cebula - 11518 przepisów (strona:10/768)

Prażona cebulka 667

Ostatnio organizowałam w mojej szkole konkurs kulinarny, a jednym z zadań które młodzież miała wykonać było krojenie w kostkę cebuli. Po wykonaniu zadania padło pytanie co z cebulą zrobić, wyrzucić? Nie lubię wyrzucać i marnować jedzenia, nawet tak taniego jak cebula, więc reklamówkę pełną pokrojonej cebuli zabrałam do domu. Od razu pomyślałam, że w domu przygotuję domową prażoną cebulkę(...)dogami z prażoną cebulką serwowanymi w sklepie IKEA za 2 zł, większość nie wie jak szybko i łatwo można ją przygotować samemu w domu. Należy tylko pamiętać, aby cebuli nie solić w trakcie smażenia, gdyż puszcza wtedy sok, który przeszkadza w jej uprażeniu, nie będzie też taka chrupiąca. Jak zrobić samemu prażoną cebulkę domowym sposobem? Przygotowanie prażonej cebulki w domu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ruskie kopytka 379

tawrogowe kopytka.O smaku farszu z pierogów ruskich.Okraszone podsmażonymi skwarkami boczku.Nietradycyjne połączenie kopytek i pierogów ruskich.Polecam! Składniki:Kopytka:1 kg ugotowanych ziemniaków;250 g chudego, białego sera;1 duża cebula;1 jajo;1,5 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania;Sól;Pieprz;Olej do posmażenia cebuli.Dodatkowo:100 g wędzonego boczku;1 duża cebula;Olej do smażenia.Sposób przygotowania:Cebulę do ciasta(...)rozgrzanym na patelni oleju.Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i jeszcze gorące przecinąć przez praskę lub utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Dodać ser biały, podsmażoną cebulę i dobrze wymieszać ( ja mieszam i ugniatam tłuczkiem do ziemniaków). Dobrze przyprawić solą i pieprzem. Odstawić do wystudzenia.Do wystudzonej masy ziemniaczano-twarogowej dodać jajo, mąkę i zagnieść ciasto.Zagniecione ciasto podzielić

Gospodyni Miejska
Gruzińska sałatka Adżapsandali 237

Najlepsza na ciepło, doskonała zarówno jako samodzielna przystawka, jak również jako dodatek do innych dań. Do sałatki użyłem: 1 bakłażana (około 500 gram), 500 gram pomidorów koktajlowych, 3 średnich cebul, 30 listków świeżej bazylii, pęczka natki świeżej kolendry, pęczka natki pietruszki,10 gałązek świeżego tymianku, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie sałatki adżapsandali rozpocząłem od podsmażenia cebuli. 3 średnie(...)cebule obrałem z łupin, odciąłem ich końcówki i pokroiłem je w krążki (plasterki) o grubości około czterech milimetrów. Krążki cebuli delikatnie posoliłem. Na patelni rozgrzałem dwie łyżki oliwy i dodałem do niej cebulę. Podsmażałem na średnim ogniu, aż plasterki rozpadły się na pierścienie, a cebula zrobiła się miękka i nabrała lekko złotego koloru. Taki sposób przygotowania cebuli sprawił, iż straciła

Wyprawy kulinarne
Ratatouille 143

tylko z nich, choć można je serwować zarówno samodzielnie, jak i np. z mięsem. Dzisiaj skupimy się na ratatouille w „czystej” postaci, którego typowymi składnikami są pomidory, bakłażan, cukinia, cebula, kolorowe papryki oraz zioła prowansalskie. Technicznie rzecz biorąc, istnieje co najmniej kilka mniej lub bardziej różniących się od siebie sposobów przyrządzenia ratatouille. Jeden z nich polega na tym, że poszczególne(...)łączę warzywa w 3 grupy zależnie od tego jak długo mają być duszone. Np. w przypadku cukinii i bakłażana warto zwrócić uwagę, by ich zwyczajnie nie rozgotować. Papryka i cebula są nieco „odporniejsze”, więc duszą się wyraźnie najdłużej, ale już pomidorom wystarczy kilka minut. Można jednak pokusić się o „szybką” wersję potrawy, w której wszystkie składniki wprost dusimy ze sobą

Kulinarna Pokusa
Pappardelle z 3 sosami i kilka słów o wakacjach 165

cebule300g piersi z kurczaka200g śmietany 18%kieliszek białego półwytrawnego wina oliwa z oliwekpieprz, sól nie zaszkodzi również: 2 garście natki pietruszki dodane na końcuSposób przygotowania:Kurczaka pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Pieczarki pokroić w plasterki. Podsmażyć na oliwie z oliwek kurczaka z cebulą, na dużym ogniu, żeby kurczak się zrumienił, a cebula zmiękła. Dodać pieczarki, posolić(...)zaszkodzi również: łyżeczka otartej skórki z cytryny lub 1 pokrojony w drobną kostke ogórek kiszony podsmażony na początku razem z papryką i cebuląSposób przygotowania:Pokroić w kostkę paprykę i cebulę. Odsączyć tuńczyka z zalewy. Podsmażyć na oliwie cebulę z papryką aż cebula się zeszkli. Dodać tuńczyka i passatę (koncentrat pomidorowy). Przesmażyć razem ok. 2 minuty. Dodać śmietanę. Dokładnie wymieszać

W kuchni wieczorem
Karp w maśle 661

natką pietruszki.Tradycyjna potrawa na każdym wigilijnym stole.Tak przygotowany karp smakuje wybornie, nie ma posmaku mułu.Polecam!Składniki:1,5 kg karpia lub płatów karpia;200 g masła;2 duże cebule;Przyprawa do ryb;Mąka;1/2 pęczka natki pietruszki - opcjonalnie.Sposób przygotowania:Karpia oczyścić z łusek, jeśli jest w całości to odciąć głowę i wypatroszyć - ja użyłam płatów, wyfiletować i umyć(...)filmik pokazujący jak wypatroszyć i wyfiletować karpia).Tak przygotowanego karpia dobrze posolić.Cebule obrać, pokroić w półplasterki. Tak przygotowaną cebulą obłożyć karpia - jeśli karp jest w całości to połowę cebuli włożyć do środka, a resztą obłożyć boki, natomiast jeśli jest w płatach to układać w naczyniu warstawami - na dnie cebula, następnie płat karpia, cebula, płat karpia, cebula itd.Tak przygotowanego karpia

Gospodyni Miejska
Marokańska zupa z soczewicą 130

pożywna. Odrobina Maroka w waszym domu:)Polecam wszystkim. Z pewnością zrobię ją jeszcze nie raz. Przepis oryginalny zaczerpnięty został z bloga White Plate. Marokańska zupa z soczewicą Składniki: 1 cebula 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka (lub 2 małe) 1 łyżka sosu sojowego oliwa z oliwek 1 ząbek czosnku 3/4 łyżeczki cynamonu 1/2  łyżeczki pieprzu cytrynowego 1/2 łyżeczki utłuczonego(...)rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 400 g pomidorów z puszki 100 g czerwonej lub zielonej   soczewicy około 0,6 lira buliony warzywnego, drobiowego lub wody sól  Karmelizowana cebula: 1 cebula oliwa z oliwek 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 papryczki chilli 1 łyżka brązowego cukru Dodatkowo: świeża kolendry lub pietruszka gęsty jogurt naturalny lub grecki Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę

Mania Gotowania
Znów te Indie! CEBULOWY PLACEK Z KMINEM. 217

nawiązaniu do ostatniego postu, gdzie zaprezentowałam wam chutney z białej cebuli i chlebki chapati , dziś obiecany placek cebulowy z kminem . Jest to bardzo przyjemne danie kolacyjne jak i obiadowe. Pewnie z wielu z Was myśli, że placek cebulowy oznacza zionięcie  zapachem cebuli, nieprzyjemnym i odrzucający. A tu niespodzianka! Co prawda, czuć smak cebuli, jednak dzięki kminowi i jogurtowi naturalnemu(...)kończy się to brzydkim zapachem z usta, a i nawet sam placek nie smakuje jak wielgachna cebula. Natomiast kminek nadaje orientalnego charakteru i ciekawego posmaku. Z czystym sumieniem mogę polecić ten zaskakujący placek, który jest nieskomplikowany i bardzo chętnie współpracuje z osobą przygotowującą. INDYJSKI PLACEK CEBULOWY Z KMINEM. /źródło:sieć;/ szklanka mleka 1/2 szklanka oliwy 500g mąki 50g (pół kostki

W kuchni Karmel-itki
Pissaladiere, czyli prowansalski chlebek 138

tygodniu z cyklu  Wypiekanie na śniadanie   pieczemy prowansalski przysmak, czyli płaski chlebek z farszem z cebuli, anchois i oliwek. Tym razem takie cudo wybrała dla nas   Małgosia , a przepis pochodzi z "Księgi smaków Prowansji" Diane Holuigue. Szczerze powiedziawszy przeraziła mnie trochę ta ilość cebuli, ale skoro tak każą to trzeba wykonać i nie marudzić :-). Cebula dusiła się(...)bardzo długo, prawie półtorej godziny. Efekt przerósł moje oczekiwanie, połączenie słonych filecików anchois z lekko słodka cebulę rewelacyjne ! Pissaladiere, czyli prowansalski chlebek Składniki Na ciasto: 250 ml wody 45 g świeżych drożdży 410 g maki pszennej 2 łyżki oliwy z oliwek EV szczypta soli Farsz: 1,5 kg cebuli pokrojonej w piórka

Kulinarne przygody Gatity
Klopsy w sosie pieczarkowym 184

pulpety. W zawiesistym sosie pieczarkowym. Pyszna odmiana zwykłego mielonego. Smacznego! Składniki: Klopsy: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe); 200 g pieczarek; 5 czubatych łyżek bułki tartej; 1 średnia cebula; 2 jaja; 1/4 szklanki zimnej wody; Sól; Pieprz; Mąka pszenna do obtoczenia pulpetów; Olej do smażenia. Sos: 300 g pieczarek; 1 średnia cebula; 1 łyżka masła; 1 łyżka mąki pszennej(...)liść laurowy; 3 ziarna pieprzu; 1 łyżka majeranku; Sól; Pieprz. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Pieczarki do mięsa umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Cebulę do mięsa obrać, bardzo drobno posiekać. Mięso mielone przełozyć do miski. Dodać starte pieczarki, posiekaną cebulę, jaja, bułkę tartą, wodę, sól, pieprz i dokładnie wyrobić. Z powstałej masy mięsnej formować

Gospodyni Miejska
Papryka z cebulą w sosie pomidorowym 213

Papryka z cebulą w sosie pomidorowym... Paseczki miękkiej, czerwonej papryki. Pióra ostrej, białej cebuli. Oblepione aromatycznym sosem pomidorowym. Pyszny dodatek do obiadu czy kanapek. Polecam! Składniki: 1 kg czerwonej papryki; 3 duże cebule; 200 g koncentratu pomidorowego (u mnie 30%); 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%; 1/2 szklanki wody; 8 łyżeczek białego cukru; 10 ziaren ziela angielskiego; 5 liści laurowych(...)łyżki soli; 5 łyżek oleju. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w paski. Cebule obrać, pokroić w pióra. Na rozgrzany na dużej patelni lub w garnku olej (5 łyżek) wrzucić pokrojoną cebulę i chwilę podsmażać. Do podsmażonej cebuli dodać paseczki papryki. W razie potrzeby podlać odrobiną wody (ja nie dodawałam), dodać liście laurowe, ziarana

