Dumałam i dumałam nad tym, co by tu zjeść na szybko i się najeść no i oczywiście móc zaraz wrócić do leżakowania :)Składniki:Jajko w koszulce:1 jajko1 łyżeczka octu2 szklanki wodyDodatki:2 kromki chleba wiejskiego4 plasterki ulubionej szynki1 pieczarka2 łyżeczki oliwy z oliwekBazylia, oreganoPrzepis:Jajko(...)wbijamy do filiżanki. Wodę wraz z octem wlewamy do garnuszka i trzymamy na ogniu do zagotowania. Gdy woda zacznie się już gotować wlewamy do niej jajko zataczając koła i trzymamy na małym ogniu 3minuty.Kromki chleba nasączamy oliwą, posypujemy bazylią i oregano. Obieramy pieczarkę i kroimy w plasterki, następnie układamy na chlebku. Przykrywamy całość plastrami szynki i wsadzamy do piekarnika
Emcia Pichciopakowaniapomidory w puszcepół ugotowanego kalafiora (można pominąć)3 ząbki czosnkupół cebuli10 dag żółtego seragarść orzechów włoskich albo piniowycholej do smażeniasól, pieprzWycinani skórki od kromek chleba. Kalafior gotujemy w osolonym wrzątku. W miseczce mieszamy jajko z mlekiem, roztopionym masłem, solą i pieprzem. Szpinak podsmażamy na oleju z pokrojoną w piórka cebulą oraz przeciśniętym przez praskę
Bon Appetit Małgorzatybulionu) 2 łyżki masła orzechowego kilka łyżek oleju do smażenia Czosnkowe mini klopsiki: 50 dag mięsa mielonego (u mnie z szynki) miąższ z 2 kromek chleba 2-3 ząbki czosnku 2 jajka 3 łyżki mąki + trochę do obtaczania 1 łyżeczka soli pieprz, słodka i ostra papryka, majeranek olej do smażenia 1/2 szkl bulionu Dodatkowo: 1 op. makaronu farfalle(...)olej, wrzucić wszystkie warzywa (oprócz pomidorków) i smażyć na małym ogniu często mieszając ok 15-20 minut (aż będą prawie miękkie). 3. Miąższ chleba drobniutko posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do mięsa razem z jajkami, mąką i przyprawami, dokładnie wymieszać. Formować nieduże pulpeciki (wielkości orzecha włoskiego) i obtaczać je od razu w mące (najłatwiej jest formować kulki mokrymi rękami
Kto ugości moich gości?Wysmarować naczynie żaroodporne masłem i poukładać kromki chleba tak aby zachodziły na siebie. Posypać wierzch rodzynkami i skórką kandyzowaną z pomarańczy. 2. Mleko, jajka, cynamon, wanilię, szczyptę gałki muszkatołowej i cukier wymieszać i wylać na chleb. Poczekać ok. 15 minut aż chleb nasiąknie. Posypać wierzch cukrem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 min. Smacznego Post
UgotujmyTo.pllekko ciepłej wody 250 g młodej cukinii [ kawałek żółtej i kawałek zielonej] 100 g orzechów włoskich [ nie dałam] 2 płaskie łyżeczki soli 1 jajko Dodatkowo: olej do posmarowania formy żółtko + trochę mleka do posmarowania chleba [ zapomniałam] Mąkę wsypać do dużej miski,w środku mąki zrobić dołek i wkruszyć drożdże, cukier i trochę lekko ciepłej wody. Składniki w środku lekko wymieszać(...)odstawić w ciepłe miejsce na 10 min. do wyrośnięcia.Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Do miski z mąką i wyrośniętym zaczynem dodać resztę lekko ciepłej wody, jajko i sól. Zagnieść ciasto.Cukinię dobrze odcisnąć z soku. Odciśniętą cukinię i posiekane orzechy [ ja akurat ich nie dawałam] dodać do ciasta. Ciasto ponownie zagnieść, przykryć ściereczką i odstawić
Moje domowe kucharzenieSezon na nowalijki w pełni i na straganach można spotkać coraz to inne zioła. Ja dzisiaj przyniosłam do domu między innymi lubczyk czy jak kto woli
