chleb w jajku - 3000 przepisów (strona:48/200)

"Pyszne do pudełka" Grażyna Bober-Bruijn - recenzja 184

wczorajszy obiad po odpowiednim potraktowaniu, może stać się dzisiejszym śniadaniem. Książka podzielona została na dziewięć rozdziałów. Część wydaje się dość oczywista, jak jajka, zupy, sałatki, dodatki, czy wypieki słodkie i słone. Mniej spodziewałam się past do chleba, klopsów oraz „curry, ryże, makarony, placki”, co tylko udowadnia, że patrzę na pudełka z drugim śniadaniem nie dość szeroko. Dodatkowo Grażyna Bober-Bruijn(...)świeżości, potencjalne urozmaicenie diety, dzięki propozycjom takim, jak: różne formy curry, czy placuszki (np. z buraka, ryżowe krakersy Sanbei) albo zamiana chleba na pitę lub naan. Z drugiej zaś sałatki ze wszystkiego, kopiec z zającem (mielone z jajkiem w środku) czy kanapki z kotletem, to już rzeczy znane od dawna i od dawna przygotowywane. Tutaj nieco się zawiodłam. Poza

Życie zamknięte w smaku
Pasta jajeczna z serem feta 265

Pyszna alternatywa dla typowej pasty jajecznej. Zdrowa, ciekawa i smaczna. Zajadam się nią już od pewnego czasu. Z domowych chlebem razowym i świeżą natką pietruszki to poezja.  Składniki: 3 jajka 1/3 kostki sera feta półtłustego 1 łyżka jogurtu naturalnego Pieprz czarny Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Przelewamy zimną wodą i obieramy ze skorupki.  Kroimy w drobną kosteczkę

Czarnawisienka
Bezglutenowy chleb gryczany z suszonymi pomidorami 135

Dzisiaj mamy dla Was kolejny bezglutenowy chleb gryczany z suszonymi pomidorami :) Składniki na chleb gryczany: - 400 g mąki gryczanej - 100

Kuchenne Wariacje
Pasta jajeczna z majonezem z tofu 117

   Potrzebne składniki:   6 jajek od szczęśliwej kurki 1/3 pora 5 łyżek domowego majonezu z tofu (przepis znajdziesz  tutaj ) 0,5 pęczka

Łycha smaków
Wiosenna pasta jajeczna 116

Sezon na jajka gotowane na twardo trwa. Jeśli tak jak ja lubicie zjeść jaja na twardo w postaci nieco innej proponuję Wam spróbować przygotować pastę do

Pełna Lodówka
Chleb ziemniaczany z dynią, słonecznikiem i sezamem 128

wysmarować ją oliwą z oliwek. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz delikatnie wyrobić i przełożyć do foremki, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości, posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem i posypać sezamem. Wyrośnięty chleb piec przez 15 minut w temperaturze 210 stopni, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez 20 minut. Gdy chleb będzie upieczony (powinien wydawać głuchy

Krakowskie smaki Ani
Chleb biały-przepis podstawowy 202

mąki orkiszowej 650 i 300 g mąki żytniej eco typ 720 5 łyżeczek cukru 5 łyżeczek soli 1 białko 25 g miękkiego masła Dodatkowo -roztrzepane jajo do posmarowania chleba przed pieczeniem -ziarenka Ziołowo Mi ! od  Ziarenkowo -miód gryczany i/lub wielkowiatowy  Skworcu Podgrzej wodę , nie więcej niż 37 stopni, i rozrób w niej drożdże. Do miski wsyp wszystkie składniki(...)ciastem przykryj i odstaw do czasu kiedy ciasto podwoi swoja objętość. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przed włożeniem chlebków do piekarnika, posmaruj je rozbełtanym jajkiem i posyp obficie ziarenkami Ziołowo Mi! Włóż chleby do piekarnika. Do osobnego naczynia wlej kilka łyżek wody . Włóż wodę do piekarnika na sam dół i szybko zamknij drzwiczki. W początkowej fazie pieczenia wytworzy się trochę

Z Kuchni Do Kuchni
Najprostszy - chleb na maślance 178

Bardzo dawno temu, bo jeszcze w październiku, kupiłam maślankę do babeczek. Oczywiście kartonik ma litr, mniejszych ilości maślanki nikt przecież nie potrzebuje. A ja babeczek zrobiłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
CHLEB BEZ MĄKI 140

jeden z ich dżemów i mieszankę do wypieku chleba.  W mieszance tej znalazły się: *nasiona sezamu *pestki słonecznika *siemię lniane *pestki dyni Aby przygotować chleb do 1/2 kg mieszanki ziaren wystarczyło dodać 4 jajka, 50 ml oliwy i płaską łyżeczkę soli. Wszystko razem mieszamy, przekładamy do formy, pieczemy ok 50 minut. Po wystudzeniu kroimy przepyszny chleb.Jak dla mnie zasmakował

Z Majeczką w kuchni
Pasta jajeczna z tuńczykiem! 149

Pomysł na smaczne i pożywne śniadanie. Smaczna pasta jajeczna z tuńczykiem i pachnącym, świeżym koperkiem, podana z tostem z chleba na zakwasie żytnim własnej produkcji ;-) Zapraszam! SKŁADNIKI: - 3 jajka ugotowane na twardo - puszka tuńczyka w sosie własnym - świeży koperek - 3 łyżki serka śmietankowego ze szczypiorkiem - sól, pieprz WYKONANIE: Jajka kroimy w kostkę. Odsączamy tuńczyka z zalewy. Siekamy koperek. Wszystkie składniki

SMYKWKUCHNI
Muu-Muu Chleb 167

może dwie szczypty - niewielka ilość na końcówce noża. Jest to mój pierwszy Muu-Muu Chleb. Góra nie wyszła zbyt równo, ale to jest do dopracowania przy kolejnych bochenkach...Składniki (na dwie foremki a 20 cm): 132 g mleka 1 duże jajko 120 g Tang Zhong w temperaturze pokojowej 48 g cukru 15 g mleka pełnego w proszku6 g soli(...)drożdży świeżych (lub 7 g drożdży instant) 48 g masła czarny barwnik spożywczy wg instrukcji producentaPrzygotowanie chleba: W jednej misce wymieszaj wszystkie składniki suche: mąki, cukier, sól, mleko w proszku i pokruszone drożdże. W drugiej misce wymieszaj składniki mokre: mleko, jajko i Tang Zhong . Wymieszaj dokładnie zawartość obu misek, następnie do suchych składników dodaj mokre i mieszaj do uzyskania jednolitej

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb z ryżem? Dlaczego nie? 147

Spadł śnieg. To już niemal koniec stycznia, a tu nagle Pani Zima przypomniała sobie o bożonarodzeniowej pogodzie. Na spacery więc zakładam wysokie kozaki, owijam się szalem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Strąki papryki z nadzieniem z łososia i sosem paprykowym 153

Peppers stuffed with salmon Składniki. 3 strąki papryki czerwonej 20 dag łososia lub dorsza 1 kromka chleba tostowego 1 łyżeczka soku z cytryny 150 ml śmietany kremowej 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki oliwy 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz Wykonanie. Strąki papryki opiec ,następnie zanurzyć w zimnej wodzie, aby obniżyć temperaturę i zdjąć skórkę. Posolić z obu stron(...)paprykowy. Łososia (dorsza ) oczyścić, pokroić w kostkę i przesmażyć razem z pokrojonym czosnkiem. Skropić cytryną, doprawić solą i pieprzem. Chleb rozdrobnić i razem z pietruszką dodać do łososia. Wymieszać. Nadzieniem wypełnić strąki papryki. Lekko oprószyć mąką, zanurzyć w roztrzepanym jajku i lekko obsmażyć na oleju. Papryki wyłożyć na półmisek, wylać 3 łyżki sosu dla ozdoby ,a resztę podać w sosjerce

Kulinarny karnet Christophera
No to klops! Ale z cukinią w środku :) 152

środka cukinii kolorowe warzywa. Efekt wizualny jest powalający :) w smaku zresztą też pyszne, na gorąco na obiad jak i na zimno do pajdy chleba :)Składniki:1 kg mięsa gulaszowego, wieprzowego (zmielonego)2 jajka + 1 białko1 młoda cukiniasłoik mieszanki warzywnej (kukurydza, groszek zielony oraz marchewka)1 duża cebula2 ząbki czosnkususzony majeraneksuszony tymianeksól, pieprzok. 3 łyżek bułki tartejolej do smażeniaCebulę

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania