upieczemy. Potrawa ta inspirowana jest przepisem ze strony Słodko-Kwaśny . Zapraszam do gotowania! Składniki (dla 3-4 osób): 600 g pręgi wołowej 200 ml jogurtu naturalnego 1 biała cebula 1 cebula czosnkowa 1 główka czosnku 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka soli 1 mała suszona papryczka chilli 3 łyżki oleju arachidowego 1. Wołowinę oczyszczamy(...)kroimy na 2 cm kawałki, obie cebule kroimy w drobną kostkę, a główkę czosnku kroimy na pół. Na patelni rozgrzewamy olej na średnio-wysokim ogniu i wrzucamy wołowinę. Smażymy cały czas mieszając do lekkiego zbrązowienia, a następnie przekładamy na talerz i odstawiamy na bok. 2. Zmniejszamy ogień i na tę samą patelnię wrzucamy cebulę i kładziemy czosnek
Tajskie smakidłuższej przerwie zapraszam na jedno z moich ulubionych, a jednocześnie najprostszych do przygotowania dań. Klasyka kuchni węgierskiej - pyszne paprykowe leczo z dodatkiem kiełbasy, cebuli, pomidorów i kolendry. Pyszny sposób na szybki i prosty obiad. Do przygotowania lecza potrzebowałem: 0,5 kg czerwonej papryki, 5 kiełbas śląskich, 2 średnich czerwonych cebul, 1 cukinii, 1 puszki pomidorów, 3 ząbków czosnku, pęczka świeżej(...)którą smażyłem na dużym ogniu, aż do jej dość mocnego zarumienienia się. Następnie zdjąłem z patelni kiełbasę, pozostawiając na niej tłuszcz ze smażenia. 2 pokrojone w drobne piórka czerwone cebule dodałem na patelnię i lekko posoliłem, a następnie podsmażałem na tłuszczu, na którym wcześniej smażyłem kiełbasę, aż cebula zrobiła się lekko przyrumieniona. Po podsmażeniu cebuli dodałem ją do odłożonej kiełbasy
Wyprawy kulinarnewłoskiego. W Grecji, Turcji i krajach Arabskich znane są dania z rodzaju fasolakia yahni , czyli gulasze, w których fasolka gotowana jest w dużej ilości oliwy z oliwek , z dodatkiem cebuli, czosnku, pomidorów i natki pietruszki. W Grecji podaje się ponadto sałatki z fasolki posypanej serem feta. Turcy gotują fasolkę w oliwie z zielonymi paprykami, podczas gdy Arabowie serwują(...)śródziemnomorskich fasolka szparagowa to częsta podstawa sałatki, będącej przystawką lub dodatkiem do głównego dania. Ugotowana "na chrupiąco" (3-5 min) świetnie połączy się z drobno pokrojonymi składnikami, takimi jak: cebula, czosnek, oliwki, anchois, kapary, pomidory świeże/suszone, pieczona papryka, świeże zioła, cytryna orzechy piniowe, pistacjowe, migdały, rodzynki pokrojony w kostkę zrumieniony boczek lub szynka parmeńska parmezan, feta fasolka świetnie łączy
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś mam dla Was przepis na tradycyjną tunezyjską sałatkę , która szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom pieczonych warzyw . Oprócz pieczonych papryk, pomidorów i cebuli, oraz iście śródziemnomorskiej trójcy - oliwek, kaparów oraz anchois, znajdziecie w niej również cząstki ugotowanego na twardo jajka oraz kawałki tuńczyka, dzięki czemu sałatka jest bogata w różnorodne smaki oraz dość sycąca. Taką sałatkę możecie podać(...)zapomnijcie więc o tym pomyśle w czasie nadchodzącego sezonu grillowego:)). W Tunezji przyrządza się również inny wariant sałatki grillowanej, Salata Mishwiyya , w której pieczone papryki, pomidory i cebule miksuje się, a następnie dekoruje ćwiartkami jajka, oliwkami oraz kawałkami tuńczyka. Przepis na taką sałatkę znalazłam na stronie mojego drugiego ulubionego eksperta od kuchni śródziemnomorskiej, Clifforda A. Wrighta ( przepis - klik ). Choć
Chilli Czosnek i Oliwadobrze się ze sobą komponują. Lubicie kotlety mielone z buraczkami ? To na pewno polubicie również wieprzowe klopsiki z botwinką, okraszone dodatkowo pyszną słoną fetą. Liście botwinki podsmażyłam z dodatkiem cebuli i czosnku, podlałam octem balsamicznym i posypałam sezamem, otrzymując smaczny dodatek do mięsa. Możecie wykorzystać ten patent na botwinkę również, gdy będziecie szykowali tradycyjny obiad. Domowy fast food(...)lemoniada z rabarbaru. Kto ma ochotę? Pity z klopsikami, botwiną i fetą przepis własny na 4 porcje czas przygotowania: 45 min. Składniki: na klopsiki: 500 g mielonej wieprzowiny 1 cebula 1 ząbek czosnku pęczek natki pietruszki ostra papryka w proszku lub płatkach 1 jajko bułka tarta sól, pieprz oliwa na botwinkę: 2 pęczki botwinki 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku ocet
Chilli Czosnek i Oliwakucharzy je przyrządzających. Każdy dodaje coś od siebie, żongluje składnikami i często w ten sposób tworzy nową, niebanalną kompozycję smakową. Moja wersja to leczo o zdecydowanym, węgierskim charakterze ( dużo cebuli, papryki i pikanterii ) z dodatkiem aromatycznej, podsuszanej kiełbasy jałowcowej . Aby jeszcze bardziej podkreślić aromat dania, dodałam tu zamiast zwykłej soli - sól cebulową od SKWORCU . W jej skład wchodzi: - sól, - cebula(...)sodu (wzmacniacz smaku) Składniki na 4 porcje: 1 papryka zielona (120-140g) - mała 1 papryka czerwona (120-140g) - mała 2 pomidory (380-400g) - duże 2 cebule (200g)- średnie 3 ząbki czosnku 3/4 puszki czerwonej fasoli (160g) - a le następnym razem dodam całą puszkę, fasoli wcale nie było za dużo 2 małe pętka kiełbasy śląskiej (180g
Grunt to przepis!znajomymi postanowiłam wykorzystać piękne salaterki. Podałam w nich sałatkę z kurczakiem na trzy sposoby. Składniki na sałatkę z kaszą gryczaną: 1 woreczek kaszy gryczanej 1 pierś kurczaka 1/2 cebuli czerwonej 1/2 papryki czerwonej świeżej 1 ogórek gruntowy 1 łyżka majonezu Ulubione przyprawy do kurczaka Sól, pieprz Olej do smażenia Przepis: Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu(...)całkowitego ostygnięcia. W tym czasie pierś kurczaka myjemy, kroimy w drobną kostkę, obtaczamy w ulubionych przyprawach i smażymy na złoty kolor i również pozostawiamy do ostygnięcia. Paprykę, ogórka oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Po przygotowaniu wszystkich składników, całość łączymy, dodajemy majonezu. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku. Składniki na sałatkę z makaronem: 1 szklanka makaronu np. muszelki 1 pierś kurczaka
Emcia Pichciktóry też uwielbia gotować :) tak więc przejdźmy do naszej łopatki... Roladki z łopatki wieprzowej w sosie musztardowo-miodowym SKŁADNIKI: - 1 kg lub 1,5 kg łopatki - 2 duże cebule - 6 ząbków czosnku - 1 słoiczek musztardy sarepskiej - 1 lub 1,5 łyżki czubatej miodu ( w zależności czy ktoś lubi bardziej słodkie czy mniej) - 2 łyżki śmietany 18% - 1-2 duże(...)już poporcjujemy mięso, musimy je rozbić tłuczkiem. Każdego kotleta nacieramy sola i pieprzem i odstawiamy na 20 min żeby przeszło solą, w tym czasie możemy pokroić cebulę w piórka i ogórka w ćwiartki. Następnie każdego kotleta smarujemy musztardą, kładziemy kawałek ogórka, parę plastrów cebuli, posypujemy majerankiem, sola i pieprzem i zawijamy i tak przygotowujemy każda roladkę
Zainspiruj się kuchniąprzyrządzałam również, chyba najbardziej znany sos pochodzenie maksykańskiego - guacamole. Jest to gęsty sos podawany na zimno, przygotowywany z dojrzałych awokado, z dodatkiem różnorodnych dodatków: soku z cytryny, kolendry, cebuli, papryczki chili, pomidorów, przypraw itp. Meksykanie dodają go do niemal każdej przystawki. Salsa wyszła bardzo dobra. Pasowała idealnie do dania łagodząc jego ostrość i podkreślając smak. Enchiladas z nutą(...)korzenną i salsą guacamole Składniki : 450 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 cebula papryczki jalapeno w zalewie (do kupienia w Lidlu) 150 g czerwonej fasoli 200 g kukurydzy ½ papryki 1 ząbek czosnku 1 pomidor 150 ml przecieru pomidorowego 1 papryczki chilli 2 łyżeczki słodkiej papryki ½ łyżeczki pieprzu Cayenne 4-5 dobrze rozgniecionych goździków ½ łyżeczki cynamonu
Mania Gotowaniajest właśnie jedna z istotnych różnic w porównaniu do sprzedawanych gotowców, w dodatku dużo droższych. Sól, czosnek, kolendra, gorczyca, papryka słodka, chili, cukier, kozieradka, rozmaryn, tymianek, oregano, cebula, pieprz czarny - See more at: http://www.kamis.pl/Produkty/Mieszanki-przypraw/Kuchnie-%C5%9Bwiata/Przyprawa-do-gyrosa-w-torebce.aspx#sthash.pgXjZG40.dpuf Składniki : ( na 10 porcji ) 10 plastrów karkówki wieprzowej (ok 2kg) 200 ml oliwy 2 płaskie łyżki przyprawy do gyrosa folia aluminiowa Już się(...)już odpowiadam - sprawdzałem już kiedyś gotowe mieszanki przypraw do marynat i najbardziej nam zasmakowała do gyrosa ( składniki : Sól, czosnek, kolendra, gorczyca, papryka słodka, chili, cukier, kozieradka, rozmaryn, tymianek, oregano, cebula, pieprz czarny ) Sól, czosnek, kolendra, gorczyca, papryka słodka, chili, cukier, kozieradka, rozmaryn, tymianek, oregano, cebula, pieprz czarny - See more at: http://www.kamis.pl/Produkty/Mieszanki-przypraw/Kuchnie-%C5%9Bwiata/Przyprawa-do-gyrosa-w-torebce.aspx#sthash.pgXjZG40.dpuf Sól, czosnek, kolendra, gorczyca, papryka słodka, chili
Mechanik grillujedomowych przepysznych hamburgerów. Składniki: bułki do hamburgera; sałata karbowana; pomidor; boczek w plastrach; ser żółty; ketchup kotlety: mięso mielone wieprzowe łyżeczka świeżego tymianku drobno posiekanego 1 mała cebula 1 jajko mała bułka 1/2 szklanki mleka sos tatarski: 4 ogórki konserwowe; kilka pieczarek marynowanych; pół cebuli; 6 łyżek majonezu; pół łyżki octu (może być więcej ale najpierw trzeba spróbować(...)musztardy; sól; pieprz (do smaku) Proporcje nie są sztywne, zawsze można dodać więcej tego co się bardziej lubi. Bułkę namaczamy w mleku. Przygotowujemy sos. Siekamy drobno ogórki, pieczarki marynowane, cebulę. Do miseczki wsadzamy/wlewamy/wsypujemy majonez, ocet, chrzan, cukier, śmietanę, musztardę. Wszystko dokładnie mieszamy. Dorzucamy ogórki, pieczarki cebulę i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Łączymy mięso mielone, tymianek, posiekaną w kosteczkę cebulę
Brzuszki Łakomczuszkirada kupcie filety, zabawa z filetowaniem pstrąga nie jest fascynująca. Składniki: 4 pstrągi patroszone 4 łyżki oliwy z oliwek (ja użyłam oliwy z oliwek Biolevita 2 czerwone cebule, pokrojone w drobną kosteczkę 2 ząbki czosnku 120 g chleba polskiego (sam miąższ, bez skórki, posiekany na mniejsze kawałki) 2 łyżki musztardy dijon 1 pęczek posiekanej natki pietruszki 1 opakowanie ricotty(...)cytryny, sparzone 1 ½ szklanki ryżu basmati + 75 g 1 cebula, pokrojona w kosteczkę 1 łyżka curry 2 jaja pieprz sól Na desce do krojenia mieszamy pokrojoną czerwoną cebulę i jeden posiekany ząbek czosnku. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, następnie wrzucamy na nią czosnek i czerwoną cebulę, podsmażamy przez mniej więcej 2-3 minuty. Posiekany miąższ
Brzuszki Łakomczuszkipierwsza była z podsmażoną cebulką i posypana szczypiorem, który idealnie współgra z grzybami. Druga była z boczkiem, cebulką i kwaśną śmietanką. Pychotka ! ;-) Składniki: - 500-700g kurek - 1 duża cebula - kawałek wędzonego boczku (50-100g) - 400g kwaśnej śmietany 12 % lub 18% - 1 łyżka oleju kokosowego bezzapachowego (gdy mamy chudy boczek) - szczypior do posypania (nie trzeba) - sól i świeżo mielony(...)zostawiać bez nadzoru). Po zagotowaniu grzyby zamieszać i gotować na wolnym ogniu ok.15-20 minut. Można lekko posolić wodę. Następnie grzyby odcedzamy. W między czasie przygotować sobie resztę składników. 1) Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Boczek również kroimy w kostkę. Na suchej patelni wysmażamy pokrojony boczek, następnie dodajemy cebulę i smażymy do lekkiego przyrumienienia, gdy mamy chudy boczek (a takie
Smaczne ZdroweSkładniki: 800 ml bulionu wołowego 1 duża cebula 2,5 papryki czerwone 1 mała papryczka chilli sól Zioła Toskańskie olej rzepakowy 3 plastry salami Czerwona fasola, np JAMAR Wykonanie: Cebulę pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy - wrzuć cebulę i smaż, aż zmięknie. W tym czasie oczyść papryki z nasion, pokój w paski. Do cebuli dorzuć paprykę, smaż(...)czasu aż cebula lekko zbrązowieje ( NIE PRZYPALI SIĘ). Bulion na zupę zagotuj. Do gotującego się bulionu dodaj paprykę z cebulą. Gotuj pod przykryciem 5 minut. Dopraw zupę paprykową do smaku solą i ziołami. Salami pokrój w cienkie paski - usmaż. Fasolę wysyp na sito, opłucz pod bieżącą woda - odcedź. Do miseczki dodaj po łyżce fasoli, zalej gorącą zupą paprykową, posyp
kolorowotorcikowokilka pulpecików na parze. To ciekawe urozmaicenie zwykłego "mielonego", a robi się prawie tak samo. Składniki: 500 g mięsa mielonego 1/2 czerwonej papryki 2-3 ogórki kiszone 1 cebula sól, pieprz ziołowy chili jajko sucha bułka Wykonanie: Do mięsa mielonego dodać jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę, drobno pokrojoną i podsmażoną cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę i ogórki oraz przyprawy(...)Wyrobić ręką i uformować pulpeciki. Gotować na parze przez 20 minut. Podawać z ryżem i sosem, np. na bazie serka wiejskiego. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć, bułkę namoczyć w wodzie. Cebule i odsączoną bułkę dodać do mięsa mielonego. Wbić jajko, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i posiekaną natkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z mięsnej masy formować
Pasja Smaku