mąki 1 jajko 100 g masła szczypta soli 2 łyżki wody łyżeczka soku z cytryny Nadzienie: pół piersi z kurczaka 3 buraki ćwikłowe wcześniej parowane lub ugotowane i ostudzone 2 cebule 200 g śmietany 18% 2 jajka 1/4 szklanki białego wina łyżkę posiekanych włoskich orzechów ok 100 g sera koziego sól, pieprz, szczypta tymianku Do dzieła!!! Mąkę, sól
sierotka maRysia w kuchniosób: 70 dkg mięsnych żeberek 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2 marchewki 1 mała pietruszka 8 ziemniaków 3 pęczki botwinki 1 burak ćwikłowy duży 1 pęczek koperku 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz do smaku 4 jajka ugotowane na twardo Sposób przygotowania: Mięso myjemy i przekładamy do garnka, zalewamy ok 3l wody. Gotujemy ok 20 minut, zbieramy szumowiny
Kuchnia w czekoladzieMakaron naleśnikowy: 8 żółtek 1 szklanka mąki pszennej 1,5 szklanki wody łyżka białego wina szczypta soli Sos: 3 plasterki prosciutto 10-15 cieniutkich plasterków buraka czerwonego 3 plasterki szynki wiejskiej 200 ml śmietany 30 % oliwa z oliwek- ja użyłam z liściem laurowym i różanym pieprzem tymianek sól pieprz cytrynowy pieprz cayenne duży ząbek czosnku pokrojony w plasterki posiekane
KreatywnePinyciepłe wspomnienie wiosny, której wyczekuję z utęsknieniem! Zobacz również inne przepisy na sałaty -----> Sałata z kaszą jaglaną, papryką, jajkiem i fetą , Sałata w śmietanie , Sałata z gruszką i orzechami , Sałata z burakami i mozzarellą , Sałata z owocami , Poznańska sałatka z czerwoną fasolą i mozzarellą Sałata z grillowanym kurczakiem, gruszką i orzechami nerkowca - przepis: Składniki: mix sałat rukola
Moje Qulinariawywaru z warzyw 50 dag kapusty czerwonej 2 buraki marchew pietruszka kawałek selera tłuszcz cebula 1-2 łyżki mąki 2parówki cienkie 2/3 szklanki śmietany natka pietruszki sól pieprz czosnek cukier przyprawa do zup sok cytrynowy Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalać wrzącym wywarem, ugotować. Buraki oczyścić, umyć, upiec, obrać, zetrzeć(...)skropić wodą, udusić do miękkości. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, dodać mąkę, lekko zrumienić, połączyć z obranymi z osłonek i pokrajanymi w plasterki parówkami, kapustą, buraczkami, warzywami i śmietaną. Chwilę pogotować i doprawić do smaku. Przed podaniem posypać natka
Camilla w kuchnimiodu3 łyżki octu balsamicznegosól i świeżo mielony pieprzMasa z koziego sera:110 g koziego serka twarogowego (wykorzystałam kozią roladkę Merci Chef)1 jajko2 łyżki gęstej śmietany 18%szczypta tartej gałki muszkatołowejlistki świeżego tymiankuPrzygotowanie:Buraka myjemy dokładnie, owijamy folią aluminiową i pieczemy 50 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni C. Upieczonego buraka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na łyżce
Smakowity Blog KulinarnyOchłodzenie w środku zimy . przepis na trzy - cztery porcje 1 kg buraków czerwonych 1 litr wołowego wywaru w wersji wege można dodać wodę lub wywar warzywny 3 jabłka bez gniazd - pokrojone na cztery garść suszonych śliwek garść suszonych grzybów 2 marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera kawałek pora 2 cebule pęk świeżego kopru 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka ziela(...)ząbki czosnku sól , cukier , pieprz i sok z dwóch cytryn- do smaku żelatyna na 1,5 litra wywaru DODATKOWO 1 szklanka serka twarogowego ze śmietaną kilka liści botwinki ogórek świeży kilka rzodkiewek koperek Buraki obrać , umyć i pokroić na większe cząstki zalać bulionem dodając obrane i umyte warzywa oraz owoce i koper , cebulę w całości smażyć
na gazieniej fasolkę z puszki. Zaoszczędziłam w ten sposób czas na długie moczenie i gotowanie ;) 3 buraki 4 duże ziemniaki 1 pietruszka 2 marchewki kawałek selera kawałek kapusty włoskiej 2 małe cebulki ząbek czosnku puszka białej fasoli 1/2 szkl śmietany 1-2 łyżki octu/soku z cytryny 2 skrzydełka lub udko 1 łyżeczka kucharka liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego(...)pieprzem. Gotować do miękkości ziemniaków (ok 15 minut). Pod koniec gotowania wrzucić fasolkę i starte na tarce buraki. Uważać aby zupa się nie zagotowała bo buraczki stracą kolor. Na koniec dodać ocet i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Zupę można zabielić śmietaną przed podaniem lub rozlać na talerze i podawać z kleksem śmietany, posypana natką pietruszki. Do zupy warto
