wykombinować z zawartości mojej lodówki. Dziś padło na kulki ryżowe ale co do kulek??? I tu z pomocą przyszła mi współlokatorka Ania - ryba na parze z cebulą -MNIAM! RYBA NA PARZE Z CEBULĄ I RYŻOWYMI KULKAMI 1h dla 2 osób (chodź kulek wychodzi spokojnie dla 3) składniki na kulki 2 woreczki ryżu kilka pieczarek - ok 5 pół cebuli sól, pieprz(...)pietruszki bułka tarta olej łyżeczka masła ok 15 małych kosteczek sera żółtego łyżka parmezanu na rybę 2 filety w kostce z mintaja (może być inna dowolna ryba) pół cebuli szczypta pieprzu cytrynowego 1/4 cytryny sól Do dzieła!!! Ryż gotujemy z curry. Lekko studzimy. Pieczarki przekrajemy na 4 i kroimy w plasterki, cebulę drobno siekamy i dusimy na maśle z pieczarkami
sierotka maRysia w kuchniCebulę lubię - aczkolwiek tylko w postaci ,,przerobionej" czyli nie na surowo. Dlatego też do tej zupy zabierałam się jak przysłowiowy pies do jeża jakoś unikałam jej, w restauracjach widziałam ale nie zamawiałam od znajomych słyszałam ale nie brałam przepisów. Aż do dziś jakoś idąc targiem zauważyłam cebulę i kupiłam z odważną myślą o zupie no i powstała... i jest pyszna(...)Cebulowa zupa krem Składniki: ok 800 g cebuli cukrowej ok 200 g cebuli ,,zwyczajnej" 2 marchewki 2 litry bulionu drobiowo-warzywnego 1/4 selera mała pietruszka 2 ząbki czosnku kilka kromek chleba kilka plastrów sera żółtego sól, pieprz, słodka papryka listki bazylii Do dzieła!!! W bulionie (może być z kostki lub po prostu ugotowany rosół drobiowy z warzywami) gotujemy selera, marchewkę
sierotka maRysia w kuchnigrzybów zabarwi nam również pozostałe warzywa. To źle, gdyż zepsujemy efekt wizualny potrawy. Jak w większości potraw zawierających dużo składników, musimy uważać z dobieraniem ich ilości – pojedyncza mała papryka, cebula czy garść pieczarek nie robią objętością i masą większego wrażenia, ale skumulowane razem mogą dać pokaźną porcję jedzenia. Nie oznacza to, że musicie trzymać się idealnie podanych w przepisie ilości(...)choć na zdjęciach składników jest naprawdę tyle co w opisie, ale nie dajcie się też zwieść temu, że „przecież jedna cebula nie waży dużo” Łosoś z warzywami i pesto 2015-10-17 20:26:13 Prosty i bardzo efektowny grillowany na patelni łosoś z duszonymi kolorowymi warzywami. Dodatek bazyliowego pesto podkreśla śródziemnomorski klimat dania. Zapisz przepis Drukuj Składniki
Kulinarna PokusaRisotto z grzybami leśnymi to pomysł na proste, nieskomplikowane danie jednogarnkowe. Przygotowane z delikatnego ryżu arborio, świeżych leśnych grzybów zebranych podczas spaceru oraz z cebulą i czosnkiem. Danie idealne na sobotni obiad lub kolację z przyjaciółmi przy dobrym winie. Wegetarianie na pewno skorzystają, wszak grzyby są bardzo zdrowe. Grzyby jadalne to źródło smaku i aromatu. Są niskokaloryczne, ponieważ składają się(...)grzybami leśnymi Składniki: 1 szklanka ryżu arborio 400 g grzybów leśnych (dokładnie oczyszczonych) ok. 1 litr bulionu (ja przygotowałam z mojej kostki domowej bulionowej ) 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 3 łyżki masła olej rzepakowy tłoczony na zimno sól pieprz świeżo mielony 2 łyżki sproszkowanych suszonych grzybów (opcjonalnie, dla wzmocnienia smaku) pęczek posiekanej zielonej natki pietruszki Przygotowanie
Naturalna Kuchniaswojsko”, prawda? Teraz jednak, wykorzystując wspomniane wyżek zalety tego mięsa, zaproponujemy coś całkiem przeciwnego w smaku. Będzie bowiem słodko, no, może słodko-kwaśno. I raczej egzotycznie. O ile czosnek, cebula czy ziele angielskie są bardzo znajome dla podniebienia mieszkańców naszej części Europy, to już limonka, owoce kolendry, imbir, brązowy cukier i słodko-kwaśny sos chili zawsze niosą dla nas jakiś(...)naturalnego 4 łyżki słodko-kwaśnego sosu chili 2 łyżki soku z limonki 1 łyżeczka owoców kolendry 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka musztardy francuskiej (gruboziarnistej) 10 łyżek oliwy Do podania sałatka z mango koktajl ze słodkich owoców tropikalnych opiekane na grillu lekkie pszenne
Kulinarna Pokusadrożdży, 1/2 łyżeczka cukru białego, 300 ml ciepłej wody, 300 g mąki pszennej, 150 g mąki razowej, 2 łyżeczki soli, pęczek posiekanej zielonej pietruszki (duża garść), ponadto: 2 duże cebule czerwone, 1 duża cebula biała, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 ząbki czosnku, otarta skórka z jednej cytryny, 1 łyżeczka miodu, 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego, sól do smaku, 60 ml piwa(...)można delikatnie wykonać też, za pomocą noża do krojenia pizzy ). Ciasto skrapiamy wodą i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia. W rondelku rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek posiekany w kostkę i cebulę w paski. Podsmażamy ok. 3 min. dodajemy, cukier, miód, skórkę z cytryny, szczyptę soli i smażymy kolejne 2 min, mieszając. Całość zalewamy piwem i dusimy na małym ogniu, aż cebula
Moniki SmakołykiSamo przygotowanie zajmuje dosłownie kilkanaście minut, warto jest więc zrobić kilka mniejszych słoiczków i mieć w razie potrzeby pod ręką. Dlaczego piszę o mniejszych słoiczkach? Bo przygotowana tym sposobem cebula zajmuje bardzo mało miejsca - z trzech średnich czerwonych cebul wyszedł mi jeden niewielki słoik po dżemie. Zalewa: 2 szklanki wody, 2 łyżeczki ziaren kolendry, 2 średnie liście laurowe (pokruszone(...)Wodę, przyprawy, sól i cukier zagotować w garnuszku. Po około 2 minutach gotowania na niewielkim ogniu, wlać ocet. Zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem na kilka minut. Cebulę obrać, pokroić w plasterki lub półplasterki. Wywar przecedzić i włożyć do niego pokrojoną cebulę. Zagotować wszystko razem i przełożyć do umytych i wyparzonych słoiczków. (Cebulę lekko ugnieść, słoiki dopełnić octowym
Codzienna kuchnia niecodziennakapusty nie dodaję wyszukanych przypraw. Czarny pieprz świeżo i grubo mielony w zupełności wystarczy. Młoda kapusta duszona Składniki: 5-6 porcji 1 główka młodej kapusty średniej wielkości 1 młoda cebula, duża ze szczypiorem 4 młode marchewki 4 łyżki posiekanej pietruszki, koperku i szczypiorku 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 liść laurowy czarny pieprz, grubozmielony 100 ml wody sól(...)smaku Poszatkuj kapustę i włóż do dużego garnka, wlej wodę. Pokrój w kostkę cebulę i czosnek. Podsmaż na oliwie i dodaj do kapusty z pokrojoną marchewką, ziołami i laurowym liściem. Posól lekko, popieprz, dodaj wodę i gotuj kapustę przez 30 minut. Przykryj garnek pokrywką. Mielone kotlety najczęściej robię bez dodatku tartej bułki. Lubię mielone miękkie i puszyste. Takie właśnie
codojedzeniadzika 5-6 ziaren jałowca 5-6 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 3 ząbki czosnku kilka świeżych leśnych grzybów (mogą być też suszone lub mrożone) 2 średnie cebule kilka łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka smalcu 0,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina sól i pieprz do smaku Marynata: 0,25 litra czerwonego wytrawnego wina 0,10 litra(...)łyżka majeranku 2 szt. liści laurowych 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka czarnego pieprzu (grubo mielony lub roztarty w moździerzu) 1/4 litra wody Sos: 3 cebule 2 łyżki masła 0,5 kostki rosołowej odrobinę śmietanki kremówki Dobrze przygotowana dziczyzna - to prawdziwe wyzwanie. Dlatego bardzo polecam ten przepis. Jeżeli będziemy przestrzegać wszystkich jego zaleceń - to możemy być
Świat Domowej Kuchniwęgiel drzewny, leżak i kryminał w ręku. Oto jeden ze sposobów spędzania przeze mnie czasu wolnego. Dzisiaj danie dla amatorów smażonej cebulki. Ach ten aromacik :) Składniki: biała kiełbasa 4 cebule sól 6 łyżek oleju Przygotowanie: Rozpalamy grilla. Cebulę będziemy przygotowywać na folii aluminiowej. W tym celu wykorzystamy około 50 centymetrowy kawałek folii. Należy pamiętać, że produkty zawsze kładziemy na stronie(...)błyszczącej. Po zawinięciu produktu matowa strona folii ma być na zewnątrz. Cebulę obieramy, kroimy na krążki, wykładamy na folię aluminiową. Dodajemy olej, solimy według uznania, zawijamy brzegi folii do góry, tworząc "mieszek" i kładziemy na grillu. Cebula robi się dość długo, koło 30- 40 minut. Podczas smażenia można ją kilka razy pomieszać i spróbować, czy ma odpowiednią miękkość. Mieszać
Smak mojego domuPyszna, ale również czasochłonna zapiekanka z ziemniakami, kalafiorem, pieczarkami, cebulą mięsem z kurczaka, sosem beszamelowym i mozzarellą . Mimo wszystko warto spróbować ;-) Tym bardziej, że zapiekankę można przygotować częściowo lub w całości już dzień wcześniej, a na następny skończyć bądź podgrzać. Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI Na zapiekankę 800-900 g ziemniaków (najlepiej młodych) 1 kalafior 1 duża pierś z kurczaka(...)pieczarek 1 cebula 1 kulka mozzarelli przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, przyprawa do ziemniaków dodatkowo: oliwa, masło lub margaryna Na sos beszamelowy 1,5 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej) 1 szklanka mleka 2-3 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa 85 g sera żółtego WYKONANIE Ziemniaki umyć i gotować w mundurkach około 10 minut, następnie
Passions hobbies lifeZapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 średnia perliczka (1,2 kg) 150g ulubionych leśnych grzybów – świeżych lub mrożonych, w tym drugim wypadku patrz uwagi 2 średnie czerwone cebule 150ml wytrawnego białego lub lekkiego wytrawnego czerwonego wina 200g surowego boczku 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego łyżeczka tymianku łyżeczka majeranku kilka gałązek rozmarynu(...)całości lub tylko dokładnie wycinamy gruczoł kuprowy – zalecam tę drugą metodę. Następnie nacieramy ptaka częścią soli i pieprzu. Pozostawiamy na kilka(naście) minut. Boczek kroimy w drobną kostkę. Cebule obieramy i kroimy w ćwiartki. Czosnek obieramy. Grzyby w razie potrzeby płuczemy dokładnie w zimnej wodzie, po czym osuszamy papierowym ręcznikiem. Jeśli grzyby są dużych rozmiarów, tniemy je na mniejsze kawałki
Kulinarna Pokusasama nazwa mówi, peperonatę robi się z papryki. Jakkolwiek dodaje się również pomidory, cebulę, czosnek i przyprawy, to przede wszystkim papryka nadaje sens, smak i wygląd tej potrawie. I teoretycznie można by na tym skończyć opowieść, bo tak przygotowana peperonata jest po prostu daniem samym w sobie. W praktyce jednak możemy zastosować ją jako bazę lub dodatek do innych potraw(...)również w charakterze dodatku do innych dań. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 średnia czerwona papryka (250g) 1 średnia żółta papryka 1 średnia zielona papryka 1 średnia cebula (150g) 2 ząbki czosnku pęczek świeżego oregano 1 puszka pomidorów z puszki (400g) 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego Instrukcje Papryki rozkrajamy wzdłużnie
Kulinarna Pokusamiarę lekkie danie na obiad o każdej porze roku. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 600g mielonej wołowiny 3-4 średnie kiszone ogórki 1 średnia czerwona cebula 2 małe lub 1 duży ząbek czosnku 2 szalotki (można ew. użyć kawałka zwykłej cebuli) 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka mielonej słodkiej papryki szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 jajko(...)minut przed końcem usuwamy przykrycie, i odwracamy klopsy na drugą stronę (wcześniej mięso powinno wypuścić niewielką ilość sosu, który teraz zapobiegnie wysuszeniu jego powierzchni). W międzyczasie obieramy cebulę, dzielimy wzdłużnie na pół, po czym kroimy w cienkie półtalarki. Dzielimy je następnie na poszczególne piórka. Ogórki kroimy na dość cienkie plasterki lub słupki i mieszamy z cebulą. Ta ostatnia powinna nabrać
Kulinarna Pokusagrillowanie. Polecamy wam dziś dwa wyjątkowe przepisy na to wyjątkowe danie kuchni meksykańskiej. Klasyczne Fajitas z wołowiny Składniki: ½ kg steka z polędwicy wołowej pokrojonego w cienkie plasterki ¼ dużej cebuli pokrojonej w plasterki 1 średnia zielona papryka, pokrojona w cienkie paski 1 średnia czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski 2 plasterki cytryny 4 tortille 4 łyżki kwaśnej śmietany 4 łyżki salsy(...)chili w proszku 1 łyżeczka mielonego kminku ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki soli czosnkowej 2 łyżki wody Przygotowanie: Grilla rozgrzać do około 220 stopni C. W międzyczasie w naczyniu wymieszać wołowinę, cebulę, paprykę i przyprawą do fajity. Na rozgrzanym ruszcie grilla umieścić patelnię do fajity (patelnie takie można znaleźć w specjalistycznych sklepach np. w DYNAMIC Centrum Grilla ). Gdy patelnia się rozgrzewa mięso
naRuszcie