With red onion jam Składniki. 3 cebule czerwone 3 łyżki oliwy 2 łyżki cukru brązowego 50 ml wina Porto 1-2 łyżki miodu 3 łyżki aceto balsamico di Modena 1 łyżeczka tymianku sól pieprz Wykonanie. Obraną cebulę pokroić w piórka. W rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę dodając cukier. Kiedy cukier się lekko skarmelizuje wlać Porto, ocet i dodać resztę
Kulinarny karnet Christopherapierwsze danie "popisowe", które potrafiłem przygotować. Zupę szczególnie polecam na poniedziałek, gdyż zazwyczaj z niedzielnego obiadu zostaje bulion, który można świetnie wykorzystać. Do przygotowania zupy cebulowej potrzebowałem: 4 średnich cebul, 1 litra bulionu drobiowo - wołowego (może być z kostki, choć zdecydowanie polecam domowy), 250 ml białego wytrawnego wina, 3 małych ząbków czosnku, suszonego tymianku, kilku kromek białego pieczywa, oliwy, soli(...)czarnego świeżo mielonego pieprzu, 100 gram miękkiego żółtego sera (np. gouda), odrobiny parmezanu, 1 łyżki octu balsamicznego, sosu Worcesterchire (opcjonalnie). Przygotowanie zupy rozpocząłem od obrania cebuli i pokrojenia jej w piórka. W tym celu odkroiłem "piętki" cebul z obu stron, przekroiłem je na połowy i pokroiłem wzdłuż - prostopadle do obciętych piętek (w przeciwnym wypadku otrzymałbym półplasterki, nie piórka
Wyprawy kulinarnequiche to przede wszystkim bardzo szybki sposób na smaczny i sycący obiad bądź kolację. Potrzebujemy: - 250 g ciasta francuskiego (świeżego lub mrożonego) - 250 g małych pieczarek - 2 średnie cebule - około 150 g boczku pokrojonego w paski/kosteczkę - 3 jajka - 250 ml śmietany - 1 mozzarella - łyżeczka świeżego tymianku - sól - pieprz - forma do tarty Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Na początku(...)dodatku oliwy czy masła smażymy boczek, aż się zrumieni. Kroimy cebulę w piórka. Większe pieczarku dzielimy na pół. Gdy boczek się zrumieni wyjmujemy go za pomocą łyżki cedzakowej do miseczki. Na powstały z boczku tłuszcz wrzucamy pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Chwilę smażymy. Po paru minutach dodajemy cebulę i smażymy do momentu aż woda
W mojej holenderskiej kuchniżadnych sztucznych spulchniaczy, a dodatek cebulki urozmaica jego smak. Składniki: 25 g świeżych drożdży szklanka ciepłej wody pół kg mąki pszennej 2 łyżki oleju rzepakowego (+ 2 łyżki do smażenia cebuli) łyżeczka soli szczypta cukru 2 cebule pokrojone w kostkę Przygotowanie: Do miseczki wlałam wodę, dodałam szczyptę cukru, jedną trzecią mąki i pokruszone drożdże. Wymieszałam i odstawiłam na 20 minut(...)ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Cebulę podsmażyłam i ostawiłam do wystygnięcia. Do powstałego zaczynu dodałam olej, sól, cebulkę i resztę mąki. Całość dokładnie wyrobiłam. Ciasto przełożyłam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, przykryłam ściereczką i odstawiłam na pół godziny do wyrośnięcia. Piekłam w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10 minut, po czym na dolny poziom piekarnika wstawiłam naczynie
Kulinarny Pamiętnikmąki pszennej 1 szkl. mąki pełnoziarnistej 1 szkl. ciepłej przegotowanej wody 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli morskiej 50 ml oleju rzepakowego Rapso 2 cebule Cebule pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Do miski przesiać mąki, dodać wodę, drożdże, cukier, sól oraz podsmażoną cebulę. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia
Moje domowe kucharzeniebardzo łatwe, a możliwość dodatków nieograniczona. Jako, że ja uwielbiam kaszę, to zdecydowałam się właśnie na nią. Składniki: 1 kg żeberek 1 ketchup pikantny 150 ml bulionu 6 cebul sól, pieprz słodka papryka olej Wykonanie: Żeberka natrzeć solą i pieprzem. Obsmażyć na patelni. Następnie doprawić słodką papryką. Cebule obrać, pokroić w plastry. Połowę rozłożyć dnie naczynia żaroodpornego. Na nią(...)wyłożyć żeberka i przykryć resztą cebuli. Obficie polać ketchupem, podlać bulionem i wstawić do piekarnika. Piec pod przykryciem przez ok. 90 min. w temperaturze 200 st.C. W razie potrzeby jeszcze dopiec
Pasja Smakujeszcze moja Babcia. Polecam, bo jest prosty i bardzo szybki w przygotowaniu. Składniki a 4 osoby: 4 filety z soli ( u mnie mrożone 1 kg ) 2 duże cebule szklanka suszonych podgrzybków 0,5 szklanki oleju 1,5 szklanki gorącej wody sol i pieprz do smaku Sposób przygotowania : Rybę rozmrozić, osuszyć papierowym ręcznikiem i przekroić każdą na pół.Grzyby namoczyć(...)gorącej wodzie i pokroić na małe kawałki.Cebulę pokroić w plastry. Do garnka z grubym dnem układać warstwami według kolejności cebulę, rybę i grzyby. Po wierzchu posypać solą i pieprzem.Soli i pieprzu daję po pół łyżeczki i na końcu jeszcze ewentualnie doprawiam. Polać oliwą i wodą z moczenia grzybów. Zagotować i dusić po przykryciem na małym ogniu 20 minut. Podawać
Gosia gotujeZnudziło Wam się tradycyjne pesto bazyliowe? Spróbujcie mojej wariacji na temat tego włoskiego klasyka, czyli pasty z pora i cebuli. Smacznego!:) Składniki 1 cały por, posiekany 1 średnia cebula, posiekana oliwa z oliwek – ok. 3 łyżek garść orzechów włoskich 2-3 ząbki czosnku sól + pieprz do smaku sok z cytryny – ok. 2 łyżeczek woda opcjonalnie ulubiony ser Por i cebulę
Powiedz dietom niePrzygotowałam konfiturę z czerwonej cebuli jako dodatek do mojego domowego pasztetu z kurczaka. Jeszcze dziś wieczorem dodam przepis na ten dietetyczny pasztet :)Składniki:4 duże czerwone cebule2 łyżki trzcinowego, brązowego cukru (u mnie z melasą)100 ml porto (lub wytrawnego wina czerwonego)2 łyżki octu balsamicznegołyżeczka suszonego tymiankuszczypta soli i pieprzu do smakułyżka masła do smażeniaCebulę(...)dusimy aż płyn odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem wg smaku. W sumie całość smażyłam ponad pół godziny.Do marmolady możemy dodać łyżkę borówek albo żurawiny. Konfitura z cebuli jest idealna do pasztetów. Jeszcze dziś podam przepis na dietetyczny pasztet z kurzego mięska. Mniam :) konfitura z czerwonej cebuli
Bon Appetit Małgorzatypobor energii z pozywienia i wzmocnienie ukladu odpornosciowego.ma wieksza wartosc odzywcza i dietetyczna niz wieprzowina i wolowina.A najwieksza zalete stanowi szybkosc przygotowania smakowitego dania.Skladniki :-2 piersi z kurczaka-2 cebule-2 male papryki lub 1 duza czerwona papryka-sol,slodka papryka w proszku-pieprz czerwony-1/2 lyzeczki cukru-1 lyzka ciemnego octu winnego-maslo klarowane lub olej do smazeniaPersi(...)kurczaka przykrywamy folia i lekko rozbijamy ,tylko od strony skory.Bardziej z grubszego konca,zeby wyrownac grubosc calego steku.Solimy,nacieramy mielona papryka,odstawiamy.Obieramy cebule i papryke czerwona.Cebule kroimy w grube polksiezyce,papryke w paseczki.Podsmazamy na rozgrzanej patelni.Gdy zacznie zmniejszac objetosc ,zsuwamy na bok patelni i obsmazamy teraz mieso.Po kilka minut z kazdej strony.Dodalam do piersi jeszcze rozmaryn.Jak ktos lubi moze dorzucic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!salatka z zielonej fasolki szparagowej.Ta sklepowa konserwa dostepna jest przez caly okragla rok.Lubie miec taki sloiczek w zanadrzu,bo w pare minut mozna wyczarowac swietny dodatek do obiadu.Wystarczy czerwona cebula,kilka suszonych pomidorow,smakowity winegret i gotowe.Zapraszam do przepisu,mam nadzieje ,ze i Wam posmakuje!Skladniki : 1 sloik zielonej fasolki szparagowej -pocietej1 czerwona lub biala cebula 1 zabek czosnku6(...)zalewy cebulke pokroic w kostke,wygniesc i wymieszac z sola.Obrac i pokroic w kosteczke czosnekpokroic w cieniutkie paseczki suszone pomidorkioliwe,ocet i miod wymieszac na gladki kremfasolke wymieszac z cebula,czosnkiem,pomidorkami i sosikiem.Posypac zielonym koperkiem i pieprzem z mlynkapodawac po schlodzeniu w lodowce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!makaronu pappardelle2 cebule200g chudego boczkułyżka oliwy z oliweksolpieprzstarty parmezanWykonanie:Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, zwracając uwagę, aby go nie rozgotować.Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę do której dodajemy po chwili pokrojony boczek. Smażymy całość na małym ogniu ok 10 minut. Ugotowany makaron przekładamy do boczku z cebulą, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Gorący posypujemy startym
Walijskie PichcenieSkładniki : około 30 -40 dag świeżej, wątróbki wieprzowej 1 duża cebula olej do smażenia sól, pieprz, mąka Przygotowanie : Wątróbkę w całości umyć pod bieżącą wodą , jeśli mamy mleko to możemy namoczyć ją na 10 - 15 min. Umytą lub namoczoną w mleku osączyć doskonale na sicie Pokroić po osączeniu na drobniejsze kawałki Cebulę pokroić na półplastry Pokrojoną wątróbkę maczać(...)mące i kłaść na rozgrzany olej Smażyć do lekkiego zrumienienia z obydwu stron, teraz dołożyć do niej pokrojoną cebulę, posypać pieprzem i przykryć pokrywką, zmniejszyć płomień gazu Spróbować czy wątróbka jest miękka, jeśli tak to dopiero posolić, inaczej od razu może zrobić się twarda Smazyć pod przykryciem do miękkości. Mnie osobiście smakowała z kruchą sałatą w jogurcie, trochę ryżu
Proste Potrawyjaja (u nas 2 jaja i białko, które zostało po oddzieleniu żółtka do ciasta) 250-300 g śmietany 18% * odrobina kurkumy sól i pieprz do smaku szczypiorek pół średniej cebuli pół łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta tymianku * Do przygotowania dania użyłyśmy śmietany firmy Polmlek Przygotowanie Pora kroimy w krążki, boczek i cebulę w kostkę. Na rozgrzanej patelni smażymy boczek(...)wytopi się już trochę tłuszczu wrzucamy por i cebulę. Smażymy chwilę aż zmiękną i odkładamy na bok. Do miski wlewamy śmietanę, wbijamy jajka i mieszamy rózgą. Dodajemy przyprawy, zioła i odstawiamy. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Ciasto rozwałkowujemy na (mniej więcej) kształt koła tak, aby w każdym miejscu było równej grubości i wykładamy na formę do tarty. Lekko dociskamy
Symfonia Smakówjajek trzy plastry boczku 15 lisci szpinaku polowka cebuli jarzynka Boczek i cebule pokroic w drobna kostke Szpinak posiekac drobno Podsmarzyc wszystko razem stopnowo dodajac wpierw boczek potem cebule i na koncu szpinak Wbic jajaka i posolic jarzynka Delikatnie mieszajac smarzyc jajecznice az sie jajka nie zetna Smacznego
Klaudynkowa kuchnia