grubaśne, podziurkowane pęcherzykami powietrza, do tego bardzo delikatne naleśniki! ;) Składniki (na 3,5 naleśnika;)): 1 jajko 0,5 szklanki mąki razowej (ja użyłam tej do wypieku chleba) 1 szklanka maślanki 1 jajko 1/3 łyżeczki sody 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka fruktozy lub innego słodzidła jako dodatek do posmarowania kilka łyżek sera Emilka i mrożone jagody lub niskosłodzony
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćtakie fikuśne kanapki. Kanapki, które przypominają francuskie tosty . Kanapki na słodko Składniki: 4 kanapki Frangipane 50 g zmielonych migdałów 50 g masła 1 jajko 50 g kokosowego cukru 2 łyżki migdałowych płatków 4 kromki chleba(...)mnie tostowy z tego przepisu owoce do dekoracji Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu około 10 stopni więcej). Zmiksuj cukier z masłem. Dodaj jajko i zmielone migdały. Zmiksuj. Posmaruj kromki chleba domowym frangipane i posyp migdałowymi płatkami. Wstaw kanapki do nagrzanego piekarnik i zapiekaj przez około 10 minut, aż frangipane będzie rumiane. Wyjmij kanapki na talerz i udekoruj
codojedzeniawybrać produkty jakie lubicie. Ja podam Wam mój pomysł, ale bez problemu możecie go zmodyfikować. Czas przygotowania i ilość porcji 10 minut, 2 porcje Produkty 2 x jajko, 2 x kromka chleba żytniego, 1 x pomidor, 1 x ogórek konserwowy, 4 x plaster szynki z indyka, szczypiorek, sól, pieprz, bazylia, olej. Przygotowanie Na początek myjemy dokładnie jajka, pomidora
Fit&Fast KitchenMonte Cristo Sandwich* z domowego chleba(mutanta) tostowego** z keczupem, sałata*ser, szynka, musztarda, majonez, obtoczone w jajku z odrobiną mleka i smażone na maśle**pszenno-pełnoziarnisty (1/1) Dobra znów się będę chwalić, alee trudno. Ten chleb wyszedł genialny, serio. To nic, że należy raczej do tych mnie "zgrabnych", ale to dlatego, że wsadziłam go do zbyt małej blaszki(...)DPrzepis: (na chleb) 200g mąki pełnoziarnistej200g mąki pszennej + do podsypywania200ml mlekaniecałe 100ml wody30g świeżych drożdżyłyżka cukru10g soli(łyżka)jajko30g rozpuszczonego masła (wieczorem) Mleko i wodę podgrzewam, dodaję drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Przykrywam i pozostawiam w ciepłym miejscu na kilkanaście minut(10-15min), aż zaczyn urośnie.Mąkę przesiewam do sporej miski, dodaję sól, jajko, masło i zaczyn
More food, love and dreamsProsta i szybka w przygotowaniu pasta z jaj. Jest ona rewelacyjna dla wszystkich miłośników jajek. Świetnie pasuje do pomidorów i oliwek. Składniki: 5 jaj ½ małej cebuli
Mama Gotujezaczniemy skromnie, od jajek i szpinaku. Łatwa, szybka, genialna w swej prostocie pasta do chleba. Może środek stycznia nie jest akurat sezonem na szpinak, bo ze świeżego rzeczywiście pasta jest smaczniejsza, ale z mrożonego też wyjdzie nam całkiem niezła. Zresztą(...)ktoś lubi szpinak, w dodatku w towarzystwie jajek, to do zrobienia tej pasty namawiać go z pewnością nie będzie trzeba. A ja lubię i szpinak, i jajka, do tego przepadam za pastami do chleba. Ta jest w pełni mojego pomysłu. Spodziewałam się, prawdę mówiąc pospolitego, a nawet trawiastego nieco smaku, a pasta
Kuchnia Prezydentowejzmielonej wołowiny (z dobrego źródła, najlepiej od zaprzyjaźnionego rzeźnika) 500 g passaty pomidorowej 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 ostra papryczka - peperoncino 2 kromki chleba 1/2 szklanki mleka 2 jajka od szczęśliwych kurek 1 pęczek natki pietruszki 50 g startego parmezanu 1 szczypta gałki muszkatołowej 150 ml czerwonego wytrawnego wina (można zastąpić wodą) 2 łyżki mąki sól morska pieprz(...)oliwa Wykonanie: Mięso umieścić w misce, przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Zamoczone kromki chleba w mleku (10 minut) odsączyć, dodać do mięsa, wsypać parmezan, posiekaną natkę pietruszki, wbić 2 jajka, całość wymieszać, wyrobić. Formować małe klopsiki, lekko każdy oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać oliwę (2-3 łyżki), dodać posiekaną szalotkę, ostrą papryczkę, czosnek, liście bazylii, oprószyć salą, pierzem, zeszklić, ułożyć
Wino Francja Kuchniajajka + 2 łyżki mleka bułka tarta Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia Kromki chleba tostowego (*) należy rozwałkować. Na każdym kawałku rozsmarować grubą warstwę pasztetu. Chleb pozwijać w ruloniki, a następnie obtaczać w jajku roztrzepanym z mlekiem i bułce tartej (pamiętać też o bokach). Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron (do zarumienienia się). Gotowe roladki odsączyć z nadmiaru tłuszczu
Di gotujetaka nazwa? poczytajcie sobie tutaj..Prosto ...a jak smacznie..Jestem ciekawa co inni zrobili na nasze wspólne wirtualne spotkanie przy śniadaniu.. 4 kromki chleba tostowego 4 duże plasterki sera 4 plasterki szynki 2 jajka 2 łyżki masła sól,pieprz Na dwóch kromkach pieczywa położyć po plasterku sera – takiej wielkości,aby przykrywały całą kromkę, po 2 plasterki szynki oraz(...)ponownie plasterki sera. Przykryć pozostałymi kromkami chleba. Każdą kanapkę posmarować masłem po dwóch zewnętrznych stronach. Smażyć na patelni, na średnim ogniu, aż kanapki się zarumienią, a ser w środku porządnie roztopi i będzie ciągnący.W międzyczasie na patelni, na odrobinie masła, usmażyć jajka sadzone.Smażyć,aż białko się zetnie i lekko zarumieni od spodu. Doprawić solą i pieprzem. Taką podpieczoną
Moje domowe kucharzenieupiec chleb bez grama mąki? ta mieszanka właśnie mąki nie zawiera-pierwsza moja myśl -wykorzystam ją do chleba na zakwasie no bo jak ziarna wymieszać z jajkami solą i oliwą i ma być chleb? po dłuższym zastanowieniu stwierdziłam że piekę tak jak w przepisie...zobaczcie jaki efekt! Cała mieszanka jak już wspomniałam zawiera same ziarna: - ziarno słonecznika -siemię lniane -pestki
Wanilia i Kardamontradycyjnym smakom, lecz czasem lubię je urozmaicić. I tak właśnie powstały kotleciki mielone, które w środku kryją małą niespodziankę! Składniki: 0,5 kg łopatki wieprzowej 2 kromki chleba razowego 1 cebula mleko jajko pęczek koperku bułka tarta oliwki 100 g sera feta olej oliwa sól pieprz papryka słodka vegeta Przygotowanie: Łopatkę mielimy. Kromki chleba zalewamy mlekiem i odstawiamy do rozmiękczenia
Taste Therapyjajecznicę z rukolą, którą również bardzo, bardzo lubię :) SKŁADNIKI (dla 2 osób) 4-5 jajek 1 łyżka masła mała garść rukoli 2 bułki lub 4 kromki chleba pełnoziarnistego sól pieprz PRZYGOTOWANIE Jajka wbijamy do miseczki/kubeczka i roztrzepujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni roztapiamy masło, wlewamy jajka i smażymy na wolnym ogniu, aż jajka się zetną. Pod koniec dodajemy
Moje Kuchenne Rewelacjewyjątkowe śniadanie? Zapraszam na zielone szparagi z jajkiem poszetowym na włoskim sosie z dodatkiem zielonych oliwek i świeżego koperku. Cudowne połączenie chrupkości szparagów z lejącym się żółtkiem jajka, do tego pięknie pachnący chleb wiejski. ;-) SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB: - 1/2 dużego pęczka szparagów zielonych - 4 jajka - 3 łyżki masła do smażenie szparagów NA SOS WŁOSKI: - 1łyżka jogurtu greckiego - 1 łyżka
SMYKWKUCHNIChleb bananowy (ang. Banana bread ) – amerykańskie ciasto przypominające słodki chleb. Przygotowywane m.in. z mąki, jajek, proszku do pieczenia i rozgniecionych bananów. W niektórych wariantach dodaje się także orzechy i owoce. Wypiekane jest w podłużnych formach podobnych do tych używanych do pieczenia chleba. Mój wariant to chlebek bananowy z mango i jagodami goji. Składniki: - 5 dojrzałych, dużych bananów - ½ szklanki cukru
mojewypiekiinietylkojajko ...... czy trzeba nam coś więcej.SKŁADNIKI : 2 PORCJE- jajko 2szt- szpinak 3 garście- pieczarka św. 2 szt- mozzarella pół kuli- boczek w plastrach (lub szynka parmeńska) 6 plastrów- sól, świeżo zmielony pieprz do smaku- gałka muszkatołowa 2 szczypty - 1 ząbek czosnku- masło 2 łyżki i odrobina do wysmarowania kamionek- chleb kawałek pocięty w paseczkiSPOSÓB WYKONANIA: - nastawiamy piekarnik(...)boczku)- nakładamy szpinak z pieczarką kruszymy mozzarellę i wbijamy w to jajko- wkładamy do nagrzanego piekarnika na 13-15 minut (w zależności jaki lubimy stopień wysmażenia jajka)- ja podaję to z ciepłym tostowym chlebem poczętym w paseczki, aby można było sobie zanurzać w jajku .- świetnie smakuję posypany garścią świeżego szczypiorku lub ulubionych naszych kiełek.- jajko solimy i pieprzymy- pyszne, szybkie
Basia w kuchni