carp cleaned cut into thick slices400 g can chopped tomatoes400 g can of coconut milk1 red pepper, diced1 onion, diced2 cloves of garlic, chopped1 lime, juice2 bay leaves250 ml chicken stock2 tablespoons oyster sauce2 tablespoons fish sauce1 teaspoon brown sugar3 green onions, choppedhandful of fresh cilantro, choppedtabasco, salt and pepper to taste Preparation:In a large bowl, mix tomatoes, onion
karmelowywith pears and ginger(4 servings)Ingredients:450 g beets, washed1 large onion, chopped1 celery stalk, chopped2 ripe pears, peeled cored and diced3 tablespoon Kujawski oil with basil1 l chicken or vegetable stock1/2 cup heavy cream1 tbsp fresh ginger, gratedsalt and pepper1/2 cup sour cream for servingchopped fresh thyme and walnuts for garnishPreparation:Preheat oven to 180 oC. Wrap beets
karmelowykaca, Zupa z fenkułu, Smażony ryż po koreańsku z resztek, Meksykańska sałatka cesarska, Lepki kurczak z makaronem po chińsku, Risotto z kurczakiem i groszkiem, JFC (Jamie’s Fried Chicken), Cannelloni z kurczakiem i szpinakiem, Żółte curry pukka, Pikantny tażin wołowy, Chrupiące tacos z wieprzowiną, Król burgerów, Fantastyczne rybne curry.Ale najmocniejszą stroną książki oprócz samych przepisów jest część poradnikowa (zarówno
WojnaNaSmaki.pldodać ugotowany ryż, posiekane chili, chili w proszku, wodę i kurkumę. Całość wymieszać i smażyć razem jeszcze przez kilka minut.Podawać z daniami kuchni indyjskiej (u mnie z Butter Chicken).SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi porcja dla dwóch dorosłych osób i jednego, małego dziecka.Ryż można podać przybrany posiekaną kolendrą.Z dodatku chili można zrezygnować, lub czerwone
Gospodyni MiejskaCake with chicken liverSkładniki.30 dag wątróbki1 cebula30 dag kapusty czerwonej1/4 główki sałaty lodowej1 łyżka masła1 łyżka bułki tartej1 łyżeczka majerankusól, pieprz1 łyżeczka kminkuCiasto.2 szklanki mąki12,5 dag tłuszczu1/2 szkl. śmietany 18%2 dag drożdży1/4 łyżeczki solijajko do posmarowaniaWykonanie.Wątróbki oczyszczone, wymoczone w mleku smażyć krótko na maśle. Posypać solą, pieprzem i majerankiem.Przesmażyć posiekaną cebulę'Kapustę blanszować, spłukać zimną
Kulinarny karnet ChristopheraWitajcie :)Ostatnio dostaliśmy od Was kilka wiadomości odnośnie przepisu, który pojawił się ponad rok temu. Bardzo chwalicie filet z indyka nadziewany mozzarellą i pomidorami. Bardzo się
W kuchni KatieChicken with harissaSkładniki.1 pierś z kurczaka2 szalotkiMarynata.1 łyżeczka harissy2 łyżki oleju sezamowegoświeży rozmarynpieprzsólWykonanie.Umytą, osuszoną pierś pokroić na małe kawałki i ułożyć w płaskim naczyniu.Na marynatę wymieszać harissę z olejem sezamowym i pieprzem. Mięso włożyć do marynaty, dodać rozmaryn i marynować 1 h.Szalotki obrać i pokroić ukośnie w 05-1 cm kawałkiNabić na patyczki mięso i szalotki. Piec
Kulinarny karnet ChristopheraJutro, 25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu :) A z racji tego, że zarówno ja, jak i Paweł kochamy pastę, mamy dla Was pyszną (oczywiście według nas
W kuchni KatieChicken in tomato sauce with capersSkładniki.2 piersi1 łyżka mąki1 łyżka oliwy1 cebula1 puszka pomidorów krojonych3 łyżki wina białego150ml bulionu3 plasterki szynki gotowanej1 jajko2 łyżki kaparów1 łyżka natki pietruszkiWykonanie.Piersi pokroić w plastry, oprószyć mąką, solą , pieprzem i obsmażyć na rumiano. Zdjąć z patelni.Na tej samej patelni dusimy 3 minuty talarki cebuli i dodajemy pomidory, wino, bulion i zagotowujemy.Dodajemy mięso
Kulinarny karnet Christopheracanola oil1 tsp curry powder1/2 large onion, diced8 garlic cloves, peeled and sliced1 tbsp ground cumin1 tsp ground coriander1 bay leafsalt and black pepper, to taste4 cups vegetable or chicken stock4 tbsp sour cream200 g newella egg whites, chopped and toasted for servingtoasted pumpkin seeds for garnishDirections:Preheat oven to 200 oCLay peppers on a baking sheet (on their side
karmelowyStir-fried noodles with chicken and vegetablesSkładniki:10 dag makaron ryżowy nitki1 pierś z kurczaka1 łyżeczka starty imbir3 ząbki czosnek1 łyżka sos sojowy1 łyżka sos chilli1 łyżka oliwy0,5 łyżeczki vegetapieprz2 cebulki1 papryka czerwona1 marchew2 łodygi szczypior10 pomidor koktajlowy0,5 mały ogórek10 szt. pieczarki1 żółtko1 łyżeczka czarny sezamolej do smażeniasólchilliWykonanie:Zrobić marynatę z 0,5 łyżeczki imbiru, 1 ząbka posiekanego
Kulinarny karnet Christopheracanola oil 3 cloves garlic, sliced 3 large rosemary sprigs 6 sprigs of thyme salt and pepper 3/4 cup apple cider (preferably sweet) 1/2 cup vegetable or chicken stock 1 tablespoon butter Preparation: Heat the large pan with oil over medium heat and add, sliced garlic, thyme and rosemary sprigs. Sauté until the garlic is lightly golden (no too much
karmelowyroasted squash: 2 small spaghetti squash, cut in half and seeded 1 tablespoon oil salt and pepper to taste Ingredients for the meat sauce: 450 g ground meat (eg. chicken, beef) 1 tablespoon oil 1 onion, diced 2 cloves garlic, chopped 1/2 teaspoon red pepper flakes 400 ml marinara sauce or passata 1 tablespoon tomato paste 1 teaspoon oregano
karmelowyChicken with goat cheese and sun-dried tomatoes. Składniki: 2 filety z kurczaka 8 dag ser kozi 20 listków szpinaku 8 szt. suszone włoskie pomidory sól, pieprz 1 szt. ciasto francuskie mrożone 1 jajko oliwa Wykonanie: Filety z piersi kurczaka rozklepać, posolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Każdy posmarować kozim serem, rozłożyć liście świeżego szpinaku i rozłożyć suszone włoskie pomidory
Kulinarny karnet Christophera