chicken - 534 przepisów (strona:23/36)

Fricassee z piersi kurczaka. 1271

Chicken fricassee. O ostatecznym smaku fricassee ,czyli staroświeckiej pysznej potrawki ,decyduje soczystość mięsa i muślinowy biały sos. Potrawkę robimy zawsze z delikatnych ,białych mięs  i obowiązkowo na półmisku  powinna się znaleźć marchewka, zielony groszek ,pory czy brokuły lub kalafior. Do warzyw nie przygotowuje się oddzielnego sosu, wystarczy ten od potrawki ,podany w sosjerce. Składniki. 750 g piersi

Kulinarny karnet Christophera
Grillowany kurczak w sosie grapefruitowym. 231

Grilled chicken in sauce grapefruit. Składniki: 2 piersi z kurczaka Sos grapefruitowy. Składniki na 2 osoby. 1 grapefruit 1 łyżka cukru brązowego miałkiego 1 łyżka masła 2 plasterki imbiru świeżego 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka kaparów 1 łyżka wody Wykonanie. Grapefruita obrać, wykroić fileciki. Sok zachować. Na patelni stopić cukier ,dodać masło ,łyżkę wody ,imbir oraz fileciki z sokiem

Kulinarny karnet Christophera
Szaszłyk z wątróbki na jabłuszku. 185

Skewers of chicken livers. Składniki: 8 szt. wątróbka z drobiu 8 szt. szynka szwarcwaldzka 2 cebule 1 jabłko przyprawa Kucharek pieprz świeżo mielony majeranek olej do smażenia Wykonanie: Wątróbki drobiowe przyprawić i odstawić na 0,5 godziny, następnie przesmażyć na patelni. Każdą wątróbkę owinąć plastrem szynki szwarcwaldzkiej. Cebulę pokroić w plastry i nabijać naprzemiennie z wątróbką na szpikulce do szaszłyków

Kulinarny karnet Christophera
Wielkanocna galaretka z kurczaka. 295

Easter jelly with chicken. Składniki. 4 szt. udziec z kurczaka 2 liść laurowy 5 szt. ziele angielskie 2 marchewki 20 dag groszek zielony  2 kostki bulion warzywny pieprz biały mielony 8 łyżeczek żelatyny 1 białko do sklarowania jajka przepiórcze Wykonanie. Udziec ugotować w bulionie warzywnym z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Wyjąć  i przestudzić. Pokroić na małe

Kulinarny karnet Christophera
Kurczak po norwesku w sosie śmietanowym. 884

Norwegian chicken in cream sauce. Stekt kylling med sur flote. Składniki. 1,2 kg kurczak 2 łyżki masła 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 50 ml koniaku 100 ml wina wytrawnego 3/4 szkl. mleka 1/2 szkl. śmietanki 30% 100 g pieczarek 1 pomidor Wykonanie. Kurczaka podzielić na części. Natrzeć solą i pieprzem. Obsmażyć na maśle z obu stron. Polać koniakiem

Kulinarny karnet Christophera
Rolki z kurczaka ze szpinakiem i sosem z boczniaków. 331

Rolls of chicken with spinach. Składniki. 2 piersi z kurczaka 5 dag świeży szpinak 4 pomidor suszone z zalewy 1 ząbek czosnku 0,5 cebula przyprawa do dań Kucharek pieprz biały Sos. 5 szt grzyby boczniaki 0,5 cebula 100 ml bulion grzybowy 50 ml śmietana 36% pieprz czarny Wykonanie. Piersi z kurczaka rozbić przez folię, doprawić. Ząbek czosnku

Kulinarny karnet Christophera
Kurczak w potrawce. 424

Chicken fricassee. Składniki. 3 szt . udziec z kurczaka 2 marchewki 1 kostka bulionowa 2 liść laurowy 3 ziele angielskie Sos. 1 łyżka masła 1 łyżka mąka 100 ml. bulion 100 ml. śmietana 36 % 10 dag świeży agrest 5 dag rodzynki 1 łyżeczka cukier sól pieprz sok z cytryny  Wykonanie. Kurczaka ugotować w  bulionie z dodatkiem liścia laurowego

