Hummus to pasta rodem z kuchni Arabskiej. Jej bazą jest ciecierzyca oraz sezam. Już nigdy nie zabraknie wam pomysłów na śniadanko. Podstawowy przepis zawsze możecie urozmaicić
prawdziwe jedzeniepierwszy raz – jajko w koszulce wyszło mi nawet dobrze:) Na grzance z plasterkiem ulubionej szynki smakuje przepysznie. Zdecydowanie polecam dla fanów śniadań z jajkiem w roli głównej. Składniki 1 jajko1 plaster szynki kromka chleba
Pink EnvelopePrzepraszam za tygodniową przerwę na blogu. Zdarzyły się dwie rzeczy, które skutecznie uniemożliwiły (a przynajmniej utrudniły) blogowanie. Po pierwsze, mój komputer napotkał aktualizację-widmo. Nie udawało
Gotuj z Blue RavenCzarny chleb zobaczyłam kiedyś podczas losowych poszukiwań w sieci. Nie pamiętam już, co było ich celem, ale pamiętam swoje zaskoczenie, gdy zobaczyłam absolutnie i doskonale czarny
Gotuj z Blue RavenPieczarki to bardzo wdzięczne grzyby, pasują do wszystkiego, doprawić je można wszystkim (albo samą solą) i smakują. Są idealną bazą do pasztetów, zup, farszów. Poszłam
Gotuj z Blue RavenPieczarki to bardzo wdzięczne grzyby, pasują do wszystkiego, doprawić je można wszystkim (albo samą solą) i smakują. Są idealną bazą do pasztetów, zup, farszów. Poszłam
Gotuj z Blue RavenCzarny chleb zobaczyłam kiedyś podczas losowych poszukiwań w sieci. Nie pamiętam już, co było ich celem, ale pamiętam swoje zaskoczenie, gdy zobaczyłam absolutnie i doskonale czarny
Gotuj z Blue Ravenlimonki.Jajka pokroić na drobne kawałkiWymieszać delikatnie razem. Zrobić sos z serka wiejskiego musztardy, suszonych pomidorów, dodać odrobinę soli i pieprzu. Wymieszać z jajkiem i awokado. Nakładać do zielonych łódeczek, udekorować. podawać z chlebem lub bułeczką. Gotowe SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady
W kuchennym oknie Ewysuche, ani twarde. No po prostu kotlety idealne! Składniki: 600 g farszu wołowego 400 g farszu wieprzowego 1 cebula 3 kromki chleba 100 ml mleka 2 łyżeczki słodkiego sosu chilli 3 jajka (1 jajko do farszu, pozostałe do obtaczania) bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę kroimy w bardzo małą kostkę i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Ja kroiłem
Kuchnia Łukaszatermicznej. W 60 stopniach już tracą one zdolność do rośnięcia, stają się zdatne do spożycia w wersji "surowej". Drožďová pomazánka, czyli drożdżowa pasta do chleba. / źródło: klik; / 10 dkg świeżych drożdży1 cebula3 jajka (dałam 1 duże wiejskie jajko)2 łyżki mlekasól, świeżo mielony pieprz2 łyżki oliwy2 łyżki masła Cebulę pokroić w drobną kostkę. Oprószyć solą i zeszklić
W kuchni Karmel-itkibędzie. Wystarczy kilka sprawdzonych w poprzednich latach potraw żebyśmy nie musieli dojadać wszystkiego potem przez tydzień. Planuję oczywiście żur z kiełbasą, jakąś sałatkę, jajka, pieczone mięso, ćwikłę z chrzanem, domowy majonez i dobry chleb. Ciasta najwyżej dwa - jakaś babka i może sernik ?Pisząc tego posta pomyślałam, że takie zwyczajne jedzenie w tym tygodniu nikogo nie zainteresuje, ale przecież jeść trzeba
Smaczna Pyzamasła 25 g cukru 50 g mąki Składniki na kruszonkę zagnieść ze sobą i wstawić do lodówki (konsystencją powinna przypominać duże okruchy chleba). Masło utrzeć, dodać cukier i utrzeć na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku a na końcu mąkę wymieszaną z budyniem oraz proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Blaszkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Rozsmarować na nią
My simple kitchenmleka pełnego30 g miękiego masła100 g gorzkiej czekolady, o jak największej zawartości kakao Przygotowanie chleba:Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj suche składniki: mleko w proszku, cukier, kako i wymieszaj. Sól rozpuść w mleku. Dodaj pozostałe składniki oprócz czekolady: podmłodę, Tang Zhong, mleko z solą, jajko i miękkie masło. Dokładnie wymieszaj składniki, aż do ich całkowitego połączenia się (można(...)ponad górny rand foremki. Ciasto doskonale wyrasta w zamkniętym piekarniku, do którego uprzednio włożono miseczkę z wrzątkiem.Nagrzej piekarnik do 180 °C. Kiedy piekarnik jest już rozgrzany, włóż chleb do środka i piecz około 25 - 30 minut. Na ostatnie 5 minut zmień w piekarniku funkcję pieczenia na dolną grzałkę. Skórka chleba będzie wtedy równomierniej przypieczona.Po upieczeniu wyjmij chleb z foremki
Grahamka, weka i kajzerkaznam. Był zbyt puszysty a i smak za mało przypominał oryginał. Był też jak dla mnie zbyt słodki, mimo iż dałam znacznie mniej miodu. Bardzo dobrze sprawdził się jako chleb tostowy Może jeszcze kiedyś do tego przepisu wrócę. cytuję za Amber: Pumpernikiel na zaczynie oryginalny przepis – klik! Zaczyn 1,5 dag drożdży 250 ml ciepłej wody 4 łyżki mąki(...)podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz, podzielić na dwa chlebki lub włożyć do natłuszczonych foremek do chleba. (wyłożyłam foremki papierem do pieczenia) . Ponacinać chlebki nożem umoczonym w wodzie i odstawić do wyrośnięcia pod wilgotną ściereczką na 1 godzinę. Wyrośnięte chlebki posmarować jajkiem i posypać ziarnami. Piec w 190°C przez 1 godzinę. Dobrze jest też wstawić na dno piekarnika
Stare Garyzastąpiłam ją czymś dużo bardziej.. puszystym! Serkiem Almette z czosnkiem niedźwiedzim. 3 litry wywaru z kurczaka 2 główki czosnku 3 kromki chleba 3 średnie ziemnaki 1 opakowanie serka Almette z czosnkiem niedźwiedzim 1 surowe jajko twardy ser żółty tłuszcz do smażenia przyprawa uniwersalna do zup natka pietruszki Czosnek przeciskamy przez praskę i zezłacamy na niewielkiej ilości oleju. W wywarze(...)czosnek i podgotowujemy kilka chwil. Jajko roztrzepujmy widelcem i przelewamy do wrzącej zupy ciągle mieszając. Puszysty serek Almette przekładamy do sporej miseczki i dokładnie rozrabiamy z jedną wazową łyżką ciepłej, ale nie wrzącej zupy. Masę przelewamy do garnka i łączymy płyn z puszystą zaprawą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z kromek chleba odkrajamy skórki, po czym kroimy
Kuchenna Kontrrewolucya