chleb w jajku - 3000 przepisów (strona:61/200)

Ciasto marchewkowe z wędzonym akcentem 99

mierze pozmieniać. Krem nie zdążył wylądować na wierzchu ciasta. Położyłam więc obok. Wygląda jak chleb ponieważ piekłam go w mojej formie do chleba ( nie posiadam jeszcze takiej "babkowej " wysokiej formy) A oto składniki, których użyłam: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 i 1/2 szklanki mąki 1 op. cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli

Jemy Pijemy
Bezglutenowy chleb proteinowy czyli Niedzielne Śniadanie odc.74 163

dodatkami o konkretnych smakach i dnia następnego w formie grzanki :) Bezglutenowy chleb proteinowy 7 g suszonych drożdży 4 łyżki oliwy 250 g mąki z ciecierzycy 100 g mielonych migdałów 50 g siemienia lnianego 100 g mieszanych nasion (słonecznik, dynia, sezam itp.) szczypta rozmarynu (u mnie suszony) 4 jajka Piekarnik nagrzewamy do 190 st.C. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Do miski(...)miski i łączymy z migdałami, siemieniem i innymi nasionami. Dodajemy płaska łyżeczkę soli. Robimy zgłębienie. Dodajemy rozmaryn, wbijamy jajka. Jajka rozkłócamy, wlewamy zaczyn i mieszamy zgarniając po trosze mąki z brzegów. Ciasto mieszamy trzepaczką a następnie przelewamy do keksówki. Chleb wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 45 minut. Patyczkiem sprawdzamy czy nie jest surowy w środku. Studzimy na kratce minimum

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pszenno - orkiszowy chleb na jajach i miodzie 142

chrupiącą skórką. Polecam. Przepis wzięłam z tej strony z moimi modyfikacjami. W oryginale był to chleb pszenny, ja upiekłam pszenno orkiszowy. jest naprawdę pyszny, polecam :-) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mąki orkiszowej 1,5 szklanki wody 2 płaskie łyżki miodu 2 jajka w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki soli 60 g roztopionego masła lub margaryny 8 g suszonych drożdży(...)pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 40 minut. Przed wstawieniem do piekarnika wyrośniętych bochenków, każdy ponacinać, wysmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać makiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 – 35 minut w temperaturze 190 stopni C. Po upieczeniu chleb studzić na kratce. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Lekka sałatka z jajkiem i kapustą pekińską w sosie chrzanowym 189

Lekka sałatka z kapustą pekińską, soczystą rzodkiewką, zielonym groszkiem oraz jajkami, posypana pestkami dyni oraz rzeżuchą. Dodatkowo całość została skropiona kremowym sosem chrzanowym- dla lekkiego zaostrzenia smaku- na bazie śmietany, majonezu i chrzanu. Z kromką chleba z masłem na pyszne śniadanie bądź kolację, a także w sam raz na świąteczny, wielkanocny stół 😊 Sałatka, 3-4 porcje: * kapusta pekińska

Kraina Miodem Płynąca
NAJLEPSZE "Pretzel Rolls" 131

czytania i pieczenia :) SKŁADNIKI: 1 szklanka ciepłej wody 3 łyżki brązowego cukru (lub granulowany) 1 łyżeczka soli 1/4 szklanki oleju 3 szklanki mąki chleba 1 łyżka drożdży DODATKOWO: 6 szklanek wody 3 łyżki sody oczyszczonej 1 jajka 1 łyżka gruboziarnistej soli PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU : 1)Wymieszaj brązowy cukier, sól i drożdże w misce. 2)Połącz 1 szkl. wody

Marcepanowa kuchnia
Chlebek bananowy :) 115

chleba na deser nie będę jadła/jadł" :D Chyba, że chcecie aby więcej zostało dla Was to wtedy mówcie, że to chleb :P Składniki: 200 mąki pełnoziarnistej  240 g bananów (2 średnie szt.) 1 jajko  100 g mix'u daktyli , moreli , rodzynek  (RAWFOODS) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki

Zdrowie na języku :P
Tosty z pieczywa żytniego 163

maśle chleba, posypanego cukrem, a wcześniej moczonego w mleku, może to coś podobnego do tosta francuskiego, ale moja babcia i mama moczyły chleb w mleku i od razu wrzucały na rozgrzane masło, bez obtaczania w jajku, pychota! trochę się rozmarzyłam ;) przedstawiam tu light-ową wersję, bez masełka, pszennego pieczywa i cukru;p ale tak jest dobre ;) Składniki: pieczywo chrupie żytnie

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pasztet mięsny 264

wywarze z gotowania. Następnie wszystko mielimy 2 razy w maszynce do mielenia lub miksujemy w malakserze. Dodajemy jajka, przyprawy i dokładnie wyrabiamy. Ja pomagam sobie robotem z hakiem do wyrabiania chleba. Mięsnym farszem napełniamy 3 aluminiowe keksówki i pieczemy przez 60 minut. Gdyby pasztet zbytnio się przypiekał od góry przykrywamy go folią aluminiową

