Składniki 1 jajko 2 plasterki pomidora (grube) 1 grzanka z ciemnego chleba olej do smażenia Wykonanie plasterki pomidora kładę na rozgrzany tłuszcz i smażę aż będą miękkie ( nie przekręcam ,muszą zachować kształt ,niestety u mnie trochę rozciapciało się ) .Delikatnie rozbijam jajko na pomidorach tak aby nie spłynęło ( można trochę przytrzymać , jak sie spód zetnie to żółtko już
Eli GotowanieRilletes, to pochodzące z Francji smarowidło do pieczywa. Pierwotnie przygotowane z wieprzowiny, drobno pokrojonej i długo gotowanej w tłuszczu. Finalnie otrzymywano produkt przypominający miękki pasztet, łatwy
Codziennik Kuchennygości, albo domowników. Przepis Składniki: 500 g dyni (my użyliśmy dyni Hokkaido) 170 g cukru kostka drożdży (42 g) 1kg mąki 85 g masła 1 jajko szczypta soli Porcja jest na dwa bochenki chleba, śmiało można podzielić ją na pół, my jednak lubimy czasami zrobić coś podwójnie i ten drugi bochenek podarować naszym najbliższym. Przygotowanie: Dynię obieramy, usuwamy pestki(...)połączenia i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. W zimne jesienne dni najlepiej postawić je w miseczce przykrytej ściereczką na kaloryferze. Pozostałe pół kilo mąki ucieramy z masłem, jajkiem i szczyptą soli. Obie masy mieszamy ze sobą, aż do całkowitego połączenia. Przy cieście drożdżowym najwięcej pracy kosztuje wyrabianie go, jest to niestety ciężka fizyczna praca, no chyba, że mamy
KasiaiKrzysiu.pldaniu towarzyszą papryka, szpinak i jajko sadzone. W sam raz na lekki obiad lub kolację. Gorąco polecam! Składniki na 2 porcje: przepis z bloga Chlebem i solą 1 woreczek kaszy gryczanej 1 czerwona papryka 2 jajka duża garść szpinaku 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku szczypta chilli szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz olej Na patelni rozgrzać olej
Moja Galeria Smakuprzy tym takie zmysłowe i pociągające. Zimny jogurt przyjemnie kontrastuje z bulgoczącym masłem o orzechowej nucie, płynne żółtko apetycznie wylewa się z jajeczka! Bierzemy opiekany chleb i maczamy w tej pysznej miksturze :) Takie jajka mogą być miłą odmianą od tradycyjnych, podawanych z majonezem, którego ja po Wielkanocy mam zawsze serdecznie dość. Oczywiście możecie je przygotować również na weekendowe śniadanie
Chilli Czosnek i Oliwawersji, czyli ziemniaki+grzanki+jajka+marynowana cebulka. Inne przepisy na sałatki TUTAJ. Sałatka ziemniaczana z jajkiem - przepis: Składniki: 4 ugotowane na twardo jajka (Jak je ugotować, możecie przeczytać TUTAJ ) 7 średnich ziemniaków ugotowanych w mundurkach 8 kromek chleba tostowego 4 łyżeczki masła 1/2 cebuli 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego 2 łyżki majonezu (najlepiej domowy ) 3 łyżki kwaśnej śmietany(...)Sól, pieprz Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną z jajkiem? Cebulę kroimy w bardzo cienkie półtalarki. Przekładamy do misy, dodajemy ocet, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 min. Jeżeli nie macie wcześniej ugotowanych ziemniaków i jaj, możecie to zrobić w między czasie, póki cebula będzie się marynowała. Chleb tostowy kroimy w średniej wielkości kawałeczki. Zazwyczaj kroję jedną kromkę na 16 kwadracików
Kuchnia Łukaszadrożdży* 3/4 szklanki bakalii (rodzynki, żurawina, kandyzowane owoce, płatki migdałowe...)* 1/3 szklanki oleju* 1/2 szklanki cukru* szczypta soliSposób wykonaniaDo wiaderka maszyny do pieczenia chleba wlać letnie mleko, rozkruszyć drożdże (o temperaturze pokojowej), jajka roztrzepać w szklance (odłożyć ok. 2 łyżki), wlać, następnie olej, cukier, przesiana mąka i na końcu szczypta soli na mąkę tak aby nie dotykała mokrych składników.Ustawić
Mix smakuCiekawa propozycja na fajny obiad, kotlety z chleba. Chleb kroimy , czosnek i koperek drobno siekamy, jajka i mleko wlewamy do naczyń. Wszystkie pokrojone składniki wkładamy do miski, dodajemy jajka, solimy i pieprzymy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę do lodówki. Potem na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżką masę chlebową i smażymy chwilę z dwóch stron. Smacznego
chleba naszegosekund, ponieważ lubię małe wyczuwalne kawałki pieczarek). Następnie dodać majonez do farszu i ewentualnie sól i pieprz, wszystko wymieszać. Tak przygotowanym farszem nadziewać białka jajek. P/S Pozostały farsz idealnie smakuje na chlebie
Zrób to smaczniedobrze wymieszać. Na koniec 2 łyżki śmietany zahartować niewielką ilością wywaru, by się nie zważyła i dodać do zupy. Chwilę jeszcze gotować. Żurek podawać z jajkami ugotowanymi na twardo i ewentualnie z chlebem. Smacznego
Wołowina od rekinamamy więcej czasu na przygotowanie obiadu nawet zwykłe mielone mogą stanowić atrakcyjną propozycję :) Składniki ok 60 dkg mięsa mielonego 1 jajko 1 mała cebula 1 kromka czerstwego chleba … Czytaj dalej Zapiekane pulpeciki
czarrna od kuchnijakiś czas mieszając, aż zrobi się papka. Solimy pieprzymy, mieszamy. Wbijamy dwa jajka jak na sadzone, czekamy aż białko się zetnie dopiero wtedy delikatnie rozbełtujemy jajka. Kładziemy na talerzyku lub na kromce chleba ser żółty, zsuwamy na niego jajecznicę. Można posypać szczypiorkiem, ja akurat miałam pod ręką natkę pietruszki (ale szczypiorek dużo lepszy). Czekamy chwilkę aż ser się rozpuści
Brzuszki ŁakomczuszkiDodaję delikatnie do bulgoczącego żurku, mieszam i zagotowuję, aby żur zaczął gęstnieć. Jajka dzielę na cząstki, wedle upodobania. Żur podaję na gorąco, z jajkiem. Świetnie pasuje do niego kromka świeżego chleba razowego. SMACZNEGO! Pozdrawiam już wielkanocnie, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkilodowej 2 pomidory - lub kilka koktajlowych pół kostki fety kilka łyżek rzeżuchy (u mnie na tą sałatkę poszło pół talerza wyhodowanej rzeżuchy) 2 kromki chleba z tostera lub usmażone na patelni - najlepiej bez tłuszczu 1 jajko pół piersi z kurczaka sos 3 łyżki oliwy pół łyżeczki octu winnego kilka kropli soku z cytryny (ja wycisnęłam sok z 1/8 cytryny) szczypta(...)Fetę kroimy w kostkę. Kurczaka drobno kroimy obsypujemy solą i pieprzem i smażymy na oliwie. Studzimy. Warzywa, jajko, kurczaka i fetę mieszamy ze sobą - polewamy winegretem - dokładnie mieszamy z sosem i rzeżuchą. Rozkładamy na talerze i dodajemy do tego porwany na kawałki chleb. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnimleku270 g mąki pszennej graham270 g mąki orkiszowej108 g letniego mleka1 jajko 10 g soli 25 g drożdży świeżych (lub 7 g drożdży instant)30 g mleka pełnego w proszku20 g miodu 48 g oliwy 24 g cukru10 g słodu pszenicznego 60 g rodzynek Przygotowanie chleba: Przygotuj Tang Zhong z mąki orkiszowej i mleka w proporcji 60 g mąki(...)urośnie.Nagrzej piekarnik do 210 °C, wstaw naczynie żaroodporne z wodą, aby piekarnik był naparowany. W tym czasie posmaruj ciasto odrobiną roztrzepanego jajka w celu poglazurowania, albo mlekiem lub oliwą.Kiedy piekarnik jest już rozgrzany, włóż chleb do środka i jednocześnie zmniejsz temperaturę na 190 °C, piecz w niej 20 minut (do czasu uzyskania przez skórkę pięknego brązowego koloru), jesli
Grahamka, weka i kajzerka