Omlet z pomidorami i cebulą 4 jajka 1 pomidor 0,5 średniej cebuli łyżka masła do smażenia sól pieprz Składniki pozwalają na przygotowanie obfitych porcji do 2 osób. Przygotowanie: 1. Jajka, cebula i pomidor 4 jajka wbić do miski, rozmieszać widelcem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Cebulę i pomidora pokroić w kostkę. 2. Smażenie Na patelni 26 cm rozgrzać(...)łyżkę masła. Najpierw zrumienić cebulę, a następnie dodać pomidory. Smażyć 3 minuty. Przełożyć usmażone warzywa do osobnego naczynia. Na rozgrzaną patelnię (nie dodajemy już masła) wylać jajka wymieszane z solą i pieprzem. Rozprowadzić masę po całej powierzchni patelni. Równomiernie rozłożyć na omlecie usmażoną wcześniej cebulę i pomidory. Smażyć ok. 3 minut. 3. Składanie omleta Teraz najtrudniejsza część operacji, czyli złożenie
Pij soki wyciskaneclass="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Powiem tylko tyle puszyste, wyrośnięte, z wierzchu i z dołu chrupiące, cebula mmmmm " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Połknęliśmy je w mgnieniu oka " class="wp-smiley" style="height(...)Zostawić jeszcze na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Ciasto Thermomix – wszystkie składniki ciasta wrzucić do naczynia miksującego, czas 3 minuty, naczynie zamknięte, interwał W tym czasie przygotować cebulę . Na patelni rozgrzać olej, cebulę obrać i pokroić w piórka. Podczas smażenia cebuli doprawić ją solą i pieprzem do smaku. Dodać cukier. Smażyć, aż cebula zmięknie i lekko nabierze złotego koloru
Kuchnia PokoleńBardzo smaczne tarty, dobre jako przystawka lub jako danie główne - wystarczy podać tarty z duża ilością sałaty i otrzymamy solidny posiłek. Użyłam domowej karmelizowanej cebuli ale można oczywiście użyć gotowej - widziałam w sklepach marmoladę z cebuli. Można również użyć kruchego ciasta bez cukru, z dowolnego przepisu. składniki ( 4 sztuki) ciasto kruche 200 g mąki(...)masła 50 g smalcu 2 - 3 łyżki zimnej wody szczypta soli nadzienie 4 łyżki karmelizowanej cebuli (konfitura z cebuli) np z tego przepisu puszka tuńczyka w oleju 8 małych pieczarek (opcjonalnie) żółty ser np cheddar tymianek pieprz przygotowanie ciasto . Wszystkie składniki umieścić w robocie, mieszać tak długo aż utworzą kulę. Ciasto wyjąć, owinąć folią i schować
Stare GaryCebula - równie powszechna co niedoceniana. Kiedy jest surowa ma ostry smak, choć są i tacy, którzy jedzą ją jak jabłka. Upieczona, uduszona lub długo i dobrze wysmażona oddaje to co ma w sobie najlepszego - słodycz i głęboki smak. Wystarczy mieć do niej trochę cierpliwości. Uwielbiam zupę cebulową to francuski klasyk. Polecam też jej zredukowaną wersję, czyli cebulę duszoną w minimalnej(...)polecam jej, natomiast, małym dzieciom. Lista składników na zupę jest bardzo krótka, właśnie dlatego należy zadbać przy jej robieniu o każdy szczegół. Szklanka wina doda jej charakteru, cukier pozwoli cebuli się skarmelizować i wydobyć jej naturalną słodycz, bulion wołowy doda jej głębi smaku. Spróbujcie sami. Składniki 1kg pokrojonej w piórka cebuli 1,5l bulionu wołowego 1 kieliszek białego wytrawnego/półwytrawnego
W kuchni wieczorempewnie modyfikować go :)Zupa tak bardzo kusiła zapachem, że nie chciałam tracić czasu na fantazyjne krojenie grzanek czy przystrajanie dania ;)Składniki:ok 1-1,5 kg cebuli 2-3 łyżki olejuok 1-1,5 l bulionu drobiowego 1 -1,5 szklanki białego wytrawnego winapieprz, sól,świeży rozmaryn (ewentualnie może być suszony(...)karmel z łyżki cukru by wzbogacić smak i kolor.Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Wrzucamy je na patelnię,rozgrzany olej. Cebula musi się zeszklić i lekko zezłocić. Nie możemy jednak dopuścić, aby się usmażyła.Tak przygotowaną cebulę przekładamy do garnka z bulionem i gotujemy na wolnym ogniu. W trakcie gotowania dodajemy przyprawy i wino w proporcjach, jakie
