Pyszne i zdrowe- idealne jako dodatek do obiadu. Polecam sposób podania jak na zdjęciu (czyli w wydrążonym, ugotowanym buraku)- prezentuje się wyśmienicie. Składniki 75 dag buraczków ćwikłowych 3 jabłka ¾ szklanki mleka 1 łyżka mąki 1 łyżeczka masła 1/3 szklanki gęstej śmietany sól do smaku pieprz do smaku cukier do smaku sok z cytryny do smaku Wykonanie: Buraczki ugotować do miękkości
Tradycyjna KuchniaPost Kremowy barszcz z chrzanem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojeziół prowansalskich - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz - 20 g zielonej fasolka szparagowa - 4 małe buraczki marynowane - 1 łyżka majonezu - bułka tarta - 100 g masła - 1 por - 0,5 l śmietany Porcja dla 2 osób. Najpierw każdy filet rozwarstwiamy i dokładnie rozbijamy i smarujemy go marynatą. Naszą marynatę robimy z oleju, musztardy, ziół, soli i roztartego czosnku. Wszystko dokładnie mieszamy(...)bułce tartej i smażymy na głębokim oleju (0,5l). Teraz robimy puree z buraków. Buraczki blendujemy na gładką masę z dodatkiem majonezu. Na koniec robimy sos porowy. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pora pokrojonego w ćwiartki. Gdy por nam się zeszkli dodajemy śmietanę i chwile jeszcze gotujemy. Na talerzu układamy kostkę z ryżu a na nią pokrojoną roladkę
Kuchenne Wariacjekilka kulek ziela angielskiego 2 marchewki pół selera 4 średnie buraki 3 duże ziemniaki 2 szklanki czarnej fasoli 2 laski kiełbasy chorizo lub kiełbasy długo dojrzewającej koncentrat buraczany do smaku przyprawa warzywna, cukier, pieprz, mielony kminek, majeranek 1 cebula 3 ząbki czosnku ocet winny 1/2 - 2/3 słodkiej śmietany 18% Fasolę namoczyć w dużej ilości wody, na drugi dzień wymienić
Czerwień i błękithłodzący, chrupiący, szybki, idealny na upału. Dzięki dodaniu kwasu buraczanego można serwować bezpośrednio po zrobieniu. Zamiast kalorycznej śmietany aromatyczny serek z czosnkiem i ziołami. Czas przygotowania: 10 minut Składniki: - 2 duże jogurty naturalne, - 1 duży kefir, - 1 serek Apetina Czosnek i zioła, - 1/2 awokado, - 6 rzodkiewek, - garść listków szpinaku, - 1/4 szklanki posiekanego koperku, - 1 ogórek, - 1/2 szklanki kwasu(...)Przygotowanie: Warzywa umyć i osuszyć. Szpinak pokroić w cienkie paski, rzodkiewki w plastry, awokado i ogórka w kostkę. Schłodzony kefir zmiksować z serkiem Apetina, dodać jogurt, kwas z buraków i warzywa. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku
SzczyptaSmaQsałatki z pieczoną dynią. Szukając przepisu często natykałam się na połączenie dyni, buraków i koziego sera. Postanowiłam więc sprawdzić jak ta kombinacja będzie mi smakowała. Okazało się, że to z jednej strony łagodna, a z drugiej strony bogata w charakterystyczne smaki kompozycja. Dynia z imbirem, słodki burak i specyficzny w smaku kozi ser. To wszystko podane ze szpinakiem, który(...)buraków1/2 szklanki pokrojonego w kostkę koziego sera1/4 małej czerwonej cebuli posiekanej w piórka4 ząbki czosnku2 łyżki oliwy z oliwek1/2 łyżeczki imbirusok z połowy limonki sól i pieprzdressing1 czubata łyżka śmietany 18%1 łyżeczka majonezu1/4 łyżeczki suszonego czosnku1/2 łyżeczki gałki muszkatołowejszczypta soli i pieprzu Sposób przygotowania:Wyjmujemy blachę z piekarnika z i rozkładamy na niej papier do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy
W kuchni wieczoremsera sałatkowego typu bałkańskiego lub fety 50 g orzechów włoskich odrobina soku z cytryny 100 ml śmietanki kremówki 30% sól morska, świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie tarty z burakami: Przygotowanie ciasta kruchego w malakserze: Jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami robota z nożem do ciasta kruchego, to wszystkie składniki ciasta włożyć do misy i zmiksować pulsacyjnie, do momentu otrzymania struktury(...)blind baking) . Następnie ściągnąć obciążenie i piec kolejne 5 minut . Przygotować farsz : Jaja zmiksować ze śmietaną. Przyprawić szczyptą soli, sporą ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu i łyżeczką świeżych listków tymianku (resztę tymianku zachować na później) . Wymieszać. Odstawić na bok. Ugotowane, obrane, zimne buraki pokroić w cienkie plasterki (najlepiej i najszybciej zrobicie to przy użyciu mandoliny – koniecznie użyjcie uchwytu
Moja Delicjaszklanki letniej wody 1/4 szklanki oliwy 2 łyżki śmietany 30% 1 łyżka plus 1 łyżeczka soli morskiej 3 szklanki semoliny (di grano duro, mąki z pszenicy twardej) 4 1/2 szklanki zwykłej mąki pszennej Dodatki: 700 g liści botwiny - 2 pęczki (lub cime di rapa, liści mlecza, rzepy, buraka liściowego) 1 łyżka soli morskiej 80 g anchois w oleju, posiekane(...)czarnych oliwek pozbawionych pestek i posiekanych Przygotowanie:Przygotowanie ciasta: W dużej misce rozprowadź drożdże w ciepłej wodzie*, odstaw je na 15 minut. W osobnym naczyniu wymieszaj letnią wodę, oliwę, śmietanę i sól. Do miski z drożdżami dodaj obie mąki, wymieszaj, a następnie stopniowo dodawaj wodę z oliwą i śmietaną, cały czas mieszając ją z mąką i wyrabiając ciasto. Chodzi
Chilli Czosnek i Oliwawykorzystuję porcję królika z kością 1 mała cebula 1 marchewka 1 pietruszka pół selera 2 – 3 niewielkie buraki 4 owoce ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżeczka kozieradki 1 łyżeczka imbiru 1 łyżka majeranku sól pół łyżki pieprzu w ziarnach ½ szklanki śmietany 0,5l zakwasu na barszcz Przygotowanie: Jeśli mamy mięso bez kości należy wrzucić je do wrzącej wody
Mama GotujeJetem wielkim miłośnikiem buraków, lubię połączenie słodkiego z kwaśnym. Ten sposób ich przygotowania doskonale pasuje do wędzonego łososia. Rosti te aby były smaczne muszą być dobrze dosmażone i dzięki temu chrupiące. Składniki: 2 ziemniaki (łącznie około 450g) 1 burak, obrany i starty na tarce z grubymi oczkami 1 ząbek czosnku, wyciśnięty 5 łyżek oliwy 4 plastry wysokiej(...)startego chrzanu ze śmietaną sól i świeżo zmielony czarny pieprz świeży koperek, do dekoracji Wykonanie:Ziemniaki wrzucamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą, wstawiamy na ogień i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy mniej więcej 12 minut, następnie odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Ostudzone ziemniaki obieramy ze skórki i ścieramy do dużej do dużej miski. Dorzucamy startego buraka, jajko, wyciśnięty czosnek
Gorący kąsekgładką masę jajka z brązowym cukrem, kwaśną śmietaną, ekstraktem waniliowym i olejem. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i sodą oczyszczoną. Do masy jajecznej powoli wsypywać przesianą mieszankę mąki miksując na małych obrotach miksera. Na końcu dodać, cały czas mieszając obranych, surowych i startych na grubych oczkach buraków oraz żurawinę oprószoną mąką. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach(...)przez 1 godzinę, aż wbita w ciasto wykałaczka po wyjęciu będzie sucha. Zostawić w formie przez 20 minut, następnie wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Gorzką czekoladę, śmietanę kremówkę 30% i ekstrakt waniliowy rozpuścić w kąpieli wodnej. Mieszać od czasu do czasu, aż powstanie gładka masa, wystudzić. Udekorować nią ciasto. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychpaseczki Dodałam do nich posiekaną drobno cebulę Starłam jabłko na tarce o grubych oczkach Dodałam śmietanę I na koniec musztardę i pieprz Wszystko wymieszałam i pyszna sałatka gotowa. Można dodać jeszcze namoczone rodzynki. Smacznego! Polecam Sałatkę śledziową z ziemniakami i burakami
potrawyregionalneniego to, co akurat mam w lodówce: piórka cukrowej cebuli wymieszane z makiem, ser pleśniowy i gruszkę, buraka z plastrem koziego sera i tymiankiem”. Składniki: 15 g świeżych drożdży 400 g mąki pszennej chlebowej 150 ml wody 50 g serka wiejskiego lub śmietany, gęstego jogurtu, twarogu (dałam jogurt grecki) 2 łyżeczki cukru (dałam jedną) 2 łyżki oliwy z oliwek
Stare Garybarszczem ze śmieciami") to w wersji KREM również może zachwycić.SKŁADNIKI:- buraki, 5-6- ziemniaki 2- marchewka 2-3- pietruszka 1- seler 1 mały- cebula 3-4- por 1/2 -1- jabłko np reneta 1-2- wywar mięsno-warzywny do przykrycia ziemniaków- kwaśna śmietana 1 kubek- dip czosnkowy domowy- słoiczek domowego barszczu kiszonego- przyprawy/zioła: do smaku* domowa warzywna* "Ziołowo(...)jabłko starte lub pokrojone w kawałeczki, chwilę gotujemy a następnie dorzucamy ugotowane i pokrojone (z rosołu) marchewkę, seler, pietruszkę, pora. Wszystko blendujemy i doprawiamy. Wlewamy kiszony barszcz, zabielamy śmietaną, dodajemy dip czosnkowy (2-3 łyżki). Wszystko dokładnie mieszamy - w razie konieczności jeszcze doprawiamy. W miseczce posypujemy mieszanką z ziół i dodajemy pokrojone oliwki z kleksem oliwy z oliwek
Wypisz Wymaluj