duże, jędrne pomidory ( + 1/2 do przybrania) 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki kilka listków mięty słoiczek czarnych oliwek 2-3 jajka ugotowane na twardo 2 kromki chleba bez skórki ( sama środka) 3 szklanki przegotowanej wody 3 łyżki oliwy szczypta ostrej i słodkiej papryki w proszku sól, pieprz(...)małe części a następnie zmiksować ze sobą blenderem. Dodać rozdrobniony miękisz chleba, natkę pietruszki, miętę, oliwę, wodę i ponownie zblenderować. Doprawić solą,pieprzem, paprykami. Przełożyć do szklanego naczynia i schłodzić w lodówce. Podawać w miseczkach, na wierzch udekorować pokrojonym w kostkę zielonym ogórkiem, papryką, pomidorem, ćwiartką jajka i oliwkami. Smacznego
pieprzny smaczekpieprzem oraz słodką papryką. Odstawiamy do lodówki. 3. JAJKA (8 min): gotujemy je tak jak lubicie – u nas są na twardo, ponieważ lubimy sypką konsystencję żółtka. Ogólnie przy gotowaniu jajek trzeba pamiętać, aby wrzucać je do zimnej wody z dużą ilość soli i dopiero wstawić na gaz – wtedy nie popękają. Jeśli chcecie płynne czy półtwarde żółtka, musicie pilnować czasu(...)całości pomidora. 6. CHLEB (1 min): tostujemy lub obsmażamy na patelni bez tłuszczu i kroimy w kostkę. Ew. możecie polać grzanki odrobiną oliwy z oliwek. 7. NAKŁADANIE SAŁATKI (3 min): spód talerza smarujemy 1/3 sosu (wtedy sałatka od dołu nie będzie sucha) . Następnie nakładamy całą rukolę i naprzemiennie pokrojonego pomidora z jajkiem (można też powrzucać jak bądź, ale tak ładniej
Nerds Kitchenformie przekąsek lub jako dodatek do zupy. Polecam również podanie z sosem majonezowym, czosnkowym... Świetny pomysł na smaczną kolację. SKŁADNIKI 1 opakowanie chleba tostowego szynka w plasterkach ser lub mozzarella w plasterkach 2 jajka bułka tarta sól do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wyjąć z paczki cały chleb tostowy i odciąć wszystkie skórki ( można zachować i wykorzystać
zielonacukinkaCZEKOLADOWE TOSTY FRANCUSKIE przepis własny // 1 porcja ~3 kromki chleba (nie musi być pierwszej świeżości, najlepsze tosty wychodzą z lekko czerstwego) ~jajko ~60ml mleka ~dwie łyżeczki ciemnego kakao ~opcjonalnie cukier / stewia / coś innego do posłodzenia ~łyżka oleju / oliwy (do smażenia) Jajko wbić do miski, dodać mleko, kakao, opcjonalnie coś do posłodzenia i wymieszać wszystkie składniki (najlepiej 'rozbełtać' widelcem
chili & sugardynia makaronowa 250 g ricotty 1 jajko sól pieprz puszka kukurydzy 1 kulka mozzarelli oregano 1 pomidor szczypta mięty 2 ząbki czosnku 1 por 4-5 kromek chleba Dynię upiec(...)temp 190 st przez ok 35 min. Wystudzić, Wydrążyć całą widelcem. Do wydrążonej dyni dodać ricottę, kukurydzę, sól, pieprz i inne przyprawy do smaku oraz jajko i wymieszać. Formę 23-28 lub tortownicę wyłożyć chlebem bez skórki. Na chleb wyłożyć masę dyniową, rozłożyć plasterki pomidora, krążki pora (można posypać kukurydzą odłożoną ok 2 łyżki) Na wierzchu ułożyć plasterki mozzarelli
Gotowanie jest łatweliczne wizyty na blogu, zapraszam ponownie :) Poniżej przedstawiam dziesięć najpopularniejszych przepisów w/g odwiedzających :) 10. Żółty domowy ser 09. Żurek z jajkiem i kiełbasą 08. Grochówka 07. Chleb powszedni... 06. hot dog ? 05. Zapiekanka 04. Schab pieczony, na kanapki 03. Zapiekanka brokułowa 02. Bułki "gyros" 01. Domowy schab, na kanapki
chleba naszegoSUPER SZYBKIE PIEROŻKI Z CHLEBA TOSTOWEGO Zaskakujące pierożki z chleba tostowego z kurczakiem w gyrosie, kremowym serkiem, jajkiem oraz sałatą w środku. Przygotowuje się je rzeczywiście szybko, a do środka możecie włożyć, co Wam w duszy gra - mogą to być paluszki krabowe, posiekany szczypiorek lub mięso krewetek. U mnie serek z grillowaną papryką i oliwkami. Do owoców morza warto wypróbować(...)patrzę, to wyglądają jak krokiety ;) Pięknie polecam, korzystajcie z przepisu, ulepszajcie :) K.K. SKŁADNIKI: 1 opakowanie chleba tostowego (pszennego lub wieloziarnistego) woda do namaczania kromeczek farsz: u mnie : 1 pierś z filetu kurczaka - drobno posiekana, podsmażona z przyprawą do gyrosa 2 -3 jajka na twardo - posiekane w kosteczkę kilka liści zielonej sałaty - poszatkowane 1-2 opakowania kremowego serka z grillowaną papryką
Moja Książka Kucharskamasłem orzechowym. Tosty francuskie z masłem orzechowym i dżemem 4 kromki pieczywa 1 jajko 4 łyżki mleka masło orzechowe dżem truskawkowy lub malinowy olej do smażenia Jajko roztrzepać widelcem z mlekiem, dwie kromki chleba posmarować dżemem i dwie masłem orzechowym. Złożyć kanapki (dżem i masło idą do środka), kanapki zmoczyć z obu stron w jajku z mlekiem i usmażyć
Kto ugości moich gości?nazwisku Pożarski, u którego miał się zatrzymać Mikołaj I. Danie zasmakowało władcy, który kazał je włączyć do dworskiego menu. Kotlety pożarskie panierowane w grzankach z chleba. Składniki: - ok. 750g piersi drobiowych- 2 jajka- 2 łyżki rozpuszczonego masła- 2 małe czerstwe bułki- mleko do namoczenia bułek- 1-2 ząbki czosnku- sól morska- pieprz- kromki chleba na grzanki- masło klarowane
mojewypiekiinietylkojuż była. Jest bardzo specyficzny w smaku ale taki jak lubię najbardziej. Wilgotny, mięciutki, pachnący. Mi smakował najbardziej z solonym masłem i z hummusem domowej roboty. Limpa, skandynawski chleb na melasie Dzień 1: 20 g świeżych drożdży 300 ml wody 125 g pełnoziarnistej mąki pszennej Mieszamy składniki i odstawiamy na noc. Dzień 2: 600 g mąki pszennej(...)wyrastania na 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Jajko mieszamy z kawą i smarujemy nim bochenki. Do piekarnika wstawiamy metalowa miseczkę z wodą. Wstawiamy chleby do pieca. Po 5 minutach ponownie smarujemy mieszanką jajka i kawy. Dopiekamy dalsze 25-30 minut. Studzimy na kratce
Dzieje kuchennej Wiewiórydanym momencie (zazwyczaj wtedy kiedy są do czegoś bardzo potrzebne) nie mamy ich w lodówce. Jajecznicy na podanych niżej zamiennikach nie usmażymy, ale ciasto lub chleb możemy upiec. Przelicznik na 1 jajko - wybierany jeden z poniższych zamienników 1/2 łyżki octu jabłkowego i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 szklanki zmiksowanych dojrzałych bananów (pasuje do wypieków słodkich, ale nie do mięsa
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakawy lub sitko – będzie pięknie złote i bez fragmentów przypraw. Trzymamy masło w cieple, żeby do końca nie ostygło. Kromki chleba smarujemy z obu stron oliwą, najwygodniej zrobić to pędzlem. Tostujemy je na patelni, grillu bądź w tosterze. Jajka w koszulkach można naszykować na kilka sposobów. Najważniejsze – to muszą być bardzo, bardzo świeże jajka, najlepiej dzienne, maksymalnie kilkudniowe(...)jogurtu typu greckiego, bardzo gęstego 6-8 łyżek masła, może być klarowane ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki ½ łyżeczki kurkumy szczypta pieprzu cayenne albo płatków chili 4 jajka (po 2 na osobę) 4 kromki wiejskiego chleba oliwa extra vergine do posmarowania chleba 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
Karo in the Kitchenszynka Babuni) 8 plasterków ananasa z puszki 2 jajka 3-5 łyżek mleka olej do smażenia Na początek przygotowujemy tosty francuskie tj. roztrzepujemy jajka z mlekiem następnie moczymy w nich kromki chleba i smażymy na złoto- brązowo na rozgrzanym oleju.Na blaszce do pieczenia układamy papier do pieczenia, aby tosty nie przywarły. Układamy na nim usmażone tosty i kolejno układamy
Pudełko rozmaitościzarówno na obfite śniadanie przed ciężkim dniem, jak i na niedrogi obiad. Składniki: 4 jajka kilka zwykłych kiełbas (np. Śląska) 1 duża cebula 1 zielona papryka 1 pomidort 2 ostre papryczki (moc wedle uznania) 2 ząbki czosnku 1 szklanka mleka 4-5 kromek chleba tarty ser tabasco, sól, pieprz czarny i cayenne, tymianek, bazylia Przygotowanie: Warzywa i kiełbasę kroimy(...)dusimy chwilę. Jajka roztrzepujemy i mieszamy z mlekiem, przyprawami i kilkoma kroplami tabasco. Dno posmarowanej tłuszczem brytfanki wykładamy porwanym na kawałki chlebem. Na to kładziemy kiełbasę usmażoną z warzywami, wyrównujemy warstwę i posypujemy mocno serem. Całość zalewamy mieszaniną jajek, mleka i przypraw. Pieczemy około 45 minut w 200 stopniach, aż ser stworzy nam ładną skorupkę na wierzchu
Gotuj z RumcajsemFantazja nie zna granic. Do dekoracji można wykorzystać wszystko co akurat znajduje się w lodówce. Jeśli lubicie wędzonego łososia, awokado i jajka to skorzystajcie z przepisu poniżej. Przepis na tort kanapkowy Składniki: 10 porcji Spód 280 g razowego chleba 70 g rozpuszczonego masła Nadzienie 4 listki żelatyny 250 g philadephia 300 ml kwaśnej, gęstej śmietany 2 awokado 1 łyżeczka soku(...)cytryny 2 jajka , ugotowane na twardo po 3 łyżki posiekanego kopru i szczypiorku sól do smaku 200 g wędzony łosoś, rzodkiewki, awokado, sałata i ogórek do dekoracji Przygotuj spód. Pokrój chleb w kostkę i zmiksuj na okruchy w malakserze. Dodaj rozpuszczone masło i zmiksuj do połączenia. Przygotuj duży okrągły półmisek. Rozciągnij metalową obręcz na 23 cm średnicy. Jeśli nie dysponujesz
codojedzenia