Smakołyki AsiKrem z barszczu ukraińskiego Składniki : wołowina rosołowa - 200 g cukier do smaku sok z cytryny - 1,5 łyżki buraki - 4 szt ziemniaki - 3 szt włoszczyzna z kapustą - 1 pęczek fasola biała Jaś - 3/4 szkl śmietana 18 % - 4 łyżki czosnek - 2 ząbki cebula - 1 mała szt koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka sól i pieprz ziele angielskie listki laurowe woda(...)tarce, mięso rozdrobnić . Kapustę poszatkować, ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać razem z burakami do zupy, gotować. Cebulę przesmażyć na tłuszczu , czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do zupy. Doprawić sokiem z cytryny, cukrem i koncentratem pomidorowym. Dodać śmietanę, doprawić do smaku. Ugotowaną zupę zmiksować na krem. Podawać zupę ,posypaną natką pietruszki. (function
Kuchnia Danusibywa inspirujace;) W ferworze gotowania i miksowania zrobiłam krem z brokułów. Dziewczyński - bo z różową chmurką ze śmietany. Składniki pół paczki mrożonych brokułów 2 marchewki 2 ziemniaki pietruszka kawałek pora pół ząbka czosnku sól pieprz łyżka masła smietana 18% sok z buraka bułka oliwa ulubione zioła 1,5 l wody Przygotowanie Warzywa pokroić, ugotować do miękkości. Dodać przeciśnięty czosnek(...)łyżkę masła, sól, pieprz. Bułkę pokroić w kostkę, obtoczyć w ulubionych ziołach i oliwie. Zrumienić na patelni. Śmietankę wymieszać z odrobiną soku z buraka (może być barszczyk), żeby zrobiła się różowa. Krem podawać z chmurką różowej śmietany i grzankami
Kulinarne Inspiracjeząbek 2-3 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego ocet – do smaku sól pieprz w ziarnach i mielony cebula masło – 1 łyżka śmietana kwaśna – 2 duże łyżki ziemniaki – 5 dużych PRZEPIS: Wywar postawić na gazie i zagotować. Buraki obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Czosnek również obrać i pokroić w plastry. Na lekko gotujący się wywar wrzucić buraki(...)najwięcej soku, a barszcz nabrał koloru. W dniu gotowania barszczu zabielanego najlepiej wyłowić część buraków zostawiając tylko część, którą będziemy w stanie zjeść. Cebulę obrać, drobno zszatkować. W rondelku rozpuścić masło, wrzucić cebulę i lekko zrumienić. Ziemniaki obrać i ugotować. W osobnej misce zahartować śmietanę z barszczem, wlać całość do garnka i dodać podsmażoną cebulkę. Doprawić do smaku solą
Calzonella.comcombra z sarny 2 torebki kaszy gryczanej Paczka mix orzechów 1 garść rodzynek 2 łyżki masła 2 łyżki śmietany na 18% gęstej Garść żurawiny Paczka suszonych Polskich grzybów Jeden burak duży (obrany ,ugotowany) 1 łyżka chrzanu Garść malin mogą być mrożone Przyprawa do dziczyzny albo rozmaryn ,owoc jałowca,morska sól ,pieprz(...)Woda nam się przyda) Sos: Gotujemy buraka i go blendujemy Dodajemy łyżkę chrzanu ,maliny i vinegar Redukujemy w rondelku aż połączą się wszystkie smaki preferuje dodać cukier mała łyżeczkę ,szczyptę pieprzu i soli *Kaszę gotujemy ,odcedzamy i wrzucamy na patelnię,wcześniej rozpuszczamy masło dodajemy śmietanę ,sól i kilka łyżek
Viola cooks with passionostatnimi czasy w ogóle jej nie gotowałam. Przypomniała mi o niej moja mama. Oto przepis... Składniki: 4-5 buraków 1,5-2 litry wody 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3-4 szt.ziela angielskiego 1/2 szklanki śmietany 1 łyżka mąki pęczek koperku ok. 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego 0,5 litra rosołu sól, pieprz ziemniaki(...)wędzonego Wykonanie: Buraki obieramy ze skóry, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy czosnek, ziele angielskie, liście laurowe. Gotujemy około 40 min., aż otrzymamy mocny wywar buraczany. Następnie odcedzamy przez sitko, aby otrzymać czysty wywar. Podgrzewamy rosół i łączymy go z wywarem buraczanym. Dodajemy kwasku cytrynowego do smaku. Śmietanę łączymy
