lodowej, czerwonej kapusty,oliwek, selera naciowego,szczypiorku, mixu kolorowych sałat, pomidorka koktajlowego -do dekoracji użyłam Majonezu Kieleckiego Ugotuj jajo na twardo. Posmaruj chleb serem topionym i połóż wędzony rycki ser Ramzes. Na sałate lodową wyłóż połówki jajek. Pozostałe składniki rozłóż w ilości jakiej chcesz. Polej majonezem dekoracyjnym! Posyp szczypiorem! Skomponuj swoje pyszne śniadanie! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniłyżka masłakilka kropel oliwy4 plastry gruszki2 łyżki konfitury z czerwonej cebuli (np. z tego przepisu)pomidory koktajlowe, rukola (do dekoracji)Przygotowanie:Jajka, mleko, sól, gałkę i pieprz mieszamy trzepaczką lub widelcem. Dodajemy ser. Moczymy kromki chleba w mieszance, tak aby nasiąknęły. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą. Kładziemy kromki i ewentualnie zalewamy pozostałością masy jajecznej. Smażymy z każdej strony
Food SquarePasta z ciecierzycy, cukinii, cebuli i czosnku z dodatkiem sezamu. Składniki:cukiniacebulka czosnek (1-2 ząbki)2 kubki ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)2 łyżki tahini
prawdziwe jedzeniekanapki składają się z: pieczonego indyka lub pieczonego schabu hummusa , który z powodzeniem zastępuje masło szczypiorku lub rukwi wodnej/rzeżuchy sera żółtego jajka ugotowanego na twardo czerwonej papryki (jest słodsza od zielonej) ogórka sałaty rzodkiewki ciemnego chleba z ziarnami pieprzu soli (opcjonalnie, według mnie ta przyprawa jest już niepotrzebna) Smacznego
Przepisy Aleksandryszkl mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szkl mąki orkiszowej typ 650 (u mnie Melvit - taka z napisem "Do wypieku chleba") 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1/2 szkl borówek/jagód (świeżych lub mrożonych) 1. Jajko roztrzepać z cukrem i miodem, dodać mokre składniki i dokładnie wymieszać (ja to zrobiłam ręczną trzepaczką). Dodać składniki
Kto ugości moich gości?czyli tosty francuskie i pachnące już latem pomidory. Czego chcieć więcej od życia skoro można tak pięknie zacząć dzień?Składniki (na około 8 tostów): 8 kromek chleba (ja użyłam chleba typu włoskiego z Lidla, jest pyszny!) dwa jaja 5 łyżek mleka szczypta soli i pieprzu jeden pomidor (obrany ze skórki i bez pestek) mała szalotka ząbek czosnku kilka gałązek bazylii(...)bardzo drobno i mieszamy z pomidorem. Doprawiamy solą, pieprzem i łyżką oliwy z oliwek. Włoska część gotowa. Czas na tosty francuskie. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Masło rozpuszczamy na patelni wraz z łyżką oliwy. Kromki chleba maczamy w masie jajeczno-mlecznej i układamy na rozgrzanej patelni. Smażymy po około 2-3 minuty na średnim ogniu z każdej
Mango Papajafrancuskich nie wynaleziono ani nie wymyślono we Francji, jak mogłaby wskazywać ich nazwa. Chleb był podstawowym pożywieniem wielu kultur, a że i wtedy, i dziś, nikt nie lubi marnować jedzenia, trzeba było znaleźć sposób na to, by czerstwe pieczywo było smaczne. Maczanie go w mleku i jajku a następnie smażenie pozawalało na przygotowanie smacznego posiłku i nie zmarnowanie nawet okruszka(...)sposób odświeżania pieczywa przyjęła w średniowieczu cała zachodnia Europa. W samej Francji (ale też w Nowym Orleanie, Nowej Funlandii i Kongo) potrawa ma nazwę „pain perdu”, co dosłownie znaczy „chleb utracony”. Książka „Why Do Donuts Have Holes” ma świetne wytłumaczenie skąd nazwa ‚french tosts’ wzięła się w Stanach Zjednoczonych. W 1724 swoją potrawę nazwał tak kucharz Joseph French
Karo in the Kitchenśniadanie robi się szybko co też jest ważne. Moje lato zimą na dobry początek dnia do tego domowy chleb na zakwasie czego chcieć więcej. SKŁADNIKI : porcja na 1 osobę pomidory z puszki (na 1 osobę używam połowę puszki) 1-2 jajka 1 łyżka oliwy (lub oleju rzepakowego) sól, pieprz do smaku szczypiorek lub bazylia do posypania SPOSÓB
