chleb z piekarnika - 1000 przepisów (strona:36/67)

Faszerowane pomidory – jak je zrobić. Kilka prostych przepisów. 150

Przygotowanie 5 minut. Pieczenie 20 minut. Potrzebne nam będą: 4 kromki chleba razowego, 1 jajko, 1/2 szklanki mleka sojowego, czosnek, natka pietruszki, szczypiorek i sól. Przygotowanie: Wymieszać miąższ chlebowy z mlekiem sojowym, jajkiem, doprawić do smaku. Całość delikatnie razem ugniatać. Wypełnić tak przygotowanym farszem połówki pomidora. Włożyć do piekarnika i podpiekać w piekarniku w średniej temperaturze (150 °C) przez

MODA NA BIO
Dip paprykowy 137

jako dodatek do krakersów czy warzyw albo jako pastę do chleba… Można go też doprawić na ostro… Zapraszam na dip paprykowyDip paprykowySkładniki:1 ser feta 200g2-3 papryki (czerwone i/lub pomarańczowe)1-2 łyżki soku z cytrynyokoło 6 łyżek oliwymielony pieprz1. Paprykę opłukać osuszyć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec (najlepiej odwrócić paprykę choć

UgotujmyTo.pl
Indyk w " lisiej skórze". 190

Białą kiełbasę wyjąć z osłonki, dodać żółtko, pokrojony w drobną kostkę chleb tostowy ( bez skórki) i dodać majeranek. Całość dobrze wymieszać. Udziec posypać startą mozzarellą i rozłożyć farsz, który należy dobrze rozsmarować na całej powierzchni. Pietruszkę posiekać i posypać farsz. Roladę zwinąć, na końcu związać. Osznurować. Piec w piekarniku około 1 godziny. Następnie zdjąć folię posmarować roladę miodem i dopiec

Kulinarny karnet Christophera
Śmieciuchy 149

czerwona* 25 dag żółtego sera* 20 dag dowolnej wędliny, może być kiełbasa* 2 średnie ogórki konserwowe* 1 pęczek natki pietruszki* inne dowolne składniki np kukurydza konserwowa* bagietki, bułki lub chleb* sól, pieprz ziołowy* ketchupSposób wykonaniaPieczarki obrać, pokroić i podsmażyć na oleju, pod koniec dodać nieco soli i pieprzu. Wędlinę pokroić dość drobno i osobno podsmażyć. Pokroić cebulkę na piórka, paprykę(...)mikrofalówce aż do rozpuszczenia się sera. Pod zapiekankę koniecznie podłożyć papier do pieczenia wtedy bułka nie zrobi się mokra od spodu!Lepsza lecz dłuższa wersja to zapiekanie w piekarniku, też do rozpuszczenia się sera.Najlepsze z ulubionym ketchupem

Mix smaku
Ciasto daktylowe z melasą 171

masą daktylową. Nałożyć resztę ciasta na wierzch i równo rozprowadzić. Piekarnik rozgrzać do 180 C i piec ciasto 45 minut. Wymieszać składniki posypki. Po upłynięciu podanego wyżej czasu pieczenia, posypać ciasto posypką i piec jeszcze 15 minut, aż posypka zacznie bulgotać. Po upieczeniu odstawić na kratkę do wystudzenia. źródło ,,chleb

Apetyczna babeczka
Puree z pieczonej dyni zwyczajnej 143

lukrem . Oczywiście zostało mi jeszcze bardzo dużo puree, więc pewnie będę produkować na potęgę muffiny, bo bardzo mi posmakowały.Ale wróćmy do początku. Żeby rozkoszować się smakiem domowego dyniowego chleba lub muffinek, najpierw trzeba przygotować puree. Przepis jest banalny, wykonanie szybkie, jedynie trzeba później wymyślić, do czego tym razem go użyjemy. Potrzebna nam: - dynia zwyczajna Moja ważyła około(...)racji posiadania malutkiego sitka, trochę czasu mi to zajęło. Ale było warto :) Przygotowanie:  Dynię przekrawamy na pół, wydrążamy pestki i miękki miąższ. Każdą połowę przykrywamy folią aluminiową. Piekarnik nagrzewamy do 165 st. i wstawiamy do niego połowę dyni na 1,5 godziny. Na pół godziny przed końcem pieczenia odchylamy kawałek folii. Gotową dynię wyciągamy i odstawiamy do ostudzenia. Analogicznie

W poszukiwaniu inspiracji
Mleczne bułki portugalskie czyli Pães de leite 152

wyrośnięcia w przykrytej misce lub w pojemniku maszyny do chleba, aż podwoi swoją objętość. Zwykle zajmuje to w granicach 1 godziny.Wykładamy wyrośnięte ciasto na wysypany mąką blat. Lekko spłaszczamy dłońmi, żeby pozbawić je nadmiaru dwutlenku węgla. Dzielimy na porcje po ok. 60 g i formujemy podłużne bułeczki. Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Zostawiamy bułki do drugiego rośnięcia, znowu do podwojenia

Stare Gary
Najlepsze pierniczki na święta! 1048

okazać się twarde i suche! Upieczone wyjąć z piekarnika, a po kilku minutach, gdy stwardnieją zdjąć z blaszki i przenieść na kratkę do studzenia.   Po ostudzeniu pierniczki twardnieją. By zmiękły należy przechowywać je w szczelnie zamknięty pojemniku przez kilka dni, tygodni. Można do puszki włożyć kawałek jabłka lub kromkę chleba- pierniczki szybciej zmiękną. Przed świętami dowolnie udekorować

