buraki ze śmietaną - 614 przepisów (strona:18/41)

Barszcz ukraiński w polskiej wersji i "Pokój dla artysty" 149

burak czerwony średni ziemniak 2 małe marchewki pietruszka korzeniowa kawałek selera kawałek kapusty (u mnie 2 liście) mała cebula liść laurowy suszony majeranek 2 łyżki białej fasoli z puszki (lepsza byłaby sucha fasola biała, którą wcześniej trzeba namoczyć, a potem gotować z warzywami, ale okazało się, że w mieszkaniu nie mam ani ziarenka ): ) 3 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany sól(...)buraka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozdrobnione warzywa i liść laurowy dorzucić do garnka. Zupę gotować do miękkości warzyw na palniku o małej mocy. Do zupy wsypać suszony majeranek i łyżeczkę soli na jakieś 5 minut przed końcem gotowania. Tuż przed wyłączeniem palnika, dorzucić fasolę z puszki. Po wyłączeniu palnika do zupy dodać starty czosnek i śmietanę (chyba

Weekendy w domu i ogrodzie
Barszcz czerwony - zabielany 202

żeberek 4 szt. marchewki 3 szt pietruszki 1 mały seler 5 szt. buraków 1 cebula 5 szt. średnich ziemniaków 10 ziarenek ziela angielskiego około 20 ziarenek pieprzu czarnego 3 listki laurowe 5 łyżek octu śliwkowego 3 łyżki octu z białych winogron 200 g śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej sól  Sposób wykonania: Mięso dokładnie płuczemy, wkładamy do dużego(...)buraki i pokrojone ziemniaki. Gotujemy bardzo powoli (zupa powinna tylko "mrugać" aby buraki nie zbrązowiały).  Gdy warzywa są miękkie doprawiamy zupę octem. Barwa pod jego wpływem powinna się wyostrzyć. Barszcz powinien nabrać lekko kwaśno - słodki smak. Do miseczki wsypujemy mąkę i ucieramy ze śmietaną na gładką masę. Dodajemy do tego łyżkę wazową gorącej zupy i dokładnie mieszamy

Qchnia po prostu
Barszcz ukraiński z botwinką 138

ząbki czosnku2 łyżki śmietany do zup (u mnie 12%)sól ,pieprzocet majeranekkminek 3 drobiowe skrzydełkaSposób przygotowania:1. Skrzydełka płuczemy, zalewamy 2 litrami wody, zagotowujemy i odszumowujemy.2. Do wywaru dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa: ziemniaki, marchewkę, selera, cebulę, a także liść laurowy i ziele angielskie.3. W międzyczasie myjemy i kroimy w paski botwinkę, buraki obieramy i ścieramy(...)jarzynowej. Buraczki zalewamy wrzątkiem.4. Z zupy wyciągamy skrzydełka i dodajemy buraki razem z wywarem, odsączoną fasolę, pokrojoną botwinkę, łyżeczkę kminku, zmiażdżone ząbki czosnku i chwilkę gotujemy. W razie potrzeby dolewamy wody.5. Doprawiamy całość koncentratem pomidorowym, odrobiną octu, solą, pieprzem i majerankiem. 6. Na koniec dodajemy śmietanę.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Barszcz ukraiński 166

buraków (nie mylić z koncentratem barszczu czerwonego, można samemu zrobić ) 1 łyżka cukru (do smaku, ja nie dodawałam) 3 łyżeczki soli (do smaku) 1 łyżeczka zmielonego pieprzu (do smaku) 4 łyżki przecieru pomidorowego (ja nie dodawałam, bo chciałam aby mój barszcz był klarowny) pęczek koperku (koniecznie, daje dużo smaczku) ewentualnie do podania jajko ugotowane na twardo i śmietana(...)koper, jajko i śmietanę. *tradycyjny barszcz ukraiński jest z fasolą Jaś. Smacznego! Barszcz ukraiński Barszcz ukraiński Barszcz ukraiński listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='200 gr ciecierzycy 400 gr mięsa wołowego z kością 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 300 gr marchewki 200 gr pietruszki 50 gr selera 200 gr pora 800-1000 gr buraków

moj przepis na
śledzie pod pierzynką 1244

składniki: ok. 8 płatów śledziowych w oleju 2 ugotowane buraki lub upieczone 3 jajka 1 cebula 2 łyżki posiekanej pietruszki ok. 5 łyżek majonezu 1 łyżka musztardy 2 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego sól, pieprz wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obiera i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Majonez mieszamy z musztardą, pietruszką oraz śmietaną na jednolity(...)nadmiaru oleju, kroimy na mniejsze kawałeczki i układamy na dnie salaterki, oprószamy pieprzem. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i mieszamy ze śledziami. Na śledzie wykładamy ok. 3 łyżki sosu. Buraki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i równomiernie wykładamy na śledzie z sosem, oprószamy je solą i pierzem. Wykładamy równomiernie pozostałą część sosu. Na wierzch wykładamy równomierni starte

Domowy Smak Jedzenia
Rustykalna tarta z botwinką 94

gotowe ciasto francuskie najlepiej w formie koła 2 pęczki botwinki bez buraczków 2 jaja 4 łyżki śmietany 30% pęczek koperku 150 g mozzarelli sól, pieprz       Do podania hummus z buraka (przepis)                                                 Przygotowanie

Słodki Kompromis
Barszcz ukraiński. 109

kawałki około 1,5 cm. i dodajemy do zupy, gotujemy około 15 min. do miękkości warzyw, doprawiamy przecierem pomidorowym, kwasem z buraków, sokiem z cytryny, roztartym czosnkiem, cukrem, solą i pieprzem, dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany na talerz

Kuchnia Beaty
jesień najlepsza pora na zupę buraczkową 120

sól,pieprz zupa 3 ugotowane buraki 100 g wędzonego boczku 1 marchew Kawałek korzenia selera lub pietruszki 1 cebula 1,5 l wywaru z mięsem 1 ząbek czosnku szczypta otartego majeranku 1 łyżeczka cukier 1 łyżeczka octu spirytusowego                      4 łyżki kwaśnej śmietany sól, pieprz sposób przygotowania Łopatkę wieprzową(...)warzywami dodajemy do niego pokrojone w kostkę ziemniaki i ugotowane, wcześniej obrane ze skórki, pokrojone w talarki buraki ( lub starte na tarce), przyprawiamy cukrem, octem, pieprzem i solą. Całość gotujemy do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy resztę majeranku i śmietanę (równie dobrze możemy dodać śmietanę już na talerzu), rozlewamy do salaterek i podajemy posypując natką pietruszki

Miód i pieprz
Barszcz ukraiński 197

Składniki na garnek 3l: 3-4 ziemniaki 3-4 ugotowane buraki 1 marchewka 10 dag włoskiej kapusty (1/4 główki) 4 łyżki ugotowanej białej fasoli lub ½ - ¾ puszki Liść laurowy 3-4 ziarna ziela angielskiego 1,5 -2 litra bulionu Sok z cytryny Masło lub olej Sól Pieprz 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Do gotującego bulionu dodać(...)masła lub oleju. Dodać do wywaru.  Buraki zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać do zupy. Następnie dodać sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz sok z cytryny do smaku. Gotować do miękkości warzyw.  Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy oraz ugotowaną fasolę.  Do miseczki dać 2 łyżki śmietany, zalać odrobiną wywaru z zupy. Wymieszać. Wlać

Fabryka pomysłów
szybkowar-policzki wieprzowe w sosie cebulowym... 152

potraw w płynie 1,5 łyżeczki, olej rzepakowy 4 łyżki, woda 2 szklanki, cebula 4 większe, majeranek 2 łyżeczki, śmietana 2 łyżki, mąka pszenna 1 łyżka DODATKI: ziemniaki ugotowane 1/2 kg, koperek 1 łyżka, buraki 1/2 kg, cebula 1 mała, ocet jabłkowy 2 łyzeczki, sól - do smaku, cukier 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 1 łyżka(...)wodę i zamknąć szybkowar, od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu 35 minut otworzyć szybkowar gdy sam spuści ciśnienie, wyjąć na talerz policzki do wywaru wsypać mąkę, dodać śmietanę 18%, pałką blendera zmiksować do zagęstnienia sosu ugotowane ziemniaki utłuc tłuczkiem, ugotowane buraczki zetrzeć na tarce grubsze oczka, wymieszac z pokrojoną cebulą, cukrem, solą, pieprzem, octem, olejem, policzki z sosoem

W Mojej Kuchni Lubię
Naleśnikowy tydzień: Różowe naleśniki 120

jabłko starte na tarce i delikatnie podduszone, żeby się rozpadło) oraz z domowym dżemem żurawinowo-jabłkowym z kapką bitej śmietany – taka wersja na wypasie. Gdybyśmy jednak mieli w domu gruszkę, na pewno zrobiłabym mus właśnie z niej, ponieważ gruszka i burak to tandem idealny! Sam przepis, tak jak zresztą zapowiadałam, opiera się na podstawowym przepisie naleśnikowym Gordona Ramsaya, który znajdziecie(...)buraka. Różowe naleśniki 1-2 buraki 1 szkl. mleka 125g mąki 2 jajka 1 łyżka soku z cytryny Buraka ugotować/upiec, obrać ze skórki i zblendować. Dodać resztę składników i dokładnie zmiksować. Smażyć na odrobinie tłuszczu, najlepiej na klarowanym maśle bądź oleju kokosowym. Podawać z dowolnymi dodatkami (jabłko, gruszka, banan, rozmaite dżemy, bita śmietana). Naleśniki w tej formie

Przepysznik - BLW i nie tylko
Polędwica wieprzowa w sosie pieczarkowym na białym winie z puree z dyni, glazurowanymi marchewkami oraz chipsem z buraka 116

więc... Do dzieła! Składniki: ok. 500 g polędwicy wieprzowej, 300 g pieczarek, 1 cebula 100 ml białego wina, 200 ml śmietany 30%, 200 g marchewek mini 1 łyżka cukru lub miodu, 1 łyżka masła, 1 burak 500 g dyni 2 łyżki masła sól pieprz rozmaryn świeży oliwa z oliwek Przygotowanie mięsa oraz sosu: Myjemy i osuszamy mięso.  Przekrajamy

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
60. Na straganie w dzień targowy: czyli przepyszny krem z buraków w towarzystwie truskawek! 178

cytryny pół łyżeczki roztartej w moździerzu kolendry (opcjonalnie) kilka dużych truskawek  po łyżeczce jogurtu naturalnego lub śmietany 18% do każdej porcji kremu  świeżo zmielona sól i pieprz Przygotowanie:  Piekarnik rozgrzewamy do 190*C (termoobieg). W tym czasie buraki obieramy, przekrajamy na ćwiartki, każdą ćwiartkę nakłuwamy widelcem. Ziemniaki dokładnie myjemy, osuszamy i również nakłuwamy powierzchnię w kilku(...)Krem doprawiamy gałką muszkatołową, szczyptą cukru, świeżo zmieloną solą i pieprzem oraz wsypujemy do niego posiekaną świeżą natkę pietruszki. Krem podajemy z plasterkami truskawek, kleksem jogurtu nat. lub śmietany i przyozdabiamy świeżą natką pietruszki. Do kremu idealnie smakują grzanki lub prażone płatki migdałów lub słonecznika, zamiast pietruszki idealnie pasowałyby posiekane liście  świeżej mięty - wszystko zależy od Waszych upodobań smakowych

Symfonia Smaków
Zapiekanka makaronowa z botwiną i szparagami 127

opakowaniu. Odcedzić na sicie i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na patelni rozgrzać masło i dodać pokrojoną botwinę bez buraków. Smażyć mieszając, lekko posolić i popieprzyć. Całość wyłożyć na makaron. Szparagi pokroić na mniejsze kawałki i wyłożyć na botwinę. Śmietanę wymieszać z jajkami,doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Całość wlać na zapiekankę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

O kuchni z uczuciem
PIKANTNY BARSZCZ Z CHORIZO I TŁUCZONYMI ZIEMNIAKAMI 186

rewelacyjny ma Krakus)sólpieprzcukiermajeranekłyżka mąkitrochę śmietany 18%Wykonanie:Żeberko zalewam wodą, dodaję obrane marchewki, pietruszkę, seler i trochę soli. Gotuję na małym ogniu. Po jakiś 10 minutach od zagotowania dodaję pętko kiełbasy i roztarty ząbek czosnku. Całość gotuje do miękkości mięsa. Jeśli mięso jest już miękkie wyjmuje je, kiełbasę  oraz ugotowane warzywka. Buraki ścieram na dużych oczkach, żeby(...)przekładam z powrotem do zupy. Całość doprawiam łyżką octu lub koncentratu buraczanego, solą, cukrem, pieprzem i obowiązkowo roztartym w dłoniach majerankiem.Następnie w miseczce rozrabiam łyżkę mąki i trochę śmietany: tutaj w zależności od smaku dodaję ukwaszoną - jeśli zupa jest wg mnie za mało kwaśna, lub słodką, jeśli zupa jest kwaskowa. Zawartość miseczki wlewam do zupy, zagotowuję i wyłączam

Walijskie Pichcenie