PLACKI Z BURACZKÓW,TWAROGU I GRUSZEK 196delikatne. Składniki: 3 niewielkie czerwone buraki 2 gruszki lub jabłka 40 dag twarogu jajko 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 1/4 szklanki wody łyżeczka cukru sól Buraki ugotować,obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.Twaróg i kilka łyżek mleka utrzeć na jednolitą masę.Gruszki lub jabłka obrać i pokroić na cienkie plasterki.Jajko ubić(...)rozgrzany tłuszcz kłaść łyżką niewielkie placuszki i smażyć z obu stron Są one bardzo delikatne,trzeba uważać przy odwracaniu na drugą stronę. Można podawać ze stopionym masłem i śmietaną ale dla mnie pyszne są bez dodatków
Niespełnione zdolności kulinarne
Brownie z puree z czerwonych buraków 185kakao 175 g mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g cukru 250 g buraków czerwonych 3 jajka 200 g oleju rzepakowego 100 g czekolady gorzkiej Buraki ugotować, wystudzić. Obrać ze skórki zmiksować blenderem na gładkie puree. Dodać jajka i olej, zmiksować. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, kakao, proszek i cukier. Czekoladę drobno posiekać(...)Piec w 170 stopniach przez 55 minut do tzw. suchego patyczka. Polewa czekoladowa 50 g gorzkiej czekolady 50 ml śmietanki kremówki 36% 1 łyżeczka miodu W garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę i miód, nie gotować, zdjąć z ognia. Dodać połamaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po chwili wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Wylać na wystudzone ciasto. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomi
Świąteczne przepisy – potrawy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia 2204Boże Narodzenie przy dwóch kotach (albo dzieciach) Bigos mojego Taty Szynka wieprzowa – domowa wędlina mocno jałowcowa, pieczona Barszcz wigilijny na domowym zakwasie z buraków Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia Czysty, aromatyczny barszcz czerwony Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami Wigilijne uszka z kapustą i grzybami Szynka pieczona w rękawie – szynka(...)aromatycznej solanki, wolno pieczona w całości Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione Śledzie ‘po włosku’ –śródziemnomorska bomba smaku Śledzie piernikowe w musztardzie, whisky i wiśniówce Śledź w śmietanie – sałatka śledziowa Śledzie po szwedzku – inlagd sill Sałatka z paluszków krabowych w sosie Marie Rose Domowy likier Irish Cream – domowy Baileys Rum piernikowy. Kremowy likier na rumie piernikowym Wódka żurawinowa
Karo in the Kitchen
Piersi z kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym 16393Gotowane, delikatne piersi z kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym, które podałam z duszonymi ziemniaczkami i zasmażanymi buraczkami . Prosty i bardzo smaczny pomysł na obiad Składniki: 2
Oryginalny smak
Pieczone warzywa, sos serowy i polędwiczki - obiad idealny. 542jeszcze jak na przednówku a przecież mamy 1 maja. Sprowadzana chemia o smaku plastiku mnie nie zadowala, w poszukiwaniu smaku i koloru sięgnęłam więc po to co najprostsze - ziemniaki, buraki, marchewkę i cukinię. Wyszło bosko i pysznie.. A co najlepsze zrobiło się praktycznie samo :)Pieczone warzywa:2 duże marchewkikilka ziemniaków1 duży burak1 średnia cukinia1/4 szkl. olejupieprz, sól, ulubione(...)nastawiamy na 250 stopni, mieszamy co 5-10 minut aż wszystkie warzywa będą opieczone na rumiano (około godziny).Sos serowy:ok 50 g gorgonzoli lub rodzimego Lazuraok 1/2 szklanki śmietany 18%pieprzSkładniki umieszczamy w małym garnuszku i stawiamy na niewielkim ogniu, mieszamy aż ser się rozpuści i połączy ze śmietaną.Polędwiczki wieprzowe:ok 150 g na porcjęPolędwiczki kroimy na plasterki
Z butelką mleczka w tle
Klopsiki w sosie koperkowym 266smak pasował do delikatnego i aromatycznego sosu. Klopsiki podaję z puree ziemniaczanym, kaszą jęczmienną, gryczaną, jaglaną lub kopytkami. Dobrymi dodatkami do nich są korniszony, sałatka z pieczonych buraków , ogórki kiszone, sałatka z marynowanych warzyw . Dla dzieci można podać surówkę z tartej marchewki, marchewkę z groszkiem. Składniki: 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku(...)panierowania klopsików olej do smażenia klopsików Składniki sosu: 2 i 1/2 szkl. bulionu drobiowego 5 kopiastych łyżek koperku (bardzo drobno posiekanego) 1 płaska łyżka mąki 2 łyżki kwaśnej śmietany (18 lub 22 %) 1 łyżeczka masła sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Płatki jaglane zalać wodą i pozostawić do spęcznienia. Z płatków nie odlewa się wody, ponieważ zostaje wchłonięta przez
Codziennik Kuchenny
Ostatni weekend przed świętami. 189wodzie lub w mleku w zależności od tego jak podaje przpepis. Niedziela Wyjmujemy śledzie z wody lub mleka i przygotowujemy sałatki śledziowe takie jak: śledź pod pierzynką ze śmietany, sałatka śledziowa z jajkiem, klasyczną sałatkę śledziową, Potrzebują one czasu aby wszystkie smaki i aromaty przegryzły się. Przygotowujemy również kapustę z grzybami. Możemy również w tym dniu przygotować cynamonowo-piernikowy(...)solą, majerankiem i odstawiamy do lodówki. Z głów, płetw i ogona gotujemy zupę rybną. Jeśli mamy w planach podanie barszczu na wigilię również zaczynamy go przyrządzać zaczynając od upieczenia buraków. Przygotowujemy również galarty z ryby. Do następnego dnia galarty akurat stężeją i będą idealne do podania. Szykujemy rybę po grecku. Potrzebuje ona około jednego dnia, aby wszystkie smaki idealnie
Kolizje Smaków
Łopatka w sosie chrzanowym 277Bardzo lubię mięsko w sosie chrzanowym z ziemniaczkami i burakami. Wczoraj zostały mi ziemniaczki, więc zrobiłam kluski do mięska.Dalsze testowanie produktów firmy Majonez KieleckiDziś postanowiłam przetestować chrzan luksusowy .Chrzan jest bardzo dobry, a sos wyszedł rewelacyjny.Sos podałam do mięska i stwierdzam że poprostu pychotka.Zapraszam również na ich super stronkę https://www. facebook .com/majonezkielecki.Łopatka w sosie(...)razem z przyprawami, gotować do miękkości mięsa. Mięso wyjąć, ostudzić, pokroić w grubsze plastry. SOS CHRZANOWY Na maśle przygotować zasmażkę, podlać wywarem z mięsa. Następnie dodać śmietanę i gotować z 4 minuty. Do sosu dodać chrzan ze słoiczka i przyprawy do smaku, dokładnie wymieszać. Podawać mięso polane sosem chrzanowym z kluskami śląskimi lub ziemniakami
Kuchnia Danusi
Ciasto marchewkowe 597krajach anglosaskich. Marchew już w średniowieczu była używana do wypieków, powodem tego był drogi cukier, a ponieważ zawartość cukru w marchwi jest najwyższa ze znanych nam warzyw ( oprócz oczywiście buraków cukrowych) , stosowano ją do wzbogacenia smaku deserów. Prawdziwy renesans na ciasto marchewkowe w Wielkiej Brytanii nastapił w czasie drugiej wojny światowej, natomiast w latach 60 ubiegłego wieku dotarło(...)marchewkowe :)Zaczynamy: Składniki na ciasto:4 jajka1.5 szkl brązowego cukru1.5 szkl oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia2 szkl mąki2 szkl startej na grubych oczkach marchewkiSkładniki na masę:250 ml śmietany kremówki2 serki mascarpone3-4 łyżki cukru pudru Wykonanie:Jajka, cukier i oliwę- miksujemy w misce. Dodajemy proszek do pieczenia- nie przestajac miksować dodajemy partiami mąkę. Na koniec do miski dodajemy
Smaki Edyty
Drohiczyn - Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski 216roku przez panią Marię Siej (na zdjęciu córka pani Agnieszka Siej). Od samego początku, czyli od 36 lat, produkowane są tam lody tradycyjne, na bazie jajek i śmietany. Receptury tworzy Pani Maria, wykorzystując naturalne i sezonowe produkty: jabłka, maliny, truskawki... Cały czas szuka nowych smaków: malinowe z miętą, szarlotka, marchewkowe, bazyliowe, buraczano jabłkowe... W tym roku lody lubartowskie zostały wpisane(...)Kiszenie z Tradycją 1950r Sienkiewicz z Czarnej Wsi Kościelnej, 25 km za Białymstokiem. Znana jest z kapusty z beczki kiszonaej w główkach, kapusty kiszonej, ogórków kiszonych, soku z kiszonych buraków. Kapusta kiszona w główkach jest wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych. Na dnie beczki kładzie się główki kapusty, na wierzchu układa się poszatkowaną białą kapustę przetartą z solą, powstaje
królestwo garów
45 przepisów na Karnawał 2016 191cytryny, grana padano i płatkami chili Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grzane wino z bakaliami Gremolata Koktajl ananasowy z płatkami owsianymi Koktajl ananasowo - bananowy Koktajl bananowy z kiwi Koktajl bananowo-brzoskwiniowo Koktajl jagodowy na maślance Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi(...)chia Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z egzotycznych owoców Sałatka z kaszy pęczak, z kabanosem, rukolą i serami Sałatka z rukoli
Moja smaczna kuchnia
Pulpety z kaszy jaglanej w sosie pieczarkowym i sałatką z buraczków 197usmażeniu odsącz z nadmiaru oleju na ręczniku kuchennym. Sos pieczarkowy: 500 g pieczarek 1 cebula, posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane 150 ml bulionu z warzyw 250 ml śmietany sojowej 1 płaska łyżka płatków drożdżowych* 1 łyżka sosu sojowego trochę soku z cytryny garść świeżo siekanej natki pietruszki garść świeżo siekanego koperku czarny pieprz, sól do smaku oliwa do smażenia(...)polewaj sosem przed podaniem . (Pozostawione w nim na dłużej, mogą za bardzo rozmięknąć). * Opcjonalnie. Płatki drożdżowe nadają świetny serowy posmak. Różowa sałatka z buraczków i fasoli: 3-4 upieczone buraki 200 g czerwonej fasoli (z puszki) 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku, starte 1 łyżka wegańskiego majonezu lub jogurtu 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżeczka różowego octu balsamicznego sól
Food Square
Zajazd „Gniewko” – kuchnia kociewska 209sosów – mięsnych, drobiowych, podrobowych lub rybnych. Ja najchętniej zamawiam bulwy z kurczakiem, mój mąż z drobiowymi żołądkami – równie dobrze jednak polecić wam mogę ich wersję ze śledziem w śmietanie. W karcie znajdziecie zawsze bogaty wybór zup. Ja polecam wam kociewski żurek – uwierzcie mi, że jest pyszny. Próbowaliśmy też pierogów i nigdy się na nich nie zawiedliśmy. Propozycją na oryginalny obiad(...)weekendy natraficie natomiast na ofertę specjalną – ostatnio była to dziczyzna pod postacią zrazów z dzika w leśnym sosie, podanych z pęczotto żurawinowym i soczewicą oraz marynowaną kapustą i tartym burakiem, ale oferta zmienia się często w zależności od okazji i sezonu. Personel „Gniewka” zawsze się stara (c hoć powiem szczerze, że nie zawsze mu to wychodzi ). Nigdy nie czekaliśmy
Smaki Ewy
Włoska zupa jarzynowa - Minestrone, z makaronem Tortellini. 230choć trochę rosołu mięsnego w zamrażarce czy z poprzedniego obiadu, jeżeli na nim (lub z jego dodatkiem) ugotujesz zupę, to będzie jeszcze smaczniejsza. Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć. Ziemniaki, marchew, buraka, pietruszkę i selera obrać, pokroić w kostkę. Brokuł podzielić na różyczki, pomidora natomiast sparzyć obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Włosi często dodają(...)gotować około 20-30 minut, tak by warzywa były miękkie. Kiedy są już miękkie dodać pomidora. Spróbować, jeżeli jest taka konieczność to uzupełnić przyprawy. Zupę można zaklepać mąką i śmietaną lub zabielić jogurtem. Podawać gorącą z makaronem :) Smacznego! Pozdrawia, Kasia
Poezja Smaków - blog kulinarny
Zupa krem z cukinii i curry 231skórką, dlatego ma intensywnie zielony kolor. Składniki: 2 niewielkie zielone cukinie (o łącznej wadze 70 dkg) 1 cebula 1 łyżeczka przyprawy curry 4 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 2 szklanki bulionu drobiowego lub wody 1 łyżka oleju lub masła sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Olej rozgrzać w garnku, dodać pokrojoną cebulę i dusić kilka minut. Następnie dodać obraną(...)zupy jogurt naturalny i podgrzać na niewielkim ogniu. Zupę rozlać na talerze, dekorując łyżeczką jogurtu. Zobacz również inne zupy krem, które gotowałam: Chłodnik z awokado Krem z pieczonych buraków Zupa chrzanowa Zupa brokułowo-serowa Dietetyczna zupa z dyni i imbiru Krem z białych warzyw Orientalna zupa z dyni Krem z pieczonego czosnku Smacznego
Codziennik Kuchenny