Gospodyni Miejska
Kapusta z grochem 144

danie składało się wyłącznie z doprawionej do smaku kapusty i grochu. We wsi Gorzałków (dziś dzielnica Opoczna) chłopom powodziło się lepiej, bo należała do posiadłości królewskich - mieszkańcy dodawali jeszcze cebulę. Hihihihi - wyszło na to, że cebula była wskaźnikiem dostatku ;) Z biegiem lat i pojawienia się nowych przypraw danie nabrało lepszego aromatu, ale nadal zalicza się je do dań typu - "bieda(...)danie". Przygotowuję je w obu wersjach: z cebulą do bieżącego spożycia, bez cebuli - do zamrożenia, bo doskonale się przechowuje w zamrażarce; potem można dodać cebulę i czosnek. Składniki : 200 ml grochu łuskowego w połówkach 200 g kapusty kiszonej 400 g słodkiej kapusty 2 łyżeczki kozieradki 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki soli pieprz ewentualnie: olej do smażenia

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa cebulowa. 157

Wszyscy uwielbiają zupy w które są przepełnione masą warzyw, ale ta zupa jest trochę inna, ponieważ jedynym głównym jej składnikiem jest cebula! Tak, zwyczajna cebula. Prawdziwa Francuska klasyka, czyli zupa cebulowa podana zapieczona z bagietką i serem. Zupka jest na prawdę pyszna, odrobinę słodka z pysznie zapieczonym serem i bagietką na wierzchy, ale przygotowanie takiej zupki zajmuje trochę czasu. Zapraszam(...)wypróbowania! Składniki: 600 g słodkiej cebuli 1 l buliony wołowego (użyłem kostki rosołowej) 125 ml białego wina 2 łyżeczki masła 2 łyżki oliwy 5 plastrów bagietki (grubość ok. 2 cm) Ser (w tradycyjnym przepisie używa się gruyere)  sól, pieprz Przygotowanie:  Czyścimy cebulę i kroimy ją nożem w bardzo cienkie piórka lub pół talarki, czasami, aby ułatwić sobie pracę

Kuchnia Łukasza
Cebularze z ciasta francuskiego 112

jest to dowód na to, że jeżeli mamy w domu opakowanie ciasta francuskiego, a do tego praktycznie pustą lodówkę to możemy zrobić coś ciekawego.  Do przekąsek wykorzystałam cebulę zwykłą i czerwoną bo akurat takie miałam, ale mogą być dwie zwykłe lub czerwone, nie ma to większego znaczenia. Cebularze z ciasta francuskiego SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 jajka(...)cebula zwykła 1 cebula czerwona 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz 1 łyżeczka ziół prowansalskich keczup do podania Przygotowanie: Z ciasta francuskiego wycinamy kółka i nakłuwamy je widelcem. Cebule kroimy na plasterki i rozdzielamy na krążki. Na każde kółko ciasta nakładamy krążek cebuli i zwijamy boki do środka. Resztę cebul (mniejsze krążki) kroimy w drobną kostkę. Jajka rozmącamy z jogurtem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Jak kroić cebulę aby nie płakać ? 116

kroić cebulę aby nie płakać ? Aby nie płakać przy krojeniu cebuli,nóż,którym kroimy moczymy w zimnej wodzie. Cebula moczona w zimnej wodzie przez 5 minut,daje się o wiele lepiej kroić i obierać. A także mniej szczypie w oczy. Podczas krojenia cebuli należy zapewnić przepływ świeżego powietrza lub kroić po prostu na dworze ! Najlepiej jest kroić cebulę twarzą(...)wiatr, wtedy wszystkie olejki wydobywające się z krojonej cebuli zostaną natychmiast usunięte nam z pod nosa. ( np. w lecie ) Cebulę łatwiej jest obrać z łupin po sparzeniu ich wrzącą wodą. Zapach cebuli z rąk można usunąć smarując je pastą do zębów, a następnie umyć ręce w letniej wodzie

