cebula ( ja nie dodałam) Płaty śledziowe namoczyłam i wysuszyłam używając do tego papierowych ręczników kuchennych. Pokroiłam je na małe kawałki i ułożyłam na talerzu. Do miseczki wlałam jogurt, śmietanę i majonez. Wsypałam przyprawy: kurkumę, curry i pieprz cytrynowy(...)cukrem do smaku. Polałam śledzie przygotowanym sosem musztardowym. Smacznego! Polecam również śledzie: śledzie smażone w zalewie octowej (klik) z czosnkiem i majerankiem (klik) sałatkę śledziową z burakami i ziemniakami (klik) śledzie po kaszubsku (klik) sałatkę śledziową z jabłkiem (klik) śledzie w oleju z cebulką (klik
potrawyregionalnebotwinki bije na głowę nawet najlepsze gazpacho. Z reguły przerabiam botwinkę na chłodnik, jednak tym razem przygotowałam ją w wersji na ciepło, z ziemniakami i domowym mlekiem kokosowym zamiast śmietany, śmiało więc może obnosić się mianem "wegańskiej". Składniki na ok 6 porcji Czas przygotowania: 45 min 0,5 kg botwinki 0,5 kg młodych ziemniaków 1,5 l wywaru warzywnego(...)pęczek koperku 2 szklanki mleka kokosowego (przepis) pieprz sól 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka octu winnego ok 1 łyżki cukru 2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: 1. Buraki obieramy i kroimy w kostkę, ziemniaki obieramy i kroimy w plastry, liście botwinki, wraz z łodygami dokładnie myjemy i siekamy 2. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej wrzucamy plasterki ziemniaków
Słodki Kompromisolejem. Czasem także w śmietanie. Tym razem jednak, za namową, skorzystałam z sposobu przyjaciółki. U niej to coroczna tradycja, że śledzik jest pod buraczkową pierzynką. I powiem Wam szczerze, że było to bardzo dobre połączenie. Kto nie miał okazji nigdy spróbować takiej wersji, to polecam! Składniki: filety śledziowe solone ulubiony majonez cebula biała czerwone buraki korzeń pietruszki majonez jajko
Karczma Honoriettyburaka. Mniam, mniam! Składniki: Mięso • 4 plastry schabu • sól, pieprz, • ostra i słodka papryka • 2 łyżki mąki • olej do smażenia Sos • 1 czerwona cebula • 3 ząbki czosnku • 30 dkg pieczarek • 1 duże jabłko • 1 łyżeczka tymianku, sazłwi i oregano • sól, pieprz do smaku • 150 ml soku jabłkowego • 1 mały kubek śmietany • 3 łyżki oleju Wykonanie: • Plastry
To co kochamporcji pysznego chłodnika? Dawno temu, bazując właśnie na przepisie Neli, w przygotowaniu swojego chłodnika pominęłam wołowy bulion w gotowaniu buraczków (nie lubię smaku mięsa ani dodatkowego tłuszczu w botwince), śmietanę zamieniłam na kwaskowaty kefir, jogurt lub maślankę. No i swojego chłodnika nie podaję z gotowanymi krewetkami lub rakami. Nie karmię jak Nela tabunu wysoko urodzonych gości, a chłodnik(...)warzywa dokładnie myjemy w bieżącej wodzie. Jeśli kupiliście botwinkę z małymi buraczkami – odetnijcie je, obierzcie cieniutko i pokrójcie w zapałki. Zalejcie je wodą, tak tylko żeby je przykrywała, podgotujcie buraki na wolnym ogniu, pod przykryciem, około 15-20 minut, aż wyczuwalnie zmiękną.Sprawdźcie widelcem czy to już. Łodygi botwiny, bez liści, pokrójcie na 2 centymetrowe kawałki, dodajcie
Karo in the Kitchenfasoli 500 g buraków 100 g marchewki 150 g ziemniaków 75 dag białej kapusty 50 g selera 50 g pora 50 g pietruszki 1/3 cebuli 1,2 litra wody kostka bulionowa 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego oraz kilka ziaren pieprzu mały ząbek czosnku sól, pieprz, cukier, majeranek, sok z cytryny 2-3 łyżki śmietany kremówki świeżo posiekany
My simple kitchenwkładamy pokrojone buraki z botwiną, zalewamy bulionem, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie gotujemy 7-10 minut. W międzyczasie w oddzielnych garnkach gotujemy ziemniaki i jajka. Ugotowana zupę rozlewamy na talerze dodając do każdej porcji ugotowanego ziemniaka, posiekaną natkę pietruszki, szczypior i po jednym jaju przekrojonym na pół . Możemy również dodać kleks naturalnego jogurtu lub śmietany
Miód i pieprzwkładamy pokrojone buraki z botwiną, zalewamy bulionem, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie gotujemy 7-10 minut. W międzyczasie w oddzielnych garnkach gotujemy ziemniaki i jajka. Ugotowana zupę rozlewamy na talerze dodając do każdej porcji ugotowanego ziemniaka, posiekaną natkę pietruszki, szczypior i po jednym jaju przekrojonym na pół . Możemy również dodać kleks naturalnego jogurtu lub śmietany
Miód i pieprzBrownie z buraków czy cukinii, ciasto czekoladowe z bakłażanem (klik) , karmel z solą morską, truskawki z pieprzem...Chyba nikogo już dziś nie dziwią. Klasycznie uwielbiane przez większość. Kolejnym kandydatem jest biszkopt bazyliowy. Wszystko w nim jest cudowne. Począwszy od cukru bazyliowego , jaki najpierw trzeba zrobić, po piękny seledynowy kolor i wyjątkowy, niezwykły smak. Jeśli dodacie bitą śmietanę i soczyste
KUCHARNIABotwinka to moja ulubiona wiosenna zupa, mogłabym ją jeść codziennie, a najlepsza jest następnego dnia. Botwinka to zupa z liści buraków, rewelacyjna w smaku i bardzo prosta w przygotowaniu. Koniecznie musicie wypróbować :) Składniki: * około 1,5 litra wywaru rosołowego: * 1 udo kurczaka * 2-3 świeże marchewki * korzeń pietruszki(...)pora (zielona część) * sól * ziele angielskie * liść laurowy * 2 pęczki młodej botwinki z małymi buraczkami * 4-5 młodych ziemniaków * 4-5 łyżek słodkiej śmietany * 2-3 łyżki octu * 2-3 ugotowane na twardo jajka Wykonanie: Z podanych składników ugotować wywar (marchewki pokrojone w kostkę). Po ugotowaniu wywar odcedzić przez sitko
Zrób to smaczniepieczonych buraków.Moja wersja to wersja expresowa. Botwinka w 15 minut.Proponuję podawać z jajkiem w koszulce lub jajkiem gotowanym na twardo.SKŁADNIKI:* duży pęczek botwiny* 700 ml bulionu drobiowo-warzywnego* 3 liście laurowe, np Kamis* 4-5 ziaren pieprzu czarnego, np Kamis* 1-2 ząbki czosnku* 2 łyżki octu jabłkowego* 1 łyżka cukru* łyżka śmietany 18%* łyżeczka mąki
kolorowotorcikowoo Zupa z botwinki z fasolką Składniki: garstka drobnej fasolki 3-4 ziemniaki pęczek botwinki 1 marchewka łyżeczka octu skrzydełko z indyka
Aromatyczne Podróżemieszanki nie jest konieczne. • SÓL LAWENDOWA – do ryb, jagnięciny (także do nacierania jej przed smażeniem), frytek, pomidorów, sera feta i mozzarella. Do sałatek z dressingiem opartym na jogurcie lub śmietanie. Sól mieszamy w blenderze lub ucieramy w moździerzu razem z suszonymi kwiatami lawendy. Mieszanka nie wymaga suszenia. • SÓL KAWOWA – do deserów, lodów, czekolady. Do nacierania grubych steków wieprzowych i wołowych(...)Mieszankę suszymy w piekarniku, w temperaturze 100⁰C. Sól powinna stać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. • SÓL Z MANDARYNKĄ I PAPRYKĄ PIMENTON – do kurczaka, krewetek, wieprzowiny, buraków. Pasuje do ciemniejszych ryb (tuńczyk, łosoś) i omletów. Do dań kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej, hamburgerów, gęsiny i kaczki. Myjemy mandarynkę dokładnie najpierw pod zimną, potem pod ciepłą wodą, żeby
Karo in the Kitchenmoje menu. Marzy się coś ciepłego, co nie będzie owsianką instant. Na szczęście w lodówce jest samotne opakowanie kruchego ciasta do tarty. Jakiś fer seta. A w ogrodzie burak liściowy pięknie sobie poczyna, po zimie spędzonej w gruncie. A właśnie! Czy znacie oficjalne stanowisko PWN w kwestii rozróżnienia botwiny i boćwiny? To ukręćmy tartę, a kiedy będzie się rumienić, zgłębimy(...)TARTA Z FETĄ I BOĆWINĄ opakowanie ciasta na tartę (dla mniej zdesperowanych czasowo może być przygotowane wg tego przepisu *) spora wiązanka listków boćwiny 200g sera feta 3 jajka 75ml śmietany kremówki czubata łyżeczka tymianku cytrynowego sól i pieprz do smaku Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Boćwinę płuczemy i siekamy na średniej wielkości kawałki. Fetę kroimy w kostkę. Formę na tartę
les mirabelles