Kulinarny karnet Christophera
Kurczak w warzywach z jabłkami. 1319

Chicken with vegetables with apples. Składniki. 30 dag mięsa z kurczaka 1/2 papryki 1 cebula 1/2 cukinii 1 jabłko 6 suszonych pomidorków cherry zioła prowansalskie natka pietruszki 1 łyżka sosu sojowo sezamowego 1 łyżka oliwy sól, pieprz Wykonanie. Kawałki kurczaka marynować 20 minut w sosie sojowo sezamowym. Warzywa pokroić w duża kostkę. Mięso przesmażyć 2-3 minuty na oleju, dodać

Kulinarny karnet Christophera
Szarpańce z polędwiczek drobiowych. 450

Chicken tenderloin. Składniki. 40 dag polędwiczek z kurczaka 3 jajka 3 łyżki majonezu 1,5 łyżki mąka ziemniaczana 12 dag ser żółty pełnotłusty 2 łyżki posiekanej pietruszki sól pieprz chilli w proszku olej do smażenia Wykonanie. Do przygotowania naszych kotlecików, wykorzystamy polędwiczki z drobiu. Dla mniej zaawansowanych, wyjaśniam. Polędwiczkami popularnie nazywa się te luźne kawałki przy kurzej piersi. Czasami

Kulinarny karnet Christophera
"Savarinki" z kurczaka z sosem tamaryndowym. 337

Savarinki" chicken with tamarind sauce Składniki na "savarinki" 40 dag piersi z kurczaka 20 dag pieczarki 1 por 1 jajko 1 żółtko 1 łyżka majonez 1 łyżka śmietana 18% 1.5 łyżeczki przyprawa do dań Kucharek pieprz papryka słodka gałka muszkatołowa chilli sól olej do smażenia masło Sos z tamaryndu z jabłkami do mięs  2 łyżki pasty z tamaryndu

Kulinarny karnet Christophera
Kurczak tandoori 261

Chicken tandoori Kto raz posmakuje tak przygotowane mięso ,będzie tęsknił za jego oryginalnym smakiem. Składniki. 2 udka 150 ml jogurtu naturalnego 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru 2 ząbki czosnku zmiażdżonego 1 łyżeczka chilli w proszku 1 łyżeczka kolendry mielonej 1 łyżeczka kminku mielonego 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego 1 łyżka pasty z tamaryndowca 100 ml wody 1 łyżka

Kulinarny karnet Christophera
Kurczak na batatach pod chmurką z mango 217

Chicken sweet potatoes under a cloud of mango Potrawa jest lekko pikantna ,ale delikatna. Smak curry świetnie komponuje z mango. Składniki. 2 udka z kurczaka 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki przyprawy Kucharek 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 1 batat 1 mango duże 1 białko sól morska pieprz kajeński Wykonanie. Udka z kurczaka, wytrybować, pokroić na kawałki. Zrobić marynatę

Kulinarny karnet Christophera
Pasztet z owoców i kurczaka 228

Pate with fruit and chicken Składniki. 40 dag piersi kurczaka 2 jabłka 2 gruszki 2 brzoskwinie 6 śliwek 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 3 goździki 1 kawałek cynamonu 1/2 łyżeczki estragonu 1/2 cytryny sól, pieprz 600 ml wody 3-4 łyżki cukru 6 łyżeczek żelatyny Wykonanie. Owoce obrać i pokroić w cząstki. W rondlu zagotować wodę z cukrem

Kulinarny karnet Christophera
Pâté z drobiowych wątróbek 242

Pâté of chicken liver Składniki. 50 dag wątróbka z kurczaka 1 gruszka 2 cebule 1 łyżeczka kapary 2 ząbki czosnku 50 ml brandy 15 dag masło olej do smażenia tymianek majeranek gałka muszkatołowa pieprz sól zielony pieprz z zalewy mleko 5 dag masło do polania Wykonanie. Wątróbki umyć, osuszyć, oczyścić z błon, zalać mlekiem i odstawić na 12 godzin

Kulinarny karnet Christophera
Roladki z kurczaka z pasztetem w boczku 361

Roulade of chicken with pate Składniki 2 piersi z kurczaka 8  dag pasztet 6 plasterków boczku sól pieprz papryka Wykonanie. Filety z piersi kurczaka rozklepać przez folię. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Na każdy filet położyć po 4 dag. pasztetu i zwinąć jak de volailla. Każdą roladkę zawinąć w plasterki boczku. Na czas pieczenia, boczek spiąć wykałaczkami. Wstawić

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania