buraki ze śmietaną - 614 przepisów (strona:14/41)

chłodnik z buraków 210

Ochłodzenie w środku zimy . przepis na trzy - cztery porcje 1 kg buraków czerwonych 1 litr wołowego wywaru w wersji wege można dodać wodę lub wywar warzywny 3 jabłka bez gniazd - pokrojone na cztery garść suszonych śliwek garść suszonych grzybów 2 marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera kawałek pora 2 cebule pęk świeżego kopru 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka ziela(...)ząbki czosnku sól , cukier , pieprz i sok z dwóch cytryn- do smaku żelatyna na 1,5 litra wywaru DODATKOWO 1 szklanka serka twarogowego ze śmietaną kilka liści botwinki ogórek świeży kilka rzodkiewek koperek Buraki obrać , umyć  i pokroić na większe cząstki zalać bulionem dodając obrane i umyte warzywa oraz owoce i koper  , cebulę w całości smażyć

na gazie
Barszcz ukraiński 153

niej fasolkę z puszki. Zaoszczędziłam w ten sposób czas na długie moczenie i gotowanie ;)  3 buraki 4 duże ziemniaki 1 pietruszka 2 marchewki kawałek selera kawałek kapusty włoskiej 2 małe cebulki ząbek czosnku puszka białej fasoli 1/2 szkl śmietany 1-2 łyżki octu/soku z cytryny 2 skrzydełka lub udko 1 łyżeczka kucharka liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego(...)pieprzem. Gotować do miękkości ziemniaków (ok 15 minut). Pod koniec gotowania wrzucić fasolkę i starte na tarce buraki. Uważać aby zupa się nie zagotowała bo buraczki stracą kolor. Na koniec dodać ocet i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Zupę można zabielić śmietaną przed podaniem lub rozlać na talerze i podawać z kleksem śmietany, posypana natką pietruszki. Do zupy warto

Smakołyki Asi
Krem z barszczu ukraińskiego 180

Krem z barszczu ukraińskiego Składniki : wołowina rosołowa  - 200 g cukier do smaku sok z cytryny - 1,5 łyżki buraki - 4 szt ziemniaki - 3 szt włoszczyzna z kapustą - 1 pęczek fasola biała Jaś - 3/4 szkl śmietana 18 % - 4 łyżki czosnek - 2 ząbki cebula - 1 mała szt koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka sól i pieprz ziele angielskie listki laurowe woda(...)tarce, mięso rozdrobnić . Kapustę poszatkować, ziemniaki obrać, pokroić w kostkę,  dodać razem z  burakami do zupy, gotować. Cebulę przesmażyć na tłuszczu , czosnek przecisnąć  przez praskę, dodać  do zupy. Doprawić sokiem z cytryny, cukrem i koncentratem pomidorowym. Dodać śmietanę, doprawić do smaku. Ugotowaną zupę zmiksować na krem. Podawać zupę ,posypaną natką pietruszki.   (function

Kuchnia Danusi
Dziewczyński krem z brokułów dla mamy i córki 116

bywa inspirujace;) W ferworze gotowania i miksowania zrobiłam krem z brokułów. Dziewczyński - bo z różową chmurką ze śmietany. Składniki pół paczki mrożonych brokułów 2 marchewki 2 ziemniaki pietruszka kawałek pora pół ząbka czosnku sól pieprz łyżka masła smietana 18% sok z buraka bułka oliwa ulubione zioła 1,5 l wody Przygotowanie Warzywa pokroić, ugotować do miękkości. Dodać przeciśnięty czosnek(...)łyżkę masła, sól, pieprz. Bułkę pokroić w kostkę, obtoczyć w ulubionych ziołach i oliwie. Zrumienić na patelni. Śmietankę wymieszać z odrobiną soku z buraka (może być barszczyk), żeby zrobiła się różowa. Krem podawać z chmurką różowej śmietany i grzankami

Kulinarne Inspiracje
Czerwony barszcz zabielany 172

ząbek 2-3 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego ocet – do smaku sól pieprz w ziarnach i mielony cebula masło – 1 łyżka śmietana kwaśna – 2 duże łyżki ziemniaki – 5 dużych PRZEPIS: Wywar postawić na gazie i zagotować. Buraki obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Czosnek również obrać i pokroić w plastry. Na lekko gotujący się wywar wrzucić buraki(...)najwięcej soku, a barszcz nabrał koloru. W dniu gotowania barszczu zabielanego najlepiej wyłowić część buraków zostawiając tylko część, którą będziemy w stanie zjeść. Cebulę obrać, drobno zszatkować. W rondelku rozpuścić masło, wrzucić cebulę i lekko zrumienić. Ziemniaki obrać i ugotować. W osobnej misce zahartować śmietanę z barszczem, wlać całość do garnka i dodać podsmażoną cebulkę. Doprawić do smaku solą

Calzonella.com
COMBER Z SARNY -dziczyzna 167

combra z sarny 2 torebki  kaszy gryczanej Paczka mix orzechów  1 garść  rodzynek 2 łyżki  masła 2 łyżki śmietany na 18% gęstej Garść  żurawiny Paczka suszonych Polskich grzybów Jeden burak duży  (obrany ,ugotowany) 1 łyżka chrzanu Garść  malin mogą  być  mrożone Przyprawa do dziczyzny albo rozmaryn ,owoc jałowca,morska sól ,pieprz(...)Woda nam się przyda) Sos: Gotujemy buraka i go blendujemy Dodajemy łyżkę chrzanu ,maliny i vinegar Redukujemy w rondelku aż  połączą  się wszystkie smaki  preferuje dodać cukier mała łyżeczkę ,szczyptę  pieprzu i soli *Kaszę  gotujemy ,odcedzamy i wrzucamy  na patelnię,wcześniej  rozpuszczamy  masło dodajemy śmietanę  ,sól i kilka łyżek

Viola cooks with passion
BARSZCZ CZERWONY Z ZIEMNIAKAMI ZE SKWARKAMI 125

ostatnimi czasy w ogóle jej nie gotowałam. Przypomniała mi o niej moja mama. Oto przepis...   Składniki: 4-5 buraków 1,5-2 litry wody 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe  3-4 szt.ziela angielskiego 1/2 szklanki śmietany 1 łyżka mąki pęczek koperku ok. 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego 0,5 litra rosołu sól, pieprz ziemniaki(...)wędzonego Wykonanie: Buraki obieramy ze skóry, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy czosnek, ziele angielskie, liście laurowe. Gotujemy około 40 min., aż otrzymamy mocny wywar buraczany. Następnie odcedzamy przez sitko, aby otrzymać czysty wywar. Podgrzewamy rosół i łączymy go z wywarem buraczanym. Dodajemy kwasku cytrynowego do smaku. Śmietanę łączymy

Kuchnia MagdaLeny
Chłodnik z botwiny trochę inaczej. 111

wszystkie podstawowe elementy są zachowane. Potrzebujemy: 3 pęczki botwiny opakowanie jogurtu naturalnego bądź kefiru 2 łyżki śmietany ocet balsamiczny łyżeczkę chrzanu cukier brązowy ogórek rzodkiewki czerwoną cebulę koperek i awokado miód majeranek szczypiorek jajka na twardo Siekam liście botwiny oraz buraczki (buraków nie obieram tylko je porządnie myję), zostawiam kilka buraków do pieczenia. Posiekane liście i buraki(...)woda zacznie wrzeć dodaję łyżkę octu balsamicznego i gotuję do miękkości. Studzę. Odłożone buraki przekrawam na cząstki, obtaczam je w miodzie, majeranku, soli, cukrze i odrobinie octu balsamicznego. Piekę w nagrzanym do 190 stopni piekarniku do miękkości. Ostudzoną i ugotowaną botwinę blenduję z jogurtem i śmietaną oraz chrzanem. Doprawiam solą, pieprzem i cukrem. Jeśli za mało kwaśne, dodaję kilka

ladykitchen
Na upalne dni chłodnik Babci Józi do picia 169

może być zwykły) 6 ogórków gruntowych świeży koper duża śmietana 30% sól Dodatek: Ziemniaki ze smażonymi skwareczkami  i cebulą :)  Przygotowanie: Do garnka z zimną woda wlewamy ocet. Buraczki dobrze myjemy, łodygi kroimy w drobną kostkę a korzenie tarkujemy na tarce z dużymi oczkami (do pracy z burakami najlepiej używać rękawiczek kuchennych). Umieszczamy w garnku z zimną(...)pozbyć się gąszczu buraczanego. Do osobnego naczynia kroimy drobno ogórka z koprem solimy ( tutaj dajemy trochę więcej soli ja daję ok 3 dużych łyżek)  i zalewamy śmietaną. Gotowe osolone ogórki z koprem i śmietaną wlewamy do wywaru buraczanego. Zimny podajemy w szklankach jako dodatek do ziemniaczków z drobno pokrojonymi skwarkami. Smacznego

Niezły Młynek
Barszcz wołyński 146

razem proponujemy barszcz wołyński.  Składniki 500 g mięsa wołowego ( u mnie szponder) 500 g małych buraków 1 szklanka namoczonej i ugotowanej fasoli 1 pęczek włoszczyzny ćwiartka kapusty włoskiej 4 ziemniaki sól pieprz listek laurowy pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany zielenina   Przygotowanie  Mięso ugotowałem poprzedniego dnia, po wyjęciu oddzieliłem je od kości. Mięso pokroiłem w kostkę(...)grubą kostkę ziemniaki. Gotowałem do miękkości warzyw. Następnie dodałem ugotowaną fasolę razem z częścią wywaru, ugotowane i obrane buraki ( pokrojone w paski ). Wrzuciłem świeże listki laurowe (mogą być suszone ), gotowałem jeszcze kilka minut. Zdjąłem z ognia, dodałem zahartowaną śmietanę , wrzuciłem zieleninę i pokrojone mięso. Zupa najlepiej smakuje podgrzewana , a zwłaszcza następnego dnia

R'n'G Kitchen
Zupa z botwinką, ziemniakami i udkami z kurczaka 167

zupę możecie podać z drobnym makaronem :) Składniki: kilka młodych ziemniaków (około 0,3 kg przed obraniem) 1 pęczek botwinki wraz z burakami 0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka 2 ząbki czosnku 5 szklanek wody 1/2 szklanki śmietany 30% odrobina oliwy z oliwek sól, pieprz do podania ugotowany, drobny makaron posiekany koperek Na samym początku ziemniaki umyć i ewentualnie(...)dodać buraki i czosnek. Chwilę smażyć. Następnie zalać wodą. Przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu. W międzyczasie udka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowane mięso przełożyć do garnka. Zupę gotować tak długo, aż warzywa i mięso będą miękkie. Następnie dodać pokrojoną botwinkę (tj. liście). Chwilę gotować. Na sam koniec wlać śmietanę (wcześniej zahartowaną

Ugotować
Sałatka śledziowa z burakami, ziemniakami i jajkiem 452

Śledź w oleju, śledź w śmietanie, śledź pod pierzynką… Nie! Dzisiaj sałatka śledziowa z burakami, ziemniakami i jajkiem. Święta to czas, kiedy śledzi jemy dość dużo. Warto zadbać o to, aby występowały pod różną postacią, niekoniecznie tylko w tradycyjnej formie śledzia w oleju. Dlatego u nas sałatka ze śledziem. Ale żeby nie było nudno, śledź wystąpił w zacnym

Mieszam w Garnku
Naleśniki Nadziewane Gotowanym Mięsem i Warzywami 201

naleśników: 1,5 szklanki mąki 2,5 szklanki mleka 2 łyżki oliwy 2 jajka szczypta solio szczypta cukru Pozostałe składniki: ugotowane warzywa – marchewka, pietruszka, seler, burak ugotowane mięso np. królik 1 jajko 2 łyżki śmietany Pieprz Ser żółty do posypania naleśników oliwa Wykonanie naleśników: Mąkę przesiać przez sito, dodać resztę składników i dokładnie zmiksować żeby nie było grudek. Tak przygotowane

Mama Gotuje
Surówka z buraczków i jabłka 230

Świetny dodatek do obiadu, grillowanego mięsa czy jako lekka kolacja. Jest też niezwykle szybka i łatwa w przygotowaniu. Składniki - 2 średnie surowe buraki ćwikłowe - duże jabłko - średnia cebula - 2-3 łyżki śmietany 18% i majonezu - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz  wziąć udział

Świat Smaku
Barszcz wołyński 159

Składniki: -1/2 kg mięsa wołowego z kością  -1/2 kg buraków -1/2 szklanki suchej fasoli -pęczek włoszczyzny:marchewka, pietruszka, zielona część pora, kawałek selera, cebula  -4 ziemniaki -sól, pieprz -dwa listki laurowe -dwa ziela angielskie -1/2  szklanki  śmietany 18% -zielenina do posypania Mięso wraz z oczyszczoną włoszczyzną zalewamy wodą tak, aby tylko(...)cebuli, kroimy w kostkę i wrzucamy do wywaru z ziemniakami. Dodajemy wraz z wywarem miękką fasolę i buraki. Odstawiamy garnek z ognia. Jeżeli chcemy odstawić barszcz na noc, to na drugi dzień podgrzewamy i  zalewamy  spienioną śmietaną, jeżeli nie, to podprawiamy  od razu.  Solimy i pieprzymy do smaku. Jeżeli chcemy uzyskać kwaśniejszy smak, dodajemy łyżkę

Kulinarne przemyslenia

Proponowane wyszukiwania