Kulinarne przygody Gatity
Czekoladowe Muffiny z Cukinią (bezglutenowe) 154

pracy popracuję jak tylko skończę malowanie, bo osobiście mam już dosyć mojego jedzenia w biegu. Przepisy podzielone są na kilka kategorii: Jajka Zupy Sałatki Curry, Ryże, Makarony, Placki Klopsy Wypieki Słodkie Wypieki Słone Pasty do chleba Dodatki Dużo tego, prawda? Osobiście mam na celowniku kilkanaście przepisów, bo listy składników nie są wymyślne, a sposób przygotowania dość prosty. Właśnie(...)szczypta soli 2 łyżeczki sody oczyszczonej 120 g cukru 120 ml oleju roślinnego ( u mnie nierafinowany olej kokosowy ) 50 g czekolady deserowej 1 łyżka masła lub oleju kokosowego 3 jajka 50 g czekolady deserowej 1 łyżeczka masła lub tłuszczu kokosowego 5-7 łyżek śmietanki kremówki mini pianki marshmallow lub dowolnej posypki Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzałam do 180 stopni. Cukinię umyłam

Blondynka Gotuje
Jajka w cieście chlebowym 95

Pomysłowe jajka owinięte w drożdżowe ciasto chlebowe. Dobrze smakują z klasycznymi sosami! Najlepsze tuż po upieczeniu. Przepis zaczerpnięty z rewelacyjnej książki Pawła Kucharskiego "Chleb, domowa piekarnia". Polecam! Składniki: 200 g letniej wody 15 g drożdży 350 g mąki pszennej 50 g otrębów pszennych 3 łyżki zarodków pszennych 1 płaska łyżeczki soli 1 łyżka oliwy 8 jajek ugotowanych na twardo

Nastoletnie Wypiekanie
szybciutki chlebek bezglutenowy 225

wody, opcjonalnie ziarna – do ciasta lub po wierzchu przed pieczeniem: słonecznik, dynia, czarnuszka czy siemię lniane. Chleb według tej proporcji posiada lekką nutę goryczy w smaku,co dla mnie jest jego ogromną zaletą. Ten smak idealnie pasuje do kanapek z wędliną, jajkiem oraz dodatkiem świeżych warzyw jak pomidor lub ogórek. Jednak jeżeli komuś to nie odpowiada może częściowo

Gar Zdrowia
Sztuka wyrastania i chlebek z zieloną wkładką 165

Ostatnio nabrałam znów ochoty na pieczenie drożdżowych ciast. Może dlatego, że niby jest lato, ale jednak chłodno i drożdżowe wydaje się takie... Pocieszające . Kiedy zapach słodkich

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Klops z mięsa mielonego 541

Składniki:około 80 dag mięsa mielonego wieprzowego ( niezbyt chudego)3 jajkacebula, 3 ząbki czosnkubułka tarta, kasza mannasól, pieprz, ostra papryka mielona, majeranekPrzygotowanie :Zmielone mięso doprawić przyprawami, wbić jajka i wyrobićCebule, czosnek pokroić drobno i przesmażyć na smalcu- po przestudzeniu dodać do masy mięsnej- dokładnie wyrobić, najlepiej rękąJeśli masa pozostaje zbyt miękka i rzadka dodać kilka łyżek bułki tartej lub kaszy(...)przełożyć do keksówki   (25x11) wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Foremkę z mięsem wstawiłam tym razem do prodiża i piekłam około 1 godz.Świetnie nadaje się do chleba, ale może też być daniem na ciepło. Wystarczy do tego tylko ulubiona surówka

Proste Potrawy
Pyszne Proste Poranne Pieczywo - BUŁECZKI ŚNIADANIOWE 536

suchych1 łyżeczka cukru50 g masła340 g białej mąki7 g soliSkładniki mieszamy i wstawiamy do maszyny do pieczenia chleba na program do wyrabiania ciasta. Po 1,5 godzinie wykładamy ciasto na stolnicę i chwilę wyrabiamy. Formujemy bułeczki. Smarujemy mlekiem lub jajkiem. Posypujemy ulubionymi ziarenkami. U mnie: czarnuszka, sezam, mak, słonecznik, dynia. Dajemy ciastu kilka minut na podrośnięcie.Wstawiamy do rozgrzanego

Z butelką mleczka w tle
Prawdziwy żurek z białą kiełbasą i żeberkami 184

Prawdziwy żurek. Taki na autentycznym zakwasie (nie żadnym z butelki kupionym w supermarkecie). Na dobrej białek kiełbasie i żeberkach. Podawany w miseczce z chleba. Żurek pachnący majerankiem o najlepszą kuchnią babci. I wiecie co? Ja nigdy nie lubiłam żurku. Dopóki sama go nie zrobiłam ;)   Składniki: – 1 litr zakwasu* – 3-4 l wody – 3 marchewki(...)świeży i suszony majeranek – sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie – opcjonalnie okrągły chlebek do podania żurku – jajko ugotowane na twardo – opcjonalnie 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej Zakwas: – 1 szkl. żytniej mąki razowej – skórka chleba razowego (upewnijcie się, że jest pieczony na zakwasie, inaczej rozczyn może spleśnieć) – 5 ząbków czosnku – 1 cebula

Pociąg Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania