buraki ze śmietaną - 614 przepisów (strona:26/41)

Deser z kaszy jaglanej. 163

mleku. Zastąpiłam je naturalnym sokiem z buraków ,dodałam wody i wyszło równie pysznie . Składniki: 3/ 4 szklanki kaszy jaglanej 2 szklanki mleka ,może być dowolny sok 1,5 łyżki cukru,pominęłam laska wanilii około 1 szklanka malin ,lub innych owoców 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody 150 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru Kaszę płuczemy

Ladylaura.
Ciasto buraczane z brązowym... prosem! 126

autorski/ Składniki: 150 g ugotowanych buraków jajko 4 łyżki dowolnej mąki łyżka  mielonego brązowego prosa bio (Regenbogenkreis) łyżka syropu klonowego pół łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml mleka szczypta soli kilka kropli aromatu migdałowego + do dekoracji: garść prażonych płatków kokosa. Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na gładką masę (o konsystencji gęstej śmietany). Jeśli będzie zbyt gęsta, dodać

Poranek na słodko
Pizza na buraczanym spodzie. 221

potrzeby . W ciepłej wodzie z buraków rozpuścić drożdże z cukrem ,dodać pozostałe składniki .Mąkę stopniowo,aż do momentu kiedy ciasto przestanie kleić się do rąk ,będzie elastyczne i miękkie.Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 0,5 godziny. Następnie rozwałkowujemy ciasto na cienki placek na papierze i dajemy na nie śmietanę z oregano ,sól i pieprz

Ladylaura.
drobiowe mielone nadziane ćwikłą i z kaszą gryczaną na obiad... 225

Składniki: buraki 5 sztuk, Chrzan śmietankowy Smak 2 łyżki, mięso mielone indycze 60 dag, bułka czerstwa 1 sztuka, bułka tarta 1/2 szklanki, jajka 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, cebula 1 mała, olej do smażenia - ile potrzeba, woda 2 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki, śmietana 2 łyżki, przyprawa w płynie - do smaku, kasza gryczana

W Mojej Kuchni Lubię
Śmietana słonecznikowa i Służące 140

Kiedyś natknęłam się na przepis tutaj . Nie mogę wyjść z podziwu, że takie pyszności można wyczarować z pestek słonecznika… Poza tym robi się ją bardzo szybko

Qlinarnie i Qlinarnie
Bajaderki buraczane z masą daktylową i ziarnami. 201

ekstrakt waniliowy, starte buraki  i olej - wymieszaj je. Połącz składniki suche z mokrymi - wymieszaj. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne dosyp odrobinę mąki. W przeciwnym wypadku dodaj odrobinę wody. Trudno określić dokładną ilość mąki, gdyż zawartosć soku w buraczkach  gotowanych  jest inna,  a inna w pieczonych. Ciasto powinno być konsystencji gęstej, kwaśnej śmietany. Upiecz  ciasto

Gotuj Sam!
Pulpeciki z indyka w sosie śmietanowo-koperkowym 183

minut Następnie robimy sos: śmietanę wlewamy do garnuszka, zalewamy ją wywarem spod pulpetów na wysokość niewiele ponad 1/2 kubka i dodajemy mąkę - wszystko dokładnie mieszamy sprężynką do połączenia składników  Przelewamy do garnka z pulpetami i dodajemy posiekany koperek. Wszystko dokładnie mieszamy i zagotowujemy - wyłączamy gaz Można podać z kaszą gryczaną i gotowanymi burakami - ja tak zrobiłam :) Smacznego

Szczęśliwa kuchnia
Pulpeciki z indyka w sosie śmietanowo-koperkowym 214

minut Następnie robimy sos: śmietanę wlewamy do garnuszka, zalewamy ją wywarem spod pulpetów na wysokość niewiele ponad 1/2 kubka i dodajemy mąkę - wszystko dokładnie mieszamy sprężynką do połączenia składników  Przelewamy do garnka z pulpetami i dodajemy posiekany koperek. Wszystko dokładnie mieszamy i zagotowujemy - wyłączamy gaz Można podać z kaszą gryczaną i gotowanymi burakami - ja tak zrobiłam :) Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Serdeczna pizza na Światowy Dzień Pizzy 138

Walentynki, że zaraz po pracy udałam się po brakujące składniki, by przygotować danie, które mój mąż bardzo lubi. Na wierzch pizzy dodałam serowe wędzone paluszki, ser camembert i ugotowane buraki, które pokroiłam w plastry i wycięłam z nich serca. Ciasto podzieliłam na dwie części, z których upiekłam jedną w kształcie serca i drugą, okrągłą. Na ciasto przygotowałam gęsty(...)oscypka pół sera camembert pokrojonego w plastry, a plastry na mniejsze części 1 kulka mozzarelli porwanej na kawałki kilka pomidorków daktylowych pokrojonych w plastry 1 średni ugotowany i obrany burak pokrojony w plastry, z których można wykroić serca oliwki z pastą paprykową przekrojone na pół kilka plastrów czerwonej cebuli zioła do pizzy rukola do dekoracji Sos: 1 łyżka masła

Czerwień i błękit
ART&FOOD BAZAR NA STARYM KLEPARZU 150

ostrości, ale połączenie policzków z burakiem było dla mnie totalnie zaskakujące i z całą pewnością wypróbuję je w domu! Zagadywana cały czas przez Pana Prowadzącego ( ajj! wiecie, że lubię brunetów, nie?! :D ) podreptałam do Food Trucka Darka, w którym to królowały Racuchy z płatkami jabłkiem i sorbetem z gruszek z ciekłego azotu i bita śmietaną. No i tym mnie kupili

Ostra na Słodko
ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWO ŚMIETANOWYM 194

cebula ( ja nie dodałam) Płaty śledziowe namoczyłam i wysuszyłam używając do tego  papierowych ręczników kuchennych. Pokroiłam je na małe kawałki   i ułożyłam na talerzu. Do miseczki wlałam jogurt, śmietanę i majonez.   Wsypałam przyprawy:  kurkumę, curry i  pieprz cytrynowy(...)cukrem do smaku. Polałam śledzie przygotowanym sosem musztardowym.  Smacznego!   Polecam również śledzie: śledzie smażone w zalewie octowej (klik) z czosnkiem i majerankiem (klik) sałatkę śledziową z burakami i ziemniakami (klik)    śledzie po kaszubsku (klik) sałatkę śledziową z jabłkiem (klik) śledzie w oleju z cebulką (klik

potrawyregionalne
Botwinka z ziemniakami i mlekiem kokosowym 165

botwinki bije na głowę nawet najlepsze gazpacho. Z reguły przerabiam botwinkę na chłodnik, jednak tym razem przygotowałam ją w wersji na ciepło, z ziemniakami i domowym mlekiem kokosowym zamiast śmietany, śmiało więc może obnosić się mianem "wegańskiej". Składniki na ok 6 porcji Czas przygotowania: 45 min 0,5 kg botwinki 0,5 kg młodych ziemniaków 1,5 l wywaru warzywnego(...)pęczek koperku 2 szklanki mleka kokosowego (przepis) pieprz sól 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka octu winnego ok 1 łyżki cukru 2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie:   1. Buraki obieramy i kroimy w kostkę, ziemniaki obieramy i kroimy w plastry, liście botwinki, wraz z łodygami dokładnie myjemy i siekamy 2. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej wrzucamy plasterki ziemniaków

Słodki Kompromis
Śledzik pod buraczkową pierzynką 210

olejem. Czasem także w śmietanie. Tym razem jednak, za namową, skorzystałam z sposobu przyjaciółki. U niej to coroczna tradycja, że śledzik jest pod buraczkową pierzynką. I powiem Wam szczerze, że było to bardzo dobre połączenie. Kto nie miał okazji nigdy spróbować takiej wersji, to polecam! Składniki: filety śledziowe solone ulubiony majonez cebula biała czerwone buraki korzeń pietruszki majonez jajko

Karczma Honorietty
Schab duszony w sosie pieczarkowo-jabłkowym 124

buraka. Mniam, mniam! Składniki: Mięso • 4 plastry schabu • sól, pieprz, • ostra i słodka papryka • 2 łyżki mąki • olej do smażenia Sos • 1 czerwona cebula • 3 ząbki czosnku • 30 dkg pieczarek • 1 duże jabłko • 1 łyżeczka tymianku, sazłwi i oregano • sól, pieprz do smaku • 150 ml soku jabłkowego • 1 mały kubek śmietany • 3 łyżki oleju Wykonanie: • Plastry

To co kocham
Chłodnik – różowa zupa z botwinki, na zimno 180

porcji pysznego chłodnika? Dawno temu, bazując właśnie na przepisie Neli, w przygotowaniu swojego chłodnika pominęłam wołowy bulion w gotowaniu buraczków (nie lubię smaku mięsa ani dodatkowego tłuszczu w botwince), śmietanę zamieniłam na kwaskowaty kefir, jogurt lub maślankę. No i swojego chłodnika nie podaję z gotowanymi krewetkami lub rakami. Nie karmię jak Nela tabunu wysoko urodzonych gości, a chłodnik(...)warzywa dokładnie myjemy w bieżącej wodzie. Jeśli kupiliście botwinkę z małymi buraczkami – odetnijcie je, obierzcie cieniutko i pokrójcie w zapałki. Zalejcie je wodą, tak tylko żeby je przykrywała, podgotujcie buraki na wolnym ogniu, pod przykryciem, około 15-20 minut, aż wyczuwalnie zmiękną.Sprawdźcie widelcem czy to już.   Łodygi botwiny, bez liści, pokrójcie na 2 centymetrowe kawałki, dodajcie

Karo in the Kitchen