chleb w jajku - 3000 przepisów (strona:64/200)

Tosty francuskie... po włosku 158

czyli tosty francuskie i pachnące już latem pomidory. Czego chcieć więcej od życia skoro można tak pięknie zacząć dzień?Składniki (na około 8 tostów): 8 kromek chleba (ja użyłam chleba typu włoskiego z Lidla, jest pyszny!) dwa jaja 5 łyżek mleka szczypta soli i pieprzu jeden pomidor (obrany ze skórki i bez pestek) mała szalotka ząbek czosnku kilka gałązek bazylii(...)bardzo drobno i mieszamy z pomidorem. Doprawiamy solą, pieprzem i łyżką oliwy z oliwek. Włoska część gotowa. Czas na tosty francuskie. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Masło rozpuszczamy na patelni wraz z łyżką oliwy. Kromki chleba maczamy w masie jajeczno-mlecznej i układamy na rozgrzanej patelni. Smażymy po około 2-3 minuty na średnim ogniu z każdej

Mango Papaja
Tosty francuskie z serem 178

francuskich nie wynaleziono ani nie wymyślono we Francji, jak mogłaby wskazywać ich nazwa. Chleb był podstawowym pożywieniem wielu kultur, a że i wtedy, i dziś, nikt nie lubi marnować jedzenia, trzeba było znaleźć sposób na to, by czerstwe pieczywo było smaczne. Maczanie go w mleku i jajku a następnie smażenie pozawalało na przygotowanie smacznego posiłku i nie zmarnowanie nawet okruszka(...)sposób odświeżania pieczywa przyjęła w średniowieczu cała zachodnia Europa. W samej Francji (ale też w Nowym Orleanie, Nowej Funlandii i Kongo) potrawa ma nazwę „pain perdu”, co dosłownie znaczy „chleb utracony”. Książka „Why Do Donuts Have Holes” ma świetne wytłumaczenie skąd nazwa ‚french tosts’ wzięła się w Stanach Zjednoczonych. W 1724 swoją potrawę nazwał tak kucharz Joseph French

Karo in the Kitchen
Jajka w pomidorach - śniadanie 237

śniadanie robi się szybko co też jest ważne. Moje lato zimą na dobry początek dnia do tego domowy chleb na zakwasie czego chcieć więcej. SKŁADNIKI : porcja na 1 osobę pomidory z puszki (na 1 osobę używam połowę puszki) 1-2 jajka  1 łyżka oliwy (lub oleju rzepakowego) sól, pieprz do smaku  szczypiorek lub bazylia do posypania  SPOSÓB

Basia w kuchni
ŻUREK CHRZANOWY 126

Żurek na Wielkanoc być musi, jeśli nie podaję tradycyjnego w chlebie, to robię taki chrzanowy. Aromatyczny, pyszny..Składniki:na 4 osoby:1kg białej kiełbasy surowej20 dag wędzonego boczku3l wody pęczek włoszczyzny5 liści laurowych po 4 ziarenka:ziela angielskiego i pieprzu Kamis750 ml zakwasu na żurekmajeranek3 ząbki czosnku3 cebulekilka łyżek oleju rzepakowegośmietana do zabielenia-ok.2 łyżekpół małego słoiczka chrzanu tartego(...)ok.15 minut,zbieramy szumowiny.Zabieramy kiełbasę.Do wywaru wrzucamy przyprawy,rozgnieciony czosnek,wrzucamy wędzony boczek,dajemy zakwas,dajemy chrzan.Mieszamy dokładnie.Gotujemy ok.15 minut.Doprawiamy solą,pieprzem,majerankiem-wg smaku.Zabielamy delikatnie smietaną.Jajka gotujemy na twardo,Kroimy w ćwiarteczki.Kiełbasę nacinamy w kilku miejscach,zapiekamy w piekarniku, polana olejem wtemp.180 st ok.15 minut.Razem na blasze zapiekamy cebule pokrojone w ćwiartki.Na talerze nalewamy