Codzienna kuchnia niecodziennawoli!Składniki:500 g mielonego mięsa wołowego100 g boczku wędzonego1 cebulaoliwa z oliwekszczypta kminku2 ząbki czosnku1/2 ostrej papryczki chillipęczek szczypiorkusólpieprz biały4 bułki do hamburgerówsałataSalsa z awokado1 awokado150 g korniszonów1 cebula dymka1 papryczka chilliząbek czosnku1 pomidorsok z 1/2 limonkiszczypta kminkusólPrzygotowanie:Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek. Boczek kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy, a następnie dodajemy 1/2 drobno pokrojonej cebuli(...)Smażymy 2 minuty. Przekładamy do miseczki i odstawiamy. Po wystudzeniu cebulę i boczek dodajemy do mielonego mięsa. Mieszamy. Dodajemy roztarty w moździerzu kminek i 2 posiekane ząbki czosnku. 1/2 papryczki chilli kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy do mięsa. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem, doprawiamy solą i mielonym białym pieprzem i wyrabiamy, dodając niewielką ilość oliwy z oliwek. Dłonie natłuszczamy
Smakowity Blog Kulinarnytyle, ile się lubi. Dla mnie 1,5 litra to ilość idealna. Polecam serdecznie, naprawdę warto spróbować.Mam pytanie, z zupą tak średnio związane - macie jakiś patent na krojenie cebuli? Nie mówię tu o samej czynności, bo mimo czasami pociętych palców tą mam w miarę opanowaną. Chodzi mi o uodpornienie się na łzy... Bo ja jestem wyjątkowo wrażliwa (prawdopodobnie nadwrażliwa(...)kroi cebulę w kuchni, to ja siedząc w pokoju mam łzy w oczach bynajmniej nie dlatego, że zawsze czytam jakąś łzawą lekturę. A jak sama mam się z cebulą zmierzyć... Masakra po prostu. Macie jakieś sposoby? Będę zobowiązana za podzielenie się tymi cennymi informacjami, bo takie płakanie nad każdą cebulą do najprzyjemniejszych jednak nie należy...Zupa pieczarkowa z brukselkąSkładniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzetego wspaniałego przepisu podziękowania należą się Oli :) Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 3 Składniki: Szynka Szwarcwaldzka – opakowanie Serek Mascarpone – opakowanie Suszone pomidory – ok. 200gr (najlepiej w oleju) Cebula 2 ząbki czosnku Makaron Najpierw kroimy cebulę i smażymy na patelni. Idealnie jeśli mamy suszone pomidory w oleju, gdyż do smażenia cebuli proponuje użyć oleju ze słoika, nada cebuli wspaniały aromat(...)między czasie możemy nastawić wodę na makaron i ugotować go. Gdy cebula nam się zarumieni, kroimy suszone pomidory i szynkę szwarcwaldzką i dorzucamy do cebuli. Po chwili dodajemy dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Na to wrzucamy serek mascarpone i całość trzymamy nad średnim ogniem. Czekamy aż serek się całkowicie rozpuści. Na talerz wykładamy makaron, polewamy go powstałym sosem
Kolizje Smakównajczęściej tnie się w cienkie plastry, dokładnie rozbija tłuczkiem i faszeruje różnymi dodatkami np. u nas tradycyjny farsz do zrazów zawijanych to boczek lub słonina, słupki kiszonego ogórka, ósemki cebuli, musztarda sarepska, czasami czerstwe pieczywo, również grzyby leśne. Rolady mięsne następnie się podsmaża i dusi z cebulą, można je zabielić śmietaną, lub dusić w naturalnym sosie. Naturalny sos w zrazach(...)modrą kapustą. Składniki na 8 zrazów: 8 plastrów wołowiny 8 łyżeczek musztardy sarepskiej Kamis sól morska i pieprz czarny Kamis 2 x ogórek kiszony z chili plaster boczku 3 cebule 1 kopiasta łyżka mąki pszennej 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia wykałaczki Plastry wołowiny dokładnie rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy je solą i pieprzem. Mięso smarujemy ostrą musztardą, układamy przy jednym brzegu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKilka dni temu ktoś mi powiedział o kiełbasie faszerowaną cebulą. Hmmmm - nie byłbym sobą gdybym nie spróbował odwrotnie i tak oto powstał nowy oryginalny pomysł na cebulowo kiełbasiane łódeczki. Składniki : ( proporcje ) 1 ulubiona kiełbasa 50 gr startego żółtego sera 3 większe cebule Przygotowanie : Kiełbasę przecinam wzdłuż na pół i grilluję z obu stron do pierwszych rumieńców. Cebulę obieram(...)której mają powstać łódeczki. Proporcje wskazują że na 1 kiełbasę potrzebujemy 6 łupinek. Układam je na grillu "do góry nogami" i grilluję aż delikatnie zmiękną. Wyciągam kiełbasę i cebulę z grilla. Kiełbasę kroję w półplastry, napełniam nimi cebulę, posypuję startym żółtym serem i zapiekam jeszcze przez kilka minut na grillu - aż cebula nabierze ładnego koloru a ser się rozpuści. Podałem
Mechanik grillujeKiełbasa pieczona w piwie to żadna nowość. Nowością nie jest też dodanie do kiełbasy musztardy czy cebuli. Ale jeśli kiełbasiane dania i sposoby podania rozłożymy na czynniki pierwsze, zrobimy z nimi trochę zamieszania… Na cebuli duszonej w imbirowym piwie wyląduje kiełbasa w skorupce z musztardy i miodu. Inaczej, ale dalej pysznie! Piekarnik rozgrzewamy do 180⁰C. Cebule obieramy, kroimy(...)piórka lub półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Powinna być przeźroczysta i miękka, ale nie zrumieniona. Wlewamy ocet winny, wsypujemy sól, cukier, mocno pieprzymy. Odparowujemy ocet, a cebulkę razem z niewielką ilością tłuszczu przekładamy do żaroodpornego naczynia. Kiełbasę nacinamy w drobną kratkę. Nacinanie z jednej strony w zupełności jej wystarczy. Rozkładamy kiełbasę na cebuli. W miseczce mieszamy razem
Karo in the KitchenAndrzeja Polana, z którym wspólnie przygotowaliśmy to pyszne danie podczas kręcenia odcinka :) Zapraszam do przygotowań! źródło zdjęcia Składniki na nóżki: Udko z kurczaka 4 szt Masło klarowane 1 łyżka Cebula biała 4 szt Papryka czerwona 1 szt Cukinia 1 szt Pęczek natki pietruszki Pęczek koperku Suszone śliwki 100 gr Cytryna 1 szt Olej Kolendra, kmin rzymski, sól, pieprz czarny Składniki(...)niecodzienny ryż: Bulion warzywno-drobiowy 1 szkl Mleko kokosowe 1 szkl Ryż 1 szkl Cebula 1 szt Makaron rosołowy 80 gr Rodzynki 100 gr Olej do smażenia Sól, pieprz, cynamon mielony CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Z nóżek kurczaka ściągamy skórę prawie do końca. Luzujemy z kości, oddzielamy od mięsa. Mięso mielimy na średnich oczkach. Cebulę
My Culinary Artwodnista, lub za sucha. Ja robię jajecznice z cebulką, a dziś prezentuję jajecznicę z cebulką i oscypkiem. Jest kilka tajemnic jajecznicy. Po pierwsze sól, warto ją dodać na cebulę już na samym początku, wtedy cebula szybciej staje się miękka. Po drugie mieszanie, jak już wrzucimy jajka na patelnię, a dokładniej na cebulkę to czekamy około 30-40 sekund i dopiero(...)mieszamy. Po trzecie pieprz, to magiczny składnik, który nadaje ostrości. Ja dziś przygotowałam wersję z oscypkiem, pachnie wędzonką i jest mokra. Spróbujcie. Składniki: 1 cebula 2 jaja od szczęśliwej kurki 2 łyżki oleju ryżowego 3 łyżki oscypka - starty na tarce sol i pieprz Wykonanie: Rozgrzej olej na patelni i dodaj pokrojoną w piórka cebulę. Posól. Cebulę smażymy na średnim
Apetyt na Zielonebyło wyrzucić po prostu. Pieczeni z tego nie będzie, ale smalec owszem. I to nawet smaczniejszy niż wieprzowy. Składniki: tłuszcz i kawałki skóry z gęsi 6 średnich cebul 3 średnie jabłka (kruche i kwaskowate) 2 łyżki majeranku opcjonalnie: kawałek suchej kiełbasy Tłuszcz i skórę zmielić maszynką do mięsa przy użyciu średniego sitka. Objętościowo wyszło mi około(...)Cebulę obrać i pokroić w średniej grubości kostkę. Jabłka umyć, obrać ze skóry, wykroić gniazda nasienne - pokroić w kostkę o wielkości jeszcze raz takiej jak kostki cebuli. Do przygotowania smalcu można użyć podsuszonych resztek kiełbasy, które należy pokroić w drobna kostkę. Zmielony tłuszcz przełożyć do garnka i na niewielkim ogniu wytapiać, mieszając od czasu do czasu. Jeśli będziemy
Codzienna kuchnia niecodziennapodać na nasz stół w jesienny pochmurny dzień. składniki dla sześciu, ośmiu osób wywar drobiowy 2 udka kurczaka 2 łyżki oleju 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 cebula kawałek korzenia selera 1 marchew szczypta lubczyku sól,pieprz zupa 2-3 marchewki 2 ząbki czosnku 1 pietruszka 1 por 1 cebula 2 łyżki masła 3 ziemniaki kawałek korzenia(...)dzielimy na dwa kawałki, selera oraz marchew obieramy i kroimy w drobniejsze części. Do garnka wlewamy olej rozgrzewamy go, a następnie szklimy na nim pokrojoną w ćwiartki cebulę. Do cebuli dodajemy selera, marchew oraz mięso kurczaka, przesmażamy całość przez 4-5 minut i zalewamy dwoma litrami wody. Mięso z warzywami zagotowujemy dokładając liść laurowy, ziarna ziela angielskiego
Miód i pieprz