Kuchnia MagdaLenywszystkie podstawowe elementy są zachowane. Potrzebujemy: 3 pęczki botwiny opakowanie jogurtu naturalnego bądź kefiru 2 łyżki śmietany ocet balsamiczny łyżeczkę chrzanu cukier brązowy ogórek rzodkiewki czerwoną cebulę koperek i awokado miód majeranek szczypiorek jajka na twardo Siekam liście botwiny oraz buraczki (buraków nie obieram tylko je porządnie myję), zostawiam kilka buraków do pieczenia. Posiekane liście i buraki(...)woda zacznie wrzeć dodaję łyżkę octu balsamicznego i gotuję do miękkości. Studzę. Odłożone buraki przekrawam na cząstki, obtaczam je w miodzie, majeranku, soli, cukrze i odrobinie octu balsamicznego. Piekę w nagrzanym do 190 stopni piekarniku do miękkości. Ostudzoną i ugotowaną botwinę blenduję z jogurtem i śmietaną oraz chrzanem. Doprawiam solą, pieprzem i cukrem. Jeśli za mało kwaśne, dodaję kilka
ladykitchenmoże być zwykły) 6 ogórków gruntowych świeży koper duża śmietana 30% sól Dodatek: Ziemniaki ze smażonymi skwareczkami i cebulą :) Przygotowanie: Do garnka z zimną woda wlewamy ocet. Buraczki dobrze myjemy, łodygi kroimy w drobną kostkę a korzenie tarkujemy na tarce z dużymi oczkami (do pracy z burakami najlepiej używać rękawiczek kuchennych). Umieszczamy w garnku z zimną(...)pozbyć się gąszczu buraczanego. Do osobnego naczynia kroimy drobno ogórka z koprem solimy ( tutaj dajemy trochę więcej soli ja daję ok 3 dużych łyżek) i zalewamy śmietaną. Gotowe osolone ogórki z koprem i śmietaną wlewamy do wywaru buraczanego. Zimny podajemy w szklankach jako dodatek do ziemniaczków z drobno pokrojonymi skwarkami. Smacznego
Niezły Młynekrazem proponujemy barszcz wołyński. Składniki 500 g mięsa wołowego ( u mnie szponder) 500 g małych buraków 1 szklanka namoczonej i ugotowanej fasoli 1 pęczek włoszczyzny ćwiartka kapusty włoskiej 4 ziemniaki sól pieprz listek laurowy pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany zielenina Przygotowanie Mięso ugotowałem poprzedniego dnia, po wyjęciu oddzieliłem je od kości. Mięso pokroiłem w kostkę(...)grubą kostkę ziemniaki. Gotowałem do miękkości warzyw. Następnie dodałem ugotowaną fasolę razem z częścią wywaru, ugotowane i obrane buraki ( pokrojone w paski ). Wrzuciłem świeże listki laurowe (mogą być suszone ), gotowałem jeszcze kilka minut. Zdjąłem z ognia, dodałem zahartowaną śmietanę , wrzuciłem zieleninę i pokrojone mięso. Zupa najlepiej smakuje podgrzewana , a zwłaszcza następnego dnia
R'n'G Kitchenzupę możecie podać z drobnym makaronem :) Składniki: kilka młodych ziemniaków (około 0,3 kg przed obraniem) 1 pęczek botwinki wraz z burakami 0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka 2 ząbki czosnku 5 szklanek wody 1/2 szklanki śmietany 30% odrobina oliwy z oliwek sól, pieprz do podania ugotowany, drobny makaron posiekany koperek Na samym początku ziemniaki umyć i ewentualnie(...)dodać buraki i czosnek. Chwilę smażyć. Następnie zalać wodą. Przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu. W międzyczasie udka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowane mięso przełożyć do garnka. Zupę gotować tak długo, aż warzywa i mięso będą miękkie. Następnie dodać pokrojoną botwinkę (tj. liście). Chwilę gotować. Na sam koniec wlać śmietanę (wcześniej zahartowaną
UgotowaćŚledź w oleju, śledź w śmietanie, śledź pod pierzynką… Nie! Dzisiaj sałatka śledziowa z burakami, ziemniakami i jajkiem. Święta to czas, kiedy śledzi jemy dość dużo. Warto zadbać o to, aby występowały pod różną postacią, niekoniecznie tylko w tradycyjnej formie śledzia w oleju. Dlatego u nas sałatka ze śledziem. Ale żeby nie było nudno, śledź wystąpił w zacnym
Mieszam w Garnkunaleśników: 1,5 szklanki mąki 2,5 szklanki mleka 2 łyżki oliwy 2 jajka szczypta solio szczypta cukru Pozostałe składniki: ugotowane warzywa – marchewka, pietruszka, seler, burak ugotowane mięso np. królik 1 jajko 2 łyżki śmietany Pieprz Ser żółty do posypania naleśników oliwa Wykonanie naleśników: Mąkę przesiać przez sito, dodać resztę składników i dokładnie zmiksować żeby nie było grudek. Tak przygotowane
Mama GotujeŚwietny dodatek do obiadu, grillowanego mięsa czy jako lekka kolacja. Jest też niezwykle szybka i łatwa w przygotowaniu. Składniki - 2 średnie surowe buraki ćwikłowe - duże jabłko - średnia cebula - 2-3 łyżki śmietany 18% i majonezu - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz wziąć udział
Świat Smaku