebki są dość puszyste, delikatnie słodkie. Moje akurat pachną cynamonem. W oryginalnym przepisie z tej ilości ciasta przygotowuje się 2 chleby. Dla mnie takie były zbyt duże, więc podzieliłam ciasto na 4 części. Składniki: 2¼ łyżeczki suszonych drożdży 2/3 szklanki letniego mleka plus 2 łyżki 4 szklanki mąki pszennej chlebowej(...)zewnątrz. Kości powinny być dłuższe niż przygotowane wcześniej płaskie chlebki. Paski ciasta (kości) ułożyć na chlebkach na krzyż. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (40-90 minut). Piekarnik rozgrzać do 180C. Odłożone kulki przykleić za pomocą wody na środku chlebków, w miejscu skrzyżowania pasków. Piec 20-30 minut (aż będą mieć równy złoto-brązowy kolor). Następnie luźno przykryć folią

Pełny talerz
Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą 210

Parę dni temu na blogu Zapach chleba wypatrzyłam taki piękny wypiek pod tytułem drożdżowy kołacz ze szpinakiem. Oglądałam go ze wszystkich stron i zastanawiałam się jak można zrobić takie cudo ? I czy w ogóle będę potrafiła... ? Zachęcona przez Wisłę, że jednak dam radę, postanowiłam podjąć wyzwanie :-), ale chciałam zrobić wersję na słodko i wymyśliłam, że będzie to farsz(...)blachę i  formujemy kwiat, zgodnie z instrukcją na filmie. Uformowany kwiat pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięty smarujemy białkiem lub jajkiem i posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania