buraki ze śmietaną - 614 przepisów (strona:22/41)

Buraczki na ciepło zasmażane do obiadu 147

Pyszne i zdrowe- idealne jako dodatek do obiadu. Polecam sposób podania jak na zdjęciu (czyli w wydrążonym, ugotowanym buraku)- prezentuje się wyśmienicie. Składniki 75 dag buraczków ćwikłowych 3 jabłka ¾ szklanki mleka 1 łyżka mąki 1 łyżeczka masła 1/3 szklanki gęstej śmietany sól do smaku pieprz do smaku cukier do smaku sok z cytryny do smaku Wykonanie: Buraczki ugotować do miękkości

Tradycyjna Kuchnia
Kremowy barszcz z chrzanem 165

Post Kremowy barszcz z chrzanem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Roladki drobiowe z fasolką szparagową, położone na kostce ryżowej i podane z sosem porowym oraz puree buraczanym na zimno 221

ziół prowansalskich - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz - 20 g zielonej fasolka szparagowa - 4 małe buraczki marynowane - 1 łyżka majonezu - bułka tarta - 100 g masła - 1 por - 0,5 l śmietany Porcja dla 2 osób. Najpierw każdy filet rozwarstwiamy i dokładnie rozbijamy i smarujemy go marynatą. Naszą marynatę robimy z oleju, musztardy, ziół, soli i roztartego czosnku. Wszystko dokładnie mieszamy(...)bułce tartej i smażymy na głębokim oleju (0,5l). Teraz robimy puree z buraków. Buraczki blendujemy na gładką masę z dodatkiem majonezu. Na koniec robimy sos porowy. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pora pokrojonego w ćwiartki. Gdy por nam się zeszkli dodajemy śmietanę i chwile jeszcze gotujemy. Na talerzu układamy kostkę z ryżu a na nią pokrojoną roladkę

Kuchenne Wariacje
Barszcz ukraiński z czarną fasolą 140

kilka kulek ziela angielskiego 2 marchewki pół selera 4 średnie buraki 3 duże ziemniaki 2 szklanki czarnej fasoli 2 laski kiełbasy chorizo lub kiełbasy długo dojrzewającej koncentrat buraczany do smaku przyprawa warzywna, cukier, pieprz, mielony kminek, majeranek 1 cebula 3 ząbki czosnku ocet winny 1/2 - 2/3 słodkiej śmietany 18% Fasolę namoczyć w dużej ilości wody, na drugi dzień wymienić

Czerwień i błękit
Apetyczny chłodnik w stylu azjatyckim 193

hłodzący, chrupiący, szybki, idealny na upału. Dzięki dodaniu kwasu buraczanego można serwować bezpośrednio po zrobieniu. Zamiast kalorycznej śmietany aromatyczny serek z czosnkiem i ziołami. Czas przygotowania: 10 minut Składniki: - 2 duże jogurty naturalne, - 1 duży kefir, - 1 serek Apetina Czosnek i zioła, - 1/2 awokado, - 6 rzodkiewek, - garść listków szpinaku, - 1/4 szklanki posiekanego koperku, - 1 ogórek, - 1/2 szklanki kwasu(...)Przygotowanie: Warzywa umyć i osuszyć. Szpinak pokroić w cienkie paski, rzodkiewki w plastry, awokado i ogórka w kostkę.  Schłodzony kefir zmiksować z serkiem Apetina, dodać jogurt, kwas z buraków i warzywa. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku

SzczyptaSmaQ
Sałatka z pieczonej dyni i buraków z kozim serem 216

sałatki z pieczoną dynią. Szukając przepisu często natykałam się na połączenie dyni, buraków i koziego sera. Postanowiłam więc sprawdzić jak ta kombinacja będzie mi smakowała. Okazało się, że to z jednej strony łagodna, a z drugiej strony bogata w charakterystyczne smaki kompozycja. Dynia z imbirem, słodki burak i specyficzny w smaku kozi ser. To wszystko podane ze szpinakiem, który(...)buraków1/2 szklanki pokrojonego w kostkę koziego sera1/4 małej czerwonej cebuli posiekanej w piórka4 ząbki czosnku2 łyżki oliwy z oliwek1/2 łyżeczki imbirusok z połowy limonki sól i pieprzdressing1 czubata łyżka śmietany 18%1 łyżeczka majonezu1/4 łyżeczki suszonego czosnku1/2 łyżeczki gałki muszkatołowejszczypta soli i pieprzu Sposób przygotowania:Wyjmujemy blachę z piekarnika z i rozkładamy na niej papier do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy

W kuchni wieczorem
Tarta z burakami, orzechami i tymiankiem, czyli sposób na buraki z barszczu 207

sera sałatkowego typu bałkańskiego lub fety 50 g orzechów włoskich odrobina soku z cytryny 100 ml śmietanki kremówki 30% sól morska, świeżo mielony czarny pieprz   Przygotowanie tarty z burakami: Przygotowanie ciasta kruchego w malakserze: Jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami robota z nożem do ciasta kruchego, to wszystkie składniki ciasta włożyć do misy i zmiksować pulsacyjnie, do momentu otrzymania struktury(...)blind baking) . Następnie ściągnąć obciążenie i piec kolejne 5 minut . Przygotować farsz : Jaja zmiksować ze śmietaną. Przyprawić szczyptą soli, sporą ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu i łyżeczką świeżych listków tymianku (resztę tymianku zachować na później) . Wymieszać. Odstawić na bok. Ugotowane, obrane, zimne buraki pokroić w cienkie plasterki (najlepiej i najszybciej zrobicie to przy użyciu mandoliny – koniecznie użyjcie uchwytu

Moja Delicja
La Puddica Brindisina - Drożdżowe chlebki z botwiną, anchois i oliwkami 213

szklanki letniej wody 1/4 szklanki oliwy 2 łyżki śmietany 30% 1 łyżka plus 1 łyżeczka soli morskiej 3 szklanki semoliny (di grano duro, mąki z pszenicy twardej) 4 1/2 szklanki zwykłej mąki pszennej Dodatki: 700 g liści botwiny - 2 pęczki (lub cime di rapa, liści mlecza, rzepy, buraka liściowego) 1 łyżka soli morskiej 80 g anchois w oleju, posiekane(...)czarnych oliwek pozbawionych pestek i posiekanych Przygotowanie:Przygotowanie ciasta: W dużej misce rozprowadź drożdże w ciepłej wodzie*, odstaw je na 15 minut. W osobnym naczyniu wymieszaj letnią wodę, oliwę, śmietanę i sól. Do miski z drożdżami dodaj obie mąki, wymieszaj, a następnie stopniowo dodawaj wodę z oliwą i śmietaną, cały czas mieszając ją z mąką i wyrabiając ciasto. Chodzi

Chilli Czosnek i Oliwa
Czerwony Barszcz Zabielany 193

wykorzystuję porcję królika z kością 1 mała cebula 1 marchewka 1 pietruszka pół selera 2 – 3 niewielkie buraki 4 owoce ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżeczka kozieradki 1 łyżeczka imbiru 1 łyżka majeranku sól pół łyżki pieprzu w ziarnach ½ szklanki śmietany 0,5l zakwasu na barszcz Przygotowanie: Jeśli mamy mięso bez kości należy wrzucić je do wrzącej wody

Mama Gotuje
Rosti buraczane z wędzonym łososiem i kremem chrzanowym 204

Jetem wielkim miłośnikiem buraków, lubię połączenie słodkiego z kwaśnym. Ten sposób ich przygotowania doskonale pasuje do wędzonego łososia. Rosti te aby były smaczne muszą być dobrze dosmażone i dzięki temu chrupiące. Składniki: 2 ziemniaki (łącznie około 450g) 1 burak, obrany i starty na tarce z grubymi oczkami 1 ząbek czosnku, wyciśnięty 5 łyżek oliwy 4 plastry wysokiej(...)startego chrzanu ze śmietaną sól i świeżo zmielony czarny pieprz świeży koperek, do dekoracji Wykonanie:Ziemniaki wrzucamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą, wstawiamy na ogień i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy mniej więcej 12 minut, następnie odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Ostudzone ziemniaki obieramy ze skórki i ścieramy do dużej  do dużej miski. Dorzucamy startego buraka, jajko, wyciśnięty czosnek

Gorący kąsek
Ciasto czekoladowo-buraczane. 152

gładką masę jajka z brązowym cukrem, kwaśną śmietaną, ekstraktem waniliowym i olejem. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i sodą oczyszczoną. Do masy jajecznej powoli wsypywać przesianą mieszankę mąki miksując na małych obrotach miksera. Na końcu dodać, cały czas mieszając obranych, surowych i startych na grubych oczkach buraków oraz żurawinę oprószoną mąką. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach(...)przez 1 godzinę, aż wbita w ciasto wykałaczka po wyjęciu będzie sucha. Zostawić w formie przez 20 minut, następnie wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Gorzką czekoladę, śmietanę kremówkę 30% i ekstrakt waniliowy rozpuścić w kąpieli wodnej. Mieszać od czasu do czasu, aż powstanie gładka masa, wystudzić. Udekorować nią ciasto. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
SAŁATKA ŚLEDZIOWA 449

paseczki   Dodałam do nich posiekaną drobno cebulę Starłam jabłko na tarce o grubych oczkach Dodałam śmietanę I na koniec musztardę i pieprz Wszystko wymieszałam i pyszna sałatka gotowa. Można dodać jeszcze namoczone rodzynki. Smacznego! Polecam  Sałatkę śledziową z ziemniakami i burakami

potrawyregionalne
Wytrawne drożdżówki - październikowa piekarnia 167

niego to, co akurat mam w lodówce: piórka cukrowej cebuli wymieszane z makiem, ser pleśniowy i gruszkę, buraka z plastrem koziego sera i tymiankiem”. Składniki: 15 g świeżych drożdży 400 g mąki pszennej chlebowej 150 ml wody 50 g serka wiejskiego lub śmietany, gęstego jogurtu, twarogu (dałam jogurt grecki) 2 łyżeczki cukru (dałam jedną) 2 łyżki oliwy z oliwek

Stare Gary
KREM Z BURAKA Z OLIWKAMI I ZIOŁAMI. 203

barszczem ze śmieciami") to w wersji KREM również może zachwycić.SKŁADNIKI:- buraki, 5-6- ziemniaki 2- marchewka 2-3- pietruszka 1- seler 1 mały- cebula 3-4- por 1/2 -1- jabłko np reneta 1-2- wywar mięsno-warzywny do przykrycia ziemniaków- kwaśna śmietana 1 kubek- dip czosnkowy domowy- słoiczek domowego barszczu kiszonego- przyprawy/zioła: do smaku* domowa warzywna* "Ziołowo(...)jabłko starte lub pokrojone w kawałeczki, chwilę gotujemy a następnie dorzucamy ugotowane i pokrojone (z rosołu) marchewkę, seler, pietruszkę, pora. Wszystko blendujemy i doprawiamy. Wlewamy kiszony barszcz,  zabielamy śmietaną, dodajemy dip czosnkowy (2-3 łyżki). Wszystko dokładnie mieszamy - w razie konieczności jeszcze doprawiamy. W miseczce posypujemy mieszanką z ziół i dodajemy pokrojone oliwki z kleksem oliwy z oliwek

Wypisz Wymaluj

Proponowane wyszukiwania