Gosia gotujeMała odmiana.Zrobimy sobie tosty bez użycia tostera. Potrzebne składniki:-kilka kromek chleba tostowego-kilka plasterków szynki-kilka plasterków żółtego sera-jajek tyle, ile tostów-prażona cebulka-ketchup-warzywa-kiszony lub świeży ogórek, cebulka i pomidor Warzywa kroimy w plasterki.Na blaszce z papierem do pieczenia układamy chleb tostowy.Na chleb plasterki żółtego sera.Na ser odrobinę ketchupu.Następnie plasterki szynki.Posypujemy
Maminek kulinarnypewno zaskoczycie domowników. Możemy podać je na ciepło lub na zimno. Nam bardzo smakowały i na pewno jeszcze u nas zagoszczą. Składniki: 10 kromek chleba tostowego 10 plasterków żółtego sera 10 plasterków szynki 2 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia Przygotowanie: Z chleba odkroić skórki. Za pomocą wałka cienko rozwałkować ale uważać żeby chleb się nie rozwarstwił
Ala piecze i gotujeBabcia Józia piekła wyśmienite chleby, najlepszy był ten na maślance - pszenny wielkości koła od roweru. No może nie był tak duży, ale dziecięca wyobraźnia kazała mi
Codziennik KuchennyNie lubię kupnych pasztetów ani past do pieczywa. Zawsze gdy gotuję zupę czy rosół, zostaje gotowany kurczak, z którego z niewielkim nakładem sił i środków, wychodzi
Gosia gotujezasiadający przy stole. Jeśli w waszej tradycji dzielicie się tylko samym jajkiem to nie ma problemu. Natomiast gdy każdy z uczestników życzeń świątecznych otrzymuje kawałek jajka, kiełbaski i chlebka to proponuje aby zminimalizować ilość chleba do symbolicznego okruszka. Śniadanie Podczas śniadania dominują głównie potrawy białkowe: jajka w przeróżnej postaci wędliny: biała kiełbasa, biały boczek, szynka, normalna kiełbaska, baleron... śledzie sałatki(...)rodzynek, jak wersja pierwotna, którą pamiętam ze stołu mojej babci. Jadałem również żurek gdzie poza jajkiem i białą kiełbasą były dodatki warzywne - tu też patrzymy co dodajemy, by czasem nie wylądowało coś węglowodanowego jak ziemniaki. Oczywiście żurek jemy bez chleba. Żurek jest przygotowywany na zakwasie żytnim więc jest odrobinę węglowodanowy, więc: Skromnie
Dieta Rozdzielna i ZdrowieTo najzwyklejsza pasta jajeczna pod słońcem. Żeby dodać jej trochę rumieńców, dodałam odrobinę chrzanu. Z czerstwej bagietki zrobiłam grzanki i ozdobiłam roszponką. Wszelkie ograniczenia nie są
bistro mamazakwasie żytnim i wędzonym boczku. A dodaję do niego kiełbasę, ziemniaki i tartą marchew. Jeśli lubicie, możecie dodać też ugotowane na twardo jajko. Ja wolę żur bez jajka - moim zdaniem pasuje ono bardziej do białego barszczu. Składniki (na średni garnek): 1,5 l warzywnego bulionu 1 l młodego zakwasu (3-4 dniowego) ok. 300 g wędzonego boczku(...)wrzenia i gotować ok. 5 minut. W tym czasie cały czas mieszać, by mąka z zakwasu nie przywarła do dna. Usunąć wędzony boczek. podawać z żytnim chlebem na zakwasie lub jajkiem. Młody zakwas nie jest bardzo kwaśny, jeśli więc żur wyjdzie za mało kwaśny, dodajcie nieco soku z cytryny lub octu winnego
W SMAKchleba tostowego, 4 plasterki sera żółtego, 4 plasterki wędliny, 2 kawałki czerwonej papryki konserwowej - pokroić w paseczki, 1-2 ogórki kiszone - pokroić w paseczki, 2 jajka, bułka tarta, olej. Przygotowanie: Odciąć skórkę od chleba i każdą kromkę cienko rozwałkować. Na każdą kromkę położyć plasterek sera, plasterek wędliny, kawałek ogórka i papryki. Chleb z położonymi na nim składnikami zawinąć i zamoczyć
W kuchni u Moniki