buraki ze śmietaną - 614 przepisów (strona:27/41)

Barszcz ukraiński 185

fasoli 500 g buraków 100 g marchewki 150 g ziemniaków 75 dag białej kapusty 50 g selera 50 g pora 50 g pietruszki 1/3 cebuli 1,2 litra wody kostka bulionowa 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego oraz kilka ziaren pieprzu mały ząbek czosnku sól, pieprz, cukier, majeranek, sok z cytryny 2-3 łyżki śmietany kremówki świeżo posiekany

My simple kitchen
letnia botwinka 115

wkładamy pokrojone buraki z botwiną, zalewamy bulionem, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie gotujemy 7-10 minut. W międzyczasie w oddzielnych garnkach gotujemy ziemniaki i jajka. Ugotowana zupę rozlewamy na talerze dodając do każdej porcji ugotowanego ziemniaka, posiekaną natkę pietruszki, szczypior i po jednym jaju przekrojonym na pół . Możemy również dodać kleks naturalnego jogurtu lub śmietany

Miód i pieprz
Botwinka wiosenna 120

wkładamy pokrojone buraki z botwiną, zalewamy bulionem, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie gotujemy 7-10 minut. W międzyczasie w oddzielnych garnkach gotujemy ziemniaki i jajka. Ugotowana zupę rozlewamy na talerze dodając do każdej porcji ugotowanego ziemniaka, posiekaną natkę pietruszki, szczypior i po jednym jaju przekrojonym na pół . Możemy również dodać kleks naturalnego jogurtu lub śmietany

Miód i pieprz
Niedziela o smaku bizcocho de albahaca. Biszkopt bazyliowy z truskawkami. 156

Brownie z buraków czy cukinii, ciasto czekoladowe z bakłażanem (klik) , karmel z solą morską, truskawki z pieprzem...Chyba nikogo już dziś nie dziwią. Klasycznie uwielbiane przez większość. Kolejnym kandydatem jest biszkopt bazyliowy. Wszystko w nim jest cudowne. Począwszy od cukru bazyliowego , jaki najpierw trzeba zrobić, po piękny seledynowy kolor i wyjątkowy, niezwykły smak. Jeśli dodacie bitą śmietanę i soczyste

KUCHARNIA
ZUPA BOTWINKA Z JAJKIEM 176

Botwinka to moja ulubiona wiosenna zupa, mogłabym ją jeść codziennie, a najlepsza jest następnego dnia. Botwinka to zupa z liści buraków, rewelacyjna w smaku i bardzo prosta w przygotowaniu. Koniecznie musicie wypróbować :) Składniki: * około 1,5 litra wywaru rosołowego:    * 1 udo kurczaka    * 2-3 świeże marchewki    * korzeń pietruszki(...)pora (zielona część)    * sól    * ziele angielskie    * liść laurowy * 2 pęczki młodej botwinki z małymi buraczkami * 4-5 młodych ziemniaków * 4-5 łyżek słodkiej śmietany * 2-3 łyżki octu * 2-3 ugotowane na twardo jajka Wykonanie: Z podanych składników ugotować wywar (marchewki pokrojone w kostkę). Po ugotowaniu wywar odcedzić przez sitko

Zrób to smacznie
Botwinka na szybko 210

pieczonych buraków.Moja wersja to wersja expresowa. Botwinka w 15 minut.Proponuję podawać z jajkiem w koszulce lub jajkiem gotowanym na twardo.SKŁADNIKI:* duży pęczek botwiny* 700 ml bulionu drobiowo-warzywnego* 3 liście laurowe, np Kamis* 4-5 ziaren pieprzu czarnego, np Kamis* 1-2 ząbki czosnku* 2 łyżki octu jabłkowego* 1 łyżka cukru* łyżka śmietany 18%* łyżeczka mąki

kolorowotorcikowo
Zupa z botwinki z fasolką 148

o Zupa z botwinki z fasolką  Składniki: garstka drobnej fasolki  3-4 ziemniaki  pęczek botwinki  1 marchewka łyżeczka octu skrzydełko z indyka

Aromatyczne Podróże
O soli. Sól morska i kamienna, przepisy na sól smakową – wykańczającą 175

mieszanki nie jest konieczne. • SÓL LAWENDOWA – do ryb, jagnięciny (także do nacierania jej przed smażeniem), frytek, pomidorów, sera feta i mozzarella. Do sałatek z dressingiem opartym na jogurcie lub śmietanie. Sól mieszamy w blenderze lub ucieramy w moździerzu razem z suszonymi kwiatami lawendy. Mieszanka nie wymaga suszenia. • SÓL KAWOWA – do deserów, lodów, czekolady. Do nacierania grubych steków wieprzowych i wołowych(...)Mieszankę suszymy w piekarniku, w temperaturze 100⁰C. Sól powinna stać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. • SÓL Z MANDARYNKĄ I PAPRYKĄ PIMENTON – do kurczaka, krewetek, wieprzowiny, buraków. Pasuje do ciemniejszych ryb (tuńczyk, łosoś) i omletów. Do dań kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej, hamburgerów, gęsiny i kaczki. Myjemy mandarynkę dokładnie najpierw pod zimną, potem pod ciepłą wodą, żeby

Karo in the Kitchen
Tarta z fetą i boćwiną 138

moje menu. Marzy się coś ciepłego, co nie będzie owsianką instant. Na szczęście w lodówce jest samotne opakowanie kruchego ciasta do tarty. Jakiś fer seta. A w ogrodzie burak liściowy pięknie sobie poczyna, po zimie spędzonej w gruncie. A właśnie! Czy znacie oficjalne stanowisko PWN w kwestii rozróżnienia botwiny i boćwiny? To ukręćmy tartę, a kiedy będzie się rumienić, zgłębimy(...)TARTA Z FETĄ I BOĆWINĄ opakowanie ciasta na tartę (dla mniej zdesperowanych czasowo może być przygotowane wg tego przepisu *) spora wiązanka listków boćwiny 200g sera feta 3 jajka 75ml śmietany kremówki czubata łyżeczka tymianku cytrynowego sól i pieprz do smaku Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Boćwinę płuczemy i siekamy na średniej wielkości kawałki. Fetę kroimy w kostkę. Formę na tartę

les mirabelles
Sylwestrowe propozycje 297

Pulled beef w czekoladzie na grzankach "Szarpana wołowina" Focaccia z parmezanem i pomidorami Bagietka z serem pleśniowym i grillowaną morelą   Idealnie przyrządzona pierś kaczki Roladki z szynki parmeńskiej, buraka i koziego sera Roladki ze schabu z suszonymi pomidorami, anchois i kozim serem   Jajka faszerowane pomidorami, papryką i bazylią Jajka faszerowane pieczarkami Sałatka Caprese Prosta tarta z pomidorami, kozim(...)anchois Hummus z suszonymi pomidorami Kanapki z rukolą, chipsem z szynki parmeńskiej oraz duszoną w cydrze polędwicą wieprzową Śledzie na pierniku Śledzie z ogórkiem kiszonym, jabłkiem i cebulką w śmietanie Lasagne z krakersami Świeży śledź w tempurze Drodzy czytelnicy, życzę Wam wspaniałej zabawy Sylwestrowej oraz wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku

Mango Papaja
Japońska wersja babki piaskowej 162

szklanki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 szklanki mleka - łyżeczka soku wiśniowego   CIASTO JASNE Składniki: - 1/4 kostki masła - 1/2 szklanki cukru - 1 jajko - 1 łyżka jogurtu lub śmietany - 1 szklanka mąki - 1/2 łyżki sody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 szklanki mleka Nasze przygotowania rozpoczynamy od przygotowania ciasta na różowe kulki. Masło ucieramy z cukrem na jednolitą masę(...)następnie dodajemy jajka, proszek do pieczenia, mąkę oraz mleko. Wszystko ubijamy razem do uzyskania gładkiej masy. Na końcu dodajemy sok wiśniowy. Możemy go również zastąpić barwnikiem spożywczym lub startymi burakami. Gotowe ciasto przelewany do specjalnej formy do pieczenia kulek i pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 175 stopni. Ponieważ foremka jest szczelnie zamknięta warto zrobić sobie próbę przed

Kuchenne Wariacje
Akademia na Różanej 95

czerwonej cebuli. Wspaniała przystawka.  Następnie otrzymaliśmy „Spaghetti carbonara” (35 zł) . Sos ze śmietaną – ja wolę bez śmietany ale chyba u nas przyjęło się, że carbonara musi być ze śmietaną. I tu mogę się „przyczepić” – jak dla mnie rucola jako garnie była zbędna.  Kolejnym daniem był „Sandacz na szpinaku z sosem szczawiowym” (60 zł). Idealnie skomponowane i przygotowane danie(...)idealnie ugotowany i bez ości !. Szpinak jak trzeba. Wspaniały placek ziemniaczano łososiowy na spodzie… . Danie kompletne. Na zakończenie „Comber z sarny podany z sosem jałowcowym, szpinakowymi szpeclami oraz karmelizowanymi burakami” (97 zł). I od czego zacząć? Od tego, że sarna delikatna, idealnie różowa w środku… że szpecle szpinakowe bardzo smaczne… że sosu jałowcowego zdecydowanie za mało… bo można

królestwo garów
Kokietki – kuchnia podkarpacka 174

ciasteczka z makiem, które w smaku bardzo przypominają sucharki, choć są od nich znacznie cieńsze. Ciasteczka te mogą być przekąską, ale równie dobrze pasują do pikantnego barszczyku z czerwonych buraków. A połączenie to nie jest przypadkowe, ponieważ kokietki znalazłam wśród bożonarodzeniowych przepisów z Ziemi Brzozowskiej, czyli z południa Podkarpacia. Ciastka przygotowuje się bardzo łatwo, jednak ten rodzaj ciasta przy(...)opór, dlatego wymaga sporo siły ;) Składniki na około 50 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżki cukru 50 g masła lub margaryny 1 jajko 1 białko 2 łyżki śmietany 1/2 łyżeczki octu 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki suchego maku + 1/2 łyżki do posypania ciastek szczypta soli Na stolnicy mieszamy mąkę, tłuszcz, śmietanę, cukier, sodę, szczyptę soli, ocet, jajko

Trzeci talerz
Zupa z czerwonych buraków 156

Mój obiad na dziś to zupa z czerwonych buraków z jajkiem na twardo i z ziemniakami z wody. Pamiętam, ze moja babcia dość często ją gotowała i była przepyszna. Tylko kolor miała jasny różowy, a nie czerwony:) Składniki: 2 duże buraczki czerwone 1 duża cebula lub dwie małe 2-3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera sól cukier ziele angielskie(...)liść laurowy sok z cytryny lub kwasek cytrynowy 2-3 łyżki śmietany 2 łyżeczki mąki pszennej  4 jajka Wykonanie: Wszystkie warzywa, prócz cebuli, szoruję pod bieżącą wodą, wycieram do sucha, obieram i ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Wrzucam do garnuszka, zalewam wodą by je przykryć i gotuję do miękkości. Cebulę obieram

Bea(u)ty kitchen
dynia z kozim serem 178

godziny do stężenia. MUS DYNIOWY 200 gram ugotowanej do miękkości dyni piżmowej 1 łyżka śmietany kremówki sól i gałka muszkatołowa do smaku Dynie blenujemy dodając do niej śmietanę i przyprawy . Dekorujemy talerz. MUS ŚLIWKOWY garść śliwek suszonych gotować około 8 minut - blendujemy i dekorujemy talerz. KOZI SER 150 gram sera koziego mąka do obtaczania  oliwa do smażenia(...)plastry obtaczamy w jajku i mące i smażymy na średnim ogniu z każdej strony do zrumienienia. Należy zachować delikatność przy przewracaniu . Można podawać na gorąco lub zimno. DODATKOWO złoty burak czerwony burak marchew ugotowana kawałek ogórka świeżego roszpunka boćwina marchewka purpurowa Złoty burak obieramy i gotujemy razem z burakiem czerwonym pokrojonym na mniejsze kawałki po to by złoty burak zmienił

na gazie

Proponowane wyszukiwania