Broccoli and peanut butter soup (2-3 servings) Ingredients: ½ onion, diced 1 clove of garlic, minced 1 tablespoon oil 1 head of broccoli, chopped into small pieces 300 ml chicken stock 200 ml whole milk 2-3 tablespoons crunchy peanut butter salt and pepper toasted peanuts, chopped Preparation: Heat the oil in a medium pot, add onion and garlic
karmelowypiersi. 3. Dodać masło i posiekaną miętę, wymieszać i gotować jeszcze 2 minuty na dużym ogniu aby sos lekko odparował. Podawać z ryżem lub kuskusem. Smacznego Źródło: 200 light chicken dishes, Hamlyn Post Kurczak w pomarańczach z miętą pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plpiersi. 3. Dodać masło i posiekaną miętę, wymieszać i gotować jeszcze 2 minuty na dużym ogniu aby sos lekko odparował. Podawać z ryżem lub kuskusem. Smacznego Źródło: 200 light chicken dishes, Hamlyn Post Kurczak w pomarańczach z miętą pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plDziś mam dla Was kolejny, niesamowicie smaczny przepis zainspirowany kuchnią tajską , a dokładnie przepisem na Thai chicken cashew. Soczyste mięso kurczaka , ostra papryka, chili , obłędny sos i moje ulubione orzechy- nerkowce. Całość tworzy przepyszne danie, którego nie powstydziłaby się najlepsza tajska restauracja. Spróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: * filet z kurczaka – 300 g * orzechy nerkowce – ok. 150 g * świeża chili
Ostra na Słodkobowiem w tym dziale chodzi, żeby pod ręką były podstawowe przepisy, których poszukujecie. Z konkretnych dań Waszą uwagę najbardziej przykuło żółte curry z kurczaka z cukinią , chicken tikka masala oraz kapuśniak z książki Jadłonomia . Wnioski po miesiącu podróży na blogu? Wydaję mi się, że podporządkowanie wszystkich przepisów jednej kuchni w miesiącu okazało się jednak trochę męczące. Szczególnie
W kuchni wieczoremNie da się ukryć, że w Polsce na śniadanie najczęściej pojawiają się jajecznica, kanapki lub owsianka (jeśli w ogóle zjadamy śniadanie w domu, bo zamiast tego
W kuchni Katiepodawaj z kiełkami słonecznika. Smacznego! English version Sunchoke and cauliflower soup (4 servings) Ingredients: 2 tablespoons unsalted butter 1 small celery rib, minced 1/2 small onion, minced 2 cups chicken stock 3/4 cup whole milk 450 g cauliflower, cut into small florets 150 g sunchokes, peeled and cut into 2 cm pieces 1 thyme sprig 1 small garlic clove, minced
karmelowyBalti Chicken to połączenie cudownego aromatu przypraw z "delikatnie ostrym" curry. Przepis pochodzi z Pakistanu, ale został zaadoptowany przez kuchnię indyjską.Składniki3-4 kawałki kurczaka (użyłam udka)4 łyżki oliwy2-3 ząbki czosnku (posiekane)1/2 łyżki kuminu1 łyżka kolendry2.5 cm kawałek cynamonu (oczywiście można użyć w proszku)4 zielone ziarna kardamonu1/2 łyżki kurkumy425 mi sosu curry (zmieszałam zielony i żółty
Kulinarna rozmowaPrzenosimy się do Tajlandii, kulinarnie oczywiście. Thai Red Chicken Curry to znakomity balans smaków. To danie różni się znacznie w smaku od Indyjskiego Curry poza tym jest prostsze w wykonaniu i nie wymaga aż tylu przypraw. Składniki:Olej do smażenia,Mleczko koksowe puszka,Kawałki kurczaka,2 duże pieczarki,1 łyżka czerwonej pasty curry,1 łyżka żółtej lub zielonej pasty
Kulinarna rozmowatrochę poeksperymentowałam dodając serka mascarpone I pesto. Warto spróbować!For 6 portions you will need:1 tablespoon of olive oil1 onion - chopped4 tins od tomatoes1 l of chicken or vegetable stock1 tablespoon of balsamic vinegar1 teaspoon of brown sugarmascarpone cheese - one tablespoon for each bowla little drizzle of green pesto (pesto )cooked pasta of your choiceNa 6 porcji potrzebne
Kulinarna rozmowaporę roku. Dobrze jest wykorzystywać sezonowe produkty. Dlatego zupa dyniowa jest moim dzisiejszym wyborem.For 4 portions:2 tablespoons olive oil2 onions - chopped1 butternut squash peeled and chopped700ml chicken or vegetable stock150 ml double creamSalt and pepper to seasonChili flakes (optional)Pumpkin seeds - roasted - to garnishPumpkin seeds oil to drizzleNa 4 porcje:2 łyżki oliwy z oliwek2 cebule posiekane1 dynia obrana
Kulinarna rozmowaChicken fillets marinated in yoghurtSkładniki.2 piersi z kurczaka dużeMarynata.15 dag jogurtu naturalnego1 łyżeczka mielonej kolendry1/2 łyżeczki curry1/2 łyżeczki kminku rzymskiego1 liść limetypieprzsól1 łyżka wina białego1 ząbek czosnku1 cm strączka chilliSalsa owocowa.1 jabłko1 gruszka1/2 cebuli1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka miodu wieloowocowego1 łyżka winalistki melisyWykonanie.Przygotować marynatę. Czosnek przecisnąć przez praskę, chilli bez pestek pociąć drobno, pokruszyć liść limety
Kulinarny karnet Christopheraport and cherry sauce:2 tbsp of canola oil (olej Kujawski)1 onion, finely diced200 ml port250 g of fresh or frozen cherries (pitted and halved)300 ml chicken stock2 tbsp of cherry jam (or plum jam)Instructions:Preheat oven to 220°C and lightly grease the rack over a deep roasting tray.Rinse the duck and dry the inside
karmelowyznów przenosimy się do palących słońcem Indii.Tym razem na naszym stole zagości jedno z najbardziej popularnych dań w Indiach i Pakistanie , a mianowicie Chicken Khorma.Jest to rodzaj curry, w którego skład wchodzi dowolny rodzaj mięsa ( może to być kurczak , wołowina , jagnięcina ) , jogurt i spora ilość cebuli.Jest niesamowicie aromatyczna, a zawdzięcza to przede wszystkim kolendrze.Fantastyczny pomysł na obiad!Gwarantuję
Ostra na SłodkoDziś znów zabieram Was do Indii , a dokładnie do hinduskiej części Pundżabu.Będziemy zajadać się fantastycznym daniem znanym na całym świecie , a mianowicie Butter chicken czyli murgh makhani ( a po polsku kurczak na maśle ).Potrawa niesamowicie aromatyczna ( jak zresztą większość hinduskich przysmaków).Delikatne soczyste mięso , zatopione w przepysznym maślanym sosie jest fantastycznym pomysłem na rodzinny obiad, albo np. danie
Ostra na Słodko