chleb w jajku - 3000 przepisów (strona:57/200)

Zakwas na żurek/barszcz biały 1445

Dzisiaj zakwas. Tym razem jednak zakwas nie na chleb, a na jedną z naszych ulubionych zup – barszcz biały lub żurek. Taki domowy barszcz biały, z jajkiem o ostrawym smaku, drapiącym w gardle, z dużą dawką przypraw i czosnku. Taki barszcz właśnie uwielbiamy:) Taki barszcz może być zrobiony tylko na dobrym zakwasie. Zakwas możemy robić na bazie chleba żytniego, pieczonego

Mieszam w Garnku
Pasta z bobu 178

Robicie od czasu do czasu różne smarowidła do chleba? Ja robię je dość często, zwykle z makreli,wędlin albo jajek (przepisy znajdziecie w menu), ale ostatnio odkryłam też pastę z bobu.  Kto chce spróbować?    PASTA z BOBU i KOPERKU Składniki: 1/2 kg bobu 2 ząbki czosnku 1/3 pęczka koperku 1/2 szklanki oliwy sól i pieprz Przygotowanie: Bób

Bon appetit mon amie
Batony muesli 231

temu odkryliśmy fajny produkt - Bakal 4 ziarna. Właśnie ta mieszanka ziaren zainspirowała mnie do stworzenia czegoś słodkiego, ale ogółem jest to mix do wypieku chleba pełnoziarnistego bez mąki. :) Z 250 g ziaren z dodatkiem 2 jajek wychodzi niewielki chlebek o zwartej konsystencji. Jest to produkt bez glutenu, bez konserwantów, bez mąki i bez dodatku cukru, więc stanowi idealną propozycję

Cooking Monster
Grzanki w jajku z olejem i nasionami konopi 137

obojętny! Co do smaku... Olej ma delikatny, lekko korzenny i orzechowy smak. Nadaje charakteru nie tylko sałatkom, dlatego też proponuję pyszne grzanki!   kromki chleba lub bułki (najlepiej minimum z dnia poprzedniego; użyłam bułeczek żytnich) jajka  sól Dodatkowo: olej z nasion konopi nasiona konopi (łuskane) Kromki chleba/bułeczek lekko skropić olejem i zarumienić na suchej patelni. Następnie każdy kawałek

Di gotuje
Niedźwiedzie pesto 159

mniejszych słoiczkach. Niedźwiedzie pesto nadaje się… chyba prościej napisać do czego się nie nadaje, ale ja używam – do makaronów, mięs, ryb, serów, wędlin, jajek, kasz, ryżu… i nie tylko. Wybornie smakuje nawet z pajdą chleba. Ponieważ właśnie teraz jest najlesza pora zbioru czosnku niedźwiedziego warto ten okres wykorzystać. Czosnek niedźwiedzi można również suszyć,, mrozić i kisić. Na zimę będzie

mojewypiekiinietylko
Żytnie (razowe) kluski na parze tzn. buchty 181

mogą być jedzone na słono z mięsem jak również na słodko z powidłami ;) Składniki: 2 szklanki i 2 łyżki mąki żytniej do wypieku chleba 30g świeżych drożdży szczypta soli 0,5 szklanki mleka 1 jajko 1 łyżeczka fruktozy/brązowego cukru/zwykłego cukru Sposób przygotowania: Przygotowujemy drożdżowy rozczyn: letnie mleko, drożdże, sól, fruktoza, 2 łyżki mąki mieszamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Frittata z pieczarkami i szpinakiem 155

masłem) wkładamy pieczarki oraz liście szpinaku (bez łodygi) - zalewamy masą jajeczną do 2/3 objętości - pieczemy w piekarniku ok 10-12 minut do ścięcia jajek (pilnujemy wedle naszego piekarnika) Podajemy np z pyszną domową kromką chleba Szybko, smacznie i jak pysznie :) Polecam Smacznego

Basia w kuchni
Piernikowe choinki 3D 173

najlepiej zacząć przygotowywać dzień wcześniej. Cukier z odrobiną wody ugotować na syrop. Następnie dodać płynny miód i masło. Zestawić z ognia. Dodać lekko roztrzepane jajko i mąkę wymieszaną z sodą. Wyrobić (można w maszynie do chleba). Ciasto jest dosyć rzadkie, więc odstawiamy je na 1 dzień (na blacie w kuchni, przykryte ściereczką).Na drugi dzień odrywać niewielkie porcje ciasta

Świat Ciasta
Chleb " 5 ziaren"Jeffreya Hamelmana 249

temperaturze 240°C przez 40 minut na rozgrzanym kamieniu.Delikatnie naciac przed wlozeniem do pieca..Zaparowac piekarnik.Dodatek jajka i oleju wplywa na zrumienienie skorki,dlatego moze zajsc potrzeba obnizenia temperatury o 10-20°C.w polowie pieczenia.Okragle bochenki powinny sie piec dlluzej niz owalne.Upieklam 2 chleby jeden owalny i jeden okragly.I rzeczywiscie chlebek na drugi dzien jest tak samo smaczny

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tosty z łososiem, jajkiem na twardo i kawiorem 159

Łatwa do przygotowania przekąska – niekoniecznie na śniadanie – z pewną nutą wyrafinowania. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 4 kromki chleba tostowego (najlepiej mieszanego) 2 łyżki serka twarogowego z koperkiem 100g łososia wędzonego na zimno w plastrach 4 jajka 2 łyżki gęstego majonezu – np. wg naszego przepisu na domowy majonez 2 łyżeczki kawioru – rodzaju wg uznania, czerwonego lub czarnego

Kulinarna Pokusa
Pasta jajeczna z tuńczykiem 149

Taką pastę uwielbiam:) Może być jako smarowidło do chleba, dodatek do krakersów (jeśli nie stosuje się MM), a ja traktuję ją jak dip i zjadam z surowymi warzywami. Mój małżonek twierdzi, że ma wykwintny smak, choć to tylko jajka i tuńczyk najzwyklejszy;) Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pachnący bochenek na każdą porę roku 206

Gdy w wolny dzień otwieram oczy tuż po słonku, wita mnie wiosna. Błękitne niebo bez ani jednej chmurki, ciepłe światło wlewające się przez okna i uczucie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Filet z kurczaka w panierce z curry i papryki 550

kurczaka kroimy na płaty ( jak na schabowe). Bułkę tartą mieszamy z curry i ostrą czerwoną papryką. Domową bułkę tartą przygotowuję z wysuszonego chleba, który dokładnie mielę. Filety z kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie panierujemy w rozmąconym jajku i panierce. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z olejem. Sos: Jogurt, majonez, keczup, słodką paprykę, oregano oraz przeciśnięty przez praskę czosnek

VioletoweKucharzenie
Finger foody i inne tapasy na sylwestrowe wygibasy 247

żółtkową. Wypełniłam nią pozostałe połówki jajek. Całość udekorowałam paseczkami papryki i krążkami jalapeno.  Tartinki z tuńczykiem3 kromki chlebatuńczyk w wodziegarść kukurydzy3 ogórki konserwowe1 łyżka majonezu1 łyżka jogurtupieprzTuńczyka i kukurydzę odsączyłam. Połączyłam w misce z drobno pokrojonymi ogórkami konserwowymi. Zrobiłam sos majonezowo- jogurtowy doprawiony pieprzem, którym zalałam tuńczyka. Całość podałam na kromkach chleba wyciętych na kształt koła.  Kurczę

bastalena

Proponowane wyszukiwania