wrzucamy do garnka, potem ziemniaki. Na końcu kroimy buraki w kostkę, łodygi w słupki i liście na drobno i gotujemy z resztą warzyw do miękkości. Podczas gotowania doprawiamy zupę solą, pieprzem i cukrem. Gdy zupa jest już gotowa to odlewamy kilka łyżek zupy i mieszamy dokładnie ze śmietaną i wlewamy do garnka, mieszamy i gotowe Smacznego
Kuchenne Wariacjeskładniki: 500 g buraków 200 g fasoli jaś 300 g ziemniaków 250 g warzyw (marchewka, pietruszka, seler) 1500 – 2000 ml wywaru (rosołu) 2 łyżki śmietany sól, pieprz wykonanie: Dzień przed gotowaniem zupy fasolę, płuczemy zalewamy letnią wodą i pozostawiamy do napęcznienia (ok. 12 godz.). Następnego dnia fasolę gotujemy do miękkości. Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy
Domowy Smak JedzeniaKiedy wszystkie składniki będą miękkie, zdejmujemy z gazu, blendujemy i doprawiamy pieprzem oraz solą. Podajemy zupę krem polaną śmietaną, ozdobioną miętą w towarzystwie ptysiowego groszku. Inne zupy krem: Zupa krem brokułowy z grzankami i serkiem topionym Zupa krem z buraków Zupa krem cebulowa
Kuchnia BazyliiPyszna zupa o bogatym smaku. Oryginalna wersja zawiera sporą porcję mięsa, skwarki ze słoniny, pomidory, kwaśne jabłka, cukinię lub kabaczka, białą kapustę, fasolę i ... na końcu buraki, które są tutaj tylko skromnym dodatkiem :)) Zupa jest bardzo gęsta i bardzo pyszna. Moja wersja zdecydowanie lżej strawna i mniej tłusta od oryginału ale baaardzo smaczna. Polecam gorąco! Składniki(...)cukinię), starte na oczkach buraki, posiekany czosnek. Całość podsmażamy chwilę, po czym przekładamy zawartość patelni do garnka z gotującą się zupą. Teraz czas na dodanie pomidorów w sosie własnym, fasoli (biała lub czerwona) wraz z zalewą oraz pokrojonego drobno jabłka. Zupę zagotowujemy, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Uwieńczeniem będzie dodanie śmietany zahartowanej odrobiną zupy oraz posiekanego koperku
Walijskie Pichceniesmaku Sos pralina z malagą 100 g orzechów włoskich 100 g masła 100 ml śmietany 30% 4 łyżki brązowego cukru 1 łyżka soku z cytryny wino w którym moczyła się żurawina Do podania mix sałat, u nas młode listki buraka z bratkami posiekane orzechy do posypania gołąbków Przygotowanie: Imbir i czosnek zetrzyj na tarce, wymieszaj z sosem sojowym(...)porcją farszu, zwiń gołąbki, ułóż ciasno w rondlu, zalej bulionem, gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę. Przygotuj sos. Orzechy zmiksuj blenderem, w rondlu stop masło, dodaj cukier, śmietanę i orzechy, podgrzewaj ok. 15 minut na bardzo małym ogniu ciągle mieszając trzepaczką. Dodaj wino, w którym moczyła się żurawina, gotuj 3 minuty. Sos przecedź przez sitko
SzczyptaSmaQPyszne i zdrowe- idealne jako dodatek do obiadu. Polecam sposób podania jak na zdjęciu (czyli w wydrążonym, ugotowanym buraku)- prezentuje się wyśmienicie. Składniki 75 dag buraczków ćwikłowych 3 jabłka ¾ szklanki mleka 1 łyżka mąki 1 łyżeczka masła 1/3 szklanki gęstej śmietany sól do smaku pieprz do smaku cukier do smaku sok z cytryny do smaku Wykonanie: Buraczki ugotować do miękkości
Tradycyjna KuchniaPost Kremowy barszcz z chrzanem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojeziół prowansalskich - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz - 20 g zielonej fasolka szparagowa - 4 małe buraczki marynowane - 1 łyżka majonezu - bułka tarta - 100 g masła - 1 por - 0,5 l śmietany Porcja dla 2 osób. Najpierw każdy filet rozwarstwiamy i dokładnie rozbijamy i smarujemy go marynatą. Naszą marynatę robimy z oleju, musztardy, ziół, soli i roztartego czosnku. Wszystko dokładnie mieszamy(...)bułce tartej i smażymy na głębokim oleju (0,5l). Teraz robimy puree z buraków. Buraczki blendujemy na gładką masę z dodatkiem majonezu. Na koniec robimy sos porowy. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pora pokrojonego w ćwiartki. Gdy por nam się zeszkli dodajemy śmietanę i chwile jeszcze gotujemy. Na talerzu układamy kostkę z ryżu a na nią pokrojoną roladkę
Kuchenne Wariacjekilka kulek ziela angielskiego 2 marchewki pół selera 4 średnie buraki 3 duże ziemniaki 2 szklanki czarnej fasoli 2 laski kiełbasy chorizo lub kiełbasy długo dojrzewającej koncentrat buraczany do smaku przyprawa warzywna, cukier, pieprz, mielony kminek, majeranek 1 cebula 3 ząbki czosnku ocet winny 1/2 - 2/3 słodkiej śmietany 18% Fasolę namoczyć w dużej ilości wody, na drugi dzień wymienić
Czerwień i błękithłodzący, chrupiący, szybki, idealny na upału. Dzięki dodaniu kwasu buraczanego można serwować bezpośrednio po zrobieniu. Zamiast kalorycznej śmietany aromatyczny serek z czosnkiem i ziołami. Czas przygotowania: 10 minut Składniki: - 2 duże jogurty naturalne, - 1 duży kefir, - 1 serek Apetina Czosnek i zioła, - 1/2 awokado, - 6 rzodkiewek, - garść listków szpinaku, - 1/4 szklanki posiekanego koperku, - 1 ogórek, - 1/2 szklanki kwasu(...)Przygotowanie: Warzywa umyć i osuszyć. Szpinak pokroić w cienkie paski, rzodkiewki w plastry, awokado i ogórka w kostkę. Schłodzony kefir zmiksować z serkiem Apetina, dodać jogurt, kwas z buraków i warzywa. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku
SzczyptaSmaQsałatki z pieczoną dynią. Szukając przepisu często natykałam się na połączenie dyni, buraków i koziego sera. Postanowiłam więc sprawdzić jak ta kombinacja będzie mi smakowała. Okazało się, że to z jednej strony łagodna, a z drugiej strony bogata w charakterystyczne smaki kompozycja. Dynia z imbirem, słodki burak i specyficzny w smaku kozi ser. To wszystko podane ze szpinakiem, który(...)buraków1/2 szklanki pokrojonego w kostkę koziego sera1/4 małej czerwonej cebuli posiekanej w piórka4 ząbki czosnku2 łyżki oliwy z oliwek1/2 łyżeczki imbirusok z połowy limonki sól i pieprzdressing1 czubata łyżka śmietany 18%1 łyżeczka majonezu1/4 łyżeczki suszonego czosnku1/2 łyżeczki gałki muszkatołowejszczypta soli i pieprzu Sposób przygotowania:Wyjmujemy blachę z piekarnika z i rozkładamy na niej papier do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy
W kuchni wieczoremsera sałatkowego typu bałkańskiego lub fety 50 g orzechów włoskich odrobina soku z cytryny 100 ml śmietanki kremówki 30% sól morska, świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie tarty z burakami: Przygotowanie ciasta kruchego w malakserze: Jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami robota z nożem do ciasta kruchego, to wszystkie składniki ciasta włożyć do misy i zmiksować pulsacyjnie, do momentu otrzymania struktury(...)blind baking) . Następnie ściągnąć obciążenie i piec kolejne 5 minut . Przygotować farsz : Jaja zmiksować ze śmietaną. Przyprawić szczyptą soli, sporą ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu i łyżeczką świeżych listków tymianku (resztę tymianku zachować na później) . Wymieszać. Odstawić na bok. Ugotowane, obrane, zimne buraki pokroić w cienkie plasterki (najlepiej i najszybciej zrobicie to przy użyciu mandoliny – koniecznie użyjcie uchwytu
Moja Delicjaszklanki letniej wody 1/4 szklanki oliwy 2 łyżki śmietany 30% 1 łyżka plus 1 łyżeczka soli morskiej 3 szklanki semoliny (di grano duro, mąki z pszenicy twardej) 4 1/2 szklanki zwykłej mąki pszennej Dodatki: 700 g liści botwiny - 2 pęczki (lub cime di rapa, liści mlecza, rzepy, buraka liściowego) 1 łyżka soli morskiej 80 g anchois w oleju, posiekane(...)czarnych oliwek pozbawionych pestek i posiekanych Przygotowanie:Przygotowanie ciasta: W dużej misce rozprowadź drożdże w ciepłej wodzie*, odstaw je na 15 minut. W osobnym naczyniu wymieszaj letnią wodę, oliwę, śmietanę i sól. Do miski z drożdżami dodaj obie mąki, wymieszaj, a następnie stopniowo dodawaj wodę z oliwą i śmietaną, cały czas mieszając ją z mąką i wyrabiając ciasto. Chodzi
Chilli Czosnek i Oliwawykorzystuję porcję królika z kością 1 mała cebula 1 marchewka 1 pietruszka pół selera 2 – 3 niewielkie buraki 4 owoce ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżeczka kozieradki 1 łyżeczka imbiru 1 łyżka majeranku sól pół łyżki pieprzu w ziarnach ½ szklanki śmietany 0,5l zakwasu na barszcz Przygotowanie: Jeśli mamy mięso bez kości należy wrzucić je do wrzącej wody
Mama Gotuje