Nastoletnie Wypiekanie
Gazpacho, czyli hiszpański chłodnik 102

Czosnek przecisnąć przez praskę. W blenderze umieścić odsączony chleb, pomidory, ogórka i paprykę. Dodać ocet, oliwę, czosnek i zmiksować.Następnio  małym strumieniem dolewać bulion. Doprawić solą i pieprzem. Gotową zupę umieścić na godzinę w lodówce. W międzyc zasie kromki bułki natrzeć czosnkiem, posmarować masłem i pokroić w kostkę. Wstawić do piekarnika nagrznego na 180 stopni na 10 minut

Gosia gotuje
Chleb pszenny na zakwasie żytnim 131

Składniki:150g zakwasu żytniego500g mąki pszennej (w tym chlebie ok. 220g pszennej chlebowej, reszta zwykłej)8g drożdżyłyżeczka soli300 g wodySposób przygotowania:Wszystkie składniki wymieszać (używam robota z hakiem) i zostawić w misce przykrytej ściereczką na 2h.Następnie przełożyć do keksówki, skropić oliwą, posypać mąką zostawić na kolejną godzinę.Piec w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni przez ok. 45 minut.Studzi

W kuchni wieczorem
Pieczeń z szynką szwarcwaldzką 170

Pieczeń rzymska, to inaczej klops z mielonego mięsa pieczony w piekarniku, z dodatkiem ugotowanego jajka.Wersja z jajkiem jednak mnie nie przekonuje smakowo i po prostu jej nie robię, jednak czasami dodaję suszone śliwki czy morele, a najczęściej robię ją bez żadnych dodatków i taka wersja najbardziej mi smakuje :)W zależności od użytego mięsa, przypraw czy dodatków, za każdym razem można(...)soczysta i wilgotna.Można ją wykorzystać na kilka sposobów: zaraz po upieczeniu, czyli w wersji ciepłej idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe, na zimno zaś będzie smakowitym dodatkiem na chlebie czy jako imprezowa przystawka z dodatkiem sosu i np. oliwkami.* pierś z indyka- 500 g* szynka szwarcwaldzka- 50 g* płatki jęczmienne- 1 szklanka* cebula- 1 szt.* bulion- 1/2 szklanki* przyprawy

Kraina Miodem Płynąca
Zapiekane tosty francuskie z karmenolizowanymi brzoskwiniami 182

chałki/ ciasta drożdżowego (lub 8 kromek chleba tostowego) 1 szt. jajka 100 ml mleka 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki pasty waniliowej (ekstraktu waniliowego) Karmelizowane brzoskwienie 2 szt. brzoskwiń (świeże lub twarde z puszki) 3 łyżki miodu 1 łyżeczka masła 1/2 szt. cytryny (soku z cytryny) Sposób przygotowania Tosty francuskie Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Chałkę

Wypieki i Rumieńce
słów kilka o słodzie jęczmiennym i nie tylko 126

godzin Po tym czasie zamykamy piekarnik, podnosimy temperaturę do 160 stopni i prażymy ziarna przez 20 minut. Po ostudzeniu,  ziarno mielimy ( na przykład w młynku do kawy ) i przesypujemy do szczelnie zamkniętego pojemnika. Możemy tez przechowywać nie zmielone ziarna i używać je wedle uznania. Słód jest cennym dodatkiem do chleba, poprawiającym jego smak, zapach i zwartość. Możemy też wykorzystać

Miód i pieprz
CHLEB PEŁNOZIARNISTY GRYCZANO-ORKISZOWY NA ZAKWASIE - MÓJ ULUBIONY 214

uwierzyła, bowiem nigdy nie lubiłam i nie lubię do dziś kaszy gryczanej, tej ogólnie dostępnej palonej, kaszę gryczaną białą jadam ale to zupełnie inna bajka. Natomiast chleb z dodatkiem kaszy gyczanej (tej palonej) jest po prostu nieziemski, nie wiem co takiego ma w sobie, że jestem wręcz od niego uzależniona... To mój ulubiony chlebek już od bardzo długiego czasu(...)zależy od temperatury i rodzaju użytego zakwasu (na świeżym żytnim wyrasta najszybciej). Najkrócej wyrastał mi 2,5h, najdłużej coś ok.8h (miałam wówczas bardzo stary zakwas).Wyrośnięte chlebki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220*C i zmniejszamy od razu temperaturę do 200*C - pieczemy ok.60 minut.Z form silikonowych wyjmujemy chlebki od razu po upieczeniu, z form metalowych

Smaczne Zdrowe
Bułeczki weneckie 213

godziny.[ ja wyręczyłam się automatem do chleba].Delikatnie odpowietrzyć ciasto dłońmi .Uformować 15 bułeczek [ u mnie 12] .Ułożyć na blaszkach w odstępach [ u mnie bardzo male odstępy , bułeczki posmarować delikatnie mlekiem,posypać kruszonką -między bułeczkami też ].Przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia około 2 godziny [ u mnie dużo krócej] .Rozgrzać piekarnik do 180 stopni ,posmarować bułki jajkiem roztrzepanym

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania