lekko ciepłej wody 250 g młodej cukinii [ kawałek żółtej i kawałek zielonej] 100 g orzechów włoskich [ nie dałam] 2 płaskie łyżeczki soli 1 jajko Dodatkowo: olej do posmarowania formy żółtko + trochę mleka do posmarowania chleba [ zapomniałam] Mąkę wsypać do dużej miski,w środku mąki zrobić dołek i wkruszyć drożdże, cukier i trochę lekko ciepłej wody. Składniki w środku lekko wymieszać(...)odstawić w ciepłe miejsce na 10 min. do wyrośnięcia.Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Do miski z mąką i wyrośniętym zaczynem dodać resztę lekko ciepłej wody, jajko i sól. Zagnieść ciasto.Cukinię dobrze odcisnąć z soku. Odciśniętą cukinię i posiekane orzechy [ ja akurat ich nie dawałam] dodać do ciasta. Ciasto ponownie zagnieść, przykryć ściereczką i odstawić
Moje domowe kucharzenieSezon na nowalijki w pełni i na straganach można spotkać coraz to inne zioła. Ja dzisiaj przyniosłam do domu między innymi lubczyk czy jak kto woli
Gosia gotujeMała odmiana.Zrobimy sobie tosty bez użycia tostera. Potrzebne składniki:-kilka kromek chleba tostowego-kilka plasterków szynki-kilka plasterków żółtego sera-jajek tyle, ile tostów-prażona cebulka-ketchup-warzywa-kiszony lub świeży ogórek, cebulka i pomidor Warzywa kroimy w plasterki.Na blaszce z papierem do pieczenia układamy chleb tostowy.Na chleb plasterki żółtego sera.Na ser odrobinę ketchupu.Następnie plasterki szynki.Posypujemy
Maminek kulinarnypewno zaskoczycie domowników. Możemy podać je na ciepło lub na zimno. Nam bardzo smakowały i na pewno jeszcze u nas zagoszczą. Składniki: 10 kromek chleba tostowego 10 plasterków żółtego sera 10 plasterków szynki 2 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia Przygotowanie: Z chleba odkroić skórki. Za pomocą wałka cienko rozwałkować ale uważać żeby chleb się nie rozwarstwił
Ala piecze i gotujeBabcia Józia piekła wyśmienite chleby, najlepszy był ten na maślance - pszenny wielkości koła od roweru. No może nie był tak duży, ale dziecięca wyobraźnia kazała mi
Codziennik KuchennyNie lubię kupnych pasztetów ani past do pieczywa. Zawsze gdy gotuję zupę czy rosół, zostaje gotowany kurczak, z którego z niewielkim nakładem sił i środków, wychodzi
Gosia gotujezasiadający przy stole. Jeśli w waszej tradycji dzielicie się tylko samym jajkiem to nie ma problemu. Natomiast gdy każdy z uczestników życzeń świątecznych otrzymuje kawałek jajka, kiełbaski i chlebka to proponuje aby zminimalizować ilość chleba do symbolicznego okruszka. Śniadanie Podczas śniadania dominują głównie potrawy białkowe: jajka w przeróżnej postaci wędliny: biała kiełbasa, biały boczek, szynka, normalna kiełbaska, baleron... śledzie sałatki(...)rodzynek, jak wersja pierwotna, którą pamiętam ze stołu mojej babci. Jadałem również żurek gdzie poza jajkiem i białą kiełbasą były dodatki warzywne - tu też patrzymy co dodajemy, by czasem nie wylądowało coś węglowodanowego jak ziemniaki. Oczywiście żurek jemy bez chleba. Żurek jest przygotowywany na zakwasie żytnim więc jest odrobinę węglowodanowy, więc: Skromnie
Dieta Rozdzielna i ZdrowieTo najzwyklejsza pasta jajeczna pod słońcem. Żeby dodać jej trochę rumieńców, dodałam odrobinę chrzanu. Z czerstwej bagietki zrobiłam grzanki i ozdobiłam roszponką. Wszelkie ograniczenia nie są
bistro mamazakwasie żytnim i wędzonym boczku. A dodaję do niego kiełbasę, ziemniaki i tartą marchew. Jeśli lubicie, możecie dodać też ugotowane na twardo jajko. Ja wolę żur bez jajka - moim zdaniem pasuje ono bardziej do białego barszczu. Składniki (na średni garnek): 1,5 l warzywnego bulionu 1 l młodego zakwasu (3-4 dniowego) ok. 300 g wędzonego boczku(...)wrzenia i gotować ok. 5 minut. W tym czasie cały czas mieszać, by mąka z zakwasu nie przywarła do dna. Usunąć wędzony boczek. podawać z żytnim chlebem na zakwasie lub jajkiem. Młody zakwas nie jest bardzo kwaśny, jeśli więc żur wyjdzie za mało kwaśny, dodajcie nieco soku z cytryny lub octu winnego
W SMAKchleba tostowego, 4 plasterki sera żółtego, 4 plasterki wędliny, 2 kawałki czerwonej papryki konserwowej - pokroić w paseczki, 1-2 ogórki kiszone - pokroić w paseczki, 2 jajka, bułka tarta, olej. Przygotowanie: Odciąć skórkę od chleba i każdą kromkę cienko rozwałkować. Na każdą kromkę położyć plasterek sera, plasterek wędliny, kawałek ogórka i papryki. Chleb z położonymi na nim składnikami zawinąć i zamoczyć
W kuchni u Monikiczekoladzie! Gdy pierwszy raz ujrzałem tę kombinację, od razu wiedziałem, że prędzej czy później będę musiał ją wypróbować! Oto i jest! Składniki: -> 6 kromek chleba żytniego -> 45g czekolady -> 1 jajko -> 100ml mleka -> Cukier puder, cynamon, -> Maliny ( bądź dżem malinowy) -> Masło do smażenia Wykonanie: Mleko przelewamy do rondelka (najlepiej na dno dać odrobinę wody(...)dodajemy pokrojoną drobno czekoladę. Grzejemy do czasu, aż „sałatka z kakaowca” się rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia. Po upływie określonego czasu jajko wbijamy do głębokiego talerza, dolewamy mleka i wszystko ze sobą ubijamy. Rozpuszczamy masło na patelni a kromki chleba maczamy w masie jajecznej. Na gorący tłuszcz kładziemy chleb, smażymy z każdej strony kilka minut. Przekładamy na ręcznik papierowy, aby odciągnąć
Jedz zdrowo żyj zdrowo!dłuższego czasu słyszałem ciągłe „...tylko ma być dużo ziaren!!!...". No to poszedłem na całość.Chleb bez mąki, drożdży i jajek, ale za to pełen błonnika, witamin i związków mineralnych. Czyli samo zdrowie. Same nasiona i migdały dały chleb bardzo sycący. Naturalnym spoiwem są nasiona, a raczej śluz wydobywający się z nasion siemienia lnianego i szałwi hiszpańskiej po zalaniu wodą.Ciekawym
Grahamka, weka i kajzerkaDziś kolejny pomysł na jajeczne śniadanie. Szybka i smaczna pasta jajeczna. Doskonała do kanapek. Do pasty polecam dodać świeże kiełki, dobrodziejstwo składników
kolorowotorcikowochleb tostowy 20 kromek serek mascarpone 250 g truskawki lub inne owoce ok 300 g cukier waniliowy 2-3 łyżeczki cukier 6 łyżeczek jajka 2 szt. mleko 4 łyżki Najpierw zaczęłam od odkrojenia skórek od chleba tostowego. Następnie przekładam do miski serek mascarpone, cukier, cukier waniliowy i miksuję przez około 2 minutki. Kromki chleba już bez skórek rozwałkowuję bardzo cieniutko(...)wcześniej przygotowanym serkiem (około 1 płaska łyżeczka na jedną kromkę chleba) a na jednym brzegu układam pokrojone na małe kawałki truskawki (lub inne owoce np. borówki amerykańskie, brzoskwinie czy maliny) i zwijam w roladkę. Z przepisu wyjdzie ich około 20 szt. Gdy wszystkie już przygotuję, roztrzepuję jajko z mlekiem, zamaczam roladki i układam je na rozgrzanej patelni z olejem. Smażę
Kuchnia Viki