Z Majeczką w kuchni
Nadziane cukinie indykiem z odrobiną miłości 164

czarny świeżo mielony do smaku, 2 łyżki bulionu,  4 małe okrągłe cukinie, mini kolorowe papryczki, chleb tostowy pełnoziarnisty, ser topiony camembert, olej rzepakowy. Przygotowanie: Cebulkę kroimy w drobna kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, lubczyk siekamy. Do mięsa mielonego dodajemy cebulkę, lubczyk, czosnek, jajko, igiełki tymianku, doprawiamy solą i pieprzem, całość dokładnie mieszamy. Dodajemy groszek, bulion i ponownie mieszamy. Cukinię

Moniki Smakołyki
Japoński sposób na pieczywo – paluchy serowe metodą tangzhong +FILM 237

przed robieniem pieczywa ogrzać do temperatury pokojowej.   W misie miksera lub zwykłej w misce, jeśli ciasto będziecie zagniatać ręcznie, umieśćcie po kolei: 75g tangzhong, całe jajko, wodę, sól, cukier, pozostałe suche składniki – mąki i mleko w proszku – a na końcu drożdże. Na niskiej prędkości połączcie wszystkie składniki. Mieszajcie tak długo, aż ciasto przestanie się lepić do ścianek miski. Wyrabiajcie(...)kupuję odtłuszczone mleko w proszku z Mlekowity, w opakowaniu o wadze 250g. Nie używam go do niczego innego, jak tylko przy pieczeniu chleba bądź bułek. SKŁADNIKI TANGZHONG 25g mąki chlebowej 125g wody SKŁADNIKI 65g ciepłej wody 1 jajko M 75g tangzhong 1 łyżeczka soli 2 łyżki cukru 195g mąki chlebowej 3/4 szklanki + 1 łyżka stołowa (90 g) mąki pszennej

Karo in the Kitchen
Styczniowa piekarnia, pumpernikiel na zaczynie 198

zawiedziona. Chleb bardzo smaczny w kolorze ciemnego brązu i dość wilgotny. Upiekłam z połowy porcji i polecam ten wypiek tym, którzy nie oczekują  z tego przepisu prawdziwego pumpernikla. Chleb prosty, pachnący i inny od tych codziennych wychodzących z naszych piekarników. Dziękuję za wspólne pieczenie  osobom, które włączyły się do wspólnego pieczenia. Pumpernikiel na zaczynie Zaczyn(...)godziny, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz, podzielić na dwa chlebki lub włożyć do natłuszczonych foremek do chleba . Ponacinać chlebki nożem umoczonym w wodzie i odstawić do wyrośnięcia pod wilgotną ściereczką na 1 godzinę. Wyrośnięte chlebki posmarować jajkiem i posypać ziarnami. Piec w 190°C przez 1 godzinę. Dobrze jest też wstawić na dno piekarnika naczynie z wodą

Leśny Zakątek
Chlebek dyniowy 137

Kiedy ostatnio przygotowywałam zapiekankę makaronową z dynią i szpinakiem to zostało mi trochę ugotowanej dyni więc postanowiłam coś dodatkowo upichcić- bo za nic nie mogłam sobie

UgotujmyTo.pl
Pumpernikiel na zaczynie w styczniowej piekarni 167

melasę z granatem, bo jak pisałam w poprzednich postach związanych z wypiekiem chleba, nie przepadam za słodkim pieczywem. Efekt taki jak na zdjęciu niżej - pulchny słodki (mimo kwaskowatej melasy) chleb drożdżowy. Zdecydowanie pumpernikiel w stylu amerykańskim, a nie niemiecki razowiec pieczony w niskiej temperaturze przez długie godziny. Składniki : oryginalny przepis – klik! Zaczyn 1,5 dag drożdży 250 ml ciepłej wody(...)podwoi objętość.  Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz, podzielić na dwa chlebki lub włożyć do natłuszczonych foremek do chleba.  Ponacinać chlebki nożem umoczonym w wodzie i odstawić do wyrośnięcia pod wilgotną ściereczką na 1 godzinę.  Wyrośnięte chlebki posmarować jajkiem i posypać ziarnami. Piec w 190°C przez 1 godzinę. Dobrze jest też wstawić na dno piekarnika naczynie