Przepisy i porady kulinarne
Zimno i chorowito, więc FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA 166

napędza mnie do działania i to dzięki niej wciąż chcę odkrywać więcej i gotować lepiej. Przechodząc do MOJEJ francuskiej zupy cebulowej, jej smak...zaskoczył mnie. Uwielbiam cebulę ( co może nie jest powodem do dumy) i wiem, że dzięki niej wiele potraw nabiera niesamowitego aromatu. Jednak nie spodziewałam się, że sama może stanowić taki smakołyk. Cały sekret tej zupy tkwi(...)chyba w powolnym duszeniu cebuli i w pomieszaniu różnych jej odmian. Chciałam przyrządzić coś prostego, ale jednocześnie wyjątkowego, i, na szczęście, udało się, Jej smak jest delikatny, co też było dla mnie dużą niespodzianką, Bałam się dodawać większą ilość, by nie przesadzić z aromatem, ale następnym razem będę bardziej hojna. Podawana z grubą pajdą chleba i posypana serem Corregio , była

Gotowanie to kochanie
Fajitas 177

Fajitas...Okrągłe, meksykańskie tortille.Kurczak, papryka i cebula w aromatycznych przyprawach.Gucamole, salsa pomidorowa i sos śmietanowy.I wszytko skropione aromatycznym sokiem z limonki.Prawdziwa, meksykańska uczta!Składniki:6 - 8 placków tortilli;2 filety z kurczaka (o wadze około 500 g);2 małe cebule;1/2 czerwonej papryki;1/2 żółtej papryki;1/2 zielonej papryki;1 czubata łyżka przyprawy do fajitas;Łyżeczka ostrej papryki(...)fajitas;50 g sera cheddar startego na tarce o grubych oczkach.Guacamole:1 miękkie avokado;1/2 cebulki szalotki;1 łyżka soku z limonki;Sól.Salsa pomidorowa:2 średnie pomidory;1/2 cebuli szalotki;1 łyżka soku z limonki;1/2 papryczki chili;Sól;Pieprz.Sos śmietanowy z limonką:3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 łyżka soku z limonki;Sól.Sposób przygotowania

Gospodyni Miejska
Zupa ze świeżych grzybów 176

Zupa ze świeżych grzybów...Kawałki świeżych, aromatycznych grzybów leśnych.Podsmażone wraz z cebulą.Kosteczki ziemniaków, selera i marchewki.Zatopione w pachnącym, warzywnym bulionie.Pyszna domowa zupa o zapachu lasu.Polecam! Składniki:250 g świeżych grzybów (mogą być również mrożone, ewentulanie suszone);3 marchewki;1 mała pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;5 średnich ziemniaków;1 duża cebula;2 litry zimnej wody(...)seler i pietruszkę obrać. Marchewki i seler pokroić w kostkę. Pietruszkę pozostawić w całości. Por pokroić w cienkie plasterki.Grzyby oczyścić i pokroić w paski (ja dałam kapelusze i nóżki).Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę.Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć

Gospodyni Miejska
Wywary na zupę na rumianych warzywach 169

zauważyli , że od dość dawna wszystkie moje zupy ( wywary) rozpoczynam od uprażenia na rumiano na suchej patelni mnóstwa warzyw. Wiele osób pyta mnie czemu tak robię . Kiedyś podpiekałam tylko cebulę i czasem marchew, teraz rumienię całą włoszczyznę. Zanim powiem o powodach takiego postępowania chciałam Was uczulić na coś jeszcze : Pod żadnym pozorem nie opiekajcie cebuli ( czy czegokolwiek innego ) nabijając(...)przed chwilą coś gotowaliście i zanim go umyjecie zajrzyjcie na spód . Te wszystkie czarne osady , które szorujecie to pozostałości po spalającym sie gazie - i to właśnie osiada na podpiekanej cebuli jak ją potrzymacie nad palnikiem. W skład tego świństwa już nie będę wnikać- pozostawiam to waszej wyobraźni ( spytajcie znajomego chemika lub wyguglajcie sobie pochodne spalania gazu ziemnego). A teraz

Buniabaje w kuchni