Basia w kuchniŻurek na Wielkanoc być musi, jeśli nie podaję tradycyjnego w chlebie, to robię taki chrzanowy. Aromatyczny, pyszny..Składniki:na 4 osoby:1kg białej kiełbasy surowej20 dag wędzonego boczku3l wody pęczek włoszczyzny5 liści laurowych po 4 ziarenka:ziela angielskiego i pieprzu Kamis750 ml zakwasu na żurekmajeranek3 ząbki czosnku3 cebulekilka łyżek oleju rzepakowegośmietana do zabielenia-ok.2 łyżekpół małego słoiczka chrzanu tartego(...)ok.15 minut,zbieramy szumowiny.Zabieramy kiełbasę.Do wywaru wrzucamy przyprawy,rozgnieciony czosnek,wrzucamy wędzony boczek,dajemy zakwas,dajemy chrzan.Mieszamy dokładnie.Gotujemy ok.15 minut.Doprawiamy solą,pieprzem,majerankiem-wg smaku.Zabielamy delikatnie smietaną.Jajka gotujemy na twardo,Kroimy w ćwiarteczki.Kiełbasę nacinamy w kilku miejscach,zapiekamy w piekarniku, polana olejem wtemp.180 st ok.15 minut.Razem na blasze zapiekamy cebule pokrojone w ćwiartki.Na talerze nalewamy
Z Majeczką w kuchniczarny świeżo mielony do smaku, 2 łyżki bulionu, 4 małe okrągłe cukinie, mini kolorowe papryczki, chleb tostowy pełnoziarnisty, ser topiony camembert, olej rzepakowy. Przygotowanie: Cebulkę kroimy w drobna kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, lubczyk siekamy. Do mięsa mielonego dodajemy cebulkę, lubczyk, czosnek, jajko, igiełki tymianku, doprawiamy solą i pieprzem, całość dokładnie mieszamy. Dodajemy groszek, bulion i ponownie mieszamy. Cukinię
Moniki Smakołykiprzed robieniem pieczywa ogrzać do temperatury pokojowej. W misie miksera lub zwykłej w misce, jeśli ciasto będziecie zagniatać ręcznie, umieśćcie po kolei: 75g tangzhong, całe jajko, wodę, sól, cukier, pozostałe suche składniki – mąki i mleko w proszku – a na końcu drożdże. Na niskiej prędkości połączcie wszystkie składniki. Mieszajcie tak długo, aż ciasto przestanie się lepić do ścianek miski. Wyrabiajcie(...)kupuję odtłuszczone mleko w proszku z Mlekowity, w opakowaniu o wadze 250g. Nie używam go do niczego innego, jak tylko przy pieczeniu chleba bądź bułek. SKŁADNIKI TANGZHONG 25g mąki chlebowej 125g wody SKŁADNIKI 65g ciepłej wody 1 jajko M 75g tangzhong 1 łyżeczka soli 2 łyżki cukru 195g mąki chlebowej 3/4 szklanki + 1 łyżka stołowa (90 g) mąki pszennej
Karo in the Kitchenzawiedziona. Chleb bardzo smaczny w kolorze ciemnego brązu i dość wilgotny. Upiekłam z połowy porcji i polecam ten wypiek tym, którzy nie oczekują z tego przepisu prawdziwego pumpernikla. Chleb prosty, pachnący i inny od tych codziennych wychodzących z naszych piekarników. Dziękuję za wspólne pieczenie osobom, które włączyły się do wspólnego pieczenia. Pumpernikiel na zaczynie Zaczyn(...)godziny, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz, podzielić na dwa chlebki lub włożyć do natłuszczonych foremek do chleba . Ponacinać chlebki nożem umoczonym w wodzie i odstawić do wyrośnięcia pod wilgotną ściereczką na 1 godzinę. Wyrośnięte chlebki posmarować jajkiem i posypać ziarnami. Piec w 190°C przez 1 godzinę. Dobrze jest też wstawić na dno piekarnika naczynie z wodą
Leśny ZakątekKiedy ostatnio przygotowywałam zapiekankę makaronową z dynią i szpinakiem to zostało mi trochę ugotowanej dyni więc postanowiłam coś dodatkowo upichcić- bo za nic nie mogłam sobie
UgotujmyTo.plmelasę z granatem, bo jak pisałam w poprzednich postach związanych z wypiekiem chleba, nie przepadam za słodkim pieczywem. Efekt taki jak na zdjęciu niżej - pulchny słodki (mimo kwaskowatej melasy) chleb drożdżowy. Zdecydowanie pumpernikiel w stylu amerykańskim, a nie niemiecki razowiec pieczony w niskiej temperaturze przez długie godziny. Składniki : oryginalny przepis – klik! Zaczyn 1,5 dag drożdży 250 ml ciepłej wody(...)podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz, podzielić na dwa chlebki lub włożyć do natłuszczonych foremek do chleba. Ponacinać chlebki nożem umoczonym w wodzie i odstawić do wyrośnięcia pod wilgotną ściereczką na 1 godzinę. Wyrośnięte chlebki posmarować jajkiem i posypać ziarnami. Piec w 190°C przez 1 godzinę. Dobrze jest też wstawić na dno piekarnika naczynie
Weekendy w domu i ogrodzie