chleb w jajku - 3000 przepisów (strona:55/200)

Kiszone warzywa na zimę. 333

Często robię kiszone warzywa, bo to zdrowe i smaczne przetwory i sporo z tym zabawy. Warzywa w marynacie to produkt gotowy do jedzenia zaraz po zamknięciu

Codziennik Kuchenny
Pasta jajeczna z tuńczykiem 150

jajeczna z tuńczykiem   ,uwielbiam pasty i dodawać coś to nowego do takich właśnie past , i częstować swoich bliskich , jeszcze kiedy mamy świeży chleb to bardzo szybko pasta znika z talerza .    Składniki  4 jajka  puszka tuńczyka w zalewie z olejem  majonez według uznania pieprz sól       szczypior  Wykonanie  Jajka gotuję

Mój Smak
Bezglutenowy chleb proteinowy 156

Jeżeli lubicie Jamiego Olivera to mamy dla Was przepis na pyszny bezglutenowy chleb proteinowy z jego książki „Superfood na co dzień”. Składniki: -

Kuchenne Wariacje
Śledziowo mi 194

Nie będę ukrywać - uwielbiam śledzie - i nie wstydzę się tego choć dla niektórych to na pewno obciach :-). Dla mnie nie. Dla mnie to kultowa ryba którą

sierotka maRysia w kuchni
Czekoladowo orzechowy ,,banana bread” 182

Ciasta bananowe nie były do tej pory moimi ulubionymi jednak, w końcu, się na nie skusiłam... i się przekonałam. Chlebek bananowy z tego przepisu jest mocno

sierotka maRysia w kuchni
Szkockie ciasto bananowe 167

Przepis prosto ze Szkocji Zanim wypróbowałam ten szkocki chlebek bananowy nasłuchałam się o nim tyle, że już musiałam go upiec - bo skoro Kuchenny Ryś zachwala ciasto

sierotka maRysia w kuchni
Hummus 141

Hummus to pasta rodem z kuchni Arabskiej. Jej bazą jest ciecierzyca oraz sezam. Już nigdy nie zabraknie wam pomysłów na śniadanko. Podstawowy przepis zawsze możecie urozmaicić

prawdziwe jedzenie
Jajko w koszulce 113

pierwszy raz – jajko w koszulce wyszło mi nawet dobrze:) Na grzance z plasterkiem ulubionej szynki smakuje przepysznie. Zdecydowanie polecam dla fanów śniadań z jajkiem w roli głównej. Składniki 1 jajko1 plaster szynki kromka chleba

Pink Envelope
Pizza z burakami i szpinakiem 190

Przepraszam za tygodniową przerwę na blogu. Zdarzyły się dwie rzeczy, które skutecznie uniemożliwiły (a przynajmniej utrudniły) blogowanie. Po pierwsze, mój komputer napotkał aktualizację-widmo. Nie udawało

Gotuj z Blue Raven
Czarne bułeczki drożdżowe 213

Czarny chleb zobaczyłam kiedyś podczas losowych poszukiwań w sieci. Nie pamiętam już, co było ich celem, ale pamiętam swoje zaskoczenie, gdy zobaczyłam absolutnie i doskonale czarny

Gotuj z Blue Raven
Pieczarkowa pasta kanapkowa 167

  Pieczarki to bardzo wdzięczne grzyby, pasują do wszystkiego, doprawić je można wszystkim (albo samą solą) i smakują. Są idealną bazą do pasztetów, zup, farszów. Poszłam

Gotuj z Blue Raven
Pieczarkowa pasta kanapkowa 123

  Pieczarki to bardzo wdzięczne grzyby, pasują do wszystkiego, doprawić je można wszystkim (albo samą solą) i smakują. Są idealną bazą do pasztetów, zup, farszów. Poszłam

Gotuj z Blue Raven
Czarne bułeczki drożdżowe 173

Czarny chleb zobaczyłam kiedyś podczas losowych poszukiwań w sieci. Nie pamiętam już, co było ich celem, ale pamiętam swoje zaskoczenie, gdy zobaczyłam absolutnie i doskonale czarny

Gotuj z Blue Raven
Pasta z awokado, jajka i suszonych pomidorów, podana w zielonych łódeczkach. 199

limonki.Jajka pokroić na drobne kawałkiWymieszać delikatnie razem. Zrobić sos z serka wiejskiego musztardy, suszonych pomidorów, dodać odrobinę soli i pieprzu. Wymieszać  z jajkiem i awokado. Nakładać do zielonych łódeczek, udekorować. podawać z chlebem lub bułeczką. Gotowe                         SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady

W kuchennym oknie Ewy
Kotlety mielone Idealne! 218

suche, ani twarde. No po prostu kotlety idealne! Składniki: 600 g farszu wołowego 400 g farszu wieprzowego 1 cebula 3 kromki chleba 100 ml mleka 2 łyżeczki słodkiego sosu chilli 3 jajka (1 jajko do farszu, pozostałe do obtaczania) bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę kroimy w bardzo małą kostkę i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Ja kroiłem

Kuchnia Łukasza
Prosto z Czech. Drožďová pomazánka. 158

termicznej. W 60 stopniach już tracą one zdolność do rośnięcia, stają się zdatne do spożycia w wersji "surowej". Drožďová pomazánka,  czyli drożdżowa pasta do chleba. / źródło: klik; / 10 dkg świeżych drożdży1 cebula3 jajka (dałam 1 duże wiejskie jajko)2 łyżki mlekasól, świeżo mielony pieprz2 łyżki oliwy2 łyżki masła Cebulę pokroić w drobną kostkę. Oprószyć solą i zeszklić

W kuchni Karmel-itki
Klopsiki duszone w warzywach - obiad jednogarnkowy 394

będzie. Wystarczy kilka sprawdzonych w poprzednich latach potraw żebyśmy nie musieli dojadać wszystkiego potem przez tydzień. Planuję oczywiście żur z kiełbasą, jakąś sałatkę, jajka, pieczone mięso, ćwikłę z chrzanem, domowy majonez i dobry chleb. Ciasta najwyżej dwa - jakaś babka i może sernik ?Pisząc tego posta pomyślałam, że takie zwyczajne jedzenie w tym tygodniu nikogo nie zainteresuje, ale przecież jeść trzeba

Smaczna Pyza
Ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką 126

masła 25 g cukru 50 g mąki Składniki na kruszonkę zagnieść ze sobą i wstawić do lodówki (konsystencją powinna przypominać duże okruchy chleba). Masło utrzeć, dodać cukier i utrzeć na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku a na końcu mąkę wymieszaną z budyniem oraz proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Blaszkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Rozsmarować na nią

My simple kitchen
Orkisz, Tang Zhong, podmłoda i czekolada 177

mleka pełnego30 g miękiego masła100 g gorzkiej czekolady, o jak największej zawartości kakao Przygotowanie chleba:Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj suche składniki: mleko w proszku, cukier, kako i wymieszaj. Sól rozpuść w mleku. Dodaj pozostałe składniki oprócz czekolady: podmłodę, Tang Zhong, mleko z solą, jajko i miękkie masło. Dokładnie wymieszaj składniki, aż do ich całkowitego połączenia się (można(...)ponad górny rand foremki. Ciasto doskonale wyrasta w zamkniętym piekarniku, do którego uprzednio włożono miseczkę z wrzątkiem.Nagrzej piekarnik do 180 °C. Kiedy piekarnik jest już rozgrzany, włóż chleb do środka i piecz około 25 - 30 minut. Na ostatnie 5 minut zmień w piekarniku funkcję pieczenia na dolną grzałkę. Skórka chleba będzie wtedy równomierniej przypieczona.Po upieczeniu wyjmij chleb z foremki

Grahamka, weka i kajzerka
Pumpernikiel - styczniowa piekarnia 145

znam. Był zbyt puszysty a i smak za mało przypominał oryginał. Był też jak dla mnie zbyt słodki, mimo iż dałam znacznie mniej miodu. Bardzo dobrze sprawdził się jako chleb tostowy Może jeszcze kiedyś do tego przepisu wrócę.  cytuję za Amber: Pumpernikiel na zaczynie oryginalny przepis – klik! Zaczyn 1,5 dag drożdży 250 ml ciepłej wody 4 łyżki mąki(...)podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz, podzielić na dwa chlebki lub włożyć do natłuszczonych foremek do chleba. (wyłożyłam foremki papierem do pieczenia) . Ponacinać chlebki nożem umoczonym w wodzie i odstawić do wyrośnięcia pod wilgotną ściereczką na 1 godzinę. Wyrośnięte chlebki posmarować jajkiem i posypać ziarnami. Piec w 190°C przez 1 godzinę. Dobrze jest też wstawić na dno piekarnika

Stare Gary
Puszysta zupa czosnkowa 160

zastąpiłam ją czymś dużo bardziej.. puszystym! Serkiem Almette z czosnkiem niedźwiedzim. 3 litry wywaru z kurczaka 2 główki czosnku 3 kromki chleba 3 średnie ziemnaki 1 opakowanie serka Almette z czosnkiem niedźwiedzim 1 surowe jajko twardy ser żółty tłuszcz do smażenia przyprawa uniwersalna do zup natka pietruszki Czosnek przeciskamy przez praskę i zezłacamy na niewielkiej ilości oleju. W wywarze(...)czosnek i podgotowujemy kilka chwil. Jajko roztrzepujmy widelcem i przelewamy do wrzącej zupy ciągle mieszając. Puszysty serek Almette przekładamy do sporej miseczki i  dokładnie rozrabiamy z jedną wazową łyżką ciepłej, ale nie wrzącej zupy. Masę przelewamy do garnka i łączymy płyn z puszystą zaprawą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z kromek chleba odkrajamy skórki, po czym kroimy

Kuchenna Kontrrewolucya