Weekendy w domu i ogrodzie
Samosy warzywne - przepis z książki "Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy" 135

starał się pochwalić tym, co w jego kraju najsmaczniejsze. Zaina przygotowywała najlepszy hummus jaki w życiu jadłam. Naser, który nie bardzo radził sobie w kuchni, przywoził z Bejrutu libański chleb. Panchami przyrządzała wspaniały daal, za którym Paweł do dziś tęskni i którego ja nie potrafię zrobić. Długo jeszcze mogłabym tak wymieniać.... To właśnie dzięki Panchami, Dineshowi i Pranjitowi  poznałam(...)Przygotowanie ciasta Sól rozpuścić we wrzątku.  Do mąki wlać bardzo powoli wrzącą osoloną wodę i dokładnie wymieszać. Kiedy przestygnie dodać rozmącone jajko i olej, ponownie rozmieszać i wyrobić elastyczne ciasto (ręcznie, mikserem lub w maszynie do chleba). Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na około 30 minut. Ciasto podzielić na kilka części i rozwałkować na grubość około

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Uszka do barszczu 176

suszonych grzybów)1 mała  cebula1 łyżka tartej bułki1 całe surowe jajosólpieprzmasłoprzygotowanieciastomąkę zagnieść z całym jajkiem i szczyptą soli. O ile będzie to konieczne dodać 1/4 szklanki letniej wody i łyżkę oliwy. Ciasto wyrabiałam  w maszynie do chleba i dodatek wody był niezbędny. Odstawić owinięte folią na 30 minut.farszGrzyby posiekać, można rozdrobnić w blenderze. Bardzo drobno posiekaną

Stare Gary
Chleb orkiszowy z ziarnami 167

pieczenia. Ciasto przelać do keksówki, posypać słonecznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i mlekiem, wstawić do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika i piec ok. 55 minut. Pod koniec pieczenia można wyjąć chleb aby opiekł się ze wszystkich stron.Upieczony chleb studzić na kratce. Przypominam i zapraszam

Moje domowe kucharzenie
Sałatka rybna z jajkiem 326

dodając kilka składników możemy wyczarować pyszny dodatek do chleba. Ja dosyć często robię różne kombinacje w składnikach i za każdym razem jest smacznie. Tym razem prosta i szybka wersja na bazie filetów z śledzia w sosie pomidorowo paprykowym. Składniki: 2 puszki filet ze śledzia z sosie pomidorowym z papryką GRAAL 2 jajka ugotowane na twardo 3 ogórki konserwowe 2 łyżki

Ala piecze i gotuje
Tang Zhong i kuskus 218

świeżych drożdży30 g oliwy1 jajko110 g mleka40 g brązowego cukru5 g soli 5 g słodu pszenicznego 120 gramów gotowego kuskusuodrobina oliwy do poglazurowaniaodrobina sezamu do posypania Przygotowanie chleba:Przygotuj Tang Zhong z mąki i wody. Jeśli go robisz do natychmiastowego użycia, daj mu ostygnąć. Jeśli został przygotowany wcześniej i był przechowywany w lodówce - daj mu się ogrzać do temperatury(...)wymieszaj, a następnie odstaw na kilka minut.W tym czasie przesiej obie mąki do dużej miski. Dodaj zmielony słód, sól oraz pozostały cukier, a następnie wymieszaj. Dodaj Tang Zhong, jajko i rozpuszczone w mleku drożdże. Wymieszaj wszystkie składniki do ich dokładnego połączenia się. Dodaj do ciasta oliwę i wyrabiaj, bądź mieszaj mikserem na wolnych obrotach, około 20 minut. Ciasto będzie stosunkowo

Grahamka, weka i kajzerka
Jajecznica z łososiem / Scrambled eggs with salmon 173

pokrojone w plasterki 2 łyżki śmietanki 36 % sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła do smażenia chrupiący chleb do podania Przygotowanie: Na średniej patelni rozgrzej na średnim masło, wrzuć groszek wraz z pieczarkami i podsmaż przez 2 minuty. Dodaj jajka wraz z pomidorem, łososiem i śmietanką, po czym smaż do uzyskania ulubionej konsystencji. Dopraw do smaku solą i pieprzem

karmelowy

Proponowane wyszukiwania